Beginners vragen

Geupdate op 5 maart 2019 in Stookforum
10 op 4 maart 2019

Nu lees ik op verschillende topics stukjes over de voorloop ,middenloop en naloop.

Als je uit mout distilleert om als eindresultaat whisky te krijgen moet je meerdere malen distilleren.

Liefst 3x om aan het goede alcohol percentage te komen.

Wat is me nog niet helemaal duidelijk.

gooi je bij je ruwstook je voorloop weg of gaat deze mee bij de 2e distillatie ?(fijnstook)

Als je deze bij je ruwstook weg zou gooien is er dan nog kans dat je een kleine hoeveelheid Methanol distilleert uit je fijnstook?

Is dit alleen te herkennen door proeven?

 

Waar ik ook geen duidelijk antwoord op kan vinden is:

Bij het opslaan in een nieuw eiken vat moet je je eigen distillaat  (die normaal 3 jaar moet rijpen om whisky te heten) niet te lang laten zitten omdat dan de eiken smaak te heftig wordt.

Er wordt geschreven dat het na een paar maanden al te veel naar hout gaat smaken.

Hoe moet je dit dan voor langere tijd opslaan in een nieuw vat?

Is het dan verstandig om een nieuw vat (nadat deze waterdicht is gemaakt) eerst te voorzien van bestaande whisky zodat daar de smaak van het hout het meeste in gaat zitten en als het zover is deze dan wisselen met je eigen distillaat?

 

Ik weet dat het beginnersvragen zijn maar na veel lezen heb ik hier nog geen antwoord op kunnen vinden.

Alvorens ik me spullen aan gaat schaffen wil ik eerst alles weten.

 

Alvast bedankt,

 
  • Geliked door
Antwoord
6 op 4 maart 2019

Bij de ruwstook gooi je nog niets weg. Wanneer je bij de ruwstook de voorloop weggooit dan krijg je altijd nog wel een ietsiepietsie methanol mee maar dat is heel erg weinig hoor. Methanol en ethanol lijken in smaak heel erg op elkaar. Bij mout is het gehalte methanol ook minder dan bij fruitstook.

Vwb het op vat bewaren klopt, na een paar maanden kan het al goed naar hout smaken. Dit komt omdat de contacttijd icm het oppervlak heel groot is. In een klein vat verdampt ook relatief erg veel, zeker wanneer de luchtvochtigheid laag is en de temperatuur hoog. Wanneer je het in je woonkamer bewaard ben je al gauw eenderde kwijt. Lager op vat totdat je de smaak goed vindt en dan bottelen.

Ik zou geen bestaande whisky in het nieuwe vat doen, dan verpest je die enkel. Opslaan in een vat is leuk maar wellicht is het laten trekken met houtsnippers interessanter. 

Forum Lid
op 4 maart 2019

dank je wel

Forum Lid
op 4 maart 2019

Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie eerst op snippers en dan het vat in(onttrekken van smaak en oxidatie).

Brouwmaat
op 4 maart 2019

Die combinatie heb ik ook weleens gedaan en dat beviel mij ook wel.

Forum Lid
op 5 maart 2019

Munckerik, jou uitleg en commentaar is zo duidelijk. 400 jaar geleden zouden ze je Shakespeare noemen. 

Forum Lid
op 5 maart 2019

Dat het opslaan in de woonkamer niet zo goed idee is verklaat een hoop. Ik gaf de schuld  aan lekkage, verdampen, de engelen, ongenodigde gasten of die Sint-Bernard die met met mijn vat rondrent. Maar snel leeg is tie.

Brouwmaat
op 5 maart 2019

Ik was laatst in Mechelen bij brouwerij het Anker en daar ligt de Carolus whisky opgeslagen. Ze wisten me te vertellen dat in Schotland ongeveer 3% naar de engelen ging en bij hen in Mechelen zo’n 6% terwijl er een whiskystokerij is in India waar ruim 30% voor de engelen is (nu snap ik ook dat ze daar meer goden hebben 🙂 )

Toen ik mijn vaatje in de woonkamer had staan genoot ik iedere ochtend, wanneer ik de krant las,  van de heerlijk whisky geuren. Dat was lekker maar ik had het liever gedronken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 maart 2019

Ik gooi altijd een klein deel van iedere stook weg, omdat ik het vind dat dat altijd stinkt(maar goed om mee schoon te maken of in de brand te steken). Maar alleen bij de fijnstook zou voldoende moeten zijn. Als je een liter van mijn drank drink krijg je minder methanol binnen dan wanneer je een flesje bier drink.

Dat een whisky 3 jaar in een vat moet zitten om whisky te heten is een wet, en het houden aan de wet daar houden wij moonshiners niet van. Er worden dan vaten  van soms wel 200 liter gebruikt. Ik gebruik vaten van 3 of 5 liter en daar hoef je je drank niet zo lang in te lageren. Er worden ook vaak gebruikte port of sherry vaten gebruikt om een extra smaaknuance toe te voegen, maar dat is aan jou.

Verder zou ik zeggen maak een stookwijn of distilleer een fles wijn, maar begin gewoon. Daar leer je veel meer van.

Forum Lid
op 4 maart 2019

bedankt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 maart 2019

Zoals de de drank uit de stook komt, dus met een hoog alcoholpromillage zet ik hem op de snippers. Verschillende niveaus van alcohol zouden verschillende smaken moeten ontrekken. maar het scheelt ook een hoop ruimte. Daarna op drinksterkte in het vat zodat ik hem tussentijds kan proeven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren