Birdwatchers. Een neutraal alcohol recept (Wodka)

Geupdate op 26 juni 2020 in Spirits
63 op 11 oktober 2016

Hallo allemaal.

Ik wil graag dit recept met jullie delen. De naam van het recept is “birdwatchers”. Je kunt er een neutrale alcohol mee maken, ofterwel een goede wodka. Dit recept komt oorspronkelijk van een forum uit de USA, ik kwam eraan via een Nederlands forum, thuisdestilleren.

Ik deel het graag met jullie omdat je er wel destillatie-apparatuur voor nodig hebt. Maar voor veel recepten heb je toch speciale gisten, voedingszouten, etc. nodig die alleen in speciaalzaken verkocht word. Het mooie van dit recept vind ik dat je het kunt maken met spul wat in werkelijk elke buurtsuper te koop is. Ik ga uit van een recept voor 15 liter stookwijn.

Men neme :

  • 3 Kg. witte kristalsuiker

 

  • 1 citroen

 

  • 2 kleine blikjes tomatenpuree van 70 gr.

 

  • 2 zakjes bakkersgist van 7 gram

Ik ben niet zo merkentrouw, maar de tomatenpuree is van het merk anna, de bakkersgist van Dr.Oetker, de suiker van de Suikerunie. De citroen is merkloos. Te koop in werkelijk elke buurtwinkel.

Ik werk ook met vergistingsflessen, maar je kunt net zo goed een plastic emmer nemen. Verder werk ik met huishoudapparatuur.

Giet om te beginnen 5 liter koud kraanwater in je vergistingsvat. Dat is alleen maar om sneller te koelen als je later kokendhete vloeistof erbij giet, een fles kan zelfs barsten van de warmte.

Vul nu een grote soeppan voor circa 60% met water. Voeg 1,5 kilo suiker toe. Zet dit op een zacht vuurtje, en roer het regelmatig. Als het mengsel aan de kook is en alle suiker is opgelost voeg je het sap van een versgeperste halve citroen toe.

Laat dit nog minstens een kwartiertje heel zachtjes doorkoken.
Voeg dan de inhoud van een blikje tomatenpuree toe. Goed roeren totdat de puree goed door het water zit.

Kiep nu de pan leeg op de 5 liter koud water in je gistvat, en herhaal het recept.

Dan laat je alles afkoelen totdat het handwarm is.

Voeg dan de droge bakkersgist toe. Niet roeren, laat de droge gist er maar mooi bovenop drijven.
Na 12 tot 24 uur vul je dan de inhoud van je gistvat aan met handwarm water totdat je 15 liter hebt. Laat het maar lekker plonzen en spetteren bij het aanvullen, hoe meer lucht je erin brengt hoe beter.

Het citroensap zit erin om de suiker af te breken in kortere moleculen. Bovendien houdt gist van een zuur milieu. De tomatenpuree vervangt de voedingszouten die gist ook nodig heeft.

Bij kamertemperatuur is dit na +/- 3 weken helemaal uitgegist. Ik laat het altijd 4 weken staan zodat de drab op natuurlijke wijze bezinkt.

Afhevelen. Stoken.
Ik werk met een alambiek. Om er werkelijk een goede wodka van te maken haal ik dit altijd standaard dubbel over. Goed voor 3 liter wodka 40%.

Veel plezier ermee !

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 13 oktober 2016

Beste Quirijn,

Bedankt voor het recept. Je hebt er bij vermeld dat je het verkregen hebt van het Thuisdestilleren forum. Dat is eerlijk. Maar ik vind het niet zo fijn dat je op het andere forum vermeld dat wij de kenniswisseling van hun concurrentie willen aandoen en wat jullie daar nu weer mee moeten….Dit is namelijk niet de bedoeling van dit forum. Wij wisselen natuurlijk ook kennis uit maar de bedoeling van dit forum is vooral om beginners een eerste zetje te geven in deze geweldige hobby, en om de klanten van onze winkel een stukje extra service te bieden.

Dergelijke berichtjes op het thuisdestilleren forum zetten kwaad bloed en dat is het laatste wat ik wil. Stookforum wil geen concurrentie aangaan met een ander forum. Dit heb ik de beheerder ook laten weten.

Verder ben je natuurlijk van harte welkom hier om je EIGEN kennis te delen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 oktober 2016

Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om kwaad bloed te zetten. Ik waardeer de uitwisseling van kennis die beide bieden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dan moet ik toch vaststellen dat er nu twee fora zijn met dezelfde doelstelling.

Ik vind het een goed advies om me te beperken tot mijn eigen bevindingen. Daar zal ik me in het vervolg aan houden.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 oktober 2016

Mooi Quirijn, dan is alles opgelost. De reacties die op je bericht bij thuisdestilleren kwamen waren meteen vijandig (door andere gebruikers van dat platform) en dat is niet wat ik wil. Alles is nu ok. Ook Nick van Thuisdistilleren heeft aangegeven dat het allemaal niet zo bedoeld is geweest. Beide platformen kunnen prima naast elkaar bestaan.

Nog heel veel plezier hier in ieder geval!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 juni 2017
Na 12 tot 24 uur vul je dan de inhoud van je gistvat aan met handwarm water totdat je 15 liter hebt. Laat het maar lekker plonzen en spetteren bij het aanvullen, hoe meer lucht je erin brengt hoe beter.Van Quirijn

Moet je een vergistingsvat niet gesloten houden zodra het vergisten begonnen is? Als je het vat na 48 uur weer opent om nieuw water toe te voegen kunnen er toch ook allemaal bacteriën in komen?

Forum Lid
op 10 juni 2017

Het zou kunnen maar probeer snel te handelen en zo min mogelijk open doen, dan waterstop ff los lucht er uit en binnen no time borrelt het slot weer.

Zelf doe ik dat regelmatig om de gist te kietelen, ff open wat fructose en het gaat weer als een malle, soms ook als hij imo te langzaam opstart of om er wat uit te halen om je stookwijn te meten.

Forum Lid
op 19 juni 2017

Wat u hier opmerkt gaat om het principe. Het is op dit forum uitgebreid uitgewerkt in de theorie.

 

Als u terugleest naar post nr #3 in dit onderwerp kunt u lezen dat ik beloof me te beperken tot mijn eigen bevindingen. Daar houd ik me dan ook aan, een man een man, een woord is zijn woord.

 

Ik reageer niet zo heel veel op overige onderwerpen.

“Wat drink je nu” 

“Wat ben je nu aan het maken”

En zo voorts.

 

Ik maak vooral veel birdwatchers wodka.

Af en toe koop ik wat appelsap in de buurtsuper, wat ik dan verwerk naar een obstler.

En echt heel af en toe doe ik eens wat met pruimen. Om er daar een prima borrel uit te destilleren vind ik heel bewerkelijk. Er zijn meerdere manieren om ermee om te gaan, en zelf vind ik de enige echte pruimenjenever op zijn Yougoslavisch (Sjlibowietsj) een echte eye-opener.

 

Ik pikte deze kunst daar op. Ouwe lui lieten me daar zien hoe het gedaan word.

Terug thuis heb ik veel ervaring opgedaan, waarbij de hoofdmoot toch echt bestaat uit het werken met dit ‘birdwatchers’  recept.

 

Echte vruchtenvergistingen zijn daarbij slechts een side-step geworden.

 

Om nu terug te komen op uw bijdrage, waarin u vreest dat uw wash geïnfecteerd raakt door bacteriën of schimmels.

 

Nou, het moet me van het hart nog nooit zoiets meegemaakt te hebben.

Voor wat betreft dit birdwatchers recept kan ik alleen maar aangeven dat ik met apparatuur werk die ik als “schoon” kwalificeer. Je hoeft de troep dus niet te steriliseren, je zorgt er voor dat het schoon is. Dat geld ook voor de alambiek. Die wil tussen twee stookbeurten nog wel eens bruin / groen/ blauw uitslaan. Ik beveel het aan om dat eens goed te poetsen alvorens u gaat stoken.

 

Maar uw aanname, dat er een infectie op zou kunnen treden door het toevoegen van kraanwater aan een wash wat al een dag staat te gisten

Wel

ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.

Volgens mij komt dat doordat als de vergisting eenmaal goed op gang is andere micro-organismen geen schijn van kans meer hebben. Ik heb nog nooit meegemaakt dat in een wash waarin we bakkersgist geïntroduceerd hebben overige micro-organismen ook maar een schijn van kans maken.

 

Ik heb beloofd alleen ervaringen te delen uit de eerste hand.

Ik heb nog nooit meegemaakt dat andere micro-organismen de vergisting die ik wilde de baas werden.

 

En dat recept wat ik u meegeef, dat doe ik toch al een tijdje.

Nadat de droge bakkersgist een tijdje gedreven heeft trek je gewoon de stop uit de fles. Water toevoegen. Laat het maar lekker plonzen en spetteren. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dergelijke wash een infectie opliep die wij niet zouden moeten willen metzunalle.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 13 juni 2017

Heb dit recept nu in 25L gemaakt een maand geleden.
Begonnen met stoken vandaag en moet zeggen dat het na de 1e stook al redelijk neutraal ruikt (nog iets een tomaatje haha) maar in ieder geval een stuk neutraler dan de turbo gisten!
Mijn keteltje kan maar 5L inhoud verstoken per keer, maar kreeg er toch nog pak en beet 0.5L 94% alcohol uit.

 

Forum Lid
op 13 juni 2017

Heeft het een maand geduurd voordat het uitgegist was Niels?

Forum Lid
op 13 juni 2017

Ja dat klopt!

Forum Lid
op 13 juni 2017

Wat super lang zeg! Denk dat ik maar een tweede vergistingsvat ga kopen voor een tweede (iets snellere) mash 🙂

Forum Lid
op 13 juni 2017

Als ik een maand moet wachten tot het vergist is wat drink ik die maand dan,ik vind dat recept wel erg lang duren.ok als het dan iets heel speciaals word dan zou ik het er mischien voor over hebben.gr.?Chris.V

Forum Lid
op 21 december 2019

Verdubbel de gist, dan is ie binnen een week klaar. Verder doodgekookte gist toevoegen als gistvoeding en eventueel wat rauwe boerenkool erop dan gaat ie als een speer.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 juni 2017

Wat vooral uit de recties blijkt dat is dat de neiging op dit forum er vooral een is van snel snel, en vooral heel veel willen.

 

Ik sta niet in die traditie, vakmanschap laat zich niet haasten is meer mijn motto.

Je kunt natuurlijk ook gewoon met 4 gistemmers werken.

Elke week start je er 1.

En elke week stook je er 1.

Wat wil je nou nog meer ?

Sneller meer alcohol om tot de ontdekking te komen dat het destillaat niet te zuipen is, en dan kapitalen in geld en tijd uitgeven in de hoop dat je een slechte borrel automagisch kunt veranderen in een goeie door het over actieve kool te filteren ?

 

Ik heb de borrel die ik hier uithaal nog nooit gefilterd.

Als je geduld hebt en hem langzaam stookt is hij zelfs na eenmalige destillatie al goed drinkbaar. Ik heb de tijd, en ben een fijnproever, dus dubbel overhalen. Zodat het echt een watertje word.

 

Weg met al die turbugisten. De klaringsmiddelen. De koolfilters. Niets van dat is te koop hier in het dorp. Suiker, citroenen, tomatenpuree, en bakkersgist zijn dat wel. Dat maakt het ook nog eens goedkopen als al die snelsnelturboXL meuk die je met veel troep moet klaren en dan ook nog eens koolstoffilteren.

 

Ik ben wel benieuwd hoe ChrisV dat doet.

Als ik appelsap vergist dan duurt het ook zo lang.

Wijngist + een snufje gistvoedingszout. Krijg je een goeie obstler van. Word enkel gestookt.

Forum Lid
op 19 juni 2017

Wat vooral uit de reacties blijkt dat is dat de neiging op dit forum er vooral een is van snel snel, en vooral heel veel willen.

Ik sta niet in die traditie, vakmanschap laat zich niet haasten is meer mijn motto…..

 

Van Quirijn

 

Dat zou ik niet zeggen, je moet het anders zien. Hier zijn vooral veel starters en als men start wilt men snel resultaat plus het makkelijk houden zodat men ervaring opdoet (plus stash opbouwen) Wanneer de ervaring voldoende is (en de stash) word er meer naar andere dingen gekeken, zoals een whisky maken etc. Want de meesten onder ons verkiezen whisky etc voor te drinken. En dan heb je nog een deel die het doen om olie te winnen, daar is het begrijpelijk dat men gewoon veel wilt.

 

De beste manier bestaat niet, iedereen doet het hoe ze willen. En net als jou kan ik iedereen hier alleen maar bakkergist aanraden om te testen maar als men denkt een winnend team te hebben mag men heus bij hun keuze blijven…

 

Forum Lid
op 19 juni 2017

JohnDoe, ik ben zo iemand die als iets naar volle tevredenheid functioneert, ik niet datgene snel zal wijzigen.

Eens ben ik begonnen met een smartstill en één 25 ltr. gistvat.

Het forum van Jan Wammes bestond in de verste verten nog niet.

Na een aantal keren stoken van 2 á 3 dagen met een 4 liter keteltje waar je na 3 runs maximaal 80 procent mee kon halen was ik het behoorlijk zat, immers moet je er bij blijven en zat ik daar van ‘s-morgensvroeg tot ‘s-avondslaat.

IK ben toen heel intensief gaan speuren op het internet en vond uiteindelijk de T500, waar ik aanvankelijk heel wantrouwend tegenover stond met hun beloofde 94%.

Hij was op dat moment alleen te koop in Engeland. Ik heb toen de stoute schoenen maar aangetrokken en de T500 besteld.

Jaren daarna ben ik op het forum van Jan Wammes terecht gekomen en heb daar mijn T500 geintroduceerd. Ik stook nu nog precies zo als in het begin.

Ik heb in die tussentijd wel veel gelezen en in praktijk gebracht. Ook ben ik, voordat Jan Wammes deze ketels is gaan inkopen zelf begonnen met het kopen van de Grainfather om bier mee te brouwen.

Haast met stoken en/of brouwen heb ik niet, immers heeft alles zijn tijd nodig.

Natuurlijk gaan er vele wegen naar Rome en zal iedereen, vooral met wat ingewikkelder recepten dat op z’n eigen manier willen uitproberen, daar is niks mis mee, zolang je je  eigen manier niet opdringt.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 juni 2017

Vrij recent heb ik 25 liter appelsap bij de lidl gekocht + speciale Poolse appelsapgist.

Ik heb er 2 kg cristalsuiker bij gedaan, waardoor ik startte met een hoger s.g. van 1072.

Het geheel in het gistvat gedaan met waterslot + Tilt hydrometer Daarna het geheel in de klimaatkast gezet en ingesteld op excact 25 graden, zodat ik met de Tilt héél nauwkeurig op mijn smartphone het gistingsproces kon volgen.

Op de tiende dag was mijn s.g. gedaald naar 1.000 en was de appelcider rijp om over te hevelen naar een ander vat om daarna te bottelen

Op dit moment is de gebottelde appelcider + 8 gram suiker per liter aan het nagisten

 

Forum Lid
op 19 juni 2017

wat heeft dit met het  Birdwatchers  recept te maken ?

Forum Lid
op 28 juni 2017

wat heeft dit met het  Birdwatchers  recept te maken ?

Van Raymond

 Weinig tot niets denk ik.

En bij dat weinig moet u zich dan voorstellen dat het op spullen gaat (appelsap) die in werkelijk elke buurtsuper te krijgen zijn.

 

Het is een mentaliteitskwestie denk ik.

Op dit forum zagen we al een mooie fotoreportage van een medeforumist die met het hele gezin kisten vol met appels zat te verwerken. Ik vind dat heel informatief en leuk om te lezen, maar zou het niet snel nadoen.

 

De enige keer dat ik zelf zoiets heb gedaan was met pruimen. En ik wist al vanaf de enige keer dat ik iets dergelijks deed dat het heel bewerkelijk is.

Minder bewerkelijk is met halve anbrikozen, die koop je gewoon geschild en ontpit in blik. Ook bij elke buurtsuper te koop. Ook gebruik ik daarvoor een echte wijngist, plus een afgestreken theelepel voedingszout. Dat heb ik hier nog liggen, ooit eens gekocht bij v.d. Kooij in Jubbega. Ik heb geen hekel aan stookwinkel of zo hoor. Wel aan bankoverschrijvingen en verzendkosten. Dan spring ik toch liever even op de fiets naar Jubbega, +/- 26 kilometer.

 

Voor het overige kan ik opmerken dat ik vaak gebruik maak van een tabel die gebruikster Ria Vloertegel ooit eens op thuisdistilleren heeft gezet. Zij is inmiddels geband op dat forum, maar ik vond haar tabel vrij nauwkeurig, Ik heb zelf haar tabel uitgezet in een spreadsheet, en er verscheidene actieve cellen aan toegevoegd. Als je zelf een kopie wilt hebben van deze spreadsheet stuur je me maar een PB.

 

Uit deze tabel komt naar voren dat je met een bakkersgist tot 240 gram suiker per liter kunt gaan. Een soortelijk gewicht dobber geeft dan 1090 aan. Bakkersgist geeft dan een alcoholpotentiëel van 12 %.

Hoger kan nog, maar zal dan af gaan hangen hoeveel gist erin zit, hoe goed je gist zich thuisvoelt in je wash, en zo verder.

 

Daar ben ik toch allemaal achter gekomen met dit birdwatchers recept. Meer suiker zoals aangegeven in post #1 van dit onderwerp kan. Maar dat geeft scherpe smaken die je er echt met een tweede keer stoken af moet halen.

 

Het is deze ervaring die deze ervaring koppelt aan het vergisten van appelsap met – wederom – de een of andere turbogist.

 

Vruchtenvergistingen stook ik liefst een enkele keer. Je wilt bij dit soort vergistingen zoveel mogelijk smaak in je destillaat overbrengen. Waar dat bij het stoken van wodka juist tegenovergesteld is, een goede wodka smaakt naar niets. En het toevoegen van suiker aan appelsap om een hogere opbrengst te krijgen voegt scherpe smaken toe die je juist in een obstler niet wilt.

 

Lang-zaam sto-ken.

En dat geldt ook voor de vergisting, een en ander heeft nou eenmaal tijd nodig. Voor wat betreft het vergisten van appelsap kan ik aanbevelen om geen kristalsuiker toe te voegen. Warm de appelsap op, en roer er appelstroop doorheen. Overigens vond ik de meeropbrangst niet zo bijzonder.

 

Het makkelijkst, eenvoudigst, en met middelen die overal te verkrijgen zijn is een wodka met het birdwatchers recept. Zelfs met een alambiek (die je toch koopt omdat je er goed smaken  mee kunt overhalen) kun je zo een uitstekende wodka maken.

 

Vriendelijke groet,

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 juni 2017

Inmiddels zijn mijn flesjes appelcider gereed voor consumptie.

ik had 48 flesjes van 0,5 liter gebotteld en daarvan zijn er sinds gisterenavond 3 van leeggedronken.

Ik moet zeggen dat ze van bijzondere kwaliteit zijn en nog lekkerder smaken dan de vorige keer.  Ook veel bubbels en schuim bij het inschenken en zeker niet droog van smaak.

Mijn 20 liter wheat bier staat nog steeds te lageren op 5 graden en zal pas over een aantal weken geschikt zijn om te drinken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 juni 2017

Oh, ik heb nog een tip.

We zouden het hier hebben oven mijn eigen ervaringen.

Nou heb ik aardig wat ervaring met dit recept, dus nog een algemene aanvulling uit de eerste hand:

 

In het recept uit post nr #1 heb ik het nog over het sap van 1 versgeperste citroen.

Alle ervaringen van de afgelopen wijzen erop dat wat weinig citroensap is.

 

Ik was eerst wat huiverig om er iets anders aan toe te voegen.

De ervaring wijst echter uit dat er net zo goed -of zelfs beter- gewoon een kant en klaar product aan toegevoegd kan worden. Ik was eerder wat bangig dat dergelijke producten misschien conserveringsproducten zouden kunnen bevatten. En je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat conserveringsmiddelen en gist elkaar niet zo goed verdragen.

 

Inmiddels heb ik uitgevonden dat producten zoals op bijgaande foto afgebeeld geen conserveringsmiddelingen bevatten. En dat de birdwatcherswash wat meer citroensap fijn vind en het hele zaakje sneller uitgegist is, en sneller klaart.

 

Hoeveel citroensap moet er dan in zult u vragen. Het antwoord is dat ik het niet weet.

Bekijk de foto. Er staan niet alleen twee producten op die in elke buurtsuper te krijgen zijn. Ook verschillende soorten lepels.

 

 

Van boven naar onder : een kleine theelepel, een grote theelepel, een dessertlepel.

Links een eetlepel. Rechts een opscheplepel.

 

Uit een versgeperste citroen haal ik met gemak twee volle dessertlepels.

De laatste tijd voeg ik op mijn 15 liter wash twee opscheplepels (rechts op de foto) citroensap toe.

Goedkoper.

Geen gezeur met uitpersen.

De wash voelt zich er beter bij. Gist sneller. Klaart sneller.

 

Doe er uw voordeel mee.

 

Forum Lid
op 1 juli 2017

@Quirijn.

Hartelijk dank voor dit topic.

Duidelijke uitleg en toelichting,helder!

Ook de toevoeging dat je concentraat ipv verse citroenen kan gebruiken,nuttig.

Wat mij heel erg bevalt aan jou schrijfsels is dat je zakelijk/inhoudelijk je ervaringen deelt,nogmaals dank hiervoor.

grts DB

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juni 2017

Ik heb het recept gevolgd. Ben gevallen voor de ‘eenvoudigheid’ ervan. Een eerlijk recept met huis-tuin-keuken ingrediënten. Het is mijn eerste stookwijn, dus ik ga nog veel andere recepten uitproberen. De birdwatcher was trouwens in 16 dagen uitgegist. Zie hier mijn eerste stook ooit, met dit recept.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 1 juli 2017
Admin
op 1 juli 2017

Heel handig! Thx!

Forum Lid
op 1 juli 2017

Grappig,zit net de thread op home distillers te lezen….

 iddheel handig John.

 

Forum Lid
op 1 juli 2017

NZ HD forum? Recent ontdekt, ik dacht dat het gewone HD forum al NZ was. Ook veel goede info te vinden

Forum Lid
op 1 juli 2017

Moest iemand interesse hebben http://www.nzhomedistiller.org.nz/forum/ 

Forum Lid
op 8 september 2017

Ik heb Birdwatchers recept gemaakt met behulp van de online calculator, na een paar dagen is nog maar matig aan het gisten, het bruist maar dan houd het wel op.

Ik heb citroenzuur gebruikt i.p.v citroenen, wel volgens de calculator. 1 gram/ per 6 liter

Vandaag een PH meter gekocht en wat blijkt de PH is 3.1, heel zuur dus, geen wonder dat het niet lekker loopt, nu heb ik een zakje Vodkastar erin gegooid kijken wat dat doet, maar de vraag is kan ik de mash ook nog ontzuren ?

Forum Lid
op 8 september 2017

een handje kippengrit doet hiermee wonderen 🙂

 

Forum Lid
op 8 september 2017

Ik ga eens kijken of dat te koop is in de buurt, bedankt…

Forum Lid
op 5 oktober 2017

Helaas geen mogelijkheid gehad om de PH te verlagen, maar ondanks dat ik geen bubbel in het waterslot heb gezien en niets geroken heb van de vergisting zit er toch 12% alcohol in, deze heb ik nu in de T500 gegooid en de smaak na de 1e stook is niet optimaal, en een te fruitige zure lucht.

Ik ga nu de alcohol verdunnen en Natriumbicarbonaat toevoegen om de azijnzuur te neutraliseren, dan volgt het maken van de cuts.

Bakkersgist kan dus tegen een zeer lage PH.

Hoeveel bruikbare alcohol houden jullie over na de 2e distillatie met het maken van cuts ?

 

 

Forum Lid
op 5 oktober 2017

Net iets minder als een halve liter per kilo suiker gompie. Zeg maar een liter wodka van 45% per kilo suiker.

 

Forum Lid
op 5 oktober 2017

Maar dat is dan toch niet alleen de hearts ?, of maak jij geen cuts ?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 oktober 2017

Natuurlijk maak ik cuts.

 

Die bewaar ik echter en gooi ze voor de tweede stook weer in de ketel. Pas als ik die een keer of 10 over heb gehaald gooi ik ze weg. Zo komen de slechte smaken van de voorloop en de waterige naloop in een veel kleiner volume terecht.

 

Als vanuit het niets begin

met 3 kilo suiker in 15 liter wash heb ik +/- een halve liter voorloop, en een halve liter naloop. Na meerdere keren overhalen krijg ik wat meer voorloop, +/- 0,75 tot een hele liter. Die meurt dan echt heel erg, lijkt nog het meest op de lucht van verfverdunner. Naloop blijft een halve liter.

 

Dus, de voor- en naloop haal ik er uit.

Het antwoord op je vraag “Hoeveel bruikbare alcohol houden jullie over na de 2e distillatie met het maken van cuts ? ” luidt dan :

Net iets minder als een halve liter per kilo suiker gompie. Zeg maar een liter wodka van 45% per kilo suiker.

 

15 liter wash met 3 kilo suiker word dan 3 liter wodka 45% (bruikbaar)

en 1,25 tot 1,5 liter aan voor- en nalopen.

 

 

 

Forum Lid
op 5 oktober 2017

Bedankt voor de heldere uitleg, ik denk dat ik vaak te veel weggooi, ik ga dat ook eens zo doen, ik snap het nu…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 9 oktober 2017

Omdat ik net als Quirijn er dol op ben om ECHT alles zelf te maken (en de ketel / kolom inmiddels zelf gebouwd is) gisteren ook mijn eerste birdwatcher wash gemaakt.

Ik heb me gehouden aan de calculator, echter (kom ik weer) heb ik nergens kunnen vinden wat de start hoeveelheid water is als je op 25 liter wash wilt uitkomen.

Ik heb op dit moment nog geen hydrometer tot mijn beschikking dus SG kon ik niet meten.
Kortom ik ben maar op mijn gevoel afgegaan en ben begonnen met 20 liter water, en de hoeveelheden zoals aangegeven in het plaatje (behalve de gist daar heb ik maar 3×7 gram van toegevoegd leek me prima gezien gist zich toch vermenigvuldigd dus zie niet in waarom daar zoveel van in moet)

 

Al is 0,16 teaspoon epsom zout wel SUPERVAAG, handiger zou zijn dat dit in gram zou worden aangegeven (maargoed ook maar een puntje van een theelepel toegevoegd).

Uiteindelijk staat de boel nu ruim 15 uur later heerlijk rustig te bubbelen dus lijkt erop dat het goed is gegaan.

Mooi dat het ook zo kan, leuk om het met huis tuin en keuken middellen te maken, en een stuk goedkoper dan turbo gisten.
Tomaten puree blikje 140g kost 20 cent  (20cent /140gr ) x 250gr = 36 cent

3 zakjes dr oetker gist kosten 54 cent

Lemon juist kost 60 cent de 200ml   (60/200) x 85 = 26 cent

Epsom zout  (geen idee plus minimale hoeveelheid dus voor de vorm) 10 cent 

 

Totaal 1,26 voor een mash van 25 liter voor een zakje vodkastar turbogiste betaalde ik 2,65 voor en verzendkosten want ik kan het niet in de buurtsuper halen.
Rendement is wellicht lager van birdwatcher, maar toch scheelt het weer

Niet heel belangrijk maar wel leuk ik zie het vooral ook als een sport om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen / maken en dan maakt het feit dat het dus goedkoper is wel een extra stimulance.

Ik hoop nu ook dat het resultaat straks net zo goed of beter is !

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 9 oktober 2017

Ik heb 2 x Vodkastar gebruikt, en nu heb ik Birdwatchers net gedistilleerd, 

Wow, wat een enorm verschil, het nu net vodka zo zuiver is de alcohol, ik heb heel wat moeten uithalen om de Vodkastar een beetje lekker te krijgen, vooral de lichte petroleum smaak vond ik vies. Wat ik ook echt goed vond werken, is het toevoegen van de Natriumbicarbonaat in de verdunde striprun.

Forum Lid
op 29 december 2017

werkt die calculator nog ? ik kon hem niet vinden ?

Forum Lid
op 30 december 2017

Mijn laatste gebruikte versie.

 

30 liter water
5.25 KG suiker
120 gram Tomatenpuree (zoutloze)
3 zakjes dr. oetker gist
1/4 theelepel DAP
1/4 theelepel EPSON
1 citroen

 

Geeft ongeveer 12% alcohol

 

http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm

Calculator gaf bij mij geen goed resultaat, het was extreem zuur.

Forum Lid
op 13 februari 2018

Ik maak de laatste tijd alleen nog maar Birdwatchers suikerwater, maar het viel mij op dat bij de spirit run er nogal een appeltjes lucht vrijkomt.

Ik ging op onderzoek uit om te kijken hoe dat komt, en kwam uit op een site waarop beschreven werd hoe deze appellucht ontstaat.
Het is een ester genaamd “methylbutanoaat”

Deze ontstaat op de volgende manier:
Methanol + Butaanzuur(boterzuur) >> Water + Methylbutanoaat.

Ik vroeg mij af hoe er in suikerwater methanol of methylalcohol kon zitten.
Dat moet dan gevormd worden door de tomatenpuree.

Na verder zoeken kwam ik tot ontdekking dat er in tomatenpuree een enorme hoeveelheid pectine gebruikt wordt
“de grondlegger voor methylalcohol”.

Suikerwater bevat nooit geen methylalcohol, maar wel in Birdwatcher dus…

Gelukkig houd iedereen vast aan de eerste 50-100 ml voorloop weggooien en dat is maar goed ook.

Zit ik fout of niet ???, graag een mening…

Forum Lid
op 13 februari 2018

Beste gompie

ik heb me ingelezen op thuis destilleren.nl en er zijn een aantal die birdwatcher maken maar dan zonder de pure , ze gebruiken dan voedingszout ipv pure, dan worden de emmers ook niet rood van kleur, dus dan heb je dat pectine gedoe ook niet meer, probleem opgelost dan denk ik …..

 

Forum Lid
op 13 februari 2018

Er zijn inderdaad meer manieren, ik wil de volgende keer een “all bran” suikerwash proberen. Ik hoor alleen wel eens dat sommigen na de eerste run alles in hun drankjes verwerken, en wil alleen aangeven hoe belangrijk het is on de voorloop weg te gooien.

 

Forum Lid
op 13 februari 2018

Normaliter zou je niks moeten weg gooien van een suiker wash dit moet alleen bij fruit wash dus wel goed dat je het even meld als je pure gebruik !

Crew member
op 13 februari 2018
Normaliter zou je niks moeten weg gooien van een suiker wash dit moet alleen bij fruit wash dus wel goed dat je het even meld als je pure gebruik !Van Koperstoker

Dan hebben we het over een suikerwash en niet over een birdwatcher. Wat Gompie zegt over de pectine in tomatenpuree klopt, voorloop weggooien.

Forum Lid
op 14 februari 2018
Na verder zoeken kwam ik tot ontdekking dat er in tomatenpuree een enorme hoeveelheid pectine gebruikt wordtVan gompie

Gompie,

Kan je een link of bronvermelding geven voor deze uitspraak, ik vind hier namelijk niks over.

Crew member
op 15 februari 2018
Forum Lid
op 15 februari 2018

Ik zie inderdaad de woorden “pectine” en “tomatenpuree” in dezelfde tekst staan, maar de context ontgaat me volledig. Gaat ’t bovenstaande artikel over een huidige toestand of eerder een poging om een toekomstbeeld te scheppen.

“Genetisch gemodificeerde tomaat..”  

“verhoogd gehalte pectine ..”

holle begrippen als je ’t mij vraagt, wat bedoelen ze met verhoogd gehalte pectine ? Hoeveel is dit ? Als een tomaat 0,01% pectine bevat en een verhoogd gehalte pectine op 0,02% neerkomt, dan is dit inderdaad dubbel zo veel, maar fysisch compleet verwaarloosbaar.

 

Forum Lid
op 15 februari 2018

Het gaat er niet om aan te geven dat Birdwatchers een slecht recept is en dat je er zeer voorzichtig mee moet zijn, maar meer om aan te geven dat je de voorloop moet weggooien.

Sommigen volgen de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van de T500 dat je na een keer suikerwater distilleren drinkbare alcohol hebt waarbij je alles kan opdrinken, voeg je daarbij toe dat suikerwater geen methylalcohol produceert, zijn er misschien nieuwe leden die dus alles gewoon opdrinken, that’s all.

Verder vond ik dat bij Birdwatchers een vieze appelgeur in het distillaat die ik kwijt wil, volgens een chemie site komt dat door: Methanol + Butaanzuur(boterzuur) >> Water + Methylbutanoaat.

Daarom ga ik de volgende ronde geen tomatenpuree meer gebruiken, misschien hebben hier meer mensen last van, vandaar wilde ik daar een discussie over.

Hoe de wash/alcohol er chemisch in procenten uitziet zou ik ook niet weten en is volgens mij ook niet zo belangrijk. 

Je kunt lappen tekst vinden over tomaten puree waarin aangegeven wordt dat tomatenpuree veel pectine bevat, zoek maar eens op “pectin / tomato paste”.

Forum Lid
op 15 februari 2018

Skoldt, je zou het niet denken maar in een paar blikjes tomatenpuree zitten kilo’s tomaten.

Crew member
op 15 februari 2018

En die tomaten zijn genetisch zo veranderd zodat ze meer pectine bevatten. Deze tomaten mogen wel in sauzen en tomatenpuree verwerkt worden maar niet zo ter  consumptie aangeboden worden

 

Forum Lid
op 15 februari 2018

En toch zou ik graag willen weten hoeveel pectine precies in tomatenpuree zit.  Is de hoeveelheid pectine in die twee potjes tomatenpuree relevant of niet ?

Admin
op 15 februari 2018

Ik denk dat het wel meevalt met de pectine. Ik kan het niet terugvinden op het internet. Daarbij is pectine een bindmiddel, pectinerijke vruchten kun je jam van maken zonder gelatine te gebruiken (pruimen bijvoorbeeld) Dat zelfgelerende vermogen zie ik bij tomaten niet zo snel gebeuren. Puree is natuurlijk wel sterk geconcentreerd. Wie iets relevants hierover kan vinden, ik lees het graag! 

Crew member
op 15 februari 2018

Ik denk dat het ook allemaal wel meeval maar opmerkelijk dat Gompie toch de appellucht ruikt dus voorzichtig zijn lijkt me niet verkeerd.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 februari 2018

ik heb met T500 een pure suiker watch gestookt met turbogist

94% alcohol gehaald

Nu heb ik deze verdund met water 42% alcohol bemeten

iedereen vind dat deze veel te fel naar alcohol smaakt en klaagt ook over da hij te straf is

moet ik deze nog verder verdunnen of heb ik iets verkeerd gedaan.

Voorloop en midden en naloop smaakte allemaal gelijk dus heb ik die niet weg gegooid.

 

Forum Lid
op 22 december 2019

Je hebt dus geen cuts gemaakt terwijl dat altijd moet, je hebt in elk stookproces nou eenmaal fores, heads, hearts en tails. Bovendien is het drinken van fores serieus ongezond!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 maart 2018

Als je de tomaten puree vervangt door voedingszout in dit recept, moet je dan je cuts blijven maken. het is dan toch niet meer een suiker mash ? 

Forum Lid
op 10 maart 2018

Moeten bestaat hier niet, ik denk dat de meeste het wel doen. Doe gewoon meer experimenten dan kom je er vanzelf achter dat het werkt. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 23 juni 2020

ik heb  sinds vandaag de airstil en wou jouw recept testen op een 10 liter vat die er bij zat

verhouding een beetje geschat maar alles ziet er wel wat roodkleurig uit en smaakte zoetig.

trekt die tomatenkleur nog weg na een tijd?

het was wel aan het gisten maar na de 2de keer water erbij was het weg

morgen kijken of het nog borreld.

is maar testen moet grotere va bestellen en dan moet het goed gaan met goede ingredienten

vanaf wanneer kan die alcohol testen die zat ook bij de set

of moet je zo weinig mogelijk die deksel verwijderen?

 

 

Forum Lid
op 24 juni 2020

Als een gisting eenmaal opgang is kun je beter geen water meer toevoegen of je moet het water eerst even koken en aflaten koelen vooraf bijvullen .
De zuurstof moet er uit .
die tomaten kleur gaat er niet uit .
Je ton verkleurt ook en is moeilijk te reinigen .
Tomaten puree is ook zuur en niet altijd verstandig toe te voegen .
Er zijn diverse betere voedingen te bedenken dan tomaten puree .
(Tomaten puree is wat een kneuter kneierij overgewaaid uit vs . )

Forum Lid
op 24 juni 2020

Ik heb zojuist drie gistingen vergeleken: een met een gistbom, een met zemelen en een met tomatenpuree als gistvoeding.

Ik vond de eerste twee het minste bijsmaken hebben en die laatste had een (klein) bijsmaakje. En een probleem met de tomatenpuree is bovendien inderdaad de rode kleur, die er maar moeilijk uit te krijgen is.

Ik stap er vanaf.

Forum Lid
op 25 juni 2020

is er nog een huis tuin in de winkel voeding voor de gist te voeden?

heb vandaag bestelling gedaan van 30 liter vat ed en kan ik daar mee testen

Forum Lid
op 25 juni 2020

Producten met veel eiwitten en aminozuren .
Denk aan bonen , soja enz

Forum Lid
op 26 juni 2020

zou eigenlijk aan mijn dochter moeten vragen is geboren met een erfelijke ziekte p.k.u.

dat is 1 eiwit wat ze niet kan afbreken

ze kreeg altijd eiwit vervangers waar net die ene niet inzat

ook tijdens zwangerschap was dat streng opvolgen maar nu opa van een gezonde jongen.

nog even een tip waar ik gisterenavond aan zat te denken

een Koreaanse schoondochter vertelde dat als je plastic snei plankjes die verkleurt zijn door paprika e.d ,moet je in de volle zon buiten leggen dan verdwijnt de kleur

ga het ook testen met de plastikke pollepel die is ook rood geworden door tomaat

eerst vandaag nog wat aanmaken als vat binnenkomt en daarna testen of tomaatkleur verdwijnt in de zon

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren