Berberis Darwinii

Geupdate op 4 juli 2020 in Recepten
9 op 29 juni 2020

Afgelopen weekend kwam ik wandelend in een parkje de “Berberis Darwinii” tegen. Doe nu wel heel stoer of ik dit struikje ken, maar dat is niet zo. Maar met dat handige “plantsnap” op je telefoon zijn er erg weinig geheimen meer op plant gebied. Ooit door Darwin mee gebracht uit Patagonië, Chili/ Argentinië.  Plukken dus want je kan d’r jam van maken en als dat kan ook drank denk ik dan. Is er iemand die hier ervaring mee heeft??? De jam ( gelei) is erg lekker geworden, beetje zwarte bes achting. De rest van de bessen en de prut van de jam staat in een emmer te vergisten. Hoop dat het wat wordt.  (Wel uitkijken met plukken want er stond  Berberis Mahonia tussen met bijna dezelfde besjes en die besjes moet je niet eten ( giftig)

 
  • Geliked door
  • Pikketanus
Antwoord
1 op 3 juli 2020

Weinig mensen met ervaring met de Berberis lijkt het. Moet zeggen dat het emmertje met de bessen en de prut van de jam binnen een week van 1053 op 995 is gegaan. Dat verbaasde me zeer. De eerste paar dagen ging de vergisting snel aan het gebubbel  te horen maar daarna werd het vrij stil.  Klaar dus bleek vanochtend. Ph stond op 4 dus alles goed gegaan. Vanmiddag gestookt en het ruikt en smaakt al lekker. Bessig en wat zoetig ruikt het terwijl de smaak wat zurig is. ( maar goed ook hij heet hier niet voor niks Zuurbes) Denk dat ik het bij 1x stoken laat. 

Forum Lid
op 3 juli 2020

Geen ervaring, maar wel reuze interessant!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juli 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juli 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juli 2020

Het mag misschien wat exotisch over komen maar de oude Portugese land veroveraar maakte er een zuurbeswijn en al gauw brandewijnen .
Voor een goede brandewijn hieruit moet je echt werken met een charantaise of een soortgelijke stookmethode .
Dit zijn hele delicate aroma’s .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 juli 2020

Robbert leuk te horen dat er Brandewijnen van gemaakt werden. Ik kon er niet veel over vinden maar waarschijnlijk niet op de juiste plek gezocht.
De geur is na een dag al wat kruidiger.  Zou het best nogmaals willen stoken maar ik heb maar een ruime liter van 44% en geen kleine ketel (15liter stook ik mee) laat staan een van bescheiden formaat Charentaise.  Het wordt hoog tijd om zoiets aan te schaffen.

Forum Lid
op 4 juli 2020

Eventueel kun je ook stoken met een alquitara .
Je zal wel koel water bak temperatuur niet te koud moeten hebben .

Forum Lid
op 4 juli 2020

Het maken van brandewijnen e.d. van zuurbes en zuurbeswijn is ook niet iets van Nederlandse bodem .
Om daar meer over te vinden zul je in franse en Spaanse , Portugees naslag moeten zoeken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juli 2020

Brandewijn …. mmhh ja die kant gaat het op

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren