Blauw distillaat

Geupdate 2 dagen geleden in Stookforum
59 op 12 december 2016

Ben as i typ aan het distilleren en mijn distillaat is blauw! Het ruikt naar ammoniak. Ik lees op een amerikaanse site dat ik teveel turbogist heb gebruikt. Dat klopt, een heel zakje op 6 liter mash.

Moet ik nu alles weggooien?
Of kan ik een tweede doorloop wel drinken?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 12 december 2016

Mijn tips: 1 niet drinken!  2 Volg de gebruiksaanwijzing.
Die luidt meestal: los 6/8 kg suiker op in 21 liter lauw kraanwater.
Gist erdoor roeren en dan kan er weinig fout gaan…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 december 2016

Normaal gebruik je een zakje Turbogist op 8 kg suiker en alles samen met het water moet 25 liter zijn, dus geen 6 liter.
Je kunt nog proberen 19 liter mash aan te maken en daar de 6 liter bij te gooien.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 december 2016

Ja, ik was dus echt te overmoedig met mijn gist. Ik had ergens gelezen dat je het best altijd het hele zakje kan gebruiken; dan heb je de juiste verhouding gist en hulpstoffen. Maar dat heeft dus niet zo goed uitgepakt.

Dank voor de reacties. Ik ga mijn opstelling weer afbreken en een nieuwe mash maken. Balen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 maart 2017

Ik heb geen antwoord gezien op het tweede gedeelte van de vraag. Is het op te lossen met een tweede run. Zit in hetzelfde schuitje… Het  is niet erg alleen als ge heel goed kijkt een heeeeeel lichte zweem. De alcohol heeft geen slechte geurtjes.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 maart 2017

Blue Spirit

Sometimes the spirit may get a slight blue tinge to it. This is usually a sign that you’ve used too much nutrient in the wash. Mike explains …

I [previously] replied, saying it was probably due to copper salts coming from acid wash. I WAS WRONG!!!!

In fact, I’ve learned that it is just the opposite! Acid washes do not corrode the condenser (unless, perhaps, they’ve been allowed to sit far to long and have gone acetic), but neutral to alkaline ones DO. Heating an ALKALINE wash, particularly one with lots of nitrogen-containing compounds that have been put in as nutrients, liberates ammonia, which corrodes the heck out of reflux coils and dyes the distillate a distinct greenish blue.

The Upshot: if the WASH is turning blue, it’s probably due to acid wash corroding a copper sheathed element or a copper boiler, but if the collected DISTILLATE is blue, (and probably ammoniacal, but not always), the wash should be acidified!

Turbos contain a lot of nitrogen-containing compounds, and at neutral to high pH, these can liberate free ammonia. At low pH, they are bound up with the acid as salts, and do not liberate ammonia. So, by adding nutrients to an already nutrient rich turbo, you can inadvertently push the mix over the line and get ammonia with your distillate.

Bron

Forum Lid
op 13 april 2019

Dat is de reden om geen soda aan een stookwijn of -bier toe te voegen, maar alleen aan een ruwstook.

Ik heb zelf wel eens een blauwe kleur of zweem gehad in mijn ruwstook, maar na fijnstoken was die compleet verdwenen.

Forum Lid
7 dagen geleden

Soda is niet vluchtig ammonia wel

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 april 2019

Dus ik heb al mijn stripping runs bij elkaar in de ketel gegooid en nu kwam er een blauw gekleurd destilaat uit.

Nu lees ik dit topic en kan ik er niet helemaal achter komen of ik dit nu nog kan redden. Ik heb alle koperen delen schoongemaakt. Kan ik nu een een zuur toevoegen en deze dan alsnog goed afstoken?

Iemand ervaring?

Forum Lid
op 12 april 2019

Heb wel eens gehad dat het eerste uit de ketel blauw was,een paar glaasjes,maar die heb ik weggekiept.ik zou het dus niet drinken.ik zou het weggooien,al was het 100 ltr.ik neem noooit een risico,zou het na een tweede stook of wat dan ook niet vertrouwen.is je gezondheid.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 april 2019

Je hoeft het niet weg te gooien .
Wat je hebt opgevangen meng je een beetje kalk doorheen .
laat het paar dagen staan . dan voeg je kalk bij dat je dan komt op totaal 4 gram kalk per liter.
Voeg nu ook wat natrium bicarbonaat toe en alles overhalen op 78,3 – 81 graden .
Een eventuele 3 overhaal indien nodig maar met helft hoeveelheid kalk .

Forum Lid
1 week geleden

Ik heb de stook gestaakt. Maar waarom kalk? Je moet het toch neutraliseren..niet meer basisch maken?

Forum Lid
1 week geleden

Door met kalk te distilleren maak een vertraging in vrijkomen van stoffen . Je krijgt dus betere scheidingen .
Door ook exact in temperatuur te blijven stook je zuiverder de ethyl er uit .. het hart blijft langer hoog in percentage . zodra percentage instort stop je met opvang hierdoor raak je de verontreinigen dus bij distillaat kwijt .

Forum Lid
7 dagen geleden

Ik heb een poolse boka achtig model van destilandia dus de scheiding is geen probleem maar kalk is precies het verkeerde wat het tegen over gestelde advies van het zuur maken.

Forum Lid
6 dagen geleden

Je Kunt kalk gebruiken voor verschillende doelstellingen Lucifertje .
In dit geval gebruik je de kalk voor het vertragen van verdampen waardoor de ethyl op zich beter vrijkomt bij ook bij een boka zal percentage hoger uitkomen en distillaat Zuiverder zijn .
Dus je gebruikt het niet als niet correctie op zuren maar stimuleert een zuiverder scheiding te krijgen op 78,3 gr (damp temperatuur ethyl) waardoor vervuilingen minder goed mee komen .
Je kunt ook andere middelen gebruiken als geconcentreerde glycerine of watervrij kopersulfaat om een betere scheiding ( bijkomstig hoger alcohol percentage) te krijgen .
Je gebruikt dus distillatie zelf om te zuiveren .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 april 2019

Ik heb blauwe, geen blauwgroene, vlokken in mijn fijnstook van mispel. En in een andere fijnstook van mispel heb ik wat stof.

Herdestilleren zou misschien helpen, maar ik ben bang dat ik dan ook de smaak kwijt raak.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 april 2019

Dat is wel een oude draad. Dat is op zichzelf geen probleem, maar ik haal er weinig informatie uit.

Deze is recenter: https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=74135 en ik neem still_stirrin heel serieus. Ook cranky en NZChris zijn ervaren stokers.

Maar nou weten we nog steeds niet wat dat blauwe spul nou eigenlijk is.

Forum Lid
op 13 april 2019

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Schweizer%27s_reagent

Forum Lid
op 13 april 2019

Die reactie krijg je ook als je koper en ammoniak laat reageren

Forum Lid
1 week geleden

Voor zover ik kan zien, is dat fel blauwe een oplossing.

Ik heb lichtblauwe vlokjes, dat lijkt me wat anders.

Forum Lid
7 dagen geleden

Schweizer reagens kan neerslaan bij hoog alcoholpercentage. Meng die vlokjes eens met water en kijk of ze oplossen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 april 2019

Uit de hierboven beschreven link :

Quote Greed and being in to much of a hurry have caused most of your problems.  Unquote

Uit mijn eigen vuistregels :   Gooi alles wat blauw is of slecht ruikt gewoon weg.  Rectifieren is doorgaans veel duurder en moeilijker dan herbeginnen.

De blauwe kleur is wellicht totaal onschuldig, maar waarom risico nemen met suiker aan de prijs van 0,6 euro per kg ? 

Overigens : 

Gewoon bakkersgist (of soortgelijk) en een portie geduld, geeft uitstekende resultaten. 

Dus waarom turbogist, voedingstoffen en soortgelijke die je leven vergallen. 

Zoals de paus Francis zegt :  Zen, genieten van bubbelende gistende of rijpende vruchten brengt je tot hemelse rust.

 

Forum Lid
1 week geleden

Ja, voor de suiker hoef je het weggooien niet te laten. Maar ik heb het in mijn mispelbrand, daar doe ik wat meer moeite voor. 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 april 2019

Ik kende het hele bestaan van een blauw distillaat niet maar ik had het het laast ook. Echt zo blauw als spiritus en de stank was niet te harden.

Maar ik weet wel wat er fout is gegaan en of het daar 100 procent aan ligt weet ik niet maar het gebeurden toen ik een niet al te schone kolom van de t500 gebruikte en ik per ongeluk het koelwater rond 45 graden had voor een paar uur in plaats van 50/55 waarna doorgaans pas de alcohol gaat druppelen. Toen ik het koelwater  omhoog liet gaan werd de alcohol weer prima. Was overigens turbo.

Is het van de koperen zadels afgekomen in de top van de kolom omdat dit niet al te schoon was? Of toch anders. Voordat jullie denken dat ik mezelf vergiftig, als ik alcohol stook om te drinken gooi ik de t500 wel eerst door de vaatwasser natuurlijk. Wie kan dit duiden? 

 

 

Forum Lid
op 13 april 2019

Koken laat diamoniumfosfaat (gistvoedingszout) ontbinden in oa ammoniak. Al wat je dan tekort heb voor een blauw kleurtje is koper… Dus opletten met de dosering van gistvoedingszout. En tekort echter kan dan weer gaan ruiken naar rotte eieren.

Forum Lid
op 13 april 2019

Zo sterk rook het ook, ik kon mijn neus er niet boven houden en was totaal ondrinkbaar. Het heeft dus uren staan koken er kwam uiteindelijk maar een klein laagje in de fles omdat er te hard gekoeld werd.  Normaal loop ik overigens nooit weg tijdens het stoken maar het was laatst heel zonnig en had de grainfather met reflux in de tuin gezet. Vroeg me af of dat zou werken of dat de wind het zou verpesten. Ging prima en als dan waterdruk wegvalt ( wanneer gebeurt dat?) is er niet zoveel aan de hand. Binnen neem ik dat risico niet. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 april 2019

blauwe strengen en vlokken zijn meestal schimmels of schimmel resten . Deze behandel je anders dan een vertroebeling . Uitfilteren en wat sulfiet is daarvoor de beste remedie .

Vertroebelingen zijn vaak gistings fouten .
of koper reacties .
Deze kun je met kalk en een kleine hoeveelheid natrium bicarbonaat en her distileren verwijderen.

Forum Lid
op 13 april 2019

i.d.d. met neurale gisten als bakkersgist , eigenmaak en gisten als mangrove jack heb je minder last en zijn na correctie of gebruik van correctie middel niet noodzakelijk.

Forum Lid
1 week geleden

Ik heb gelezen dat er geadviseerd wordt om je product koeler altijd van RVS te maken om dit soort problemen te voorkomen, de T500 heeft van binnen in de koeler ook koper.

Forum Lid
1 week geleden

Ik heb ook het vermoeden dat het door de koperen zadels komt. Het was echt goor dit kreeg je echt niet meer goed met filteren. Ondrinkbaar. 

Forum Lid
1 week geleden

Dat zei je hierboven ook al, maar waar komt die schimmel dan vandaan? De drank komt recht uit de koeler met minstens 50 % en wordt dan met leidingwater verdund. En geen van de andere, in dezelfde ruimte gemaakte, dranken heeft dit probleem.

Er is toch geen schimmel die de ketel overleeft en mee over komt? En als de koeler tijdens het bewaren besmet is geraakt, dan overleeft toch geen schimmel meer dan 50 % alcohol?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 7 dagen geleden

Ik denk dat je gelijk hebt. Het kan geen schimmel zijn.

Forum Lid
7 dagen geleden

Daar ben ik ook van overtuigd. Dit is geen schimmel. Kan niet. Denk de kolom te vies en dan met name de koperen zadels bovenin. Doordat ik te hard koelde is alleen maar mondjesmaat alcohol naar boven gekomen en die alcohol heeft de aanslag van de zadels meegenomen. Misschien losgeweekt, geen idee. Regelmatig schoonmaken dus of de koperen zadels eruit en alles rvs. Is maar een gevoel. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 7 dagen geleden

bij het distilleren van nog suiker bevattende producten kunnen sporen mee komen wanneer je op smaken stookt . . Ook in naloop of in har wanneer laag percentage dus veel bijproduct zit kunnen in de bijproduct als olien en suikers sporen gekapseld zijn .
Wanneer er met een secondaire ketel gestookt word met daarin pulp kunnen ook sporen meekomen .
Ze kunnen niet lang overleven maar zeker nog minime groei tonen en daardoor in de drank terecht komen . Ook kunnen in installatie of in opvang minime sporen zitten die mee komen .

Forum Lid
7 dagen geleden

Beetje vergezocht vind ik. Maar iedereen heeft recht op zijn mening.

Forum Lid
7 dagen geleden

Robbert geeft in bovenstaande geen mening maar een uitleg / uiteenzetting van wat er kan gebeuren als je suikerhoudende stookwijn stookt.   

Forum Lid
7 dagen geleden

Stierke het is niet alleen een
mening . Hygiëne en infecties en ook het omgaan daarmee waaronder ook schimmels wordt ook beschreven in de manuals , leerboeken van de likeur en essence industrie .

Forum Lid
7 dagen geleden

Ik geloof het allemaal.

 

Maar ik denk dat het ook met hygiene te maken heeft. Koper moet je schoonhouden. En het is moeilijk schoon te krijgen. Ik krijg de koperen zadels alleen maar schoon door er een vracht zout op te gooien, citroensap uit zo’n plastic flesje en met een doorgesneden citroen overheen te gaan. Dan gaat het ook heel snel, secondewerk. Vaatwasser werkt niet bij koperen zadels uit de t500. Wel bij de RVS vulling, koper niet. Mijn mening tot 13 april 2019 maar ik stel mijn mening graag bij.

Je moet wel als je nog niet in de AOW zit hahaha. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 7 dagen geleden

Blauw distilaat komt door koper oxidatie de oorzaak kan zijn na het stoken niet goed nagespoeld met leiding water en vooral als er in het te stoken produkt bp zuren aanwezig zijn , dit heb ik ondervonden met rumstoken en bij het terugwinnen van de alcohol uit de wiet olie de volgende dag was ik verdergegaan en kwam er blauwe alcohol uit het koelspiraal dus dat kan in de brommer.

Forum Lid
7 dagen geleden

Hoe is het Pino, je bent druk hoorde ik van Ronald. Dat is goed. Allemaal groene vingers, daar ga ik voor.

Heb nog rum zat maar als je in de buurt bent, of Ronald bij jou dan wil ik ook nog wel een keer 50 liter als je de zaak niet rond krijgt dit jaar. Als het verkocht is dan ook geen probleem. De elfjes zitten aan mijn vat dus effe bijvullen. 

Kan niet naar Noord-holland komen ben echt te druk. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 6 dagen geleden

Even korte update, ik ben het koper nogmaals schoon aan het maken, en ga de alcohol aanzuren en nog 1x stoken, maar dit gaat direct in een jerrycan voor schoonmaak etc. Niet voor consumptie of voor de productie van olie. Ga nu maar wat birdwatchers maken ipv met turbo’s werken.

Forum Lid
6 dagen geleden

Kans is dat je met aanzuren nu bindingen gaat krijgen aan ethyl en acetaten gaat vormen .

Forum Lid
5 dagen geleden

Ik ben teruggekomen van de birdwatchers want ik had veel last van een zepige smaak. Die weet ik aan het recept, hoewel de ketel ook een factor kan zijn geweest.

Ik heb nu meer plezier van schaduwlaantjes snelle suikerstook of teddys supersnelle wodka.

Al die recepten maken een 10 % wijn in een dag of 4, helder bezonken in een week of zo. Is goed te doen.

Laat je nog even weten wat het resultaat was van het stoken van je aangezuurde alcohol?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 5 dagen geleden

Ik heb het om meerdere redenen gehad.
Reden 1 te lang niet gestookt en ervoor iets zuurs gehad, koper oxidatie.
Ook heb ik het vlokkerig gehad ivm ‘schimmels’.

Wat ik nu standaard eens in de zoveel keren stoken doe is:
Ik sluit mijn koelspiraal van onderen af met plastic huishoudensfolie en elastiekjes en vul dan de spiraal met warm water met 2.5% azijn, laat dit een paar uurtjes trekken en dan leeg ik de spiraal. Goed naspoelen met water en daarna lekker stoken.
Zelfde voor de helm: afdichten met folie, vol met azijn water, laten trekken, legen en doorspoelen.
Heel af en toe doe ik ook een azijn stook, zonder de koelspiraal. Puur om de ketel ff flink door te blazen.

Werkt prima

Forum Lid
5 dagen geleden

Wat ik niet vertrouw gooi ik weg,ongeacht de kosten en werk wat ik er aan gehad heb.ik ga mij niet voor €50- de pijp uit zuipen,of er spul bij gooien om het drinkbaar te maken,je zult als beginner het maar niet goed doen,krijg je dan een mooie begrrafenis zonder drank.

Forum Lid
4 dagen geleden

Ik heb nauwelijks koper meer met de t500, op een paar zadels na en de helm. Maar de vorige ketels waren wel van koper. En soms heel moeilijk schoon te krijgen zeker met een lange koeler. Denk dat daar meer gevaar in zit dan het gevreesde methanol. 

En inderdaad niet vertrouwen is weggooien. Ach je ruikt het vanzelf dus ook niet overdrijven. Maar inderdaad Chris, als je net begint weet je niet hoe alcohol kan en moet smaken. Dus schoonmaken, les 1. 

Forum Lid
4 dagen geleden

Ja iemand als Robbert zou het probleem wel op kunnen lossen,dat is iemand met veel ervaring.maar iemand op afstand advies geven is moeilijk,zeker als hij niet veel ervaring heeft.dus gewoon 10 kg suiker halen en wat gist ja jammer van die mispelbrand,maar van fouten leer je.zo hebben we het allen geleerd.nooit risico nemen met je drank,kan fout gaan.bij mij staat veiligheid voorop.

Forum Lid
4 dagen geleden

Heb je geen schoonmoeder om het uit te testen? Grapje!

Forum Lid
4 dagen geleden

Vaak zat weg gegooid idd. Veiligheid en vooral smaak voorop. Schoonmaken is inderdaad heel belangrijk.
Als je wilt stoken om goedkoop dronken te worden is dit niet de juiste hobby, mits je net zoveel fruit ter beschikking krijgt als Chris natuurlijk. Stoken moet je doen om een lekker drankje te krijgen is mijn mening en voor een berg minder kopknallers de volgende dag

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 4 dagen geleden

Mensen zijn vaak ook vaak te zuinig .
Als het maar om een paar liter gaat is vaak ook bij twijfel beter om het tussen de struiken te mikken .
Corrigeren neemt ook tijd .
Bij grote hoeveelheid zou je wel corrigeren maar i.d.d. wat ChrisV ook zegt is wel beetje vaardigheid soms nodig .

Maar met een beetje basis kennis , zorgvuldigheid en hygiëne zouden standaard dingen als een suikerbeslag , vodka , whiskey of Gin door iedereen probleemloos moeten zijn te maken .
Belangrijk is neem de tijd .
En check altijd materiaal voor je begint .
Iets wat niet droog is opgeslagen , gist vaten , ketels , vaten kunnen allen schimmel of oxidaties krijgen .
daarnaast ook kunnen pakkingen en afdichtingen lekken .
Ook kunnen dingen als kraantjes vast zitten of verstopt.

De verdigris op het koperdeksel op foto is gekomen bij opslag van ketel in kelder .
Het kan nooit een probleem geven als je maar controleert en reinigen

Ik heb bij distilleerderijen poosje rond gelopen alles koper . ( nu daar nog ) Ik gebruik bij thuisdistilleren al diverse decennia koper .
Ik kan rustig zeggen nooit heeft dat problemen gegeven .
gewoon nauwkeurig werken , controleren van materiaal , hygiëne .

Forum Lid
4 dagen geleden

Alcohol is goedkoop de accijns duur!

Forum Lid
4 dagen geleden

Ik distilleer laatste jaren nog uit gewoonte en ik hou van ambachtelijke kwaliteit .
Wat ik teveel heb geef ik weg aan iemand die ik het gun .
Ik denk niet na over kosten van wat mijn drank kost als het maar goed is . 😋😋

Forum Lid
4 dagen geleden

Ter overweging Robbert. Ik geef nooit wat weg. Niet omdat ik een lul ben. Er kan alleen maar gezeik van komen. My two cents. 

Forum Lid
4 dagen geleden

Ik snap jou Lummel . En nee je bent absoluut geen lul . Ik denk dat geleerde er ook nooit achter komen wat voor bijzonder exemplaar jij wel bent .😅😅😅😅 .

Ik ben zelf ook kritisch . Daarom schreef ik al ” Wat ik teveel heb geef ik weg aan iemand die ik het gun .”
👍

Forum Lid
4 dagen geleden

De mensen die ik mijn drank geef doen ook veel voor mij,en dat zonder ik iets vraag.ik krijg heeel veeel gratis en ik vraag er niet om ,ik krijg het gewoon,mij vragen ze ook niets ik geef het gewoon,voor mijn drank op is zit ten de vergistingvaten meestal weer vol.

Forum Lid
4 dagen geleden
Ik snap jou Lummel . En nee je bent absoluut geen lul . Ik denk dat geleerde er ook nooit achter komen wat voor bijzonder exemplaar jij wel bent .😅😅😅😅 . Ik ben zelf ook kritisch . Daarom schreef ik al ” Wat ik teveel heb geef ik weg aan iemand die ik het gun .” 👍Van Robbert

Robbert ik bloos. Laten we het glas heffen op de bbq maar ook nooit vergeten wie er achter dit forum zit. Alle eer komt Jan toe. Al doen we het samen daar ben ik van overtuigd. 

Forum Lid
4 dagen geleden

Een enkeling moet afzien om een ton vol te scheppen . Maar samen verzet je de hele wereld 🍻

Forum Lid
4 dagen geleden

Soms kun je met weinig inspanning veel teweeg brengen,is mijn ervaring,door wat inspanning van mij en wat geld heb ik voor vele mensen en kinderen het leven heel mooi kunnen maken.elke rievier begint met een klein bronnetje.vele druppels maken een gat in graniet.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 2 dagen geleden

Ik heb de mispelbrand koud gezet en gefilterd door een enkel koffiefilter en hij ziet er nu prima uit.

Een andere versie had een pietsje stof, die ga ik nu ook maar filteren.

Forum Lid
2 dagen geleden

Eerst even 48 uur in vriezer . en dan door filter .
Wordt nog helderder .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren