Bostelbrood

Geupdate op 30 april 2017 in De kookhoek
9 op 30 april 2017

Wanneer je bier brouwt of een whisky-mash maakt houd je bostel over. Je kunt hier een lekker brood mee bakken (of bostelkoekjes of…).

Ingrediënten:

375 gram tarwebloem

1/2 eetlepel zout

1/2 theelepel droge broodgist

250 ml. water

125 gram bostel

Verder nodig:

Een kom, een theedoek, gietijzeren pan met deksel, een oven en een rooster om het brood op te laten afkoelen.

  1. Mix meel, zout en gist
  2. Voeg het water en de bostel toe en roer totdat je een plakkerig deeg hebt. Zondig nog wat water toevoegen. Laat het minstens 12 uur op een warme plek rusten onder de theedoek. Bijvoorbeeld in je klimaatkast!
  3. Haal het deeg uit de kom, vouw het een paar keer en vorm een bol. Laat het deeg op een oppervlak bestrooid met bloem nog 2 uur onder de theedoek rijzen.
  4. Verwarm de oven tot 250 graden en zet de pan een half uur van tevoren in de oven om op temperatuur te komen.
  5. Als het deeg goed is gerezen haal je de pan uit de oven en doe je het deeg met de bebloemde kant naar boven in de pan en bak een half uur in de oven. Deksel op de pan.
  6. Haal het deksel van de pan en bak nog 20 minuten verder. Haal het uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.

Vandaag gebakken!

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 30 april 2017

Je kunt dit ook weer in bier verwerken.

Forum Lid
op 30 april 2017

Erik, ik had er wel van gehoord, maar nu heb jij er echt brood mee gebakken.

Heb je het ook al geproefd, want er zitten hele korrels graan in?

Als het goed eetbaar is, vind ik het een goed idee, immers gooi je anders zo’n 5 á 6 kg graan weg.

Crew member
op 30 april 2017

Rob, het is een heel lekker broodje. Beetje steviger dan het slappe brood wat de meesten gewend zijn en kennen van hun bakker. Ik bak iedere keer als ik wat brouw minstens een broodje dus je gooit nog behoorlijk wat weg hoor, je gebruikt immers maar 125 gram. De korrels zijn natuurlijk geschroot en veel zetmeel is omgezet in suiker wat nu staat te gisten dus je hoeft niet bang te zijn dat je harde pitjes zit te kauwen. Het is vezelrijk. Bostel koekjes met chocolade zijn ook erg lekker. Straks eens kijken of in alle ingrediënten in huis heb en dan wellicht bakken.

Forum Lid
op 30 april 2017

kun je niet de rest van de bostel invriezen? 

Crew member
op 30 april 2017

Volgens mij kun je dat best invriezen wanneer je een grote vriezer hebt maar vergis je niet in de hoeveelheid. Zes en een halve kilo mout dat opzwelt is een behoorlijk wat.

En wanneer je vaak bier brouwt heb je snel een berg bostel. Ik tip vrienden vaak dat ik weer wat heb maar dan nog gooi ik veel weg. Kinderboerderijen schijnen er blij mee te zijn maar dat weet ik niet uit eigen ervaring.

Forum Lid
op 30 april 2017

ik heb het deze week meegegeven aan een collega voor zijn kippen. maar die wilde het niet eten,mss andere dieren dat deze dit lusten.

Crew member
op 30 april 2017

Ik weet niet precies aan welke dieren ze het geven, kippen hebben liever het graan als het nog “vers” is denk ik. Mijn hond vind de bostel wel lekker net als het ongegiste jong bier. 

Forum Lid
op 30 april 2017
Kinderboerderijen schijnen er blij mee te zijn maar dat weet ik niet uit eigen ervaring.Van Munckerik

Hoy,

wij zeggen daar draf tegen wat jullie bostel noemen ( bierdraf)

Het is prima voeder voor rundvee ( koeien geven er melk van), het is  eiwitrijk en ze zijn er verzot achter, ik denk dat schapen het ook wel lusten, en de varkens zeker.

de varkens zullen ook wel de vergiste overschot van de wiskey masch volgens stooktv lusten, wel niet te veel geven ineens, anders zouden ze rare dingen kunnen gaan doen 😉 .

groetjes

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 april 2017

Wat ik nog vergat te vermelden, je hoeft de pan niet in te vetten.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren