bier brouwen

Geupdate op 25 mei 2019 in Recepten
33 op 8 april 2019

hallo snaps vodka enz. is geen probleem om te stoken

maar nu iets ander hoe moet ik stap voor stap gaan om bier te brouwen ik snap het niet en graag in een normale taal dat iedereen begrijpt mss koop ik dan wel zo’n ketel maar de uitleg moet klaar en duidelijk zijn en niet alleen het maken van dat biet maar ook waar het in moet en hoe en hoelang ik het houden kan dus liefst alles erom ! die naar de bbq komen kunnen dat daar ook vertellen en liefst alles wat ik dan ook nodig heb ! amai das nen dikken boterham ! die gene die antwoorden alvast dank u gr erik

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 8 april 2019

Erik, ik raad je aan het boek “Verander water in bier” te lezen.

https://www.stookwinkel.nl/product/verander-water-in-bier-adrie-otte/

 

Stoken is leuk maar bier brouwen is een kunst 🙂

 

Het boek bevat alle basisinformatie die je nodig hebt. Er zullen nog zeker wat vragen komen en daar hebben we hier op het forum ook voldoende kennis om die te beantwoorden.

Een ding is echt noodzakelijk met brouwen, regel 1 is hygiene.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 april 2019

Hygiene is het enige waar je geen fouten in moet maken, als je dat goed hebt krijg je altijd wel een lekker bier. Laat je niet afschrikken het is niet moeilijk om hygiënisch te werken. Inprincipe kun je prima met een lage investering beginnen om te kijken of je het leuk vind. Ik weet niet wat jouw plan is precies ? En wat voor  bier vind je lekker? 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 april 2019

ok vrienden maar leg alles ee,s stap voor stap uit hoe en wat 

munck erik heeft mij gisteren de microbe geven en heb  al apparaten hier in duitsland gevonden maar ik mis nog altijd iets ! graag had ik een stappen plan gehad hoe ik me met bierbrouwen moet doen maar dan van de eerste stap tot de laatste en niet uit een boek maar van iemand hier op het forum die mij alles eens in het kort alles uitlegt simpel en goed en dan koop ik mij in het najaar zo’n ketel om het te proberen

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 april 2019

Voor starten met bier brouwen zou ik zelfde adviseren al voor distilleren . probeer bij iemand mee te mogen kijken in keuken .
Er zijn diverse clubs voor hobbybrouwers .
Naast inlezen maakt meekijken het sneller duidelijk .
https://www.hobbybrouwen.nl/clubs.html

Sorry , ik had jou graag uitgenodigd maar bierbrouwen ben ik mee gestopt .
bier Wordt te weinig gedronken hier . T gaat zeg maar over datum .
( maar je bent altijd welkom voor een borrel)

Forum Lid
op 8 april 2019

robbert

ja maar jij weet ook waar ik woon aan de moezel in duitsland en dan gaan kijken bij iemand in belgie of nederland das wat ver maar mss dat er iemand op de BBQ mij iets kan bij brengen en dat zou leuk zijn

Forum Lid
op 8 april 2019

Ja i.d.d. is allemaal wat ver . Dan is de BBQ een uitkomst ..
Je kunt ook kijken op https://www.brau-blog.de/
In duitsland zijn ook diverse verenigingen .

Forum Lid
op 23 mei 2019

Aan de Moezel? Waar ergens?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 april 2019

Zal morgen even een stappenplan schrijven waarvoor je weinig spullen nodig hebt. Mijn eerste bier is met aleen keuken spullen gebrouwen en was best prima

 

Forum Lid
op 8 april 2019

brenner 

dank u

Crew member
op 8 april 2019

Ik wacht even het stappenplan van Brenner af en zonodig vul ik daarop aan. Uiteindelijk komen we een heel eind 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 april 2019

In dit stappenplan ga ik ervan uit dat je weinig materiaal  hebt en dat het vooral een leer proces word. Ik neem bier brouwen vrij serieus en weet dat sommige dingen niet perfect zijn maar ik probeer het toegankelijk te houden. Als er iemand is die een goed alternatief heeft deel het ! 

Bier brouwen bestaat grofweg uit de volgende stappen, ik ga een beetje uit van 20 liter maar je kan ook alles halveren. : 

-mout schroten: 
mout zijn een soort graan korrels waar zetmeel inzit. Dit zetmeel wil je omzetten naar suikers en dit doe je door het in aanraking met water op een bepaalde temperatuur te brengen. Wanneer het mout gemalen is gaat dit een stuk beter. Malen gaat het beste met een schrootmolen, alternatieven zijn geschrote mout kopen, staafmixer (iemand een beter idee). 
-maischen 
Het gemalen mout moet nu gemengd worden met water. Het makkelijkste is om een 1 staps maisch uit te voeren. Breng 15 tot 17 liter water op 69 graden celsius en mengen met 5KG gemalen mout. Een 20 tot 30 liter pan is hier ideaal voor. Als je een deken op de pan doet blijft het voldoende warm en kan je het vuur uitzetten. Een voordeel hiervan is dat je niet bang hoeft te zijn voor aanbranden.Om de 15 minuten even roeren. Laat dit 90 minuten staan.  
-filteren
De zetmelen zijn nu omgezet naar suikers en opgelost in het water. We kunnen nu het gemalen gerst gaan schijden van het water. Je zou een hevel filter kunnen maken dit vind je eenvoudig via google (ben even niet op de hoogte wat het beleid is hier van links delen). Zelf heb ik het de eerste keer door een kussen sloop gegooid. Het makkelijkst is als je een tweede grootte pan hebt maar je kan het ook in meerdere kleinen pannen gieten. Ik goot het eerste door een vergiet en toen door een kussensloop. Het is niet erg als er nog wat stukjes inzitten die zakken wel uit. Over het mout daarna 6liter warm (80celsius)  om de laatste suikers eruit te spoelen todat je 21liter hebt.  
-koken en hoppen.
Het verkregen extract gaan we aan de kook brengen. Waneer het begint te koken kan het erg schuimen dus een beetje opletten en de deksel er af halen laat het schuim inzakken. Als het kookt het vuur zo zetten dat het rustig kookt. Dan kun je de hop volgens een hop schema toevoegen  
-koelen 
Als het hopschema is afgewerkt moet het bier worden terug gekoeld voordat de gist erin kan. Het bier is nu ontsmet door het koken. Vanaf nu moet je hygiënisch werken. Normaal gebruik je hiervoor een koelspiraal. Bij gebrek hieraan kan je kan de pan in een grotere pan zetten met ijsblokjes erin of koud water. Koel terug tot onder de 20graden! (18) 
-vergisten
Vergistings emmers zijn nu niet duur en deze hebt je waarschijnlijk al. Haal er anders 1. Voeg een zakje korrelgist toe sluit het deksel en plaats het waterslot. 

-bottelen 
Drink 3 kratten Grolsch leeg en spoel de flessen om (beugel flessen). 

Forum Lid
op 22 mei 2019

Het schroten kan prima met een deegroller op hele kleine schaal maar hier ben je wel snel klaar mee. 

Is er een reden dat je specifiek korrelgist benoemd? Voor bier ben ik zelf enorm fan van vloeibare gist

bij bottelen zou ik nog een kleine hoeveelheid suiker toevoegen voor nagisting op fles. 

Laatste tip is gebruik brouwhulp of een ander brouwprogramma

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 april 2019

Aanvullingen komen morgen heb nu even geen tijd meer ! Vooral met betrekking op schoonmaken. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 april 2019

https://hobbybrauer.de/forum/index.php?sid=e3950198c88fbb9d37eb01af75e0aa80

Dit komt uit mijn favorieten lijst op de computer. Het Duits hobbybrau forum. Zeker weten dat je iemand in de buurt vindt, om mee te kijken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 april 2019

Als aanvulling wil ik hieraan toevoegen dat je bij het schroten er goed op moet letten dat je het meellichaam van het mout breekt maar dat het kafje heel blijft. De kafjes dienen als filterbed wanneer je gaat spoelen (ook wel spargen genoemd).

 

Brenner gaat uit van een eenstaps magisch, dit kan prima maar afhankelijk van het te brouwen bier kunnen dit meerdere stappen worden.

 

Bij het koken altijd zonder deksel, je wilt namelijk dat er een aantal stoffen uit je wort verdampen. Het schuim in je wort roeren en wanneer het te heftig wordt even wat water sprayen dan zakt het ook in.

 

Ik dacht dat je interesse had om eventueel een brouwautomaat aan te schaffen. Een brouwautomaat maakt geen beter bier maar het vereenvoudigd wel het brouwproces. Vooral het filteren/spoelen/spargen, het op de juiste temperatuur houden van je maisch en het koelen zie ik als grote voordelen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 april 2019

allemaal bedankt voor de antwoorden en ja erik als ik eraan begin wil ik wel zo’n brouw automaat kopen dit zal dan weer voor het najaar zijn moet nu nog  een 500 liter fruit verwerken maar mijn bomen zijn kort gesnoeid dus in de herfst met bier brouwen mss beginnen en daarom mijn vraag op het forum hier

gr erik

 

Crew member
op 9 april 2019

Brouwen is dan een mooie verandering van spijs die spreekwoordelijk doet eten 😉

Als er nog vragen zijn of komen dan horen we het wel. 

Forum Lid
op 9 april 2019

ja als er iemand zo’n brouwautomaat moest hebben hier in duitsland heb ik die van klarstein op het internet gevonden

 

Forum Lid
op 9 april 2019

Munckerik . Vul voor het compleet maken even in jou woorden het PH verhaal aan en het testen met jodium op zetmeel aan .
👍

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 april 2019

Goeie tip Robbert.

 

Voor het vergisten is de optimale pH van je wort om en nabij de 5,4 wenselijk. Je kunt dit sturen door gebruik te maken van diverse brouwzouten. (vergeet ook je spoelwater niet!).

pH kun je controleren met een pH meter of met controle stripjes/papiertjes. Een aantal mouterijen geeft voor een aantal mouten de pH waardes op. De pH en de samenstelling van je water kun je opvragen bij je waterleidingbedrijf.

 

Om te controleren of al je zetmeel is omgezet in suikers kun je een jodiumtest gebruiken. Neem een beetje mout uit je maish en druppel daar wat jodiumtinctuur op. Verkleurt het donkerblauw of zwart dan is er nog zetmeel aanwezig en dus niet alles omgezet. Verkleurt het niet dan is alles omgezet.

Forum Lid
op 9 april 2019

👍munckerik 👍

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 9 april 2019

ja sorry 

ik blijf vragen

met zo’n klarstein automaat hoelang duurt het tot je het bier kan drinken of is dit moeilijk te zeggen ? pils wil ik niet zo graag maar een duitse alt of iets donker en wat straf zoals een trappist in die aard ? ik drink hier meestal bittburger of kellerbier lekker !

Crew member
op 9 april 2019

Vraag maar hoor Erik.

 

De brouwautomaat, of het nu een Klarenstein, Grainfather, Brew Monk of wat dan ook is, maakt niet uit voor de tijd. Je maischstappen in het recept bepalen de lengte van het brouwen net als de tijd voor het koken. Reken voor een brouwdag toch wel wat uurtjes.

Vergisten: reken op een week of twee a drie. Daarna kun je het gaan bottelen. Reken vervolgens op 2 weken eer dat de bottelsuiker is omgezet in koolzuur. En dan is het afhankelijk van het biertype hoe lang de rijping gaat duren maar een maand of twee maanden is toch wel voor de meeste bieren aan te raden. Een Saison is snel op dronk, een tripel, quadrupel of winterbier duurt een drie maanden.

Forum Lid
op 9 april 2019

bedankt erik voor het snelle antwoord en ja hier staat suikermach ook weken te gisten  ! vaten heb ik ,genoeg maar alleen en idee vormen hoe het moet vind ik tof zodat ik later weet en nog een vraag ok zal wel niet naar de zin van de echte brouwers zijn maar het is maar een vraag ! kan men ook kant en klare pakketen kopen bv je wil een trappist brouwen en hop in de automaat en klaarmaken in zo’n brau automat of gaat dat niet ? brenner legt alles mooi uit ook mijn dank ervoor maar ik heb hier smartstill staan ook een T500 met reflux en copperdome enz. maar wil niet dezelfde fout begaan eerst klein beginnen en later groot eindigen en een hoop geld voor niets hebben gespendeerd want 1 maal de smaak te pakken wil je altijd beter

Crew member
op 9 april 2019

Ja hoor er zijn ook kant en klare pakketten te koop. Zelfs ik verkoop ze 🙂

In zo’n pakket zit een hoeveelheid (afhankelijk van het aantal liters dat je wilt gaan brouwen) mout al dan niet geschroot, hop, eventueel kruiden/specerijen, eventueel suiker, de juiste gist en een handleiding.

Forum Lid
op 9 april 2019

ja erik dacht ik ook zo is het makkelijker werken was toch mijn eerste gedacht en dan zo’n brouwautomaat erbij lekker en leuk uw bier brouwen mss niet de beste manier maar als ik uw foto zag op fb dacht ik ja mss wat voor de herfst maar het mag niet te moeilijk zijn ik ben dan 64 en laat die moeilijke dingen maar aan iemand anders over als ik ermee begin wil ik heb in het begin simpel houden en dan zo’n kant en klaar pakket  en zo’n automaat ja prima

Crew member
op 9 april 2019

Zit een goede handleiding bij en de kwaliteit is prima. Het voordeel is dat je alles precies op maat hebt en niet met restjes of overschotten blijft zitten.

Overigens schelen wij niet zo heel veel in jaren hoor 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 april 2019

Ik ben gestart met een grainfather en ben er heel tevreden over. Er zijn ook goedkopere systemen die ook heel goed zijn.

een goed boek om mee te starten is ‘bier brouwen voor starters’ van Luc Pauwels.

heel compleet, eenvoudig uitgelegd en veel extra nuttige info betreffende mouten teneinde ook zelf recepten te maken.

 

en zoals iedereen aangeeft: hygiëne, hygiëne en nogmaals hygiëne!

succes

Forum Lid
op 12 april 2019

( ik heb net deze week een paar grainfathers naar oudijzer gebracht . te veel mankementen en kosten om deze ( wel prachtige) apparaten te blijven gebruiken .
Paar nog goede onderdelen verwijderd wie weet kan een ander daar nog wat mee .

Voor mij gewoon ouderwets en i.d.d . hygiëne boven in vaandel .
Maar dat geld voor alles denk ik .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 mei 2019

Kan ik met de kerst een pintje komen drinken Erik. Of een schnapsske ? breng ik mijn koekskes whisky mee (als die al nier op is )

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 mei 2019

Als je een idee wil krijgen van verschillende manieren waarop je kunt brouwen zoek dan op youtube eens naar brouwtv.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 mei 2019

DR Hans vind ik zelf ook wel geining.

Deze gaat over een SMASH bier. 

https://youtu.be/fo5jJ6tK1ZU

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 mei 2019

Deze zijn zo aan te sluiten . Spoel inrichting alles zit er nog in .Komen uit de brouwerij die op ketel staat .

De 500 liter ketels zijn €600 de 1000l zijn €800
Er staan stuk of 15 van die ketels te koop bij metaal handel bij Leeuwarden .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren