Bosvruchten en frambozen schnaps

Geupdate op 11 mei 2019 in Spirits
37 op 21 april 2019

Gebaseerd op dit topic heb ik de inspiratie en ideëen gevonden om mijn eigen, allereerste brouw met alembic en T500 te starten. Enige weken geleden had ik met mijn gloednieuwe T500 een prachtige start in de hobby gemaakt met een allereerste stook van suikerwater. Deze keer dus de volgende stap.

Bij AH 7kg “zomerfruit” en 3kg frambozen (diepvries) gekocht. Ik was liefst bij frambozen gebleven maar na meerdere dagen wachten was er nog steeds onvoldoende op voorraad (zou het kunnen dat er nog stokers in de buurt zijn 😉 ?). Dan 5.5kg invertsuiker gemaakt (kristalsuiker opgelost in 2 liter water en halve theelepel citroenzuur, aan de kook gebracht en een uur doorsudderen).

Het fruit in een grote kom, zachtjes aan de kook gebracht samen met vijf volle, rijpe, geopende vanillepeulen. Alle fruit verging zachtjes in één massa sap en pulp. Alles een nachtje laten afkoelen, dan de suikeroplossing, de gist en 8 liter water erbij, totaal 22 liter), goed geroerd, deksel en waterslot erop.

Na nog geen 6u is dat slot al lustig aan het borrelen (constant, zonder pauzes). Zonet even geopend omdat ik het verhaal van Jan (overloop van roze brij doorheen waterslot) liefst wil vermijden: nog geen schuimvorming te zien. Ik had een zakje pectolase toegevoegd, ik weet niet of dat invloed heeft daarop.

Volgens berekening op deze site zou ik aan ongeveer 16.5% alcohol op 22 liter moeten uitkomen.

Wordt vervolgd.

 
  • Geliked door
  • Papabeer
Antwoord
0 op 21 april 2019

SG = 1100

(kan plots niet meer edit doen in eerste post?)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 april 2019

Na 3 dagen zit het SG op 1000: is dat mogelijk?

Waterslot borrelt nu nog maar elke 20 seconden.

Ik heb er net nog 2 liet water bijgevoegd, totaal nu op 24 liter.

Advies?

 

Forum Lid
op 23 april 2019

Staan laten tot het uitgegist is,maar waarom water er bij gedaan? doe ik nooit daar krijg je niets meer door.

Forum Lid
op 23 april 2019

Paniekreactie, dus niet meer

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 april 2019

Kan je geen raad geven daar ik nog geen ervaring heb met fruit vergisten. Misschien handig erbij te vermelden welke gist je gebruikt hebt en wat de starte en omgevingstemperatuur is? En vooral geduld hebben 🙂

Forum Lid
op 23 april 2019

Alcotec vruchtengist, start SG 1100, temperatuur constant 23°C

Forum Lid
op 23 april 2019

Ik stook alleen fruit,tegenwoordig ook mais.druiven als ze goed zoet zijn laat ik tegenwoordig wild vergisten,vat staat gewoon buiten in de zon.geen gist en geen suiker.als ik gist gebruik gebruik ik natte bakkersgist.bij mais gooi ik suiker op 25 kg 10 kg suiker en natte bakkersgist.ik laat alles gewoon staan vuilniszak er over en deksel,af en toe controleer ik met mijn aansteker of het uitgegist is,vlam uit klaar.kan zijn dat het vat nog twee wkn blijft staan tijd genoeg met haast krijg je niets goeds.gooi er ook niets meer bij geen water suiker of wat dan ook.niet nodig.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 24 april 2019

Hoe gaat nu vergisting .
Wat is de SG ?
Wat is de PH ?
SG op 1000 in 3 dagen is erg snel maar niet onmogelijk .
Kan wezen dat wanneer je wat vocht afschept en dis buiten gistvat meet SG anders is dan in de pulp .

Forum Lid
op 24 april 2019

SG: 1000

pH: 7.2

Temp: 23°C

Volume: 24 liter

Suiker toegevoegd voor start: 5.5kG

Vruchthoeveelheid bij start: 10kg

Gist: Alcotec fruitgist

Start: 21/04 10:00

Huidige slotactiviteit: 1/40 seconden

 

 

 

Forum Lid
op 24 april 2019

Wow, Das niet verkeerd. Hoe smaakt je wash?

 

Forum Lid
op 24 april 2019

Het zoete is eruit, wel verrassend na slechts 3 dagen. Verder lijkt het mij dat ook het fruit eruit gegist is: de “rauwe” frambozen/bessensmaak is veranderd naar iets wat “doffer” maar niet muf.

Lijkt mij alsof in die korte tijd alle fruit “vergaan” is aan gisting? Toch wel een blitzcampagne?

Maar een SG van 1000 duidt m.i. toch ook op weinig alcohol? Waar is dan al die suiker en fruit heen?

 

Forum Lid
op 24 april 2019

SG van water is 1000 water met alcohol zit onder 1000 richting 960 algauw .
Frambozen en bessen zijn vaak lastig omdat bij vergisting weinig overblijft .
Daarom wordt vaak macereren toegepast en maceraat gedistilleerd .

Het kan zijn dat onderin een laag vorming en insluiting is waardoor vloeistof boven drijft als het waren .
van afstand moeilijk te zien .
Je kunt 1liter afhevelenen deze gebruiken voor een proef destillatie in een kleine ketel of kolf .
Dan kun je zien wat mogelijk aan alcohol is .

Forum Lid
op 24 april 2019

Van 1100 naar 1000 zou toch iets van 16% moeten zijn. Dat moet je zeker kunnen proeven.

Fruit smaakjes leven vaak weer wat op met een beetje suiker is mijn ervaring. 

Dat geld dan voor likeur en wijn. De stook levert vast een fijn drankje op.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 april 2019

Je kunt beter SG iets veranderen , 4.5 – 6 .
Voeg langzaam 500 gr suiker toe .
nu kun je nog oproeren of flink schudden dat alles even goed mengt en pulp wat loskomt om omdat vergisting jong is kun je dit nog doen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 25 april 2019

Leuk project, dit kan niet anders dan lekker worden. De gisting is wel erg snel maar daar staat Alcotec toch bekend om en het was natuurlijk de afgelopen dagen warm. Misschien heeft dat ook mee gespeeld. Ik heb overigens nog nooit diepvriesfruit vergist, wat is handig goed klaren of lekker alles de ketel. Ik denk dat ik het laatste zou doen. Maar wie weet het antwoord? 

Dit ga ik even volgen voor ik het probeer want dat is een aardig duur gistonnetje worden schat ik zo. 

Forum Lid
op 25 april 2019

Ik klaar niets,alles gaat de ketel in,wel in een zak,en zorg dat die niet de bodem raakt ivm.aanbranden.

Forum Lid
op 25 april 2019

Ik klaar niets,alles gaat de ketel in,wel in een zak,en zorg dat die niet de bodem raakt ivm.aanbranden.

Van ChrisV

Het was meer of je er gistsmaak mee door zou kunnen krijgen. Denk overigens niet dat er nog veel vruchtvlees is te herkennen uit diepvries. Maar dat weet Brice inmiddels

Forum Lid
op 25 april 2019

Daarom nooit de pulp te lang na einde van vergisting laten staan op gist . het is juist het degenereerde en ontbindende deel van gist die de gistsmaak veroorzaakt .
Ook gebruik van een teveel aan gist of niet passende gist bij te vergisten product geeft die gist smaken .
Een goed gist is of neutraal of blendend met het geen je maakt .
klaring bij pulp geeft ook verlies aan aroma .
Voor likeuren is wel of niet klaring ook van ander belang dan bij wijnen of bieren .

Forum Lid
op 25 april 2019

Het was meer of je er gistsmaak mee door zou kunnen krijgen. Denk overigens niet dat er nog veel vruchtvlees is te herkennen uit diepvries. Maar dat weet Brice inmiddels

Van Lummel

Eén grote pot soep, niks te zien behalve donkerrode brij met hoop pulp bovenaan. Zakken van bij AH: totaal ongeveer €40.

Forum Lid
op 25 april 2019

Lummel ik gooi alles in een zak maar laat de gist in het gistvat zitten,heb vandaag het laatste uit de ton gestookt ,maar let wel op dat de gist niet mee komt.ik kijk niet op 10 ltr.mash.

Forum Lid
op 5 mei 2019

@chrrisv : schep je het er dan uit ? Of hevel je over met een slang? En hoe voorkom je dan dat dode gist niet mee komt?

Forum Lid
op 6 mei 2019

Bassien ik schep het er voorzichtig uit met een steelpan de laatste 10 15 cm laat ik zitten.ik laat de vaten lang staan,tot twee weken na dat de vergisting klaar is,en als je 200 -400 kg verstookt kijk je niet op een paar liter.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 mei 2019

Deze ochtend begonnen aan de stook: mijn allereerste ooit met alambiek (T500 met koperen helm).

Eerst de bovenliggende laag droesem afgeschept (1cm). Dan geprobeerd met de hevel het klaar gedeelte uit het gistingsvat te halen, maar die raakte in de kortste keren verstopt. Dan maar met de pollepel alles uitscheppen en door een fijne keukenzeef. Resultaat: ongeveer 4 liter residu en een goede 19 liter gefilterd gegist sap.

Bij dat sap heb ik dan de vier of vijf vanillebonen die er bij de gisting zaten er ook nog bij gedaan.

Door alle info op dit forum ben ik te weten gekomen dat de T500 met koperen alambiek niet zo echt geschikt is voor “correct” distilleren: eenmaal de vloeistof aan de kook blijft de T500 met zijn 2kW volop “gas” geven en de vloeistof hard doen koken. Een beetje als melk aan de kook brengen en als je niet tijdig vermogen mindert kookt het boeltje over.

Dus heb ik me op Aliexpress een vermogensdimmer van 4kW met display aangeschaft (ongeveer €12 zendkosten inbegrepen). Opletten daarmee: de chinezen hadden geen weet van het nut van een aarding dus heb ik die zelf aangebracht. Voor niet-elektriciens: opletten met dat soort experimenten als je niet heel goed weet waarmee je bezig bent. Voordeel van die dimmer is dat die RMS waarden aangeeft aan de uitgang, dus weet je exact welke effectieve spanning op de ketel komt te staan.

SG bij opstart: 1000 (bizar, theoretisch dus geen alcohol).

Minuut 0: opstart aan 100% vermogen

Minuut 30: 40°C, eerste druppels. Na 13 minuten (dus minuut 43) neem ik een monster #1 van die eerste 30ml (aan 60°C).

Minuut 40: spanning van 230V naar 185V (52°C)

Daarna, na 100ml totaal, nog een monster #2 (aan 84°C, bij minuut 50).

Ter info voor dit forum: volgende week laat ik monsters #1 en #2 door de gaschromatograaf halen (methyl test) en zal hier de resultaten posten.

Vervolgens verlaag ik over een periode van 20 minuten geleidelijk de spanning naar wat uiteindelijk zal blijven: 80V.

Na 160′: 1300ml (89°C): Meting: 70% abv.

Smaak en geur: overheerlijk: framboos, bosvruchten, met een toets van vanille…

Ondertussen na 180′: 1700ml aan 67%, temp nog steeds 89°C, en druppelend naar ?? ml…

 

 

 

Forum Lid
op 6 mei 2019

Ter info voor dit forum: volgende week laat ik monsters #1 en #2 door de gaschromatograaf halen (methyl test) en zal hier de resultaten posten.

Van brice3010

De gaschromatograaf -deze namiddag opgestart- geeft quasi 0,00% methyl aan vanaf de eerste druppel uit de T500 alambiek. Zodra ik de resultaten en berekeningen op papier heb post ik die in een apart topic.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 mei 2019

Kosten: 4x 1kg diepvries framboos AH @4.56/kg, 6x 1kg diepvries zomerfruit (bosvruchten) AH @3.99/kg, 3kg suiker AH, totaal: €27,23. Ik bewaar dat kasbonnetje in mijn “plakboek” 🙂

Forum Lid
op 4 mei 2019

Ik vind het ook altijd leuk om te kijken wat mij een flesje kost,druiven gratis gist nee suiker nee gas €10.00 opbrengst 50 flessen van 0.7ltr van 40% en nu op snippers €5.00. Dus 0.30 cent per fles.🤩🤩

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 mei 2019

Het klopt dat water een SG van 1000 heeft. Water alcohol en wat suiker kan dat ook hebben. Meet het SG van een liqeur maar eens denk dat je ver boven de 1000 uit komt. 

In de vruchten zitten ook andere stoffen en suikers  die niet vergist worden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 4 mei 2019

5u20′ gestookt, op het einde terug wat “gas” gegeven, van 80 naar 220V, abv was gezakt tot onder 50. Totaal 4 liter tussen 70 en 55% en een restje van halve liter rond de 40%. Traag gestookt, vermogenregelaar vlg mij toch een voordeel.

 

Forum Lid
op 4 mei 2019

Je had de pulp gewoon mee kunnen nemen in ketel i.p.v. door zeef.
Je houd dan meer aroma .

Forum Lid
op 6 mei 2019

Ik stook de pulp altijd mee.in een oud katoene laken of kussensloop.goed dicht binden en zorgen dat het niet de bodem raakt ivm.verbranden.en laken of sloop eerst goed uitspoelen ivm.reuk wasverzachter.leg event een schone dakpan op je bodem vd.ketel.voorkomt aanbranden.of bloempot van klei.

Forum Lid
op 6 mei 2019

Ik stook de pulp altijd mee.in een oud katoene laken of kussensloop.goed dicht binden en zorgen dat het niet de bodem raakt ivm.verbranden.en laken of sloop eerst goed uitspoelen ivm.reuk wasverzachter.leg event een schone dakpan op je bodem vd.ketel.voorkomt aanbranden.of bloempot van klei.

Van ChrisV

Ik heb een stookrooster (op poten voor in de ketel) in de maak voor mijn T500: een “voedings-inox” rooster met industriële afwerking, ronde gaten in patroon voor maximale doorlaatopening en % van oppervlakte. Zodra klaar post ik een foto.

Forum Lid
op 6 mei 2019

Goed zo,ik heb ook een rooster.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 mei 2019

ChrisV .Roosters of dubbele bodem zijn met pulp altijd handig .
Ik heb deelbaar rooster in mijn ketel i.v.m smal gat .
Ik heb nog Rond staf liggen waar ik pootjes van kan draaien en geperforeerd
r.v.s .
waar ik zo stukken uit kan snijden en e.v.t
een rvs vat over van 250 liter .

Forum Lid
op 6 mei 2019

Mooi vat,maar ik heb de materialen niet meer hier om er een stookketel van te maken,en heb een goeie vriend in Roemenie is hoge pief bij het spoor wil er een voor mij laten  maken.heeft er zelf ook een.kosten 0.is mijn buurman.😉

Forum Lid
op 6 mei 2019
ChrisV .Roosters of dubbele bodem zijn met pulp altijd handig .
Ik heb deelbaar rooster in mijn ketel i.v.m smal gat .
Ik heb nog Rond staf liggen waar ik pootjes van kan draaien en geperforeerd r.v.s . waar ik zo stukken uit kan snijden en e.v.t een rvs vat over van 250 liter . Van Robbert

Is dat voor stookolie? 😉

 

Forum Lid
op 6 mei 2019

Brice3010 vat komt uit zo uit een fabriek waar voedingsproduct werken gemaakt .
het is nog kleverig van de plantaardige olie ..
Zat een roerwerk in .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 mei 2019

Was ik nog vergeten vermelden: na het overhevelen van de stookwijn in de T500 heb ik er ook nog de 4 hele vanillebonen bij gedaan en meegestookt. Heerlijke bijgeur, en een super afdronk!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren