Beginners vragen

Geupdate 4 dagen geleden in Stookforum
49 op 4 maart 2019

Nu lees ik op verschillende topics stukjes over de voorloop ,middenloop en naloop.

Als je uit mout distilleert om als eindresultaat whisky te krijgen moet je meerdere malen distilleren.

Liefst 3x om aan het goede alcohol percentage te komen.

Wat is me nog niet helemaal duidelijk.

gooi je bij je ruwstook je voorloop weg of gaat deze mee bij de 2e distillatie ?(fijnstook)

Als je deze bij je ruwstook weg zou gooien is er dan nog kans dat je een kleine hoeveelheid Methanol distilleert uit je fijnstook?

Is dit alleen te herkennen door proeven?

 

Waar ik ook geen duidelijk antwoord op kan vinden is:

Bij het opslaan in een nieuw eiken vat moet je je eigen distillaat  (die normaal 3 jaar moet rijpen om whisky te heten) niet te lang laten zitten omdat dan de eiken smaak te heftig wordt.

Er wordt geschreven dat het na een paar maanden al te veel naar hout gaat smaken.

Hoe moet je dit dan voor langere tijd opslaan in een nieuw vat?

Is het dan verstandig om een nieuw vat (nadat deze waterdicht is gemaakt) eerst te voorzien van bestaande whisky zodat daar de smaak van het hout het meeste in gaat zitten en als het zover is deze dan wisselen met je eigen distillaat?

 

Ik weet dat het beginnersvragen zijn maar na veel lezen heb ik hier nog geen antwoord op kunnen vinden.

Alvorens ik me spullen aan gaat schaffen wil ik eerst alles weten.

 

Alvast bedankt,

 
  • Geliked door
Antwoord
6 op 4 maart 2019

Bij de ruwstook gooi je nog niets weg. Wanneer je bij de ruwstook de voorloop weggooit dan krijg je altijd nog wel een ietsiepietsie methanol mee maar dat is heel erg weinig hoor. Methanol en ethanol lijken in smaak heel erg op elkaar. Bij mout is het gehalte methanol ook minder dan bij fruitstook.

Vwb het op vat bewaren klopt, na een paar maanden kan het al goed naar hout smaken. Dit komt omdat de contacttijd icm het oppervlak heel groot is. In een klein vat verdampt ook relatief erg veel, zeker wanneer de luchtvochtigheid laag is en de temperatuur hoog. Wanneer je het in je woonkamer bewaard ben je al gauw eenderde kwijt. Lager op vat totdat je de smaak goed vindt en dan bottelen.

Ik zou geen bestaande whisky in het nieuwe vat doen, dan verpest je die enkel. Opslaan in een vat is leuk maar wellicht is het laten trekken met houtsnippers interessanter. 

Forum Lid
op 4 maart 2019

dank je wel

Forum Lid
op 4 maart 2019

Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie eerst op snippers en dan het vat in(onttrekken van smaak en oxidatie).

Brouwmaat
op 4 maart 2019

Die combinatie heb ik ook weleens gedaan en dat beviel mij ook wel.

Forum Lid
op 5 maart 2019

Munckerik, jou uitleg en commentaar is zo duidelijk. 400 jaar geleden zouden ze je Shakespeare noemen. 

Forum Lid
op 5 maart 2019

Dat het opslaan in de woonkamer niet zo goed idee is verklaat een hoop. Ik gaf de schuld  aan lekkage, verdampen, de engelen, ongenodigde gasten of die Sint-Bernard die met met mijn vat rondrent. Maar snel leeg is tie.

Brouwmaat
op 5 maart 2019

Ik was laatst in Mechelen bij brouwerij het Anker en daar ligt de Carolus whisky opgeslagen. Ze wisten me te vertellen dat in Schotland ongeveer 3% naar de engelen ging en bij hen in Mechelen zo’n 6% terwijl er een whiskystokerij is in India waar ruim 30% voor de engelen is (nu snap ik ook dat ze daar meer goden hebben 🙂 )

Toen ik mijn vaatje in de woonkamer had staan genoot ik iedere ochtend, wanneer ik de krant las,  van de heerlijk whisky geuren. Dat was lekker maar ik had het liever gedronken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 4 maart 2019

Ik gooi altijd een klein deel van iedere stook weg, omdat ik het vind dat dat altijd stinkt(maar goed om mee schoon te maken of in de brand te steken). Maar alleen bij de fijnstook zou voldoende moeten zijn. Als je een liter van mijn drank drink krijg je minder methanol binnen dan wanneer je een flesje bier drink.

Dat een whisky 3 jaar in een vat moet zitten om whisky te heten is een wet, en het houden aan de wet daar houden wij moonshiners niet van. Er worden dan vaten  van soms wel 200 liter gebruikt. Ik gebruik vaten van 3 of 5 liter en daar hoef je je drank niet zo lang in te lageren. Er worden ook vaak gebruikte port of sherry vaten gebruikt om een extra smaaknuance toe te voegen, maar dat is aan jou.

Verder zou ik zeggen maak een stookwijn of distilleer een fles wijn, maar begin gewoon. Daar leer je veel meer van.

Forum Lid
op 4 maart 2019

bedankt

Forum Lid
op 17 mei 2019

Toevallig ook enig idee of er ergens kleine (15l ofzo) sherry vaatjes tekoop zijn?

Forum Lid
op 17 mei 2019

In Ens kun je vaatjes kopen
https://www.wijnvat.nl/minivaatjes

Forum Lid
op 17 mei 2019

Hier kan je ook vaatjes kopenhttps://www.tasboomkwekerij.nl/mini-vaten/

Forum Lid
op 17 mei 2019

Deze heb ik thuis inderdaad al een liggen maar was specifiek opzoek naar een gebruikt sherryvat want heb helaas geen 15l sherry

Forum Lid
op 17 mei 2019

op ebay.de zoeken op oak barrel .

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik gebruik geen gebruikte sherryfaten maar wel snippers van “Oloroso” sherryvaten. Deze vaten staan zeer hoog aangeschreven voor commerciele whisky’s. Ik heb een paar weckpotten staan die nog moeten door rijpen, maar het belooft veel goeds.

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/likeur-distilleren/eikenhouten-chips/d/eik-chips-sherry-oloroso-250-gr

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 maart 2019

Zoals de de drank uit de stook komt, dus met een hoog alcoholpromillage zet ik hem op de snippers. Verschillende niveaus van alcohol zouden verschillende smaken moeten ontrekken. maar het scheelt ook een hoop ruimte. Daarna op drinksterkte in het vat zodat ik hem tussentijds kan proeven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 april 2019

Andere vraag ? Stook je moonshine ook 2 of 3 x . Of gewoon alles bij elkaar en drinken maar

Forum Lid
op 22 april 2019

Ik persoonlijk stook hem maar een keer.voor mij is het te veel werk om 400 kg of meer twee keer te stoken,ik vind ook niet dat het heel veel verschil maakt,maar ik stook het grootste deel druiven.

Forum Lid
op 22 april 2019

Rumo ik maak hem op drinksterkte,zo weet ik of hij goed is.als je hem met hoog percentage op snippers zet en moet dan 50% verdunnen,is hij heel veel smaak verloren.

Forum Lid
op 22 april 2019

Afloop 1 tot 4 waren ruim boven de 40% met een ambiek ,afloop 8 . 5% dus alles bij elkaar en verouderen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 april 2019

Nog 1 vraag filter je die ,, zooi,, nog met koolstof

Forum Lid
op 22 april 2019

het aantal keren dat je stookt hangt af wat je voor product stookt .
Wat je doel stelling is te maken In aroma
Hangt ook af hoe de ketel presteert .
Filteren door koolstof die je uitsluitend bij distilleer fouten of fouten in basis product.
of wanneer de installatie te kort schiet om een product zuiver te krijgen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 april 2019

Nu lees ik op verschillende topics stukjes over de voorloop ,middenloop en naloop.

Als je uit mout distilleert om als eindresultaat whisky te krijgen moet je meerdere malen distilleren.

Liefst 3x om aan het goede alcohol percentage te komen.

Wat is me nog niet helemaal duidelijk.

gooi je bij je ruwstook je voorloop weg of gaat deze mee bij de 2e distillatie ?(fijnstook)

Als je deze bij je ruwstook weg zou gooien is er dan nog kans dat je een kleine hoeveelheid Methanol distilleert uit je fijnstook?

Is dit alleen te herkennen door proeven?

 

Alvast bedankt,

Van Sjonnie54

Als je uit een graanvergisting een drank wilt stoken, moet je twee of drie keer stoken, Dat is mede afhankelijk van je installatie en je drank.

Methanol is geen probleem bij graanstooksels. Of je wel of niet een voorstook apart houdt tijdens de eerste, tweede of eventuele derde stook is een keuze.

 

Forum Lid
op 23 april 2019

Bij whiskey is gebruikelijk om de compleet gewonnen drank te her distileren .
In Tweede overhaal verwijder je de voor en naloop als je 2 x stookt .
Wanneer je een 3 e overhaal gebruikt verwijder je de voorloop in 2e en in 3e voorloop en naloop.

Keuze van aantal keren overhalen is inderdaad afhankelijk van installatie , kwaliteit brouwsel wat je gaat overhalen .
En afhankelijk van hoe zwaar je de smaken wil laten zijn .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 april 2019

Waar ik ook geen duidelijk antwoord op kan vinden is:

Bij het opslaan in een nieuw eiken vat moet je je eigen distillaat  (die normaal 3 jaar moet rijpen om whisky te heten) niet te lang laten zitten omdat dan de eiken smaak te heftig wordt.

Er wordt geschreven dat het na een paar maanden al te veel naar hout gaat smaken.

Hoe moet je dit dan voor langere tijd opslaan in een nieuw vat?

Is het dan verstandig om een nieuw vat (nadat deze waterdicht is gemaakt) eerst te voorzien van bestaande whisky zodat daar de smaak van het hout het meeste in gaat zitten en als het zover is deze dan wisselen met je eigen distillaat?

 

Ik weet dat het beginnersvragen zijn maar na veel lezen heb ik hier nog geen antwoord op kunnen vinden.

Alvorens ik me spullen aan gaat schaffen wil ik eerst alles weten.

 

Alvast bedankt,

Van Sjonnie54

Dit is een compleet andere vraag. En die wordt ook pas van belang als je eenmaal voldoende drank gedestilleerd hebt. Dat duurt dus nog een tijdje, als ik het goed begrijp.

Overigens is er wel een ingewikkelde relatie tussen de gestookte drank en het bewaarvat.

Forum Lid
op 23 april 2019

Vat lagering kan variëren van enkele maanden tot enkele decennia .
En nieuw vat zal inderdaad enorm veel stoffen afgeven die smaken vormen .
Daarom wordt vaak gekozen voor eerder gebruikte vaten .
Maar je kunt ook een vat voorbehandelen voordat je deze on gebruik gaat nemen .
Daar zijn diverse methodes voor.

Forum Lid
op 23 april 2019

Voor het gemak en ruimte gebruik ik darkrost snippers,ik vind een vaatje erg mooi maar waar laat ik een vat van 100 ltr.de alc.van de druiven maak ik + -40 42% ik gooi hem op snippers gaat buiten in de zon in fessen van 5 litr.om dat ik niets meet of weeg  heeft elke fles een andere smaak ,ik gooi al die kannen bij elkaar zeef het door wit keuken papier en het gaat de flessen in.de snippers die ik gebruikt heb gebruik ik later weer voor mijn maiswhisky.die gaat ook eerst op de darkrost en daarna nog een keer een tijd + – 3wkn op de snippers die ik bewaard heb vd druiven.daarna gebruik ik de snippers bij het roken van vlees.econoom he.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 16 mei 2019

Ik heb nu al enkele malen zuivere alcohol gestookt van suiker en ook van graan.

Nu zou ik eens een whisky willen stoken , dit doe je dus best in een koperen ketel lees ik

Maar kan je ook de eerste stook in een inox ketel doen , en je tweede stook in een koperen of verlies je smaak met je eerste stook in inox ? 

Mijn stookketel is deze 

vind niet onmiddelijk een foto , maar is de baby dragon

Stond op het punt een whisky ketel te kopen in stookwinkel van 10 liter maar zie dat hij uitverkocht is

Forum Lid
op 16 mei 2019

Simpel Ja je kunt ook op RVS whiskey stoken . Zorg dat jou warmte beheer goed is .
Koper is beneficiair i.d.d. op smaak . maar dat is met langdurige stook of grotere hoeveelheid . Wanneer je kleine hoeveelheden stookt en tussendoor ketel afkoelt en reinigt ben je voordeel kwijt .
de kenners en fijn proevers merken het op wanneer er op RVS of koper is gestookt .
Maar in principe zal je Met RVS een zeer redelijk product kunnen krijgen .

Forum Lid
op 16 mei 2019

En doe ik dit best met een lange of korte kolom ?

Forum Lid
op 16 mei 2019

Whiskey gebruik je nooit een kolom bij . alleen een whiskey hoed of spat bol .
Dus zo kort mogelijk boven op ketel

Admin
op 16 mei 2019

Ik heb nu al enkele malen zuivere alcohol gestookt van suiker en ook van graan.

Nu zou ik eens een whisky willen stoken , dit doe je dus best in een koperen ketel lees ik

Maar kan je ook de eerste stook in een inox ketel doen , en je tweede stook in een koperen of verlies je smaak met je eerste stook in inox ? 

Mijn stookketel is deze 

vind niet onmiddelijk een foto , maar is de baby dragon

Stond op het punt een whisky ketel te kopen in stookwinkel van 10 liter maar zie dat hij uitverkocht is

Van stook

Hey Stook, stuur me maar een mailtje, ik heb er nog wel 1 staan. Ik kan de voorraad nu niet bijwerken anders krijgt de hele waitlist bericht dat ze er weer zijn…. 

Forum Lid
op 16 mei 2019

Hoe veel kan je vullen voor te verstoken voor de helft of 3/4 van je ketelinhoud ?

Admin
op 16 mei 2019

Een 10 liter ketel kan gewoon 10 liter in. Dan heb je nog flink ruimte over.

Forum Lid
op 16 mei 2019

Heb me zojuist even laten gaan en in plaats van de 10 liter heb ik de 15 liter gekocht

Ik ben in blijde verwachting 😍

Forum Lid
op 17 mei 2019

Veel plezier!

Forum Lid
op 17 mei 2019

Hij is onderweg , weet niet of ze de zaterdag leveren , misschien in de voormiddag anders zal het maandag zijn

Om te kuisen moet je een stook doen met azijn of zoiets of enkel water ?

Forum Lid
op 17 mei 2019

Mij moet je niks vragen. Ik ben een newbie, ik vraag, lees, luister en oordeel niet. Ik probeer gigantisch veel informatie in te winnen om straks te kunnen moonshinen. Heb echt super veel aan de tips van : nimrax, Robbert, ChrisV, jan, enz.

Forum Lid
op 17 mei 2019

Stook , Je kunt diverse manieren bedenken om schoon te maken .
Ik neem aan dat hij schoon is geleverd .
koop vaatwasmachine reiniger tabletten . heet water erbij en even doorspoelen en naspoelen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 6 dagen geleden

Ik heb deze middag mijn whisky ketel binnen gekregen en zoals Jan ergens in een topic zegt dat ze bij hem in stookwinkel van zwaarder plaatmateriaal gemaakt zijn dan een chineese of ergens op eby ,kan ik volledig inkomen het is inderdaad zeer degelijk materiaal en mooi afgewerkt , ben blij dat ik hem gekocht heb 👍 👍

Admin
6 dagen geleden

Heel veel plezier er mee! 

Forum Lid
5 dagen geleden

Stook, heb je een foto?

Forum Lid
5 dagen geleden
Forum Lid
5 dagen geleden

mooi keteltje 👍👍

Forum Lid
5 dagen geleden

Mooi hoe dat glimt !

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 5 dagen geleden

Van die ketel ga je een hoop plezier krijgen, ik raad je aan de koeler direct op de kraan aan te sluiten op de onderinlaat en de kraan heel rustig te laten lopen want er komt een hoop warmte vrij . Gewoon op een zacht pitje op het gasfornuis niks forseren en de tijd nemen . Een paar uur ben je wel bezig

Forum Lid
5 dagen geleden

Ziet er mooi uit,veel suces er mee,maar ik wist al dat Jan geen rotzooi verkoopt,en als er wat is,hij zit in de buurt,garantie is ook belangrijk.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 5 dagen geleden

Ik heb hem deze morgen volledig gekuist vanbinnen en ben nu bezig eens uit te stomen (koken)  met gewoon water

Forum Lid
4 dagen geleden

Kun je gelijk je strijkijzer bijvullen 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren