Bourbon met maïsvlokken

Geupdate 4 dagen geleden in Spirits
4 op 21 juli 2020

Ik kwam laatst in de kelder voor de dagelijkse inspectie, en zag dat er één ring van m’n 3L Bourbon vatje afgesprongen was.
Eerste gedachte was, “hè hoe is dat mogelijk? Ik heb de ringen nog wat aangeslagen toen het vat goed uitgelekt was.. luchtvochtigheid ca 70%….”
weet dat een vat wel wat krimpt als het droogt, heb het ook eens ondervonden dat er enkele ringen los kwamen bij rumvatje waar te weinig inzat. Kwestie van “effe terug vast slaan” dus
Bij nadere inspectie is het niet wat ik dacht, ik zag dat beide klinknagels het begeven hadden😅 heb dus ff wat klinknagels besteld en dan is t snel terug geplaatst.

Forum Lid
op 21 juli 2020

Zware averij dus . ,,,😂

Forum Lid
op 22 juli 2020

Ach ja, wie vaten wilt moet ook bereidt zijn op zulke taffereeltjes, al was ik wel even verbaasd🤣
Zal je morgen trouwens eens een pb’tje sturen ivm het brandden van deze, heb straks vakantie dus misschien valt er wat in te plannen?

Forum Lid
op 24 juli 2020

Heb je nog een mailtje gestuurd trouwens👍 ben op het forum nog geen mogelijkheid tegen gekomen te berrichten via je profiel.. misschien omdat ik alles via mobiel bekijk ofzo.

Forum Lid
op 24 juli 2020

@Pikketanus bel op een avond anders even 0619631919

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 26 juli 2020


Vrijdag 2 gistjes proberen te maken, 1 voor Rum (het flesje) en 1 voor Bourbon (het potje).

De Rumgist is op basis van melasse, 1 jarige wilgen twijgjes en pruimenblad. Een aantal keer goed lucht er in geschud. Na 1 dag al activiteit. Over een dag of 2 a 3 filter ik deze en ga ik het aan proberen sterken.

De Bourbongist lijkt sinds vandaag actief, en is op basis van bevroren maïs, braam, roze aalbes, wilgen twijg, kruisbesblad en een lepeltje rauwe honing. Deze laat ik wat langer fermenteren alvorens ik het filter en door deeg kneed.

Nu ik het toch over gist heb. Ik ga vandaag de Bourbon 1.3A stoken. Nou zit dat in een brouwzak waarin het ook gist. Waar blijft de dode gist dan? Deze daalt deels neer over de pulp in de zak. Niet dat er een probleem zich heeft opgedaan dat ik eerder gistsmaak in drank had, maar toch, het gaat mee de ketel in. Lijkt niet problematisch te zijn tot noch toe.
Bij fruit ligt de pulp (de “hoed”) bovenop de stookwijn waardoor de hoofdmoot gist kan dalen zonder de pulp onder te sneeuwen, maar granen zakken. Zijn er mensen die hier last van ondervinden?

Forum Lid
op 26 juli 2020

De mash is geëindigd op Ph 3.5, SG niet gemeten. Heeft zo’n 5 weken gestaan. Mash ruikt wat naar een appelvergisting.
In de ketel heb ik een dubbele bodem gelegd en brouwzak gedaan. Pulp er in gestort. Leek wat weinig vocht aanwezig, dus 2L water bijgevoegd en flinke scheut slaolie er bij.
De 1.3A heeft een ruime voorloop op 70°C, en ruikt zuurig, beetje naar appels, lijm en wat bitter rogge-achtigs. Wellicht wat lang gestaan.
Bij 75°C lijkt het zure deels weg te trekken en wat meer naar bittere rogge te ruiken. Fles er onder en later bij de fijnstook nogmaals voorloop nemen. Bij 77°C wat meer carnaval lucht al.
Deze mash was al laag in suiker, maar zal ook niet veel worden vermoedt ik. We gaan het weer zien na de fijnstook. De Bourbon 1.2 heeft hier veel van weg, ook lage opbrengst (kleine 2 liter ruw van 28% ong) en soort geuren. Deze moet ook nog fijn gestookt worden, en als ze veel lijken op elkaar voeg ik ze misschien samen voor een fijnstook.
De 1.3B is ook wel uitgegist (4 weken) en gaat morgen de ketel in voor een ruwstook.

Intussen heb ik in een jampotje wat Bourbon 1.0 (de tannige uit vat) geblend met Bourbon 1.1. De verdunning lijkt de 1.0 drinkbaar te kunnen maken, al is het nog wat log. Het kruidige van de 1.1 valt wat weg in het houtige, maar het is in balans. Het moet ook nog ademen voor een weekje of 2 in de kelder voor het dekseltje er op gaat. Dan laat ik het 2 tot 4 weken rusten en mag ik het proeven.
Potje met 1.1 wat ik met rozenblad heb gepercoleerd op 20°C is aardig gelukt en is wat voller geworden ten aanzien van 1.1 zelf.

Forum Lid
op 26 juli 2020

1.3A lijk al bijna klaar te zijn, nog geen liter uit de ketel met percentage van 22%vol… ik wist dat het weinig ging zijn met een start van 7,5% suiker op 25L mash, maar is wel wat treurig. Deze gaat samen met de 1.2 fijngestookt worden (lijken veel op mekaar, in geur en wazigheid, drijft ook een vies vel op deze ruwstook), en misschien ook met de 1.3B. Maar dat moet ik nog afwachten, wat de opbrengst daar van is.

Ik ben ook zeer benieuwd naar het experiment, wat daar van komt. Die wordt volgende week gestookt, en verwacht ik meer van👍 het 2e experiment ligt nog in de vriezer te wachten op een vatje.
Tot nu toe vind ik hele maïs korrel niet praktisch, alhoewel het lang te bewaren is in deze staat. Ik moet hier een schijvenmolen voor hebben wil ik dit goed doen.
We gaan snel een uitstapje naar de molen doen om wat betere opbrengst en gemak te krijgen, want de 1.2 en de 1.3A zijn niet echt bevredigend geweest. Ik hoop dat een fijnstook het beter maakt, maar vlokken (1.0 & 1.1) presteerde beter qua opbrengst en gemak. Maïs smaak is wel wat afwezig, maar de drank opzich is prima, op het logge van het vat in de 1.0 na dan.
De rest van de hele korrels zal ik waarschijnlijk gaan koken, vriezen, koken en afmaisschen voor de zekerheid. Na het vries experiment beslis ik daarover👍
Op naar de volgende…🙂

Forum Lid
op 26 juli 2020

Gaat lekker daar ,, goed bezig .
Probeer alleen met granen niet zo laag te komen in ph . .
3,5 is erg laag

Forum Lid
op 26 juli 2020

Thanks 🙂
Wat voor soort calcium raad je aan voor Ph te verhogen, of natrium carbonaat/hydroxide? Heb ook neerslagkalk, maar weet niet of dat werkt, en weet even niet meer welke vorm calcium dat is.

Forum Lid
op 27 juli 2020

Heb 1L overgehouden van de ruwstook van de Bourbon 1.3A met een percentage van… 20,5%. Er is vanwege veel zuur in t begin al een deel voorloop uit, ca 200ml, maar opbrengst is dus alles behalve veel. Deze gaat dus bij de 1.2 ruwstook (2L van 22%) waar ze veel van weg heeft.
Door tijd en oxidatie is de 1.2 in geur (en vorm) veranderd. Geur is wat zachter geworden en de wittige waas heeft zich tot vlokken gevormd. De 1.3A ruikt nog wat harder, en heeft nog een wittige waas. Uiteindelijk komen ze heel dicht in de buurt van elkaar, dus prima te blenden voor 2e overhaal.
De ketel is weer geleegd en staat klaar voor de 1.3B die vanavond aan de beurt komt👍 Begin SG lag iets hoger (1.044->Brix 12% op 28L mash) dan de 1.3A (1.026->Brix 7.5% op 25L mash) dus hoop hier meer dan een liter uit te halen. Ik schat 2L, en ben nu al van plan deze ruwstook mee te blenden met de 1.2 & 1.3A. Mocht er meer af komen, of andere kwaliteit hebben, houdt ik deze apart.
Geur is tikkeltje anders, maar ook wat zurig. Over een paar uur krijg ik een beter idee hoe het uitpakt, dus daar over straks meer 🙂
Ik hoop eind deze week het experiment te verstoken, die naar verwachting de afgelopen 2 of 3 pogingen goed zal maken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juli 2020

De bovenstaande zelfgemaakte bourbongist staat intussen aardig te gisten, staan aardig belletjes in. Snuffelen ging wat lastig door het keukenpapiertje, dus even afgenomen.
Nu ik de bovenkant goed bekeek, zag ik 2 witte harige puntjes zitten van nog geen milimeter groot, die ik dus verwijderd heb. Nou zag ik nog een stuk of 6 groene puntjes zitten van de zelfde omvang ongeveer, en eveneens afgeschept.
Even wat CO2 er uit geroerd en terug in het zonnetje. Gaat onverstoord verder nou, en het snuffelen was niet onprettig. Heeft wat weg van een frambozen vergisting op een standaard fruitgist👍
Deze blijft nog mooi een aantal dagen staan, en ga nu extra zorg bieden ivm schimmelvorming. Denk dat sommige aalbessen al wat te ver rijp waren (weekje koelkast er nog bij) en misschien al sporen bijdroegen. Zolang de gist de overhand neemt komt dat wel goed.
Zal nog eens Ph meten en eventueel iets ophogen ivm deze schimmels. Na een dag of 10 staan filter ik het vocht en kneed ik er een deegje van met patent bloem. Ik neem denk ik nog enkele maïskorrels uit de vriezer die ik er door kneed zodat de gist maïs gewend blijft.

(Voor de nieuwsgierige; De melasse gist is al enkele dagen bezig, maar de geur spreekt me wat minder aan. De geur is melasse (zoethout/dropachtig zurig), met spinazie en iets ziltigs als algen.
Vooralsnog gist het heel rustig verder, en is dus nog in ontwikkeling. Ik zie het wel wat hier uitkomt, als het goed aanslaat zet ik er alsnog een kuipje met melasse op, een liter of 3 melasse minder is geen punt dit jaar🤣 ).

Forum Lid
op 27 juli 2020

Mijn melasse gist ruikt ook niet geweldig, en ik ben maar met een flinke theelepel melasse begonnen. Ik voeg iedere dag wat meel en water toe. Het bubbelt nu al uit een 1/2 liter pot. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juli 2020

De Bourbon 1.3B is bijna geruwstookt op eenzelfde wijze als de 1.3A. Ik lijk zoals verwacht af te streven naar zo’n 2L a 22%, misschien iets meer.
Ik heb nog nooit zulke lage waardes gehad bij het stoken, maar ik stook het geheel gewoon uit. De 1e fles ruikt vrij identiek aan de voorgaande bourbons, maar de 2e fles heeft hints honing in zich. Ook wat zurigs carnaval, maar niet geheel onaangenaam👍
Toch blijft m’n besluit staan, en gaat deze ruwstook bij de ruwstook van de 1.2 & 1.3A. Dan kom ik uit op ca 5L van iets meer dan 20%Vol.
Daar kan zeker nog wel 2L goed product uit komen, maar kwantitatief valt het wat tegen. Gelukkig was ik daar al mentaal op voorbereid, mijn hoop ligt nu (sws eigenlijk) op de kwaliteit bij deze. Volgende week de fijnstook van deze blend van 3🙂

1e experiment (gekookt en fijngeplet uit hele korrel) is vrijwel uitgegist, en nu ik weer een kuipje over heb gaat daar morgen het 2e experiment (gekookt en gevroren maïs) in.
Voor de gemaakte gist had ik al wat uit de vriezer laten dooien, maar het lijkt nog vrij vast te zijn. De 2kg in de vriezer gaat wel gewoon in vat dus, maar het vries experiment ben ik dan ook mee van plan een aantal keer te herhalen, dus maïs 2 dagen spoelen, koken, invriezen, opnieuw koken, wederom invriezen. Dan dooien en gist er op.
Ook wil ik de vriesmethode eens vervolgen met een maisschema met mouten.
Van de hele korrels kom ik dus uiteindelijk ook wel af, en dan schakelen we gelukkig door naar ‘molen gemalen’ maïs👍

Forum Lid
op 27 juli 2020

Wil je een goede opbrengst uit zetmeel zou ik je adviseren om de mais 15 minuten te koken zodat de zetmeel zich uit kan rollen en daarna (niet koelen) water toevoegen tot 69 graden en dan de graanstort (35 à 40% pilsmout) te doen. Dan bereik je de volledige omzetting van het zetmeel na 60 tot 75 minuten. 

Dan kun je van jouw methode 1 week of zo naar enkele uren en geen verlies van zetmeel. 

Forum Lid
op 28 juli 2020

Thanks voor het meedenken,
Mijn gedachte was ook een uurtje koken, maar dat werkt met gemalen (naar verwachting) of vlokken goed. Echter heb ik nou hele korrel maïs. De kernen zitten opgesloten in de schilletjes, waardoor het grootste gedeelte zetmeel zich niet uit kan rollen, en dus ook niet beschikbaar komt voor de enzymen.
Hele korrel laat zich niet makkelijk verwerken, de kernen blijven te vast en lijken meer water op te moeten kunnen nemen.
De Bourbon 1.3A & 1.3B zijn op vergelijkbare manier gemaischt. Met een opbrengst van 3,25L van 20% ongeveer laat dit wel zien dat enkel koken (ookal is dat zo lang als ik gedaan heb) niet voldoende is. De zetmeelproeven op de kernen na het maisschen bevestigen dat. Ook het water zou veel weeïger moeten zijn en een veel hoger SG moeten hebben. Dit bevestigt m’n vermoedens dat het niet lang genoeg of goed genoeg gekookt is.

Ach en tijd is geen punt, ik heb geen bedrijf dat moet leveren, dus geen druk. Als ik één ding heb geleerd van het stoken; geduld! Naast alertheid en juiste grondstoffen.
Die laatste is hier dus wat achter gebleven, en ga de volgende partij dus bij de molen halen. Dan is het inderdaad zoals je beschrijft zo geklaard. Voor nu zit ik nog met hele korrel opgescheept haha😃

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juli 2020

Gisteren het 2e experiment gestart, dmv vriezen na het koken. Toen ik een ondooide korrel er bij nam even aan zetmeelproef onderworpen, die positief uitsloeg (dus zetmeel aanwezig). Deze maïs heeft ontzettend moeite met water opnemen, dus vriest enkel de buitenkant vd kern kapot.
Heb de maïs (3kg, had nog wat in vriezer gelegd) dus in brouwzak gelegt bovenop een uitlekplaat/dubbele bodem en in een paar liter water naar de kook gebracht. Goed blijven roeren en na 10 min heb ik er 1kg tarwevlokken bij gemikt. Half uur gekookt en wat laten koelen.
Bij 52°C vlam terug aan en 1kg gerstemout (bio distillatiemout) en 200g roggemout er bij. Half uur tussen de 51 en 55°C gehouden. Ph 5.6 (dacht ik…)
Temperatuur verhoogd naar 63°C voor uurtje. Ph nog in orde.
Temperatuur naar 72°C voor 3 kwartier. Zetmeelproef: positief… zucht… Ph strips er in en wat beter in het licht gehouden, Ph 4.5…. dat verklaard.
Wat NaOH (natrium hydroxide) opgelost in water (pas hiermee op; voeg de stof toe aan water, niet andersom ivm spetteren, draag bescherming!) en na enkele minuten een klein deel van vloeistof met pipet toegevoegd aan het beslag. Goed roeren en 10 min laten staan. Ph meting; Ph 5.6.
Dus terug naar 63°C en opnieuw. Zetmeel nog steeds aanwezig… pffft. Ik heb mijn twijfels over m’n nieuwe Ph-strips. Chinese bucht altijd😂
Een dezer dagen haal ik toch de digitale maar eens uit de doos. Doos is één keer open geweest om de gebruiksaanwijzing te lezen, was het toen al beu haha, buffervloeistof en ijken met ijkvloeistof. Wat een gekut. Maar de strips ben ik momenteel nog meer beu…🤣

Enfin, geëindigd met SG 1.035 (Brix 10%) op totaal van 20L. Net een zakje presige whiskygist erop gestrooid, deksel gaat straks dicht voor kleine 3 weken.

.

Ondertussen staat het 1e experiment alweer zo’n 24 dagen. Deze gaat straks de ketel in, met wat beter resultaat hopelijk… met een begin van 1.054

.

Gister was de Bourbongist stilgevallen. Heb een theelepeltje honing opgelost in wat water, en beetje vocht van het beslag uit het 2e experiment genomen te samen met klein mespuntje (schat iets onder de 30mg) di-ammoniumfosfaat. Toegevoegd aan het potje. 2 u later was het weer heerlijk aan het verder gisten. Wel is elke dag even letten op ongewenste schimmelvorming, maar het gemak verbaasd me nog steeds. Geurt nog steeds frambozig, maar iets muffer al. Er lijkt ook een soort wazig vlies te gaan vormen (hoeft niet slecht te zijn)… geen idee of dit al in een deegje kan, laat het nog even paar dagen fermenteren.
De Rumgist heb ik gister gezeefd en ook gevoed met ruwe rietsuiker en ook puntje di-ammoniumfosfaat. Staat ook nog als vloeistof, en gist lekker verder👍

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 juli 2020

Nieuw speculatiepunt trouwens;
Iemand ervaring met een ‘finishing barrel/cask’?

Ik ben een één liter vatje aan het voorbereiden. Een half jaartje heeft hier wodka in gestaan (met als doel de zware tannige en logge smaken wat uit te trekken).
Vatje is gespoeld met water en KDS (kalium di-sulfiet) en uitgelekt. Staat nu in de kelder met plus minus 80% luchtvochtigheid.
Intussen 1L pruimenwijn uit m’n slivovitsj gistvatje getapt en laat ik nog een week uitgisten en bezinken. Als deze bezonken is gaat de pruimenwijn in het vatje voor een aantal dagen (ik schat 6 dagen). Hierna filteren en bottelen als wijn. Vatje omspoelen met KDS.

Ik zou er dan eventueel rijpe Bourbon in kunnen doen en nog even narijpen voor een week ofzo.
Ook kan ik na de pruimenwijn en uitspoelen plus drogen, er een kersenwijn in steken, en ook aantal dagen laten rijpen. Wederom uitspoelen en drogen, dan Bourbon er op.
Laatste optie is om een bramenwijn te maken, deze 5 dagen laten gisten met een neutraal gist als SN9 van mangrove jack’s, en er wijnbrand (uit druivenconcentraat Jan) door mengen tot een soort port. Deze versterkte zoete bramenwijn laten bezinken en een dag of 3 tot 14, afhankelijk van smaak, te lageren op het litervatje. Uitspoelen en drogen, en de whiskey er vervolgens in lageren.

Doel is om wat verfijndere Bourbon te krijgen, met een licht zoetje, en volle kleur.

Forum Lid
op 30 juli 2020

Een volle ruby port in het vat . Na poosje legen . En deels indrogen .
Of een cream sherry Gebruiken .

Forum Lid
op 30 juli 2020

Ik gooi de eerste keer de goedkoopste sherry die ik kan vinden in mijn vat voor minimaal 3 maanden. Als dat er uit is verbrandt ik wat zwavel in het vat en daarna goed spoelen, en direct weer vullen met de volgende drank.  Ik laat een vat nooit drogen, als een vat dicht is laat ik het niet drogen met de kans dat het weer gaat lekken.

Forum Lid
op 30 juli 2020

Een vat moet niet uitdrogen !
Maar niet meer nat zijn van wat er heeft ingezeten .
Na 5 x gebruik trek ik een vat open en schraap het uit . Dan weer dicht .

Forum Lid
op 30 juli 2020

“Drogen” bij luchtvochtigheid 80% bedoelde ik hier dan ook mee.
Die bramenwijn zou een soort eigenmaak ruby port aftreksel moeten voorstellen Robbert, flesje uit winkel is toch wat makkelijk🙃 sherry ben ik niet kapot van.

Forum Lid
op 30 juli 2020

Wanneer je een ruby port zou gebruiken zou je het vat kunnen legen erna . En uitdruipen laten
Even met een beetje welwater bezinksel weg spoelen. (Zo weinig mogelijk water)
Laat vat paar dagen drogen .
Je kan er dan met hand niet in maar drogen dat niet meer nat zou lijken te zijn als je zou voelen .
Ik hoop dat je ongeveer begrijpt .
Dan is de wand van vat droog maar verzadigd .
Dan de bourbon erin .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 dagen geleden

Onlangs heb ik de ruwstookjes Bourbon 1.2, 1.3A & 1.3B geblend voor een fijnstook. De opbrengst van deze ruwstookjes was laag vanwege matig vrijkomen van zetmeel (enkel in de 1.3 versies) en door matige omzetting van zetmeel dmv honing als enzym-leverancier (enkel in de 1.2).
Voor de fijnstook in 12L keteltje heb ik anderhalf liter kokend water bijgevoegd. Dit voor een vlotte start bij t stoken, en wat meer ketel inhoud (wat minder reflux, en wat minder warme nodig die smaken kan beschadigen).
De opbrengst van deze 3 versies tezamen is één fles van 1L van 65% alcohol en één 2e fles ca 800ml van 47% alcohol.
De 1e fles geurt vol, zurig granig en beetje weeïge roggegeur, en klein scherp (acetaat) geurtje. Smaakt wat scherp in de opening, gevolgd door wat zurig graan (carnaval achtig) voor enkele seconden, en heeft hierna heel veel weg van een goedkopere kirsch (scherpe kersachtige smaak) met een hint rogge. Een ware verrassing, die ik niet had zien aankomen van deze blanke geest.
De 2e fles geurt wat zachter, naar graan wat licht geroosterd is, deels honingachtig, heel subtiel bittertje van de rogge en hints vanille/tabak. De smaak pfoe die komt ff binnen… heel granig als pils zonder de hop, en meteen rogge-randje waar vanille en honing hints het afronden in nasmaak. 2e fles smaakt wat meer richting een blanke whisky, minus de rook.
Deze gaan samen in één fles nog paar dagen blank rijpen, waarna het op snippers gaat voor houtrijping.
Mogelijk dat deze wordt afgerijpt in de zogenaamde ‘finishing barrel’.

Intussen heb ik ook het eerste experiment (fijngestampt maïs) geruwstookt met pulp in kookzak, met bodemplaat en 2L water extra tegen aanbranden en droogkoken, en is het 2e experiment (gevroren en gekookt maïs , met toevoeging tarwevlokken) alweer aan de nagisting begonnen.
Bij het ruw verstoken van het eerste experiment heb ik ongeveer het 1/3e principe aangehouden, dus uit ongeveer 20L heb ik 6L distillaat opgevangen. De temperatuur in de zwanenhals is niet boven de 81°C gekomen om smaken intact te houden. De opgevangen fracties (flessen) zijn alle 750ml.
Fles 1; 47%
Fles 2; 33%
Fles 3; 18%
Fles 4; 12%
Fles 5; 12%
Fles 6; 8%
Fles 7; 4%
Fles 8; 2%
Deze is dus volledig uitgestookt en ben benieuwd hoeverre deze zal verschillen in smaak na het fijnstoken. Alle flessen ruiken oké, en geen spoor van verbranding van de pulp.
Alle flessen bij elkaar zit ik op 6L van 17%. Na scheidingen voor en naloop tijdens fijnstook zal ik zeker 2L a 40% over moeten houden schat ik, en is dus vrij prima, zeker vergeleken de vorige versies. Waarschijnlijk stook ik deze morgen fijn en laat het weer een paar dagen ademen voor ik het aan reuk en smaaktest onderwerp.
Bij het stoken proef ik ook enkele druppels, echter is de whiskey dan nog jong en onderontwikkeld en zoek ik eerder naar zogenaamde ‘off-flavors’ als scherpte en zurig in het begin, en bitter aan het eind van de fijnstook.

Tot zover!🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren