Boekweit (Buckwheat)

Geupdate op 3 november 2019 in Bier, Wijn en overige dranken
45 op 29 juli 2019

Vandaag bij Munckerik Boekweit besteld, hiervan wil ik met wat testen , een borrel gaan maken. Vanwege de vergistbaarheid worden het testen met diverse granen mengsels. (10 stuks)

Behalve Boekweit zullen Spelt, Rookmout, Tarwe en Rogge de overige basisproducten zijn. Stoken zal in de 12 liter of 10 liter au bain marie moeten gebeuren, kleiner heb ik namelijk niet. (Batches worden 5 tot 10 L)

Nadien zal ik alles inleggen met Jeneverbes. Uiteraard zal ik mijn bevindingen met jullie delen

Boekweit heeft https://bio-brouwmaat.nl/  speciaal op mijn verzoek besteld, en dit binnen één week. Er is nog een paar kilo over voor de liefhebbers. Dus staat er iets op de site als “niet voorradig” , gewoon even het contactformulier invullen, en overleggen met Erik.

 
 • Geliked door
 • Arak
Antwoord
7 op 29 juli 2019

Lijkt me een mooie opzet van wat je hiermee gaat doen.

Zoals je weet heb ik ook een x aantal andere granen mee gemaischt. Ik zie dat de boekweit een boekweitmout is. Ik weet niet zo goed wat ik me daarbij moet voorstellen maar daar heeft Munckerik vast een antwoord op. 

Wat ik je van mijn ervaring kan meegeven is dat vooral de ongemoute (onbehandelde) granen problemen kunnen geven met de enzymatische werking van de mout. Voornamelijk door de gomstoffen, gluten , slijmstoffen en wat al nog meer om de maish onbehoorlijk dik en onfilterbaar te maken. (Je kan de boel ook als Brinta vergisten) Ik gebruikte daarom kleine testemmertjes om de juiste benaderingswijze te bepalen. Het zal je een hoop tijd , geld en frustratie schelen waarschijnlijk.  Ik kijk uit naar jouw resultaten,

groeten Catnip

Crew member
op 29 juli 2019

Boekweit mout heeft dezelfde bewerking ondergaan als gerstemout of tarwemout of… andere mouten.

Het mouten van boekweit lijkt onzinnig want het heeft geen diastatisch vermogen. Ook Tarwemout Cara Ruby Bio heeft geen diastatisch vermogen. Het wordt voor de smaak  gemout. 

 

Zeker interessante experimenten, ik ben ook erg benieuwd naar de resultaten maar die gaan we hier zeker lezen.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Duidelijk Munckerik. Voor William betekent dit waarschijnlijk dat hij van de enzymen niet zo’n last zal hebben tijdens het maishen. De mouterijen weten wel wat ze doen natuurlijk.

Crew member
op 29 juli 2019

Voor de enzymen (amylase) is William aangewezen op de andere mouten die deze gaan leveren. Zelf heb ik nooit met Boekweit Mout gewerkt dus weet ook niet of die gomstoffen gaan leveren. Zou je filtratieproblemen krijgen/verwachten dan kun je altijd nog rijsthulzen toevoegen om het spoelen te vergemakkelijken.

Forum Lid
op 31 juli 2019

PostNL verkeerd gereden, vandaag zouden ze tussen 12.45 en 16.45 leveren, staan ze om 9.30 uur al voor de poort. 😉 😉 . Erik, heb alles naar tevredenheid ontvangen. Maandagavond besteld vandaag (woensdag) al in België geleverd. Alles heel en naar tevredenheid aangekomen. Dank U

Crew member
op 31 juli 2019

Het feest kan beginnen 🙂

PostNl….. gisteren zou ik ook in een bepaald tijdvak een pakket krijgen. Ik zorg dat ik thuis ben en krijg ineens een mail met de tekst: helaas was u niet thuis.

 

 

Forum Lid
op 31 juli 2019

Omdat PostNL op contract werkt , in België , is dit 1000x beter dan Bpost.  Melden “U was niet thuis” terwijl ze zonder te kijken rechtstreeks naar de brievenbus rijden met deze melding. Ren je er achter aan, hebben ze het niet eens bij. Ja dit zijn nog echte semi- ambtenaren.  Op sommige plaatsen zijn ze goed, hier een drama. Pakketten afhalen op het postpunt , is nu mijn vaste gewoonte. Dan weet ik zeker dat ze het niet op de oprit flikkeren, als het zonder handtekening is. En als het beschadigd is, wat regelmatig gebeurd, heb ik getuigen.

Crew member
op 31 juli 2019

Toen ik nog voor een farmaceut werkte zou er een bestelling digitale stethoscopen afgeleverd worden. Zestig stuks met een inkoopwaarde van €300,– per stuk. Die batch met een waarde van €18000,– stond bij thuiskomst voor de deur en ik woon in een redelijk drukke straat. 

Ook doosjes met medicijnen stonden voor de deur in de regen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juli 2019

Batches van 1 en 2 kilo gaat het worden, en alles fijnmalen, aangezien dit bij stoken geen problemen zal geven. 5 en 15 liter Dame Jeannes doen de rest. Zal ook alleen met droge bakkersgist werken, om een eerlijk vergelijk te kunnen maken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 juli 2019

En nog snel een T500 condensor besteld bij onze Jan, dan is die deze week nog binnen. Deksel had ik al, mochten de testjes tegenvallen maken we er gewoon 90% van. 🙂 Vakantiekorting is leuk, maar ik ben graag zelf thuis bij leveringen.  Anders staat het bij de buurman, en die weet zelfs niets van mijn bier. 😉 😉 😉 . 

Admin
op 30 juli 2019

Heel veel Succes William! En bedankt voor de order, hij staat al ingepakt klaar. Morgen of uiterlijk overmorgen in huis. De laatste tijd doet DPD het  niet slecht naar Belgie 😉

Forum Lid
op 31 juli 2019

“DPD zal vandaag een pakket bij U afleveren , tussen 14.24 uur en 15.24 uur.” Schijnt iets van Wemax trading uit Deventer te zijn. 

Forum Lid
op 31 juli 2019

En alles is binnen. Volgens mij moest Jan nog wat oud karton kwijt, het zat goed verpakt. Jan bedankt en een goei verlof.

Forum Lid
op 31 juli 2019

Jan hij bedankt je niet voor dat karton,niet dat je op het idee komt,om het dadelijk nog degenlijker gaat in pakken.paketje op een palet😂😂😂

Crew member
op 31 juli 2019

Is uiteraard als de dood dat het beschadigd want de koeriers smijten lustig met jouw mooie bestelling. William, veel plezier met je aankoop!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 augustus 2019

Deze morgen in 2 en een half uur, 5 kilo boekweit, 2 kilo Tarwe, 2 kilo Rookmout, 2 kilo Spelt en  2 kilo Rogge geschroot, en terug in vriezer geplaatst. Afstellen is steeds even zoeken, omdat elke grondstof verschilt van formaat. De Boekweit Heeft een heerlijke geur, en deze blijft sterk aanwezig. Ook heeft het veel meer kaft dan de rest, en meer volume per kilo. In een pot van 1.5 liter gaat 1 kilo ander graan, maar van de boekweit maar 800 gr. En dan zit het echt tjokvol. En ja in de vriezer, omdat het dan beter goed blijft. Vanuit de vriezer heb je ook het voordeel, dat je door condensvorming op je grondstoffen zorgt dat je meteen klam schroot. Gevolg, veel minder stofvorming en geen niezen. Maar als je het niet meteen verwerkt, terug in de vriezer kans om schimmelvorming uit te sluiten. Ik kan nu gewoon uit de vriezer nemen, en in een korte tijd gaan maischen, om mijn testen uit te voeren. 

Forum Lid
op 11 augustus 2019

Nu denkt iedereen 2 1/2 uur draaien. Nee, schrootmolen ineenzetten, vriesdozen pakken, graan uit vriezer halen, alles schroten, en alles weer opgeruimd en zuiver gemaakt, in 2 1/2 uur.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 augustus 2019

Het begin zat al tegen. Ik had al mijn spullen afgewogen en buiten klaargezet, toen het begon te regenen, en te donderen. Moest ik toch ,van de vrouw des huizes, binnenblijven en alles koken op de inductie kookplaat. (ik weet het zit soms tegen) Maar mijn eerst test is dus begonnen.

Vandaag 400 gram boekweit, met 600 gr spelt, in 5 liter water opgewarmd tot 65°C , in een pan van 7.5 Liter Na 10 minuten temperatuur verhoogd naar 71°C, dit 10 minuten aangehouden. Toen voor 15 minuten op ongeveer 75°C door “gekookt”. Helaas moest ik gebruik maken van de kookwekker van de plaat. 😉 Steeds makkelijk de temperatuur kunnen regelen, zonder veel moeite. Waar gaat dat heen, stokertje die met alle luxe van de wereld, zonder zware inspanning zijn maïsch testen kan doen. Daarna alles in emmer via vergiet leeggegoten Gespoeld met 8 Liter water, en daarna in een 10 liter fles gegoten. Om 21.00 uur , 1 eetlepel bakkersgist toegevoegd. Overigens rook het heerlijk, en SWMBO (sorry Lum.) zegt dat het de volgende keer ook zo weer kan gedaan worden. 

Maïsch schema dus: 10 Minuten 65°C , 10 Minuten 71°C en 15 Minuten 75°C.                  Daarna spoelen met 8 Liter water.

Crew member
op 13 augustus 2019

Ben wel benieuwd naar het SG William

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Heb net even gemeten, omdat ik van 1 kilo een fles van 10 liter maak , had ik al niet veel verwacht. SG 1020. Daarom vind ik SG eigenlijk onzinnig. De Grainfather haalt er uit wat er inzit. Had ik maar 5 liter in mijn fles, dan was het SG hoger. % alcohol maakt me niet zoveel uit, het gaat toch vooral om de smaak. De Grainfather geeft me toch de +50%.  Normaal ga je voor 1 kilo ,5 liter SG 1050? Verdubbel je het water, gaat de SG snel omlaag. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 augustus 2019

Zal iets onder de halve liter uitkomen. Maar ik ben dan ook op zoek, naar een smaakvolle drank, en wil er met kleine batches, en de Grainfather, (minimaal 10 Liter) achter komen wat het beste gaat smaken.

Crew member
op 13 augustus 2019

Je hebt helemaal gelijk, was even vergeten dat het voor de stook was.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 14 augustus 2019

Vandaag test 2 gedaan, 400 gram Bio-Boekweit , 400 gram Bio-Rookmout, 200 gram Bio-Speltmout. Exact dezelfde maïsch procedure. Het grote verschil, Rookmout is voor mij , persoonlijk, in de toekomst, niet voor binnen te verwerken. De geur is in het begin als  goede rookworst, dan heerlijke gerookte ham, en dan ????? De geur was te aanwezig, en niet echt lekker. De geur veranderde sterk met het verhogen van de temperatuur. Nooit meer binnen verwerken dus, over smaak valt te twisten. Doe ik verder niet. Het SG is weer rond de 1020. conclusie 400 Gram rookmout, levert net zoveel suikers, als 400 gram spelt. (400 gram spelt vervangen door 400 gram rookmout.) Maximale stort Boekweit, word geadviseerd op 40%.

Forum Lid
op 15 augustus 2019

William, ik hou van rokerig maar dat is een stevig aandeel van de rookmout. Wel mooi om te zien dat het roken dus niet het suikergehalte doet inboeten.

Geen peated mout overwogen? Lijkt me qua verwerking ook iets fijner, is mij qua geur heerlijk bevallen.

Forum Lid
op 15 augustus 2019

Ik wilde wat basissmaken proberen. Testen hebben als basis 40% BIO-Boekweit, en Bio-Spelt. Overige combinaties zijn, Bio-Tarwe, Bio-Rookmout en Bio-Rogge. Aangezien de Bio-Tarwe en Bio-Rogge ook met 400 gram getest gaan worden, moest het bij de Bio-Rookmout ook. Op een gegeven moment gaan alle smaken bij elkaar komen. Maar ook bijvoorbeeld de combi Bio-Rookmout, Bio-Tarwe en de Bio-Boekweit en Bio Spelt. Bio-Spelt en Bio Boekweit komen dus in elke test.

Forum Lid
op 15 augustus 2019

Duidelijk, ik wacht het met spanning af. Kan me bij boekweit nog weinig voorstellen qua geur. 

Forum Lid
op 15 augustus 2019

Zeer geurrijk, nootachtig. ruikt heerlijk. Het versuikert alleen niet. Later met amylase verder testen, maar nu puur natuur, met bakkersgist.

Forum Lid
op 24 augustus 2019

Vandaag even een update, Alles weggedonderd. Alles vergist, visueel geconstateerd, maar mogelijk door een combinatie van een te laag SG en de werkende klasse , (een week laten staan) een rioollucht. En als het slecht ruikt, en er slecht uitziet, dan is het slecht. En nu test ik dus even niet , ga me eens bezinnen. Had 12L alambic klaarstaan, en kon weer gaan afwassen en opruimen. 

Crew member
op 24 augustus 2019

Damn man…maar hoe vaak lukt iets wel? Genoeg om een weeshuis op te blazen 😉

Forum Lid
op 24 augustus 2019

Don’t panic, heb nog 185 Liter molasse staan. 😉 Zal mijn testen met meer basisproduct moeten vergisten, en maïschen in de GF.

Crew member
op 24 augustus 2019

A moonshiner have to do what he needs to do…

Forum Lid
op 25 augustus 2019

Hij kan het niet laten, 1200 gr Bio-Boekweitmout, 500 gr Bio-Rookmout, 500 gr Bio-Tarwemout, 500 gr Bio-Roggemout, 200 gr Bio-Speltmout. 20 liter in de GF 20 min 68°C, 25 min 72°C en 30 min 75°C, daarna met 6 liter water gespoeld. SG 1040. (25 liter moutwijn over). A moonshiner has to do what he needs to do.

Crew member
op 25 augustus 2019

SG 1.040 is al een stuk beter. Dit moet wat opleveren.

Forum Lid
op 26 augustus 2019

18 uur verder en er staat een heuse schuimkraag op. Ben benieuwd, na het vorige debacle. 

Forum Lid
op 11 september 2019

Afgelopen weekend gestookt. Veel smaak en aroma, maar doordat ik voor het eerst met gas werkte, niet genoeg controle, dus maar 25% alcohol. (meteen drink klaar). De rookmout is zeer sterk aanwezig en zal ik dus ook niet veel meer gebruiken. Misschien bij een restant test, en dan een zeer laag percentage. Rookmout ruikt naar rookworst, en een goede braadworst bij drank, daar zeg ik geen nee tegen, maar (Unox)rookworst met drank is niet mijn ding. Hoop dat het met wat eiken, en geduld, nog goed komt.

Crew member
op 11 september 2019

Rookmout ontwikkelt zich in bier wel in de loop van tijd maar hoe dat in stooksels ontwikkelt…. geen idee. 

Hoeveel % van je moutstort was rookmout?

Forum Lid
op 11 september 2019

Wat voor eiken gebruik je William?

Forum Lid
op 11 september 2019

@munckerik, ongeveer 17.5 % , maar nog veel te sterk aanwezig. Kan natuurlijk met de tjd verminderen, of ander geuren kunnen meer naar voor treden. @alchemist, frans eiken medium toasted, meegebracht toen ik Dame jeane’s en wat ander spul besteld had , bij de brouwland.

Forum Lid
op 11 september 2019

Stevig aandeel rookmout. Je hebt wel kans met het eiken na een tijdje het flink verandert, hier ook gezien met turfmout.

Crew member
op 11 september 2019

In bier gaan ze wel eens tot 50% (soms hoger) maar dat vind ik ook te veel van het goede. In de Smoked Porter Bio is ongeveer 20% en dat is (naar mijn idee) prima.

Forum Lid
op 11 september 2019

Overigens zijn ook de nootachtige tonen, van de boekweit , verrassend aangenaam aanwezig. Wat betreft overige granen, heb ik niet genoeg ervaring aangaande de smaken. OP zich een zeer geslaagd project tot nog toe. En nu ik 2!! 3.5 liter alambic’s of alambieken heb staan , kan het alleen maar beter gaan worden.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 november 2019

Ben binnenkort aan het werken met Brettanomyces, ga dan ook een test doen of deze wel de suikers van de boekweit kunnen verwerken. Leuk bij testje. Zal dan na enige tijd wel moeten bevriezen, anders blijft de “Brett” maanden gaan.

Forum Lid
op 3 november 2019

Suikergehalte

Gerst 2.2 gr suiker per 100 gr.

Boekweit 2.2 gr suiker per 100 gr.

Tarwe 1.0 gr suiker per 100 gr.

Spelt 1.0 gr suiker per 100 gr.

Roggemeel 2.8 gr suiker per 100 gr.

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 november 2019

Het zetmeel/ suikergehalte is er , nu nog het diastatisch vermogen krijgen. (enzymen die het zetmeel kunnen omzetten in suikers/alcohol) Brettanomyces zet de “geitensmaak” van boekweit om in bloemen, wijn, dennenappel, perzik, banaan, peer, brandy smaken. En aangezien Boekweit bederft, moet iets het vergisten. Want alles wat kan “rotten” is vergistbaar.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 november 2019

Was even aan het teruglezen, de laatste test met Rookmout en de rest, is op eikensnippers geheel veranderd. Doordat de stoker ,een amateur is, is de smaak wat ruw en 25% is te flauw. Beter stoken, langzamer vooral, en het is een topdrank. De gruwelijk overheersende rookworstgeur is weg, en er zijn nu veel meer andere geuren. De smaak is zoals vermeld, ruw, te waterig, met tonen van noot en een toch wel leuk karakter. Het rookworst gevoel blijft nog wel tegen het gehemelte hangen, maar de smaak is er niet. Als je niet weet dat er rookmout in zit, zal je aan je gehemelte, het onmiskenbare gevoel hebben.  25% is dus een te laag percentage. Maar bij meer accuraat stoken, lees: hoger percentage alcohol, een zeer verrassende drank.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren