Lees eerst de beginners gids. Download of print het uit!

Geupdate op 15 augustus 2019 in Stookforum
43 op 27 januari 2018

Eén van de meest ontmoedigende aspecten aan te willen starten met het thuis destilleren van alcohol is – naast het feit dat je er als hobbyist niet in slaagt om de nodige vergunningen te verkrijgen – dat de beginnende stoker zijn weg moet zoeken in de enorme hoeveelheid informatie die hierover op het internet beschikbaar is. Het is voor een leek enorm moeilijk om hierin een onderscheid in te maken tussen juiste of minder juiste informatie. Ook omdat hij zich eerst eigen moet maken aan de gebruikte termen. Deze info  en alle documenten die er aan zijn gelinkt – is een eerste aanzet om de beginnende stoker op weg te helpen in deze leuke hobby. De tekst zelf heeft niet de ambitie om volledig te zijn. Dit is zelfs onmogelijk. Indien je zelf nog aanvullingen of suggesties hebt kan je die altijd doorgeven aan Jan d.m.v. een persoonlijk bericht op het stookforum. Jan bezit de nodige documenten die het hem mogelijk maken om deze tekst op een snelle en eenvoudige manier aan te passen. Deze tekst is een bewerking van verschillende topics op het forum van ‘Artisan Distiller’ en ‘The Home Distiller’. Met dank aan Zymorgy Bob en Kiwistiller. Ook dank aan ‘John Doe’ voor zijn eerdere bijdrage(n) over dit thema op het stookforum. Alle informatie zit in een pdf dat je thuis kan afprinten. Klik hier om het PDF bestand te openen Veel succes, DDM

 
  • Geliked door
  • Pinky
  • JohnDoe
  • Lambiek
  • dumo
Antwoord
0 op 28 januari 2018

Prachtige illustratie voor een beginner zoals ik. Top.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 januari 2018

Leuk stuk, ook voor de meer ervaren stoker. altijd goed om weer even iets theoretisch te lezen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 januari 2018

Duidelijk verhaal,zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn…..ware het dat ik zelf niet zo van het ‘moeten’ ben, daarom AANRADER voor iedere beginnende en licht gevorderde stoker.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 februari 2018

Goed gezegd DB. Moeten is zo dwingend, absolute aanrader … is het zeker!
Een tip voor newbies: check even de zoekfunctie. Vaak is een “probleem”, waar je tegenaan loopt al meerdere keren uitgelegd. En bij de minste twijfel, post het gewoon, we helpen graag.
Domme vragen bestaan niet, mits relevant. Ook leuk om te lezen: dat nieuwe leden zelf advies gaan geven. Duimpje omhoog;-) Cheers!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 februari 2018

Een vraagje mijn distillaat begint troebel te worden kan dat kwaad

Crew member
op 2 februari 2018

Hallo @Vuurwater, theoretisch gezien is de alcohol het meest giftige bestanddeel van je distillaat. Je geeft geen info hoe je die hebt gemaakt, bij de minste twijfel gewoon weggooien. Sommige scheikundige reacties wekken troebelheid juist op en ik heb op dit forum geleerd dat keukenrol+wc papier+ keukenrol heel goed filtert. Succes!

 

Forum Lid
op 2 februari 2018

Ik had een foto bij gevoegd
Ik had Stookwijn van mout gemaakt
En het was in het begin helder en na een paar runs werd die een beetje troebel
Hoe moet dat zegen een beetje glaszig

Admin
op 2 februari 2018
Een vraagje mijn distillaat begint troebel te worden kan dat kwaad Van Vuurwater

Hoi Vuurwater, je kunt hier beter een nieuw topic over openen, of even zoeken want er is al wel meer over geschreven.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 februari 2018

Hoy,

Ik vindt het ook een leerrijk boek.

Als er geen bezwaar is ga ik het afdrukken, inbinden en bij mijn boeken collectie zetten.

Grts.

 

 

Admin
op 25 februari 2018

Hoi Dumo,

Dirk heeft het juist geschreven zodat je het thuis kunt afprinten, daar is het voor bedoeld 🙂

Groetjes, Jan

 

Forum Lid
op 25 februari 2018

Totaal geen bezwaar. Zoals Jan al aanhaalt is het daarvoor bedoeld.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2018

hallo 

al heel veel gelezen op stookforum en wel al veel gemaakt met mij smartstill

volgende week begin ik met een alambiek

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 mei 2018

Ook voor beginnende stokers adviseer ik met klem om te investeren in een
refractometer (klik hier).
Hiermee kun je met een enkele druppel checken hoeveel alcohol (ABV) % je stook bevat.
Ook tijdens het distilleren kun je zien hoeveel alcohol er uit je systeem komt.
Een echte must have – voorkom dat je je organen en of die van je fam/vrienden opblaast met een te hoog alcohol percentage.

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Is deze meting ook nog betrouwbaar als hij op een vat gerijpt heeft of enkel bij heldere dranken?

Crew member
op 31 oktober 2018

Ja hoor is ook nog betrouwbaar na rijping op vat.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 16 augustus 2018

top heel nuttig.
Hoop veel optesteken hier.
Bedankt voor deze mogelijkheid.
grt uit Rotterdam

Crew member
op 21 augustus 2018
Forum Lid
op 29 augustus 2018

hahahaha zoiets ja

Forum Lid
op 15 september 2018

Net lid geworden van dit forum na het lezen van de bovenstaande erg nuttige leidraad.

Ik denk er nu aan een alambiek aan te schaffen en twijfel tussen 1 met en 1 zonder kolom. Op stookwinkel.nl staat een  3,5l met kolom en een 5l zonder kolom. Er staat in dezelfde reeks ook een 10l zonder kolom waar je volgens mij een kolom apart voor kan kopen maar 10l vind ik om te starten en qua plaats wat veel. Bestaat dit ook voor de 5l versie?

Ik zou er graag gewoon alcohol mee willen stoken (om bvb Limoncello te maken) en daarna zou ik gin willen maken (maar dan met de kruiden in de buis en niet getrokken in alcohol). Als je de kruiden ook in de 3,5l kan hangen is die ook goed voor mij denk ik (ik vind het wel een goede maat).

Alvast bedankt voor de tips!

Crew member
op 15 september 2018

Wanneer je Limoncello wilt maken wil je dit met een zo hoog mogelijk percentage alcohol doen. Met een alambiek bereik je minder hoge percentages dan met een reflux. De kolom bij de alambiek ketels is geen reflux-kolom.  

Forum Lid
op 15 september 2018

Bedankt voor de snelle respons, met raschigringen in een gewone kolom ga je er dus niet komen veronderstel ik dan?

Crew member
op 15 september 2018

Wat is je beoogde ABV voor de Limoncello?

Forum Lid
op 15 september 2018

maximaal 40% boven de 45% vind ik het zelfs niet meer lekker.

Nu trek ik de schillen gedurende 3-4 weken in gekochte alcohol van 96%.

Crew member
op 15 september 2018

Ik bedoel wat is je beoogde ABV om de citroenschillen in te macereren? Wanneer je nu alcohol van 96% gebruikt en je wilt dit evenaren dan zul je toch naar een andere ketel uit moeten kijken. Een T500 bv met reflux daar haal je tussen 92 en 94% mee. Een alambiek is ook niet bedoeld voor “schone” alcohol met een hoog percentage.

Forum Lid
op 24 september 2018

Het is uiteindelijk de T500 met copper dome geworden (geplande levering morgen). In 2 runs moet ik daar toch >80% alcohol uit krijgen en als de limoncello me dan niet aanstaat kan ik alsnog de kolom nabestellen.

Als ik zo las is het toch goed wat meer volume dan 5l in 1 keer te kunnen verstoken.

Het eerste project (gezien ik net limoncello maakte) wordt van 20l appelsap iets calvados-achtigs maken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 september 2018

Bedankt voor de info. Hoe hoger hoe liever natuurlijk. De alambiek vind ik als concept leuker dan de T500 of de Grainfather.

Ik ga voor aankoop nog eens goed moeten nadenken wat ik zelf wil …

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 oktober 2018

Vandaag veel nuttige dingen bijgeleerd die een beginner moet weten.

Dit is wat ik een beginner zou zeggen moest hij mijn mening vragen:

  • Het duurt langer dan je denkt
  • Het is spannender/leuker dan je denkt
  • Het is meer werk dan je denkt, zeker tijdens de run moet je toch bij de les blijven (lees nuchter blijven)
  • het kan ineens fout lopen en dit sneller dan je denkt (ineens schuim in mijn distillaat)
  • koop een pomp, anders kost koelen zo veel water dat je beter de duurste fles in de winkel gaat halen. De mijne kost op het internet €13 en deed zijn ding zonder probleem (ik kocht hem voor €20 in een aquariumwinkel)
  • Koop niet te klein, ik heb de T500 en 25l heb je toch snel nodig (mijn mening), ik ben dus blij dat ik niet zoals in bovenstaande post voor een alambiek van enkele liters ging (misschien als ik gepensioneerd ben zo’n kanjer van 100l 😉 )
  • Geniet ervan, mijn eerste dag liep niet 100% zoals verhoopt maar ik heb me geweldig geamuseerd!!
Forum Lid
op 18 oktober 2018

SirOlf,ik gebruik regenwater.en inderdaad de rest wat je zegt klopt wel.en grote ketel als je veel fruit hebt.en schuim heb ik ook wel eens gehad,daarom vang ik mijn drank op in een emmer met een zeef erboven met daarin keuken papier.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 oktober 2018

Een oude website die zelfs nog in belgische frank rekent maar in tegenstelling tot geld verandert het principe van stoken niet (zo snel) met de tijd. Hij behandelt echt alles van vrucht/graan tot wijn/bier/stook. Ik heb hem vandaag ontdekt en al heel wat opgestoken ivm de basisideeën.

http://home.scarlet.be/pedroalco/index.htl

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 december 2018

Wat ik even mee wil geven, informatie inwinnen is geweldig en ook zeker verstandig, maar vergeet nooit, om dwars te zijn, en eens een vreemde test te doen. Vele goede smaken komen voort uit : stom geluk, gekke ideeën , probeersels, aanpassen bij vergissingen, etc. En gaat het mis, laat ons vooral meelachen, en begin met onze morele steun gewoon opnieuw. ( Cognac is ontstaan door destilleren, om beter te bewaren). Ik kom hier geweldige dingen tegen door gewoon te doen. Zie het tomatenwijn project, appels haksel gebeuren etc. etc.  . Durf te experimenteren, testen, absurde ideeën uit te werken, en je bent hier op de juiste plaats. Bij sommige fora vraagt men vaak advies of een recept goed is, hier horen we graag, wat je gaat proberen, en hoe het afloopt. En anders hebben we altijd onze receptenafdeling nog. Verras jezelf en ons nog meer. Als het mis gaat zullen we je vast plagen, en dan meedenken waar het mis ging of beter kan. 

Sköll William

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 december 2018

Als beginner kwam ik hier terecht.
Maar klopt het dat je de ruwestook van 25 liter 25% kan gebruiken dus 6,25 liter.
Is dit dan bij de fijnstook ook het geval.
6,25 liter en daar 25% van is 1,65 liter wat er van 25 liter overblijft en daar vallen dan nog de cuts vanaf wat niet goed is.
Dus uit 25 liter houd je misschien 1 a 1,25 liter over.

Admin
op 15 december 2018

Dag Peek, de ruwstook gooi je helemaal niets van weg. Dat is de strippingrun waarbij je alle alcohol die er uitkomt opvangt. Als je die gaat herdistilleren maak je pas cuts. Hoe kom je bij die 25%? De uiteindelijke opbrengst is helemaal afhankelijk van de sterkte van je stookwijn, de gebruikte apparatuur en je eigen beslissing wat je weggooid. De een zal meer weggooien dan de ander. Dit omdat smaken per persoon verschillen.

Forum Lid
op 19 december 2018

Alle componenten waarin de stoker is geïnteresseerd (alcohol, smaakstoffen, …) zitten in de
eerste 25%. De resterende 75% van een volledige still-run is bijna volledig water. Naarmate
er langer wordt gedestilleerd zal dit water wel steeds zuiverder worden. Dit is dan ook de
reden waarom er gestopt wordt met destilleren nadat ± 25% van het volume aan vloeistof is

Dit staat in het beginnersboek.

Forum Lid
op 19 december 2018

Ik heb een koperketel dus potstill.
Ik stook 15 liter wijn van ongeveer 12% ( eerste liter 57% tweede liter 47% derde liter 32% vierde liter 15% ) dan heb ik rond de 25%.
Toen ben ik gestopt met stoken maar hoe nu verder?
Dit komt aardig overeen met het voorbeeld van de 10% wash.
De 4 liter zou op 37,75 % zitten dus die nu verstoken en hou ik daar dan weer 25% van over. Of wordt de 4 liter volledig verstookt en moet ik daar de cuts uit verdelen.
Dus hoeveel ml maak ik nu mijn cuts.
1,5 % voorloopt van de 4 liter is 60 ml, fles 1
Fles 2 t/m 20 …………. en de naloop.
Ik hoop op antwoord dat het voor mijn duidelijk wordt en van deze hobby kan gaan genieten ook straks als ik kan stoppen met werken.

Forum Lid
op 23 december 2018

Ik heb stooktv gevonden en het is mee nu duidelijk.
Veel stook plezier allemaal.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 december 2018

Het is raadzaam om bij een striprun aan het begin een borrelglaasje te vullen dmv heel rustig druppelend op te vangen en daarna de inhoud weg te gooien, (vooral bij een fruitvergisting ) op die manier ben je al een hoop pectine en methanol kwijt. Ook reinigt het je installatie van vorige stoken.Nadat het borrelglaasje vol zit gas erop en gaan ………

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 december 2018

Mooie informatie in de pdf. Dank. Vooral de kookcurve water-ethanol mengsel en de concentratie van de damp curve verduidelijken veel. Ik heb zelf een kolommetje gemaakt met raschig ringen en een temp meter onderin. Die loopt inderdaad op tijdens het stoken. Ik begreep eerder niet waarom. Dat is nu duidelijk 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 januari 2019

Heel fijn dit voor de beginner! Ik heb zelf al een paar biertjes gebrouwen, maar wil nu whisky proberen. Dit helpt mij al aardig op weg echt super!

Ik heb alleen één vraagje wat ik tot nu toe nergens echt kan vinden en dat is: Is het mogelijk om iets toe te voegen aan je whisky ( sinaasappelschillen, kaneel, honing etc.) Zo ja, wanneer is de beste tijd om dit te doen en hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Ik zit vooral met de honing, want ik wil natuurlijk niet dat dit omgezet wordt in co2 en ethanol tijdens de vergisting.

Crew member
op 5 januari 2019

Natuurlijk kun je van alles toevoegen. Sinaasappelschillen en kaneel zou ik een 10 minuten meekoken en dan eruit halen. Mash koelen zoals wort en laten vergisten. Honing kun je er al eerder bij doen. Whisky mash wordt niet altijd gekookt sommige recepten vermelden wel een kook, andere weer niet.

Forum Lid
op 29 januari 2019

Heel erg bedankt, ik zal ermee gaan experimenteren

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 januari 2019

Bij beginners problemen omtrent
Klaren , Ontgeuren en smaak verbeteren – Vervuiling:

https://www.stookforum.nl/thread/klaren-ontgeuren-en-smaak-verbeteren-vervuiling/


Onze stookmeester Robbert heeft het beginners weer een stukje makkelijker gemaakt.
Starten met stoken? Kijk vooral even op:

https://www.stookforum.nl/thread/beginners-shopping-list/

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 augustus 2019

Nieuwe leden altijd welkom, stel je even voor in het enige echte officiële “stel je even voor” topic. https://www.stookforum.nl/thread/stel-je-even-voor/27/

Het stookforum wordt anders erg onoverzichtelijk.

Bij voorbaat dank voor de medewerking 🙂

Forum Lid
op 15 augustus 2019

Stoken is een hele mooie hobby,onze drank kost bijna niets,we stoken wat we lekker vinden, iets wat niemand heeft of verkoopt. drank verbroederd, maakt een feestje leuk,en is lekker. maar drank kan ook iets anders doen,je leven kapot maken.
Drink gerust, maar met verstand
.🥃

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren