Bierbrouwen traditioneel

Geupdate op 1 februari 2019 in Bier, Wijn en overige dranken
30 op 27 oktober 2018

https://www.youtube.com/watch?v=2kLi_jA9UUU

Leuk filmpje hoe het ook zonder dure automatische ketels kan.

Let vooral ook op het schroten.

 
 • Geliked door
Antwoord
1 op 27 oktober 2018

Dat is brouwen met de Graingrandfather 😉

Ik denk wel dat het eindresultaat behoorlijk wat oxidatiesmaakjes ontwikkeld.

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Vond het wel een leuk filmpje,en leuk zonder moderne middelen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 oktober 2018

Inderdaad leuk….. Maar ik maak mijn biertje toch liever met de huidige technieken 😉

Forum Lid
op 28 oktober 2018

Ik ben wel voor een avontuur,ik werk het liefst primitief,is voor mij sport,als er wat niet lukt kiep ik het weg.maar tot nu toe gaat het goed,alleen heb ik dit jr.gratis een grote hoeveelheid gratis wijn gekregen daar viel de smaak van tegen,dus ik stook nog alleen wat ik zelf vergist.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 november 2018

Inderdaad geinig filmpje. Ik ben ook zo’n avonturier die kikt op eenvoud. Bierbrouwen gaat bij mij niet wezenlijk anders.

Ik ga uit van gerst en gebruik geen kant en klare mout. Zelf mouten is heel makkelijk en kost weinig tijd/moeite.

Gisten doe ik trouwens gewoon in een afsluitbare emmer met kraantje. De hevelstap aan het eind gaat met dat zelfde kraantje. Om contact met lucht te vermijden gebruik ik een siliconen slangetje aan het kraantje en laat het niet zo plonzen als op het filmpje. I.p.v. een glazen fles gebruik ik liever PET, veel minder kwetsbaar en wederom met zo’n handig kraantje.

Verder maak ik grotere hoeveelheden in 1 keer omdat het bierbrouwen best veel werk is. En je drinkt het ook sneller weg dan whisky… Vooral als de vrienden komen.

Forum Lid
op 6 november 2018

Rob, een kennis van mij heeft een aantal kilo’s gerst gekocht. Hij wil er samen mij gerstemout van maken. Hoe doe jij dat..? En normaal gesproken moet je de wort toch koelen?

Forum Lid
op 6 november 2018

Je zet de gerst een nachtje onder water in een emmer. Hou er rekening mee dat het in volume ruimschoots verdubbeld.

Dan laat je het water af en de vochtige gerst zet je dan weg op een lichte plek (geen direct zonlicht) bij 15-22 graden. De gerstlaag bij voorkeur niet te dik, een cm of 4-5. Ik gebruik bijvoorbeeld een bakplaat, maar een speciekuip of grote teil kan ook.

1-2 maal daags omroeren. De gerst kiemt dan en vormt worteltjes. Na 2-4 dagen, afhankelijk van de temperatuur, zijn die kiemwortels al aardige kluwen.

Die schroot ik dan (zie klompendans). Geen gedoe met drogen (eersten), gewoon vochtig platdrukken onder de klomp.

Vaak roer ik  voor bier na het schroten er 1-2 kg bloem doorheen per 4 kg gerst.

Maischen gaat volgens de vele recepten op het internet (zie zelf bierbrouwen). Zelf maisch ik het liefst tegen de 67 graden. Je krijgt dan ook een hoeveelheid onvergistbare suikers die het bier wat zoetig maken. Dat vind ik lekker.

Voor bier geen bakkersgist. Ik heb dat geprobeerd, maar dat is geen succes. Biergist heeft een lagere alcohol tolerantie, waarmee ook suikers kunnen achterblijven (afhankelijk van de SG waarmee je begonnen bent) en het bier dus wat zoetig wordt. Een rest SG van 1010 – 1015 is gangbaar. Zit je lager, dan kan het bier wat zurig gaan smaken.

Forum Lid
op 7 november 2018

Rob, Super bedankt voor je uitleg. Ik heb voornamelijk ervaring met blikbier brouwen. Maar deze manier spreekt me erg aan. Ik ben benieuwd waar dit toe gaat leiden.. Hier kan ik wat mee!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 november 2018

Dat schroten doen ze trouwens wel heel losjes met de deegroller. Op de Franse slag. Ik kan je uit eigen ervaring meedelen dat het in werkelijkheid niet zo makkelijk gaat. Met de deegroller is dat echt spierballenwerk. De klompendans gaat echt veel beter (zie een eerder lijntje daarover).

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 november 2018
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 november 2018

morgen gaat ie weer.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 13 november 2018

Dag Auke,

Hierbij mijn logboek van het brouwsel van oktober. 

Gist: Bulldog – Bavarian Wheat B49 (info verpakking: gistingstemperatuur 18-25 graden, vergistingsgraad (attenuation) 75-80%)

Hop uit eigen tuin. Stek van de buurman, dus geen idee over ras. Bier is trouwens prima gelukt! Ik drink er nu een. 

7-10-18 Ca 5 kg gerst onder water gezet en daarna 1 dag laten kiemen bij ca. `14 graden zinken teil in de slaapkamer. Volgende dag water afgieten en 2 dagen laten kiemen op de overloop bij 19 graden. De gerst droogde daar snel dus na 1e dag water bij gevoegd en de laatste dagen verder laten kiemen in slaapkamer bij ca 17 graden.

14-10-18 • 7.30: Alles klaarzetten en 2 pannen met ca. 4 liter water laag opgezet.
• 8.00: eerste helft van de gerst schroten
• 8.30: beide pannen warm water overgegoten in grote brouw pan. Daar nog een liter of 2 aan toegevoegd en gas hoog gezet om te laten koken. Hevel en losse slang erin om te ontsmetten.
• 8.45: 2 kg bloem erdoor
• 8.55: Water kookt. Nog even laten doorkoken en koffie gedronken.
• 9.05: Al het Water voorzichtig in 3 keer door de maisch geroerd: 66 graden. Prima! Batch 1 in krat met stoelkussens, weer 2 pannen met water laag opgezet
• 9.15: 80 gram Caranout afgewogen, geschroot en in klein pannetje water laag opgezet.
• 9.25 2e batch schroten.
• 9.45: Water kleine pannetje kookte al, kookte zelfs een beetje over. Meer water toegevoegd. Inhoud beide 5 liter pannen overgegoten in brouw pan en dit met nog 2 liter water hoog opgezet. 1 5 liter pan gevuld en hoog opgezet. 2 kg bloem door batch 2.
• 10.00: Tbatch 1 = 63 graden. Klein pannetje kookt. Vuur uit. Koffie!
• 10.20: 6 liter kokend water toegevoegd aan batch 1. De temperatuur steeg naar 71 graden. Ca. 9 liter gestort op batch 2: 67 graden. Cara aftreksel door zeef in fles. Residu opnieuw met bodempje water opgezet. 5 liter water in grote pan opgezet.
• 10.35: SG batch 1 afgelaten via kraantje. Dat gaat boven verwachting goed! Dus geen hevelfilter gebruikt. Mooi heldere wort ook. Helft van Cara aftreksel bijgevoegd. SG 1050.• 11.15: Tbatch2 63 graden. 5 liter kokend water gestort batch 2, T = 71 graden, .
• 11.25: 3 liter kokend spoelwater bij batch 1. Dit opgevangen in 5 liter pan. Batch 1 op vuur.
• 11.45: start filtratie batch 2. Kraantje loopt niet zo goed door. Na een kwartier toch de hevel maar gepakt. De natte bostel van Batch 1 erbij gedaan om zo de totale opbrengst nog iets te verhogen.
• 11.50 Batch 1 kookt. 60 g verse hop erbij. Doordat ik het spoelwater erdoor geroerd had, sloeg het kraantje dicht. Daarom spoelwater met hevel gelicht. SG spoelwater = 1028. Dit bij de kokende pan ingedaan en gas weer hoog om deze weer aan de kook te brengen. Brouwpan zit nu wel erg vol. SG batch 2 = 1060. Hier restant Cara aftreksel bijgedaan.
• 12.05: Wort batch 1 kookt weer
• 12.45: batch 2 op vuur. SG spoelwater = 1035.
• 13.00: Batch 1 met hevel voorzichtig over laten lopen in gistemmer. Opbrengst ca. 15 liter. Koelen in zwembad.
• 13.20: Batch 2 kookt. Deze batch is iets kleiner dan B1, dus deksel op de pan.
• 14.20: vuur uit. Wort met hevel overgedaan in gistemmer en deze laten afkoelen in het zwembad
• 14.30: Batch 1 Start SG = 1044. Met de garde er nog even wat lucht doorheen geslagen. Een kwart zakje gist toegevoegd. Batch 2 start SG = 1050. Opruimen
• 15.00: Even pauze
• 15.30: kwart zakje gist aan batch 2.
• 15.40: klaar!

Forum Lid
op 13 november 2018

PS de Caramout uit het verhaal heb ik zelf gemaakt. Bij 1 van mijn eerdere brouwsels heb ik een kg mout op een bakplaat bij 180 graden een uurtje in de oven gehad. Iedere 10 minuten even omroeren. Het resultaat is een heel donkere mout. Daar moet je trouwens niet te veel van gebruiken, hooguit 150 – 200 gram per brouwsel omdat de smaak heel snel gaat overheersen (bier dat naar gebakken brood smaakt, beetje zurig),

Forum Lid
op 14 november 2018

Prachtig Rob! We gaan jou kennis gebruiken om ook zoiets te doen. Ik laat je weten wat het wordt.

Forum Lid
op 14 november 2018

Op het nieuws,drankgebruik verminderen,geen kratjes meer in de aanbieding?rokers worden ook overal geweerd en tabak duurder?en moeten ook afslanken.oplossing,zelf bier brouwen en stoken,tabac groeit hier goed,afslanken laat de regering ons al doen,groot gedeelte loopt al naar de voedselbank.dus weer opgelost.nog even en dan wordt ons nog verteld hoe vaak we sex mogen hebben.wat een tuttelvolk daar boven.nog even en dan komt de chip,is getest op honden en katten  is dus veilig.

Forum Lid
op 14 november 2018

We worden langzaam in een hoek gedreven Chris

 

Forum Lid
op 14 november 2018

Gewoon een moestuin beginnen.

Forum Lid
op 15 november 2018

Ga ik zeker doen Rob. Ik wil mijn eigen compost maken, en daarmee een stukje grond verrijken. We halen onze aardappelen bij een gepensioneerde boer, die gaan bij schoonmoeder de kelder in. Misschien nog eens een paar kippetjes, voor de eieren, etc. In de zomer doe ik veel hout werk voor onze haard. Ik wil in de toekomst de takken ook gaan versnipperen, de snippers drogen en ook de kachel in.

Forum Lid
op 15 november 2018

Voor zo iets heb ik hier te weinig tuin,maar als ik hier vertrek,dan mijn eigen varken kippen en groente.en de pruimenbomen zijn al geplant.?ik zelf zie hier geen toekomst meer we worden langzaam meer in de hoek gedrukt,langzaam worden alle vrijheden die we nog menen te hebben afgepakt.we worden gedwongen om aan deze consumptie maatschappij mee te doen.we worden uit onze diesels gejaagd om een el.auto te kopen met een actieradius van 350 km.er staat niemand bij stil hoe we strakst de baterijen en zonnen panelen recicle.?houtkachel gaat er ook uit en straks alleen nog bbq op gas.?

Forum Lid
op 15 november 2018

Kom op Chris, niet zo somber.

We mogen niet meer normaal Sinterklaas vieren, straks geen vuurwerk meer bij de jaarwisseling, het vlees gaat op de bon, vis ook en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar ik laat me niet kisten en blijf echt wel gewoon mijn ding doen…

Forum Lid
op 15 november 2018

Laten we ook gewoon met contant geld blijven betalen. Al dat elektronisch gedoe. Heel eng allemaal…

Forum Lid
op 16 november 2018

Ja,ik leef zo als ik altijd geleefd heb,daar houd mij ook niemand van tegen.dat hoekje krijgen ze mij niet in,maar het grote gedeelte knikt ja,en denkt niet na.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 november 2018

Heel goed Chris!

Het leuke van dit forum is dat het allemaal mensen zijn die toch gewoon hun eigen ding doen.

Ik moet bij dit soort dingen altijd een beetje denken aan het liedje Red mij niet van Maarten van Roozendaal (https://www.youtube.com/watch?v=6TgZJCh8l9Y). Als een ander bij wijze van spreken zich fijn voelt bij het opzeggen van 10 Onze-Vaders voor het slapen gaan, of 5 keer per dag naar Mekka bidt, dan moet hij dat vooral doen. Die mensen laat ik in hun waarde, zolang ze dat maar niet van mij verwachten… Dat geldt voor heel veel dingen.

Dus gewoon lekkere drankjes (en hapjes) blijven maken en dat bij voorkeur in goed gezelschap consumeren.

Forum Lid
op 16 november 2018

Mijn twee exen hebben mij proberen te veranderen,daarom zijn het mijn twee exen,gelukkig heb ik nu Adriana die laat mij zo als ik ben,krijg ze wel eens op mijn kop maar dan verdien ik het ook.ben altijd een vrijbuiter geweest en zal dat ook blijven.lekker eten en drinken,wat je eet en drinkt dat ben ik,ik draag al 40 jr een hoed,mijn baas vond dat dat niet kon in de taxi,ik wel ben de enige taxi chaufeur met hoed?????

Forum Lid
op 16 november 2018

Nu staat mijn rode wijn ook wild te vergisten,resultaat van de vorige 350 ltr.zeer goed dus wacht wel weer af.ben nog niet aan de mais toegekomen,misch.morgen.

Forum Lid
op 16 november 2018

Heb de mais maar in kokend water gegooid,kan hij vast zacht worden,morgen gaat hij op het vuur.twee pakken Fries roggebrood er bij en een pak lichtgeroosterde havermout,en morgen tien kg suiker,en bakkersgist,weet niet wat het word maar mijn gevoel zegt komt goed.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 november 2018

Hoi Auke! Ben je al aan het brouwen? Een prachtig weekend voor een goed biertje, of wat anders…

Forum Lid
op 18 november 2018

Hoi Rob,Nog niet aan toe gekomen. Op het moment dat de gerst onder water gaat, laat ik het je weten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 januari 2019
Vond het wel een leuk filmpje,en leuk zonder moderne middelen.Van ChrisV

He chris,

d’as nog iets voor U zo bier maken zoals da ge stookt op de klassieke manier, ‘k zie U da nog doen.

Grts.

Forum Lid
op 1 februari 2019

Wat ik trouwens niet zie in het filmpje, is dat ze de mout naspoelen met heet water. Er zit altijd nog veel suikers in de mout (het filter/vergiet). Je krijgt dan wat meer wort / bier.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren