blenden van verschillende soorten fruitbrandies

Geupdate op 14 september 2020 in Spirits
7 op 14 september 2020

Dag allemaal,

Ik heb stookwijn van druiven en stookwijn van appels die beiden aan het gisten zijn. Van de appels heb ik wat meer, maar met een lager suikergehalte zodat ik na de ruw- en fijnstook verwacht om van beiden ongeveer evenveel te hebben (beiden 15l van 50%). Ik zou willen investeren in een vaatje. Zou ik ze dan blenden in één vat van 30 liter (mijn voorkeur want kleiner oppervlakte/volume) of zou ik toch 2 vaatjes van 15 liter kopen om ze beiden afzonderlijk te verouderen?

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 14 september 2020

Blenden kan, heb t zelf een of twee keer gedaan met eigengemaakte Whiskies maar is niet altijd een succes. Deze waren wel op ander hout gerijpt.

Ik weet niet hoe vaak je al eigen stooksels hebt gemaakt en op vaten gelegd of op hout gerijpt, ikzelf zou een batch split overwegen en rijpen in flessen met houtsnippers van verschillende soorten hout. Niet ieder hout combineert even goed met een drank, op die manier kun je veel meer experimenteren in één keer en ook beter begrijpen wat goed of niet werkt met je drank.

Forum Lid
op 14 september 2020

Bedankt voor je opmerking. Kan je whiskey blenden vergelijken met brandies blenden?

Ik heb tot nog toe altijd op eikenschilfers gerijpt sommige al met meer succes dan andere, maar ik wil me nu eens wagen aan een echt eiken vat.

Forum Lid
op 14 september 2020

Je kunt het vergelijken in de zin dat het hout en zuurstof een interactie met de drank aan gaat. Niet iedere drank, of zelfs iedere Whisky combineert even goed met een bepaalde houtsoort. Ik heb in het verleden een paar keer een enk e le batch verdeeld over meerdere soorten hout (1 soort hout per fles) en de resultaten waren zeker divers te noemen.

Daarom ben ik ook voorstander geworden van 1 batch splitsen over meerdere soorten hout, je leert zo beter de invloed van hout kennen die zeer groot kan zijn. Sommige bronnen op het internet halen 40% in smaak aan maar het is niet te vergelijken met het toevoegen van zout aan een recept tijdens koken. De drank puur (zonder hout) kan na die tijd mufgig blijven terwijl het hout een bijna magisch iets uit de drank haalt. Sommige combinaties werken minder maar is afhankelijk van je eigen smaak, bijvoorbeeld vind ik hout van rumvaten niet geschikt voor Whisky, zwaar gebrand eiken meer voor rum. Maar dat ligt aan de smaak die je wilt en wat je beginproduct na destilleren kan leveren.

Forum Lid
op 14 september 2020

Spelfouten onder voorbehoud, typte wat snel op de gsm.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 september 2020

Het is puur aan jou eigen smaak. .appel brandewijn neigt naar calvados en brandy van druiven zijn nogal verschillend .
Druiven brandy neigt naar een Cognac dus 2 vrij verschillende dranken .
Appel , peer en druiven worden wel vaker geblend in verschillende verhoudingen .
Ook worden appelwijn wel over een secondair vat gestookt of in een charantaise .
Betreft blenden is er veel mogelijk .
Alles naar eigen smaak .

Persoonlijke zou ik apart rijpen en pas later eventueel blenden om de volste aroma’s eruit te krijgen.

Forum Lid
op 14 september 2020

Ik zal het zo doen, dan heb ik ook twee vaten om later whiskey op te laten rijpen. Lijkt me ook leuk experiment.

 

Forum Lid
op 14 september 2020

Whiskey rijpen op brandy vaten geeft fijn resultaat . Zeker op druiven / cognac vaten .
Appel is vrij gewaagd vanwege vaak zuurder
.
Zelf ben ik nu nog 1 laatste keer whiskey aan het maken . .
Daarvoor moet ik nog een oud 13 liter vat uit branden wat ik eerder heb gebruikt voor cognac/brandy.
Smaken zijn persoonlijk .
Whiskey zelf is zeer simpel te maken . De mooiste smaken Worden gevormd door de rijping .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren