blij mens, na een educatieve middag

Geupdate op 10 juni 2019 in Stookforum
26 op 1 juni 2019

Een dag verslagje van een heel blij mens.

Ik had al een poosje een afspraak staan met een man die voor mij zo interessant leek en dat was vandaag. Het is geen geheim dat ik al een poos opzoek was naar een nieuwe hobby waarin ik kennis en vragen tegelijk kwijt kan. Het is dan ook geen geheim dat nu herstellende van mijn enorme crash, de burn-out genoemd ik naar iets opzoek ben waarin ik mezelf kan terugtrekken en in kan uitdagen. Zo kwam ik op het stookforum terecht en zag daar veel kennis en ook een uitdaging. Een van de vele mannen die heel leuk reageerde op mijn vragen was onder andere Robbert. Na veel geappt te hebben met Nimrax koppelde hij me aan Robbert wat een gouden zet is. Deze man bezit veel kennis van scheikunde, en laat dat nou een hele oude passie van mij te zijn. Ik appte veel met Robbert en stortte duizenden vragen op hem en kreeg overal een passend antwoord op. En meestal met slot antwoord; “Bauke het is helemaal niet zo moeilijk.” Nu ben ik iemand die niet zomaar ergens aan begint. Ik ben zeker niet onhandig maar heb weinig gereedschap en weinig kennis van solderen en metaalverbindingen.

Vandaag 1 juni hadden Robbert en ik afgesproken. Ik reed vanuit Zwolle naar zijn adres. Daar aangekomen stelde ik me netjes voor en had voor zijn vrouw een bloemetje mee genomen. Tja ik ga natuurlijk geen commerciële drank mee nemen voor de in mijn ogen “meester”.
Hij liet mij de ketel zien die hij geregeld heeft voor mij. Een boiler in isolatie materiaal.  Daarna was hij al begonnen  met een stook zodat ik kon zien hoe alles werkt en dit is voor mij belangrijk want wanneer ik iets zie kan ik het beter verwerken. Ik moet er een beeld van hebben en het beklijft beter. Leuke garage met verschillende boilers enz. Het viel me op dat het inderdaad geen “racketwetenschap” is zoals Robbert zegt. We dronken een bakje koffie/thee in de tuin en Robbert vertelde veel over de wetenschap van het stoken. Deze man is echt een encyclopedie wat betreft stoken. Ik had een schrift mee maar nam alles op als een spons, zo interessant.  Hierna hebben we de ketel van het isolatie materiaal. Deze kreeg ik cadeau mee om zelf weg te gooien en dat begrijp ik want het is veel. Ik kan het hier trouwens ook beter dumpen vanwege grote plastic en metaalcontainers. Ik heb ook na het uitpakken de plek ook maar even aangeveegd ter genoegen van zijn vrouw.  Ik had naast al mijn andere vragen ook de vraag hoe ik zo’n boiler staande kon krijgen. Robbert liet mij als een ware metaal artist zien hoe je met beleid dat voor elkaar krijgt. Tussendoor keken we steeds bij zijn stook hoe die liep en hoe aan te passen. Ook dit was heel leuk omdat ik kijkend even kon oefenen in praktijk. Daarnaast mocht ik zijn zoon ontmoeten. Leuke kerel.
Zijn stook liep geweldig en mijn aankomende ketel kreeg een mooie bodem. Robbert leerde me onder andere hoe een goede koeler te maken en op tijd koelwater te wisselen. We hadden elkaar veel te vertellen dus de tijd vloog. Robbert had ook nog een basis kolom voor me dus ik kan na het maken van de koeler eigenlijk aan de slag. De ketel is poets klaar, en hier zal ik na het weekend dan ook tijd voor hebben om dit te doen. Ik mocht ook nog even bij zijn dieren kijken en dit is toch wel speciaal. Wie verwacht er nou op zo’n plek prachtige schilpadden en slangen? Nou mijn zoontje komt de volgende keer lekker mee. Echt gaaf.

Nu weer thuis na een enorme educatieve middag, en een ketel en kennis rijker. Ik wil Robbert enorm bedanken voor alle kennis die hij heeft gedeeld en natuurlijk de gastvrijheid. Ben echt heel enthousiast! Dank Robbert en ik hoop tot gauw.

 
  • Geliked door
  • RuMo
  • Nimrax
Antwoord
2 op 1 juni 2019

Ik vond het ook gezellig .
Je bent zeker welkom om vaker te komen en ook met vragen .
Nu eerst lekker met simpele dranken als whiskey , gin , aquavit of vodka maken wat vaardigheid opdoen.
Je heb nu een basis ketel met simpele kolom waarmee je snel je eerste resultaten gaat krijgen .
Zodra je aan de volgende ” generatie ” ketel of kolom toe bent roep je maar .
Maken we dan een high tec kolom voor “low ” budget .
Het is i.d.d. geen raket wetenschap .
Bij Basis beginnen , ervaring opdoen , niet gecompliceerder maken dan wat je nodig hebt .

jou enthousiastme en serieuze inzet gaat jou zeker mooie dingen laten maken .
Zijn er kleine dingen die wat stroef lopen gewoon tijd nemen komt alles goed .
👌👌👌👌👌

Ik kom jou eerste resultaten proeven !

Forum Lid
op 2 juni 2019

Ben jou zo dankbaar. We gaan elkaar snel weer zien. GWN gezellig.

Forum Lid
op 2 juni 2019

Geen dank .
Ik vind het juist leuk om dat kleine beetje wat ik weet te mogen vertellen zodat andere er iets mee kunnen doen .
Beetje oude ambacht proberen voort te zetten .

👍 zeker gezellig . 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 juni 2019

Als iets je echt intereseerd neem je alles zo snel in je op dat is voor mij heel herkenbaar! Mooi dat het je zo bevallen is geniet van je ketel!

Het viel mij ook al op dat Robbert gigantisch veel kennis heeft over van alles en nog wat echt een aanwinst voor het forum.

Toevallig heb ik vandaag een 15liter keteltje gestript, deze moet ik de onderkant ook nog vlak van kloppen. Heb je geen fotootje van de onderkant? Ben benieuwd hoe die geworden is zit te twijfelen om er gewoon een vlakke plaat op te laten lassen.

Forum Lid
op 1 juni 2019

stook je op elektrisch dan i.d.d. vlak maken . gebruik je brander dan bodem naar binnen werken zodat je een holte krijgt .
Hierdoor andere circulatie minder aanbranden . De vlam verdeeld onder ketel en niet langs ketel . condens loopt niet lang midden en dooft brander en de zwevende delen bezinken niet meer in midden waardoor aanbranden komt.

Forum Lid
op 1 juni 2019

Ja ben van plan om dit keteltje met een simpel elektrisch kookplaatje te gaan verwarmen dus wil hem zo vlak mogelijk krijgen. Lukt dit voorzichtig met een normale hamer of speciaal hamertje voor regelen? en daarna uitgloeien met de brander is wel beter toch?

Forum Lid
op 2 juni 2019

Je werkt eerst bodem ligt naar binnen met bolkop hamer . dan neem je een dikke as of staaf . daar hang je de ketel overheen en drijf je als het ware de ketel naar beneden in kringen slaan met vlakke hamer om de as naar buiten .
Uitgloeien doe je na de tijd .
Sla niet te hard dat je teveel rekt .
Je zal het koper moeten stuiken i.p v. krimpen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 1 juni 2019

Wat leuk om te lezen Bauke en Robbert. Bauke, jij kunt nu echt aan de slag. Heel veel succes en we gaan hier je avonturen volgen! 😎

Forum Lid
op 2 juni 2019

Dat noem ik echte stokers,mensen die elkaar helpen om te kunnen starten en hun kennis delen.👏👏👏👍

Crew member
op 2 juni 2019

Bauke, wat een geweldige reportage,fijn dat ik mijn kleine bijdrage heb mogen leveren.
En ja, dit helpt je zeker je burnout te verwerken. Doe wel rustig aan met “proeven”, en er is veel voor je weggelegd, ik bespeur ongekend talent bij jou en ook jij gaat anderen op jouw beurt hier weer ook verder helpen. En neem de positieve kreetjes van iedereen ter harte. Leuk man!!!

Forum Lid
op 2 juni 2019

Jan, Chris, nim, dank voor de reactie. Nim ik drink op het moment al 1.5 jaar niet dus komt goed. Heb afdeling toxicologie lang genoeg gezien.

Wat ik niet heb beschreven in mijn verslag maar enorm waardevol is. Robbert leerde mij de voorloop van het hart scheiden. Allemachtig wat is die voorloopt scherp, vies, spiritus achtig. Als fervent wijn kundige komen dan mond en neus wel samen. Ook een praktisch weetje wat je gewoon een keer moet proeven om te weten dat het niet Ok is. En indd het lichaam zegt direct stop.

Forum Lid
op 2 juni 2019

Ik heb al 12 uur niets gedronken😂😂😂en moet dadelijk ook nog naar het zwembad rijden,probeer het daarna in te halen,maar moet morgenvroeg weer werken 😢dus op rantsoen.en de voorloop proef ik echt niet🤮

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 8 juni 2019

Water drink je,  van je moonshine geniet je.

Forum Lid
op 9 juni 2019

Van een fles geniet ik ook.moet gewoon vroeg beginnen😂😂😂

Forum Lid
op 9 juni 2019

Ik heb diverse Thuis gedistilleerde dranken in huis maar geen moonshine .
Ik drink vandaag gewoon thee , koffie , water met citroen en vanavond ga genieten van een of twee glazen absinth .

Forum Lid
op 9 juni 2019

Alle drank die ik niet gestookt heb drink ik niet,uitzondering Jac.D maar zelden.heb nooit kater wel soms s’morgens en kwaaie poes.😂😂😂

Forum Lid
op 9 juni 2019

hahahaha, 

Forum Lid
op 9 juni 2019

Ja lummel daar kun je mee lachen maar die heeft een temparament💥💥💥maar zegt na 5 min. Weer schat tegen mij😂ze weet dat het toch niet helpt,mooi als een vrouw je goed kent😉

Forum Lid
op 9 juni 2019

Ik ze altijd maar, een goede vrouw is een borderliner. Het is slechts de opmaak tot wilde sex. Maar dat snappen de meeste mannen (lees wijven) niet. Vandaar al die scheidingen. 

Forum Lid
op 9 juni 2019

Als ze je leren kennen houden ze van je zoals je bent na drie mnd willen ze je veranderen,wat ik dus niet begrijp,daarna houden ze alles van jou,en na drie maanden als ze weer nuchter zijn zeggen ze je bent weer zoals ik je de eerste keer tegenkwam,waarom willen ze je dan veranderen,heb ik met Adriana niet gehad,ik heb een klootkarakter en daar houd ze van,maar ik ook van haar karakter.

Forum Lid
op 9 juni 2019

Nou Een borderliner is buiten de sex om echt helemaal niks. Sex is fantastisch echter je moet het erna bekopen…. Maar ja dan is er weer sex…. 🙂

Forum Lid
op 9 juni 2019

Ach Murmillo We zijn niet voor niet stokers geworden. Kunnen we comfortabel en licht bezopen vanuit de cave die hysterische wijven weglachen maar moet je ook mee oppassen want dan worden ze echt link als je ze staat uit te grijnzen. Niet doen dus. Hahaha. Heb ik van een vriend hoor. 

Forum Lid
op 9 juni 2019

Dus daarom ben ik gaan stoken,maar ze houd echt van mij,ze had als verassing een zakflesje gevuld met die van druiven voor op de terugweg van de kermis.kan ook zijn dat ze mij bezopen onder de trein wou duwen maar op de terugweg is geen spoor.dus zal wel echte liefde zijn🤔

Forum Lid
op 10 juni 2019

Haha lummel, zo is dat, onze zelfmedicatie…

Forum Lid
op 10 juni 2019

ChrisV. Zij is alleen maar lief Voor u.

Forum Lid
op 10 juni 2019

Weet ik Murmillo.dat is ze ook.ben blij met haar

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren