Basis distillaat van suiker en Turbogist

Geupdate op 12 oktober 2018 in Spirits
1 op 30 november 2016

Na mn laatste stooksucces, ( 90% eerste run) ook dit recept eens uitgeprobeerd.  Gegist met Turbo8 van Prestige. 2 weken laten chambreren op 20graden.
Vandaag gestookt, na eerst het % geprobeerd te meten. diverse malen gemeten, goed geroerd. de ene keer 10% en de andere keer 18%   🙁  Heb niet zo’n ervaring met een vinometer.
Hierna mijn batch opgestookt.
Continue gemeten door een parrot. Mn toptemperatuur ging snel omhoog.
Al om al , een kleine 1.5L “hoge”alcohol, totdat ik ongeveer 55% had.
Hier mn naloop begonnen.

Resultaat ……. Veel te weinig.
Denk dat ik iets niet goed heb gedaan.
Volgende batch morgen maken . Eens proberen met Turbo8 , van de concurrent..

Admin
op 30 november 2016

Heb je de wash goed gefilterd door keukenpapier alvorens de vinometer te gebruiken? als er nog tte veel suiker inzit werkt hij ook niet goed. in dat geval met eenzelfde hoeveelheid water  verdunnen en de uitslag verdubbelen.

Ook stoppen bij 55% is erg vroeg. je mag juist bij turbogist doorstoken tot alle alcohol er uit is. in de 2e stookronde kom je dan uiteindelijk tot een veel hoger percentage.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 januari 2017

Hoeveel % alcohol zit er dan ongeveer na het distilleren in ? En hoe kan je dat het beste verdunnen naar 40% ? Ik wil dit binnenkort ook gaan proberen om likeurtjes te maken. Maar wil dan wel eerst weten hoe ik een juiste alcoholpercentage krijg 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 15 januari 2017

Hoy

mijne eerste suikermasch met turbo gist is bijna klaar om gestookt te worden (recept hier gevonden).

hij heeft 4 weken staan gisten, de eerste helft 20-22 graden c° ( leefruimte, op n’en stoel), den tweede helf 22-25 graden C° ( de kleine badkamer, op n’en stoel) de gisting is traag op gang gekomen na 3 dagen 1 bubbel / seconde.   Dan naar de kelder verhuisd om natuurlijk te klaren bij 13 graden c° na 2 weken overgeheveld in andere emmer ( en afgesloten) , staat nu te wachten tot ik hem kan stoken.

als ik de wijn naar de kelder verhuisd heb had hij de waarden SG 1004, en ergens tussen de 22 en 25 % vol ( met de vinometer, kon het niet goed zien, Ik kon hem volgen tot aan de 22-23%)

Volgens de sg meting is er eigenlijk nog suiker aanwezig, is dat zo? 1004 of 10 gram suiker is dat een goede meting? 

raden julie aan om hem voor de stook nog eens over te hevelen ( zal zeker nog een week dieren)?

NB. bij de start had ik nog gene SG dobber

MVG 

Dumo

Crew member
op 15 januari 2017

Je hebt inderdaad nog suikers in je mash zitten en deze geven een afwijking aan het resultaat  van de vinometer.

 

Forum Lid
op 15 januari 2017

hoe meten ze dan den alcool bij n’en zoete wijn.

Crew member
op 15 januari 2017

Ik denk dat ze dat doen door de eind-SG af te trekken van de start-SG net als ik doe wanneer ik bier maak. Bier heeft ook nog (meestal) onvergistbare restsuikers. 

Forum Lid
op 15 januari 2017

bij bekend zijn begin sg kan men 250 ml wijn inkoken tot de alc er uit is daarna aanvullen met ged. water.  Sg meten en aflezen hoeveel suiker er nog over is.

Bij wijn maken ga ik er altijd van uit dat 18 gr suiker 1% alc geeft per liter.

Dus begin suiker en eindsuiker van elkaar aftrekken gedeeld door 18 is alc percentage.

Dit is met gewone wijngist weet niet hoe het is met turbogist deze geeft mischien meer alc per 18 gr suiker.

Hoop dat je hier wat aan hebt Dumo.

Op de wijnblog van Luc volders kan men veel info opdoen

Groet Ger

Crew member
op 15 januari 2017

Dat is ook een methode maar je kunt er vanuit gaan dat je met turbogist een eind SG van (om en nabij) 0,990 kunt halen dus wanneer nu het SG 1,004 is dan heb je nog restsuikers. 

Forum Lid
op 15 januari 2017

Klopt wat je zegt munckerik , maar de vraag was hoe je alc moest meten bij een zoete wijn, bij mijn weten is dit de enige methode.

Heeft iemand een andere hoor ik het graag.

Bij deze nog de link naar de webblog van Luc  Volders

http://wijnmaker.weebly.com/nederlands-start.html

Admin
op 15 januari 2017

Met de vinometer kom je een heel eind. Ook daar mag de wijn niet te zoet zijn maar dan kun je de boel 1 op 1 verdunnen met water en de uitslag verdubbelen ?

Crew member
op 15 januari 2017

Oké, dus bij zoete wijn kun je niet simpel het eind-SG aftrekken van start-SG en dan vermenigvuldigen met 1,35 ?

Forum Lid
op 15 januari 2017

Ik weet niet of dat werkt,  maar kan ze wel eens samen proberen als ik er aan toe ben en dan vergelijken.

 

 

Crew member
op 15 januari 2017

Leuk experimentje, hoor graag t.z.t. je bevindingen.

Forum Lid
op 15 januari 2017

zal n’en keer proberen te verdunnen met gedistilleerd water 1op1 en zal iets laten weten 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 januari 2017

Hoy,

Ik heb  1 op 1 verdunt met gedistilleerd water

SG was dan 1000 (stond ietjes onder het streepje)

Ik mat met de vinometer 11 % is dus 22 % als ik op de vinometer mag verdergaan.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 januari 2017

Hoy,

Ik heb vorig weekeinde mijne stookwijn gestookt ( 25 liter).

Ruikt redelijk goed.

Ik had met mijne koperen ketel ( met kolom) bij den eerste stook 5 L van 65 %, en 2 liter naloop van 30 %

ik heb de dag erna mijne prut ( zoals jullie dat noemen) gemeten met mijne vino meter ik heb nog zo’n 4 % alcool gemeten is dat normaal, is volgens mij nogal hoog.

Ik ga in het weekeinde nog n’en tweede fijnstook doen om proberen een hoger % te krijgen, en nog n’en zuiverdere alcool te krijgen zonder te filteren.

MVG

 

 

 

 

Forum Lid
op 27 januari 2017

Bij het begin van het distilleren zal de temperatuur ongeveer 80 á 85 graden zijn, immers is de verdampingstemperatuur van alcohol 70 graden en die van water 100 graden en ligt de keteltemperatuur er ergens tussenin.

Zou er op de ketel een temperatuurmeter worden gemonteerd, dan zie je na gelang de alcohol eruit verdampt is, de temperatuur oplopen totdat de alcohol er volledig uit is en de ketel zal gaan koken..

M.a.w. is een temperatuurmeter op de ketel een goede graadmeter om de alcohol die er nog in zit, te meten.

Je hoeft dan ook niet meer te meten met een vinometer.

Forum Lid
op 27 januari 2017

ik heb n’en meter in mijne helm.

Tijdens den middenloop staat hij op 80 tot 84.

Ik ben gestopt bij 96  graden met de naloop op te vangen.

Als ik water distilleer staat de meter op 98 tot 99, hoger komt hij niet bij water( er is genenenen commerciele meter die 100% juist gaat er zit altijd wat verschil tussen de meters).

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 februari 2017

Ik lees in het recept dat de deksel los op de emmer moet ! 

Is dit ook het geval als je een waterslot gebruikt ?

Admin
op 3 februari 2017

Op sommige zakjes turbogist staat dat je geen waterslot moet gebruiken maar de deksel er los op moet laten liggen. In mijn ogen onzin. Zorg dat het deksel dicht zit en dat je een waterslot gebruikt. Alleen dan weet je zeker dat er geen troep bij je wash kan komen.

Zorg wel dat de emmer niet tot de rand vol zit, houd wat ruimte over voor eventuele schuimvorming tijdens de wilde gisting. 

Onze 25 liter emmers zijn om die reden ook eigenlijk 32 liter emmers 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 februari 2017

update.

K’heb het afgelopen weekeinde, een fijnstook gedaan (suikerwash) met den koperen ketel met kolom.

Ik heb 3 liter van 78 % Alc over en een totaal 3 l naloop van 30 % die ik de volgende keer bij  de eerste stook ga doen.

 

 

 

Crew member
op 10 februari 2017

Mooi resultaat toch!?

Forum Lid
op 10 februari 2017

ik ben tevreden, t’ was zuivere alcohol zonder te filteren.

Ik had juist de eerste stook te hard verwarmd, ik denk als ik rustiger stook ik nog iets meer alcohol zou hebben.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 maart 2017

Vraagje met betrekking tot het klaren Ik heb in mijn suikerwash emmers nauwelijks tot geen bubbels meer.

Ik heb vakantie en kan dus lekker stoken in mijn t500. Ik las dat ik niet hoef te klaren als direct ga stoken.

Kan ik dus gewoon de hele ton overgieten in de t500 of wordt afhevelen/filteren (waarmee exact dan?) Oid wel aangeraden?

Crew member
op 6 maart 2017

Voorzichtig overhevelen zodat het bezinksel achterblijft.

Forum Lid
op 9 maart 2017

Ik laat ook een week klaren in de kelder en dan overhevelen, dat de gist achter blijft in den emmer

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 maart 2017

Hey iedereen moet er geen citroen sap/poeder bij de suiker om te inverteren ?

Heb dit namelijk ook al gelezen op een ander forum

Groetjes

Crew member
op 6 maart 2017

Dat kan maar is geen must

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 maart 2017

Ik kook de suiker nooit, gooi ook nooit stukken brood of appelsap in de pruttelpot. Gewoon 8kg suiker, aanvullen tot 25 liter met lauw water, zakje turbogist en pruttelen maar. Is noig nooit niet gestart. Hier haal ik na twee keer stoken 5 liter van 70% uit (3,5 liter alcohol). Is dat een beetje normaal? Wat is jullie ervaring?

 

Forum Lid
op 8 maart 2017

Ik haal 89% door een keer te stoken. En dan heb ik gewoon een simpele snelkook pan omgebouwd… 

Forum Lid
op 8 maart 2017

Dsbjulien, een hoog percentage alcohol heeft niets te maken met de ketel of in jouw geval de snelkookpan, maar met de kolom hoe die functioneert en wordt gekoeld

Forum Lid
op 9 maart 2017

Ik gebruik geen kolom. Het is gewoon een snelkookpan met een  kopere buis diameter 22,  wat koppelingen  en een koeler aan het uiteinde. 

Forum Lid
op 9 maart 2017

Met broodgist haal ik 60% 1 keer stoken

Forum Lid
op 9 maart 2017
Hier haal ik na twee keer stoken 5 liter van 70% uit (3,5 liter alcohol)Van Waldstoker

 Hoy,

is volgens mij een goed resultaat, met een reflux haal je ongeveer dezelfde hoeveelheid ( 4 – 5 liter) met een hoger percentage, maar ik veronderstel dat je nog naloop hebt met alcohol in dat je de volgende keer terug meestookt dus het verschil is niet verloren volgens mij ( was bij mij zo).

MVG

Forum Lid
op 9 maart 2017

Klopt, echter de naloop gebruik ik vaak in de ruitensproeier van de auto, of in een sprayfles voor het schoonmaken van de keuken. De 5l met 70% is dan prima spul voor van alles en nog wat. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 9 maart 2017

Hee allemaal, ik heb voor de eerste keer suiker vergist met de turbogist van hier.
Ik heb me netjes aan de hoeveelheden gehouden tot ik besefte dat mijn fles geen 25 liter maar 20 liter bleek te zijn. Ik heb het zo wegggezet , met in mijn achterhoofd wel de twijfel of het suikergehalte nu niet te hoog zou zijn. Het vergisten verliep maar langzaam ook , de temperatuur was ook veel te laag helaas. Afijn ik heb het een maand laten staan en ben het nu aan het destilleren. De geur in het vat is nog prima gelukkig. Hoelang kun je dit max laten staan, en voegt het iets toe om alsnog water toe te voegen.
Een tweede vraag is over de allambiek, deze meet de damptemperatuur. Ik heb eerst water erin gestookt en bemerkte dat het op de thermometer pas kookte bij de 104°. Dat zou kunnen als er toch wat druk opgebouwd wordt in de ketel… wat ervaren jullie hierin. Ik heb altijd gedestilleerd met de thermometer in het vloeistof en dan meet ik nooit zo’n groot temperatuur verloop als wat ik nu meet met de alambiek. Sjee veel vragen van deze amateur helaas. O en de eerste ronde had ik het bijgeleverde kookplaatje veel te hoog staan, met als gevolg een zeer troebel destillaat.

Forum Lid
op 9 maart 2017

Bij te weinig water/in verhouding te veel gist, raakt de gist gestrest, dat kun je na het uitgisten niet meer rechtzetten door er water bij te gieten.

Het is van belang in normale omstandigheden het gistvat niet meer te openen, het waterslot zit er tenslotte niet voor niets op, het gistvat heeft aan de binnenkant streepjes staan die het aantal liters aangeven. Het vat dient tot precies 25 liter te worden gevuld, omdat de zuurstof-ruimte die erboven overblijft nodig is voor het vermeerderen van de gistcellen. Pas als de zuurstof erboven op is gaan de gistcellen de vergistbare suikers omzetten in alcohol en CO2.

Forum Lid
op 9 maart 2017

Ik heb een emmer suikerwash al 4 maanden in een slaapkamer staan met het luchtslot erolin zonder water in het luchtslot. En hij is nog steeds goed

Forum Lid
op 9 maart 2017

Dsbjulien, alleen jij kan beoordelen of je suikerwash o.k. is.

Het is alleen niet aan te raden om het waterslot zonder water op het gistvat te zetten.

Met een waterslot + water kan het koolzuurgas (CO2) er wel uit, maar de buitenlucht kan niet in het vat komen.

Maar volgens mij doe jij dit willens en wetens, dus begrijp ik eigenlijk niet wat je vraag is, of wil je bewijzen dat een waterslot niet nodig is???

Forum Lid
op 11 maart 2017

Duidelijk !, geen water achteraf bijvoegen.
Waar het gistvat niet openen verhaal vandaan kwam. Weet ik niet . En mijn gistvat is een fles die ik bij mijn moeder mee heb genomen .

Crew member
op 11 maart 2017
Waar het gistvat niet openen verhaal vandaan kwam. Weet ik nietVan Jason

Ik denk dat dat komt door je opmerking dat er geen water in je waterslot zit, dan is er dus een open verbinding met de buitenlucht. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 maart 2017

Als je suiker oplost kan je ook wat citroenzuur er bij doe. dit breekt ook de suikerketen af waardoor ze beter te vergisten zijn

Forum Lid
op 26 maart 2017

Je bedoelt dat de suiker + citroenzuur na 10 min. koken zich omzet in invertsuiker die een beter vergistingsresultaat oplevert. Houdt je wel aan de goede verhoudingen/hoeveelheden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 4 april 2017

Nou, mijn vergisting ging volgens mij prima. Heb de wash in de ketel gedaan en het gas er op gezet. Bleef een redelijk tijdje in de buurt van de 40 graden C, en daarna schoot ie omhoog. En de schuim kwam op twee plekken uit de ketel, en ook uit de uitloop. Dus volgende keer eerst laten rusten voordat ik stook, maar er bestaat toch ook anti schuim middel? Hoe heet dat spul?

Admin
op 4 april 2017

Anti foam, ik zal proberen het morgen op de site te zetten. Ik heb het gewoon op voorraad.

Echter heb je het niet perse nodig. Waarschijnlijk zit de ketel iets te vol of staat je gas te hoog.

Bij een sugarwash heb ik zelf nooit last van schuim. Wel bij whiskymash.

Forum Lid
op 4 april 2017
Admin
op 4 april 2017

Er was ook een alternatief uit de drogisterij, was iets dat met babyvoeding te maken had. Heel goedkoop en was hetzelfde. Ik ben even vergeten wat dat nou was. Heeft iemand een idee?

Forum Lid
op 4 april 2017

Ik heb de wash in de ketel gedaan en het schuimde nogal, wellicht nog niet helemaal uitgegist. Wel direct begonnen met stoken. Nu dus maar het gas dicht gedraaid. Dus ik kan het ook laten rusten en over twee dagen gewoon opnieuw proberen? Zonder toevoeging van anti foam?

Dank voor de reactie..

Forum Lid
op 4 april 2017

Net anti foam besteld..

Admin
op 4 april 2017

Nu de gist dood is na het verhitten heeft het laten rusten ook geen nut. Ik zou de stook gewoon af maken maar dan rustig stoken, niet te veel gas geven.

Forum Lid
op 4 april 2017

Ga ik dat proberen.

Forum Lid
op 4 april 2017

Ik heb al backset uit men ketel(T500) gehaald dat na enkele dagen opnieuw begon te gisten, dus de gist was niet dood. Turbo gist van Still Spirits was dit

 

 

Forum Lid
op 4 april 2017
En de schuim kwam op twee plekken uit de ketel, en ook uit de uitloop.

Van Paracelsus

Je ketel moet je voor gebruik controleren op lekken, zie dat je 2 lekken zeker dicht zijn. De damp die zal ontsnappen is alcohol maw je opbrengst en niet te vergeten veilig kan je dat niet noemen

Forum Lid
op 4 april 2017

Ja klopt. Heb de schroeven aangedraaid bij het vulgat, daar waar de helm op de ketel gaat. En de geistroh heeft een aansluiting op het condensvat, die heb ik met een sleutel aangedraaid. Probleem opgelost. Ik wou ze niet heel vast draaien maar dat moest dus wel. Er zit een pakking tussen de helm en de ketel. Ging met proefdraaien prima. Maar dit was weer een wijze les.

Inmiddels gestookt, eerst kwam er uiteraard nog genoeg rommel van het beslag mee dat was gaan schuimen. Verderop verdween dat. Toen een redelijk resultaat gehaald qua percentage: 57%. Toen het % onder de 35 ging ben ik gestopt. Er kwam nog maar weinig uit en het was weer redelijk troebel. Dat is de naloop neem ik aan. Is dat normaal dat dat zo mistig wordt bij een suikerwash?

Ik heb alles bij elkaar opgevangen, ook van vorige pogingen, en dat maar als ruwstook bestempeld. Ik heb een ketel van ongeveer 25 liter, kan het kwaad om die maar met 10 liter te vullen voor een stook? Of is dat af te raden?

Forum Lid
op 4 april 2017

Nee, distillaat is nooit mistig. Het zal schuim zijn.

Je kan heus 10l in je ketel stoken. Terug aanlengen, indien nodig, naar 40% en herstoken. Nooit hoger dan 45% in je ketel afstoken dus gok op 40% dan heb je iets van speling

Forum Lid
op 4 april 2017

Wel vreemd dat er dan onder de 35% weer schuim terug komt..

Het percentage vd ruwstook ligt toch nog onder de 40%, dus dat kan prima. Heb t idee dat ik de wash toch niet goed heb laten uitgisten. Er zit nog behoorlijk wat in mijn ketel. 

Hoe dan ook, bedankt voor de adviezen!

Forum Lid
op 4 april 2017

Wanneer weet je trouwens wanneer je moet stoppen met stoken? Maw dat je niet een ketel loopt droog te koken..

Forum Lid
op 4 april 2017

Potstill? Voor een striprun, als je een wash van 10% hebt stop je met collecten op datzelfde %, bv 20% wash op 20% stoppen dan 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 april 2017

hoi iedereen 

ik heb eens even een vraagje ,(tuurlijk want ik ben volledige leek en snap het nog niet allemaal) de suiker die jullie gebruiken is dat zoals wij zeggen hier in belgie gewoon kristalsuiker van en pakje van de aldi of albert hein ? 

NU komt mijn volgende vraag kan je ook rietsuiker gebruiken om je mash te maken of welke andere soorten suikers kan en mag je gebruiken . 

Want waarom vraag ik dat nu , ik zou heel graag al eens willen proberen om zo en mash te maken en te zien wat het doet ,en kan het kwaad dat je gewoon proeft van je mash na het uitgisten . 

Bedankt voor de reacties op voorhand .

Groetjes 

Whiskeylover 

Forum Lid
op 23 april 2017

Ik gebruik de gewone kristalsuiker voor mijne suikerwash ( suikerwijn), voor de neutrale alcohol.

Ik denk niet dat het kwaad kan dat je er van proeft ik doe dat ook, ik heb er nog gene last van gehad.

Rietsuiker heb ik nog niet gebruikt voor suikerwijn dat wordt meer gebruikt voor andere stooksels, maar als je er een voorraad van liggen hebt dat je kwijt wilt probeer het, volgens mij is suiker suiker voor te vergisten of dat nu van bieten komt of van riet.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 april 2017

Rietsuiker vergist moeizamer dan kristalsuiker. Je gebruikt het als je rum wilt maken en dan ook nog met speciale gist. 

Forum Lid
op 23 april 2017

Jan, toch zijn er dranken die van rietsuiker worden gestookt, zoals b.v. cachaca en Bacardi.

Niet van het eindproduct rietsuiker, maar van de melasse van rietsuiker die overblijft.

Forum Lid
op 23 april 2017
Rietsuiker vergist moeizamer dan kristalsuikerVan Stookforum

 dat wist ik niet, weer slimmer geworden 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 23 april 2017

Bedankt iedereen voor het antwoorden ,dus zal ik maar eerst eens wat testen metgewone kristalsuiker ,en zien of het al eens wilt werken zoals het hoort . 

mvg

Whiskeylover 

Forum Lid
op 24 april 2017

Ik heb 13,5 Kg suiker met een totaal van 60 liter staan met 2 zakjes Alcotec Vodka Star.

Ik had mij wat vergist in de hoeveelheid suikerwater, eigenlijk had ik 50 liter moeten hebben met 12 KG suiker en 2 zakjes Alcotec Vodka Star.

Na 4 uur bubbelde het als een gek bij 26 graden, maar na 2.5 dag was het gebubbel over, als ik mijn oor op het RVS vat leg hoor ik wel een bruisen als of ik een cola inschenk.

Ga het nu wel goed ? of is dit normaal, ik ben bang dat ik door de kleine afwijking van het recept het niet goed gedaan heb.

Forum Lid
op 25 april 2017

Niks aan de hand! Gewoon lekker laten gaan en boven 20 graden houden. Had je SG gemeten vooraf? Denk namelijk dat er wel 22 kg suiker in je 60 liter kan. Kom je op een sg fan c.ä 1080-1090 en dat kan die gist makkelijk aan. Waarschijnlijk nog hoger.

Forum Lid
op 26 april 2017

Nee, ik had het niet gemeten vooraf, gewoon opgevolgd wat op het zakje stond maar verkeerd gelezen, ik dacht dat er totaal 25 liter water per zakje bij moest, maar het was aanvullen tot 25 liter, de suiker heeft natuurlijk ook volume. maar de volgende keer beter. Het bruist al wat minder nu na 5 dagen, het waterslot is gemaakt van een 2 liter bus met een 1 cm slang dus het borrelen kan misschien wat minder te zien zijn op het laatst. Ik neem aan dat de eerste dagen het gistingsproces heel heftig is en dan de laatste dagen heel zwak ?

Forum Lid
op 26 april 2017

Ik denk dat de suiker wel op is nu,alles omgezet. Gewoon even proeven, nog zoet, big even laten staan. Ik heb in het begin precies hetzelfde gehad.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 24 oktober 2017

Ik kan het niet meer terugvinden, maar volgens mij had ik een recept van een stooktv filmpje op Youtube gehaald. (Dit topic vond ik dan ook nu pas)

 

20 liter handwarm-water en 6 kg suiker …. gemengd (suiker opgelost), zakje gist er bij gedaan wat tussen de kookspullen van m’n vrouw zat 😀 

Ik meen dat er in het filmpje gezegd werd: ongeveer 8 dagen laten staan.

Nou, NUL bubbels gezien in het waterslot en door tijdgebrek de boel ruim 2 weken laten staan .. Wat ik vreemd vond is dat de alcohol meter hoger dreef dan in een buisje water, in het water stond deze exact op nul.

Vanochtend m’n aller-aller-eerste run gemaakt – ongeveer 15 (van de 20+) liter in de ketel gedaan. Ik heb de header temperatuur op 72 graden gebracht en daar gehouden en de eerste druppels na de voorloop opgevangen op een lepel om te zien of het wilde branden ~ én dat deed het 🙂

Als voorloop heb ik ongeveer een kwart liter weggegooid. 

Na anderhalve liter bemerkt ik dat er veel damp uit de condensor kwam en de waterslang van de retour redelijk warm was … ik heb toen de watertoevoer iets hoger gezet, en wat er hierna nog uit kwam druppelen heb ik ook door de gootsteen gekiepert …

Uiteindelijk resultaat is 1,5 liter met een alcoholpercentage van 28%

Tips, tricks en commentaar zijn natuurlijk welkom.

Ik ga me nu beraden of m’n volgende run weer met suikerwater wordt of dat ik het wat spannender ga maken en iets anders ga vergisten 😀

 

 

 

 

Admin
op 24 oktober 2017

Dat is wel een hele lage opbrengst. Maar ik begrijp dat je de temperatuur al die tijd op 72 graden hebt gehouden, dan is er erg veel alcohol in je stookwijn achtergebleven. De samenstelling van je stookwijn veranderd tijdens de stook continue, dus ook de verdampingsgraad van je mengsel is aan verandering onderhevig. Tijdens de stook zal je zien dat de thermometer steeds hoger oploopt, tot je dik in de 90 graden zit. Dit is normaal. Het beste kun je niet naar de thermometer kijken.

 

De volgende keer dus gewoon doorstoken en de warmtebron steeds ietsjes hoger zetten als de alcohol er langgzamer uitkomt.

 

Je had liters meer kunnen hebben met een veel hoger percentage.

 

Dat je waterslot niets deed komt waarschijnlijk door een niet goed afgesloten emmer.  (of een lekje tussen de rand van de emmer en het deksel) Want kennelijk is er wel alcohol ontstaan. Dit komt bij meer mensen voor hoor 🙂

 

Ik zou het gewoon nog een keer doen, en vergeet de thermometer maar gewoon, je hebt hem niet nodig. Je merkt zelf wel wanneer het begint te lopen. 

Admin
op 24 oktober 2017

Oh ja, wat betreft de alcoholmeter die hoger dreef dan in een buisje water, dan heb je die in je stookwijn laten drijven. Hier is de meter niet voor bedoeld. Er zitten in stookwijn altijd restsuikers waardoor de alcholmeter inderdaad hoger blijft drijven. De dobber is bedoeld voor je distillaat, niet voor de stookwijn. De stookwijn kun je meten met een vinometer.

Forum Lid
op 24 oktober 2017

IK gebruik een plastik zakje met elastiek erover om mijn watertank kan 19 ltr in doe er 15 ltr in .

eigenlijk moet ik een waterslot kopen, maar vergeten te bestellen en zo kan het ook.

Forum Lid
op 24 oktober 2017
.. ik begrijp dat je de temperatuur al die tijd op 72 graden hebt gehouden, dan is er erg veel alcohol in je stookwijn achtergebleven. De samenstelling van je stookwijn veranderd tijdens de stook continue, dus ook de verdampingsgraad van je mengsel is aan verandering onderhevig. Tijdens de stook zal je zien dat de thermometer steeds hoger oploopt, tot je dik in de 90 graden zit. Dit is normaal. Het beste kun je niet naar de thermometer kijken.Van Stookforum

Ik had inderdaad in het filmpje gezien dat de header temperatuur rond de 90 graden lag, maar zag dat het bij mij met 72 graden aan de header al flink aan het druppelen was (bijna straaltje), toen heb ik 1 spiraal uitgezet (1000 watt) en de tweede spiraal (700 watt) op 70% gezet. de vorige eigenaar draaide op 60% vertelde hij mij. Wellicht moet ik daar dan de 1000 watt spiraal voor gebruiken ~ of heeft hij ook altijd een veel lagere opbrengst gehad 😉 

Mijn idee was om niet te heet te stoken, daar alcohol al met 70 graden verdampt … blijkbaar dus een verkeerde gedachtegang.

Oh ja, wat betreft de alcoholmeter die hoger dreef dan in een buisje water, dan heb je die in je stookwijn laten drijven. Van Stookforum

Dat klopt .. en ik dacht al dat het aan de samenstelling van het mengsel lag 😉 

Je had liters meer kunnen hebben met een veel hoger percentage.Van Stookforum

Welk idee qua volume en percentage heb jij dan bij 15 liter vergiste suikeroplossing ?

Ik heb tijdens het stoken wel het percentage alcohol gemeten (ongeveer elke 200 a 250 cc) en zag inderdaad dat het percentage langzaam af nam. Je schrijft dus: temperatuur omhoog als ik dat bemerk?

Het laatste gedeelte, wat rond de 20% alcohol zat smaakte MI meer naar gist … toen ben ik dan ook gestopt …

 

Goed, ik ga me eens bedenken om weer voor een suikeroplossing te gaan (veilig en makkelijk) of voor iets anders.

Thanks for the feedback so far !

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 oktober 2017

Het waterslotje wat nooit wilde bubbelen…. En evengoed zure Co2 lucht in huis. In mijn geval kwam dat doordat het waterslotje niet meer goed paste in de rubber/siliconenring. Wat na 5 jaar ook wel eens mag en tijd wordt voor vernieuwing. En nog steeds prima stookwijn. Ik zit wel te broeden op een stookwijn maak filmpje waarbij ik alle hygiëne regeltjes aan mijn laars ga lappen en een stookton, waarin Pino rum heeft gezeten hooguit met de kraan schoon spoel, dan suikerbeslag er in maak en kijken wat er van worden gaat. Omdat turbogist zo krachtig is gok ik op een prima stookwijn. We gaan het eerdaags zien…

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 oktober 2017

Hoi Palinka,

Hoeveel opbrengst je hebt is helemaal afhankelijk van wat je in de ketel stopt. Ik weet ook niet of je met het zakje gist dat je tussen de kookspullen gevonden hebt alle suikers hebt kunnen vergisten. Waarschijnlijk is het bakkersgist geweest en dat heeft meestal wat meer voeding nodig dan een zak turbogist. Ook zal de gist al doodgaan voordat de 15% is behaald. Turbogist haalt met gemak 20%.

Als je turbogist gebruikt en 8 kilo suiker, je vult daar een emmer mee tot 25 liter, dan kun je met de juiste aparatuur wel 4,5 liter van 92 a 94 % mee behalen. Dan heb ik het over een reflux kolom zoals de T500. Maar met een normale koperen ketel haal je hier nog steeds wel een liter of 4 van zo’n 70% uit.

Veel succes met de volgende batch!

 

 

Forum Lid
op 26 oktober 2017
Als je turbogist gebruikt en 8 kilo suiker, je vult daar een emmer mee tot 25 liter, dan kun je met de juiste apparatuur wel 4,5 liter van 92 a 94 % mee behalen. Dan heb ik het over een reflux kolom zoals de T500. Maar met een normale koperen ketel haal je hier nog steeds wel een liter of 4 van zo’n 70% uit. Van Stookforum

Ik heb een omgebouwde melkbus (RVS) met reflux kolom 😉

De ketelinhoud is volgens mij maar 20 liter – heb dat niet nagemeten, maar heb ongeveer 2/3 gevuld en had toen nog wel wat over in m’n gist-vat, waar ik 21 liter en 6 kg suiker in had gedaan.

Ik ga voor de volgende test-run inderdaad ander gist gebruiken en eens zien wat ik er uit kan halen.

Ik lees hier ook veel over een tweede stook. Dan ga ik er vanuit dat het geheel wat de eerste keer uit de ketel is gekomen nog eens gestookt wordt … wat in zou houden dat ik eerst eens 2 goede runs moet maken om voldoende volume te krijgen om m’n stook-ketel te vullen. Of begrijp ik het verkeerd?

Ik heb twee spiralen in de ketel – en heb wel wat liters nodig om de bovenste spiraal in de vloeistof te krijgen.

To be continued ….

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 25 oktober 2017

Van de week met de smartstil na 2 keer stoken een percentage van 76% bereikt 1.5 ltr had ik over van 10 liter suiker wash. was niet ontevreden.

de alcohol was mooi zacht en licht zoetig.

Stookte voorheen gewoon buiten met beter resultaat (kolom) maar na de diefstal……ja gewoon uit mijn tuin gejat zat vast met ketting.

 

 

Forum Lid
op 25 oktober 2017

Wat had je voor een ketel en kolom?

Forum Lid
op 25 oktober 2017

koper 30 liter en een koperen kolom ik denk gejat voor het koper grote wokbrander lag in plastic ernaast niet meegenomen.

denk zelf tegen de verkeerde iets verteld in de kroeg.

Forum Lid
op 26 oktober 2017

Ik heb nog een 40mm kolom liggen die ik heb aangepast met firepipe koelers.

Het enige is dat hij even goed moet worden gereinigd met een citroenzuur oplossing, hij is een beetje geoxideerd.

En er moet een klein dingetje worden gesoldeerd.

Ik kreeg hier 96% uit.

Heb je interesse?

Ik voel met je mee wat betreft de diefstal.

Forum Lid
op 26 oktober 2017

Erg vriendelijk van je maar probeer het wel even zo,ze hebben ook de tuinpoort gesloopt en mijn vrouw ………..die wil even niet meer zo n ding in de tuin.

Crew member
op 26 oktober 2017

@Pollepel(peter) ik ken dit wel. Enkele tieners vonden het jaren geleden nodig om mijn nog in groei staande wietplantjes te jatten. Alleen daar hadden ze geen reet aan. Maar joh; Trek het je niet te persoonlijk aan en wees lief voor je vrouw want het heeft wel degelijk inpact op het veiligheidsgevoel. Grote kans dat je je ketel terug kan vinden bij een lokale oud ijzer boer. Koop een dikke bos bloemen voor je vrouw en ik voel met je mee. Klootzakjes kunnen dankzij jouw keteltje nu een grammetje wiet kopen. grrrrr…

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 november 2017

 

Ik wil spullen gaan bestellen om dit destillaat te gaan maken, echter heb ik een ketel van slechts 5-6 liter.

Doe ik er goed aan om in één keer 25 liter te vergisten en deze te verdelen over 1,5 liter flessen, of kan ik beter 5 liter per keer vergisten?

Die 5 liter kan ik dan niet met de Turbogist maken, omdat hier blijkbaar ook voedingsstoffen, vitamines etc. voor de gist inzitten. Ik zal dan dus met bakkergist moeten werken, of is er dan ook een goed alternatief?

Ik las ergens dat de “Stookwijn” goed houdbaar is wanneer je deze in een colafes of andere food-grade kunststof bewaard.

 

Hoor graag jullie mening, alvast bedankt!

Admin
op 22 november 2017

Hoi Celis,

 

Als je wash goed geklaard is kun je het prima een tijd bewaren. Bakkersgist kan wel maar je percentage zal niet in de buurt komen van een wash die met turbogist is gemaakt. Een wash met turbogist kan zomaar 20% of hoger zijn en is dus ook beter houdbaar.

 

Het is overigens geen probleem om bijvoorbeeld zaterdag 2 keteltjes te stoken en daarna zondag nog 2 keteltjes. Een week mag er ook wel tussen zitten hoor. Daarvoor hoef je het niet in flessen te doen. Als je nou zegt ik stook de volgende keer pas over een maand dan is het wel verstandig het in flessen te stoppen.

 

 

Forum Lid
op 22 november 2017

Je zou altijd de ” Air Still Fermentation Kit”
van Still Sprits kunnen proberen.
Dit is een compleet pakket voor 10 liter en te koop bij de Stookwinkel.
Kwaliteit van Still Spirits is goed ?

Admin
op 22 november 2017

De Air Still Fermentation kit is inderdaad een goed alternatief. Kool en klaringsmiddel is inbegrepen 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 november 2017

Maandag – eerste 250 ml weggeknikkerd ivm smaak en tweede 250 ml gemeten aan 60% alcohol.

Ik was er wel blij mee (standaard gist, suiker en water)

 

… maar ga volgende keer toch eens met Turbo-gist aan de gang 😉 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 maart 2018

Hoi Likeurmeneer,

Wat bedoel je precies met ‘8 kilo suiker in 5 liter water op te lossen’?
Neem je dan 8 kilo suiker en vult het aan met 5 liter water of bedoel je 5 liter water met daarin 8 kilo suiker oplossen? In het eerste geval is het volume 5 liter en in het tweede geval is het 5 liter met daarboven op het volume van het suiker.

Admin
op 13 maart 2018

Likeurmeneer is al een jaar niet meer gezien hier…. maar het maakt niet uit. Het gaat er om dat je de suiker oplost. Uiteindelijk vul je het aan tot 25 liter totaal voor je de gist er in doet.

Crew member
op 13 maart 2018

Neem je dan 8 kilo suiker en vult het aan met 5 liter water of bedoel je 5 liter water met daarin 8 kilo suiker oplossen? In het eerste geval is het volume 5 liter en in het tweede geval is het 5 liter met daarboven op het volume van het suiker.

Van DoctorWho

Volgens mij zeg je hier twee keer hetzelfde maar bedoel je; 8 kilo suiker aanvullen met water tot je 5 liter hebt of in het tweede geval starten met 5 liter water en daar 8 kilo suiker in oplossen. 

Forum Lid
op 13 maart 2018

Ik denk dat ik het gevonden heb mensen. http://www.turbogist.nl/gebruiksaanwijzingen/postorder/nl/zelfsuikersiroopmaken.pdf

Als ik de inhoud van een waterkoker neem (1,7 ltr) dan kan ik daar 4 kg suiker in oplossen met een snufje citroenzuur volgens de warme manier. Dan krijg ik 4 liter suikersiroop. Dat moet ik dan 2 keer doen voor 8 ltr.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 13 maart 2018

Als je dit recept doet hoeveel liter hou je na het klaren over?

 

 

Forum Lid
op 13 maart 2018

Als je acht liter water aanvult met water tot 25 liter heb je na het klaren ook nog steeds 25 liter. Bij het overhevelen laat ik ongeveer wat minder dan een liter achter met de gist. Dan heb ik dus zo’n 24 liter stookwijn. 

Forum Lid
op 13 maart 2018

Ik dacht even dat er meer zou achter blijven.

Dit wil ik weten om te bepalen of ik voor de 50 of de 80 liter versie ga.

 

 

Forum Lid
op 14 maart 2018

turbo kan niet in grotere hoeveelheden dan 50L ivm de warmte

 

Forum Lid
op 14 maart 2018

Ik verwacht weinig te doen met de turbo gisten.

zal hoofdzakelijk met bakkersgist gaan werken en ik wil zo economisch mogelijk stoken.

dwz een 50 liter ketel met een dubbele suikervergisting past dus niet.

dan moet ik naar een tachtig liter ketel maar dan moet de hoeveelheid wat omhoog wat omhoog.

Forum Lid
op 14 maart 2018

Als je niet met turbo gist gaat werken, dan kun je elke hoeveelheid die je maar wil vergisten. Dat past dan altijd. Strippen doe je toch wel en de hoeveelheid wash moet je toch opwarmen. Of dat nu 40 of 70 liter is, dat kost per liter evenveel tijd.

Forum Lid
op 14 maart 2018

Het zal niet vaak gebeuren maar ik wil wel de mogelijkheid hebben om een dubbele batch te kunnen maken en verwerken.

qua tijd is verwarmen wel gelijk maar afhankelijk van de apparatuur is de verwachten hoeveelheid per uur wel wisselend.

 

 

Forum Lid
op 14 maart 2018

Alcotec 200 Batch Turbo Yeast is uiterst temperatuur tolerant en kan de hoge temperaturen die ontstaan bij het vergisten van groter hoeveelheden “wash”. Deze turbogist ontleent zijn naam aan het feit dat het batches tot 200 L aankan zonder koelsysteem. Gebruik 1 zakje per 25 L (tot 8 zakjes voor 200 L).

En de stookwinkel heeft

Black Label Turbogist gaat u niet alleen voor een hoog alcoholpercentage, maar ook voor een extreem schoon resultaat.

Mix 6 Kilo suiker in 8 Liter water en kook het goed door. Vul met koud water aan tot 25 liter totaal. Als de temperatuur onder de 39 graden Celcius is kunt u het gehele zakje gist toevoegen. Rustig doorroeren net zo lang tot u geen klontjes gist meer ziet.

Laat nu rustig gisten. Minimaal 2 dagen, aanbevolen is 5 dagen. Na deze tijd kunt u eventueel de alcohol helder maken met Turboclear, of u kunt het direct distilleren.

Let op, 1 zakje is voor 25 liter. wij verkopen ook de Kilo verpakking, deze is goed voor maar liefst 300 liter product!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 maart 2018

Hoezo is de hoeveelheid per uur wisselend? Ik ga er van uit dat het vermogen dat je gebruikt niet van elkaar verschilt voor het strippen. Dus 50 liter wash duurt 2x zo lang om op te warmen dan 1×25 Het afvoeren van de ketelinhoud en het vullen kost enkele minuten dus die verlies je er dan op.

Forum Lid
op 14 maart 2018

De 80ltr ketel van destylandia distilleert echt nogal wat meer per uur door wat meer vermogen dan de 50 ltr ketel.

 

 

Forum Lid
op 14 maart 2018

Heb je een linkje naar beide ketels waar je aan refereert?

Forum Lid
op 14 maart 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 maart 2018

De links werken prima, en ik zie dat er in beide ketels het zelfde element in zit, namelijk 1,4/2kW. Het vermogen van beide ketels is dus identiek. Voor het strippen dan ook identieke resultaten. Echter, de 80L ketel heeft ook een grotere kolom diameter, dus de fijnstook gaat sneller. Dit heeft verder niet met de inhoud van de ketel te maken.

Forum Lid
op 14 maart 2018

Klopt allemaal.

maar de fijnstook is in theorie echt zoveel sneller dat ik sowieso voor de 80ltr ga.

ook omdat de vijftigliter ketel niet geschikt is om de dubbele batch suiker vergisting in één keer te stoken. 

Hoewel ik meende dat de grootste iets meer vermogen had in de verwarming.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren