Boekweit (Buckwheat)

Geupdate 2 dagen geleden in Bier, Wijn en overige dranken
27 op 29 juli 2019

Vandaag bij Munckerik Boekweit besteld, hiervan wil ik met wat testen , een borrel gaan maken. Vanwege de vergistbaarheid worden het testen met diverse granen mengsels. (10 stuks)

Behalve Boekweit zullen Spelt, Rookmout, Tarwe en Rogge de overige basisproducten zijn. Stoken zal in de 12 liter of 10 liter au bain marie moeten gebeuren, kleiner heb ik namelijk niet. (Batches worden 5 tot 10 L)

Nadien zal ik alles inleggen met Jeneverbes. Uiteraard zal ik mijn bevindingen met jullie delen

Boekweit heeft https://bio-brouwmaat.nl/  speciaal op mijn verzoek besteld, en dit binnen één week. Er is nog een paar kilo over voor de liefhebbers. Dus staat er iets op de site als “niet voorradig” , gewoon even het contactformulier invullen, en overleggen met Erik.

 
  • Geliked door
  • Arak
Antwoord
7 op 29 juli 2019

Lijkt me een mooie opzet van wat je hiermee gaat doen.

Zoals je weet heb ik ook een x aantal andere granen mee gemaischt. Ik zie dat de boekweit een boekweitmout is. Ik weet niet zo goed wat ik me daarbij moet voorstellen maar daar heeft Munckerik vast een antwoord op. 

Wat ik je van mijn ervaring kan meegeven is dat vooral de ongemoute (onbehandelde) granen problemen kunnen geven met de enzymatische werking van de mout. Voornamelijk door de gomstoffen, gluten , slijmstoffen en wat al nog meer om de maish onbehoorlijk dik en onfilterbaar te maken. (Je kan de boel ook als Brinta vergisten) Ik gebruikte daarom kleine testemmertjes om de juiste benaderingswijze te bepalen. Het zal je een hoop tijd , geld en frustratie schelen waarschijnlijk.  Ik kijk uit naar jouw resultaten,

groeten Catnip

Crew member
op 29 juli 2019

Boekweit mout heeft dezelfde bewerking ondergaan als gerstemout of tarwemout of… andere mouten.

Het mouten van boekweit lijkt onzinnig want het heeft geen diastatisch vermogen. Ook Tarwemout Cara Ruby Bio heeft geen diastatisch vermogen. Het wordt voor de smaak  gemout. 

 

Zeker interessante experimenten, ik ben ook erg benieuwd naar de resultaten maar die gaan we hier zeker lezen.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Duidelijk Munckerik. Voor William betekent dit waarschijnlijk dat hij van de enzymen niet zo’n last zal hebben tijdens het maishen. De mouterijen weten wel wat ze doen natuurlijk.

Crew member
op 29 juli 2019

Voor de enzymen (amylase) is William aangewezen op de andere mouten die deze gaan leveren. Zelf heb ik nooit met Boekweit Mout gewerkt dus weet ook niet of die gomstoffen gaan leveren. Zou je filtratieproblemen krijgen/verwachten dan kun je altijd nog rijsthulzen toevoegen om het spoelen te vergemakkelijken.

Forum Lid
op 31 juli 2019

PostNL verkeerd gereden, vandaag zouden ze tussen 12.45 en 16.45 leveren, staan ze om 9.30 uur al voor de poort. 😉 😉 . Erik, heb alles naar tevredenheid ontvangen. Maandagavond besteld vandaag (woensdag) al in België geleverd. Alles heel en naar tevredenheid aangekomen. Dank U

Crew member
op 31 juli 2019

Het feest kan beginnen 🙂

PostNl….. gisteren zou ik ook in een bepaald tijdvak een pakket krijgen. Ik zorg dat ik thuis ben en krijg ineens een mail met de tekst: helaas was u niet thuis.

 

 

Forum Lid
op 31 juli 2019

Omdat PostNL op contract werkt , in België , is dit 1000x beter dan Bpost.  Melden “U was niet thuis” terwijl ze zonder te kijken rechtstreeks naar de brievenbus rijden met deze melding. Ren je er achter aan, hebben ze het niet eens bij. Ja dit zijn nog echte semi- ambtenaren.  Op sommige plaatsen zijn ze goed, hier een drama. Pakketten afhalen op het postpunt , is nu mijn vaste gewoonte. Dan weet ik zeker dat ze het niet op de oprit flikkeren, als het zonder handtekening is. En als het beschadigd is, wat regelmatig gebeurd, heb ik getuigen.

Crew member
op 31 juli 2019

Toen ik nog voor een farmaceut werkte zou er een bestelling digitale stethoscopen afgeleverd worden. Zestig stuks met een inkoopwaarde van €300,– per stuk. Die batch met een waarde van €18000,– stond bij thuiskomst voor de deur en ik woon in een redelijk drukke straat. 

Ook doosjes met medicijnen stonden voor de deur in de regen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juli 2019

Batches van 1 en 2 kilo gaat het worden, en alles fijnmalen, aangezien dit bij stoken geen problemen zal geven. 5 en 15 liter Dame Jeannes doen de rest. Zal ook alleen met droge bakkersgist werken, om een eerlijk vergelijk te kunnen maken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 juli 2019

En nog snel een T500 condensor besteld bij onze Jan, dan is die deze week nog binnen. Deksel had ik al, mochten de testjes tegenvallen maken we er gewoon 90% van. 🙂 Vakantiekorting is leuk, maar ik ben graag zelf thuis bij leveringen.  Anders staat het bij de buurman, en die weet zelfs niets van mijn bier. 😉 😉 😉 . 

Admin
op 30 juli 2019

Heel veel Succes William! En bedankt voor de order, hij staat al ingepakt klaar. Morgen of uiterlijk overmorgen in huis. De laatste tijd doet DPD het  niet slecht naar Belgie 😉

Forum Lid
op 31 juli 2019

“DPD zal vandaag een pakket bij U afleveren , tussen 14.24 uur en 15.24 uur.” Schijnt iets van Wemax trading uit Deventer te zijn. 

Forum Lid
op 31 juli 2019

En alles is binnen. Volgens mij moest Jan nog wat oud karton kwijt, het zat goed verpakt. Jan bedankt en een goei verlof.

Forum Lid
op 31 juli 2019

Jan hij bedankt je niet voor dat karton,niet dat je op het idee komt,om het dadelijk nog degenlijker gaat in pakken.paketje op een palet😂😂😂

Crew member
op 31 juli 2019

Is uiteraard als de dood dat het beschadigd want de koeriers smijten lustig met jouw mooie bestelling. William, veel plezier met je aankoop!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 6 dagen geleden

Deze morgen in 2 en een half uur, 5 kilo boekweit, 2 kilo Tarwe, 2 kilo Rookmout, 2 kilo Spelt en  2 kilo Rogge geschroot, en terug in vriezer geplaatst. Afstellen is steeds even zoeken, omdat elke grondstof verschilt van formaat. De Boekweit Heeft een heerlijke geur, en deze blijft sterk aanwezig. Ook heeft het veel meer kaft dan de rest, en meer volume per kilo. In een pot van 1.5 liter gaat 1 kilo ander graan, maar van de boekweit maar 800 gr. En dan zit het echt tjokvol. En ja in de vriezer, omdat het dan beter goed blijft. Vanuit de vriezer heb je ook het voordeel, dat je door condensvorming op je grondstoffen zorgt dat je meteen klam schroot. Gevolg, veel minder stofvorming en geen niezen. Maar als je het niet meteen verwerkt, terug in de vriezer kans om schimmelvorming uit te sluiten. Ik kan nu gewoon uit de vriezer nemen, en in een korte tijd gaan maischen, om mijn testen uit te voeren. 

Forum Lid
6 dagen geleden

Nu denkt iedereen 2 1/2 uur draaien. Nee, schrootmolen ineenzetten, vriesdozen pakken, graan uit vriezer halen, alles schroten, en alles weer opgeruimd en zuiver gemaakt, in 2 1/2 uur.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 4 dagen geleden

Het begin zat al tegen. Ik had al mijn spullen afgewogen en buiten klaargezet, toen het begon te regenen, en te donderen. Moest ik toch ,van de vrouw des huizes, binnenblijven en alles koken op de inductie kookplaat. (ik weet het zit soms tegen) Maar mijn eerst test is dus begonnen.

Vandaag 400 gram boekweit, met 600 gr spelt, in 5 liter water opgewarmd tot 65°C , in een pan van 7.5 Liter Na 10 minuten temperatuur verhoogd naar 71°C, dit 10 minuten aangehouden. Toen voor 15 minuten op ongeveer 75°C door “gekookt”. Helaas moest ik gebruik maken van de kookwekker van de plaat. 😉 Steeds makkelijk de temperatuur kunnen regelen, zonder veel moeite. Waar gaat dat heen, stokertje die met alle luxe van de wereld, zonder zware inspanning zijn maïsch testen kan doen. Daarna alles in emmer via vergiet leeggegoten Gespoeld met 8 Liter water, en daarna in een 10 liter fles gegoten. Om 21.00 uur , 1 eetlepel bakkersgist toegevoegd. Overigens rook het heerlijk, en SWMBO (sorry Lum.) zegt dat het de volgende keer ook zo weer kan gedaan worden. 

Maïsch schema dus: 10 Minuten 65°C , 10 Minuten 71°C en 15 Minuten 75°C.                  Daarna spoelen met 8 Liter water.

Crew member
4 dagen geleden

Ben wel benieuwd naar het SG William

Forum Lid
4 dagen geleden

Heb net even gemeten, omdat ik van 1 kilo een fles van 10 liter maak , had ik al niet veel verwacht. SG 1020. Daarom vind ik SG eigenlijk onzinnig. De Grainfather haalt er uit wat er inzit. Had ik maar 5 liter in mijn fles, dan was het SG hoger. % alcohol maakt me niet zoveel uit, het gaat toch vooral om de smaak. De Grainfather geeft me toch de +50%.  Normaal ga je voor 1 kilo ,5 liter SG 1050? Verdubbel je het water, gaat de SG snel omlaag. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 4 dagen geleden

Zal iets onder de halve liter uitkomen. Maar ik ben dan ook op zoek, naar een smaakvolle drank, en wil er met kleine batches, en de Grainfather, (minimaal 10 Liter) achter komen wat het beste gaat smaken.

Crew member
4 dagen geleden

Je hebt helemaal gelijk, was even vergeten dat het voor de stook was.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 3 dagen geleden

Vandaag test 2 gedaan, 400 gram Bio-Boekweit , 400 gram Bio-Rookmout, 200 gram Bio-Speltmout. Exact dezelfde maïsch procedure. Het grote verschil, Rookmout is voor mij , persoonlijk, in de toekomst, niet voor binnen te verwerken. De geur is in het begin als  goede rookworst, dan heerlijke gerookte ham, en dan ????? De geur was te aanwezig, en niet echt lekker. De geur veranderde sterk met het verhogen van de temperatuur. Nooit meer binnen verwerken dus, over smaak valt te twisten. Doe ik verder niet. Het SG is weer rond de 1020. conclusie 400 Gram rookmout, levert net zoveel suikers, als 400 gram spelt. (400 gram spelt vervangen door 400 gram rookmout.) Maximale stort Boekweit, word geadviseerd op 40%.

Forum Lid
2 dagen geleden

William, ik hou van rokerig maar dat is een stevig aandeel van de rookmout. Wel mooi om te zien dat het roken dus niet het suikergehalte doet inboeten.

Geen peated mout overwogen? Lijkt me qua verwerking ook iets fijner, is mij qua geur heerlijk bevallen.

Forum Lid
2 dagen geleden

Ik wilde wat basissmaken proberen. Testen hebben als basis 40% BIO-Boekweit, en Bio-Spelt. Overige combinaties zijn, Bio-Tarwe, Bio-Rookmout en Bio-Rogge. Aangezien de Bio-Tarwe en Bio-Rogge ook met 400 gram getest gaan worden, moest het bij de Bio-Rookmout ook. Op een gegeven moment gaan alle smaken bij elkaar komen. Maar ook bijvoorbeeld de combi Bio-Rookmout, Bio-Tarwe en de Bio-Boekweit en Bio Spelt. Bio-Spelt en Bio Boekweit komen dus in elke test.

Forum Lid
2 dagen geleden

Duidelijk, ik wacht het met spanning af. Kan me bij boekweit nog weinig voorstellen qua geur. 

Forum Lid
2 dagen geleden

Zeer geurrijk, nootachtig. ruikt heerlijk. Het versuikert alleen niet. Later met amylase verder testen, maar nu puur natuur, met bakkersgist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren