begonnen met een eerste keteltje te maken

Geupdate op 21 april 2020 in Mijn installatie
24 op 4 februari 2020

Hallo stokers

Ik heb na heel lang plannen maken en te druk zijn ervoor eindelijk een eerste stap gemaakt met mijn zelfbouw keteltje. Onthoud mijn naam want ik ga de wereld veroveren met mijn zelf gebrouwen whisky. 😛

Ik heb er niet z’n makkelijk keteltje voor gevonden ben ik al achter gekomen. Als ik de foto’s zie van Daalderop ketels lijkt dat allemaal veel makkelijker door de flens aansluiting erop. Maar goed, deze heb ik gehad en aangezien dat ik net getrouwd ben en er een soort Volvo hobby op na houd, moet het allemaal een beetje low-budget. Is ook een leuke uitdaging vind ik zelf altijd.

Ik heb mijn ketel in 2e geslepen en wil een rvs strip aan de binnen zijde van het deksel solderen zodat hij (bijna) naadloos in de ketel valt. zo kan ik hem mooi schoonmaken en vullen en tijdens het stoken gasdicht maken met tape (of brooddeeg heb ik ergens gezien???).  De kolom (moet ik nog iets voor vinden) kan ik dan vast solderen op het deksel.

Maar nu mijn eerste problemen….  ik probeer een foto mee te zenden. Daarop is te zien dat de binnenkant van mijn keteltje helemaal zwart is.  Het is er niet eens (met geringe moeite) af te schuren… wat is dit en is dit een wezenlijk probleem?

Gr John

 
 • Geliked door
Antwoord
1 op 5 februari 2020

Een rvs-strip aan de binnenkant solderen? Waarom niet gewoon een koperen strip?

Als ik de foto bekijk, komt in mij op: zat die spiraal in de ketel? En mooie spiraal, die kun je goed gebruiken als koelspiraal.

Wat betreft de zwarte aanslag: je zou azijn kunnen proberen, of wassen met ketchup of zo.

 

Forum Lid
op 5 februari 2020

Ik heb geen koperen strip. En ik vind het sund om iets van de ketel te zagen. Wordt hij weer kleiner van hè.
Ja klopt. Dit spiraal komt eruit. Ik had al een spiraal,wat kleiner dan dit. Ongeveer 15mm dik die is schoner dus ik denk dat ik dit spiraal niet meer nodig heb. Ik kan er wat bochtwerk mee maken en de pootjes ofzo.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 februari 2020

Ik had ook erge aanslag in de ketel. Wat ik deed was : water koken in de ketel tot aan de rand vol. voor een kwart volgegooid met azijn 3, drie kleine busjes citroenzuur en een paar lepels zout. na dit een nacht te laten staan was het bij mij al voor 80% verdwenen. Wil je hem helemaal schoon dan gewoon blijven herhalen met azijn en citroenzuur.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 februari 2020

Ik zou trouwens voor een koperen strip gaan 🙂 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 februari 2020

Zoals robin zegt. Met citroen en schoonmaak azijn. Een sponsje met zout erna om te schrobben. Ik zou het er zoveel mogelijk uit halen.

Tevens zou ik ook een koperen strip gebruiken. Al was het alleen al om het verschil in uitzetten op te vangen.

Forum Lid
op 5 februari 2020

Daarnaast gaan de 2 metalen oxideren door de verschillen en t contact, beter koper idd

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 februari 2020

Oké. Ik maak nu een losse rvs ring die ik op de ketel schuif en daar de houd weer in schuif. Door een strip van 4cm te combineren met een strip van 7cm hoop ik dat wanneer de koperen ketel uitzet dat hij zich extra klem drukt. Ik neem aan dat de ketel harder uit zet dan de rvs ring. Ik plaats vanavond foto’s. Met mijn A6 kan ik geen foto’s maken kleiner dan 5MB volgens mij

Forum Lid
op 5 februari 2020

Ik weet niet of dit de beste oplossing is .
wanneer je gaat distileren kunnen er diverse zuren aanwezig zijn .
Kijk even hiernaar .
Topic. “. galvanische werking RVS 304 en koper ”

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 februari 2020

Hierbij een foto van 2 spiralen.  De kleine is 15mm en de grote is 22mm.  Ik wilde eigenlijk die van 15mm gebruiken omdat dat een mooie maat is voor de rest van het leidingwerk. Wat denken jullie ervan?

 

Omdat ik niet eigenwijs wil zijn en de raad van experts graag opvolg, (en omdat ik een paar leuke stukken koper ben tegengekomen in het oud ijzer) ga ik de rvs rand vergeten en een koperen rand maken. 🙂

Van de rest van het koper draai ik een kegeltje van om als hoed te gebruiken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 februari 2020

Waar wil je ze voor gebruiken? Ik heb zelf een buis van 15 mm buitendiameter van 3 m lang in een spiraal gebogen en die gebruik ik als stijgende kolom. Daarnaast een gebogen rvs buis van 15 mm buitendiameter van pakweg 9 m lang als koeler.

Maar ik kan ook een spiraal van 2 m lang gebruiken als kolom en dan de 3 m spiraal als koeler aan hangen. Maar goed: ik heb wat ervaring, dus kan spelen.

Ik ben liefhebber van knelkoppelingen. Die zijn weliswaar van messing en geven dus lood af, maar ik denk dat dat risico betrekkelijk klein is. Grote voordeel is: ze maken alles flexibel en inwisselbaar.

Mijn advies: bouw de simpelste ketel die je kunt maken met al je koper, ijzer en rvs. Gewoon: een boilerketel, boutjes in de rand, koppen afsnijden en vleugelmoeren er op. Dan een platte deksel met een puntstuk en daarop je leidingen verder bouwen. Ik heb mijn deksel gemaakt van de bodem van een rvs pan en de wang gebruikt als wok-standaard voor de ketel.

En daarna, naar behoefte en inzicht, verder uitbreiden.

Als ik het goed zie, heb je een hele bult onderdelen, waar sommigen jaloers op zouden zijn. Maar nu zie je door de bomen het bos niet meer.

Simpel beginnen, moeilijk doen kun je altijd nog.

Voor moeilijk doen snap je toch nog lang niet genoeg van het proces. Geeft niks: we zijn allemaal eenvoudig begonnen.

Voor de goede orde: mijn standaard is ook 15 mm buitendiameter. Met een verloop naar 22 mm op sommige plekken.

Forum Lid
op 28 maart 2020

Messing is een legering hoofdzakelijk uit koper en zink. Soms word lood toegevoegd om de verspaanbaarheid sterk te verbeteren. Dus voor sanitaire doeleinden eigenlijk niet nodig en denk ik ook niet toegelaten.

Forum Lid
op 28 maart 2020

Het loodgehalte van sanitair messing zou maximaal 3% bedragen en aldus veilig zijn voor waterleidingen. Maar messing kan in combinatie met verzinkte stalen leidingen corroderen en dan komt er lood vrij.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 februari 2020

Ik wil het spiraal gebruiken om door een waterbak te laten lopen. Ik heb een 60L olievat staan en 200L vaten stalen en kunstof. Ik wou gewoon stilstand water gebruiken zodat ik geen pomp nodig heb. Hoe groot moet dan mijn waterbak zijn? Voor de zekerheid maar 200Lvat pakken? En dan de plastic vaten gebruiken omdat de olie vaten van staal zijn en gaan roesten. Wel jammer want olie vaten zijn mooier

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 februari 2020

Weer een stukje gevorderd met mijn keteltje. Het koper ben ik aan het lassen met een tig apparaat waar ik griffon hardsoldeer 21 bij toevoeg. Het spiraal staat nu vol schoonmaak azijn om binnenin goed schoon te worden. Dit spiraal wil ik in het 200L vat maken als koelvat zonder stromend water toe te voegen. Ik hoop dat 200 liter water genoeg koelend vermogen ervoor heeft.

Forum Lid
op 22 februari 2020

Dat vordert Johnny 👍 ziet er goed uit

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 februari 2020

DE spiraal (v), niet HET spiraal. DE spiraal, ZIJ ziet er goed uit. DIE wil ik graag gebruiken.

Als olievaten van staal zijn, roesten ze niet. Als ze van ijzer zijn, kun je het roesten een stuk beperken door ze in te branden met lijnolie. Goed insmeren met lijnolie en dan met een brander heet stoken tot je een zwarte laag krijgt. Eventueel herhalen. Wonderolie zal ook wel werken. Aardolie dan weer minder of niet.

Ik ben jaloers op je vermogen om koper te lassen. Zou ik ook wel willen kunnen.

Maar ik kan wel redelijk rekenen. Bij het condenseren van 1 liter water komt 2.249 kJ warmte vrij. Bij 1 liter alcohol is dat 674 kJ. Voor het opwarmen van 1 liter water met 1 graad is 4,2 kJ nodig. Bij het condenseren van 1 liter water wordt dus 10 liter water met 50 graden opgewarmd. Bij het condenseren van een mengsel van water en alcohol wordt er minder water minder opgewarmd. Anderzijds komt er nog warmte vrij bij het afkoelen van het destillaat van 70 graden naar 20 graden.

Grofweg is er voor het produceren van 1 liter destillaat ongeveer 10 liter koelwater nodig. Of dat nou stilstaat of beweegt, zal niet veel uitmaken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 februari 2020

Mmh klinkt overtuigend. Dus voor mijn 15 tot 20 liter ketel heb ik 150 tot 200 liter water nodig (Dan zit ik dus goed met mijn vat) of denk ik nu niet goed omdat ik niet al die 15 liter verstook?

Dat lassen… Ik heb het geluk dat ik op mijn werk gebruik kan maken van TIG materiaal. Maar het lassen zelf steld zeer weinig voor. Het is meer solderen. Rvs lassen is moeilijker

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 februari 2020

Ik zou als beginner je ketel niet veel verder vullen dan 60 %: sommige wijnen of bieren maken veel schuim en sommig schuim is ook stevig, dus je loopt het risico dat de kolom of koeler verstopt raken. Pas als je een zicht hebt op die schuimkracht, kun je verder vullen.

Bij een ruwstook is de vuistregel dat je eenderde deel van het volume in de ketel als destillaat opvangt met 3 maal het alcoholgehalte van de wijn of het bier. Dus uit 15 liter wijn (van ca 10 %) stook je 5 liter ruwstook van ca 30 %. Dat zijn vuistregels, dus grove schattingen.

Voor het koelen van 5 liter ruwstook zou je dan 50 liter van 20 tot 70 graden kunnen verwarmen, of 200 liter van 50 tot 20 tot 35 graden.

Ja, als je het kunt stelt alles weinig voor. 😉  Maar als je niet kunt is het een groot probleem.

 

Wat betreft het roesten van ijzer: ik heb ooit een ijzeren keteltje gehad en werd om die reden verbannen van een forum. Want ijzer roest! Ja, duh!  Maar ook heb ik een ijzeren zeis, waarmee ik soms vochtig gras maai. Na het maaien veeg ik de zeis droog en hang hem op aan een balk in de schuur. Niks geen roest! En die zeis was een stuk dunner dan de ketel.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 februari 2020

Ik heb zoals je je ziet mijn boiler bovenaan afgeslepen. Daarop een kolom gelast. Dus ik kan hem nooit vee meer dan 60% vullen ( max 5 cm onder de rand).
Hoe merk je als.je aan het stoken bent dat er te veel schuim in komt?

Met ijzer zoals spade en schoppen maak ik ze altijd schoon en droog en vet ze in met verlopen olie. Van thuis uit geleerd. Nooit geen roest.

Forum Lid
op 30 maart 2020

Ik gebruik een zelfde vat van 200 ltr.daar stook ik 40 ltr mee,ik heb de koelspiraal door het vat gedaan met een zelfde diameter er een gat door gesmolten en daarna de koelspiraal er door en rondom met een lijmpistool die met plastik stiften het rondom afgedicht.

Forum Lid
op 31 maart 2020

Ik mocht nooit vet of olie gebruiken, alleen maar schoonpoetsen. En zeker geen verlopen olie: bij de volgende keer spitten breng je dat in de grond.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 april 2020

Na lang geen tijd gehad te hebben, heb ik vanavond mijn keteltje voor het eerst verwarmd met water en een beetje citroenzuur. Gewoon om te zien hoe het liep en of hij dicht was. Als ik echt ga stoken dicht ik de naden af met brood deeg. Alles deed het volgens verwachting, en ik stond ervan te kijken hoe snel het proces veranderd als je de brander hoger/harder zet.
Ik moet nog eens een stevig tafeltje lassen i.p.v. een kratje bier. Maar dan kan ik beginnen. 🙂

Forum Lid
op 20 april 2020

Creatief geknutseld. Mooi.

Forum Lid
op 21 april 2020

Zeer netjes gedaan, daar ga je genoeg plezier mee beleven.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren