Brooddeeg om af te dichten?

Geupdate op 4 februari 2019 in Mijn installatie
39 op 20 januari 2019

Hallo,

Ik ben nu bezig aan een eerste schoonmaak run van mijn nieuwe koper alambiek, en het valt me op dat ik via de helm heel wat damp verlies. Blijkbaar kan ik dit oplossen met een soort van brooddeeg… welk recept gebruiken jullie hiervoor? Alvast bedankt

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 20 januari 2019

Ik gebruik al jaren polenta die kook ik tot een papje en meng op het laatst wat bloem er tussen,de polenta(maismeel) is verkrijgbaar bij de Turkse winkel,ik dicht daar mijn hele ketel mee,werkt perfect,na het stoken vochtig maken en is dan makkelijk te verwijderen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2019

Chris zijn methode werkt perfect .
Je kunt ook van wat tarwebloem met water een dikke pap maken en op naad smeren .
Beetje opwarmen ketel en het word een soort koek wat voldoende afdicht.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 januari 2019

+1 voor tarwebloem. Volkorenbloem kan ook. Polenta ook. Werkt prima, je haalt het er zo weer vanaf met een beiteltje/plamuurmes.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 januari 2019

Ok dank voor de tips!

Forum Lid
op 20 januari 2019

Ik gebruik al bijna 40 j zelfde . wat tarwe bloem met wat water . Na stoken spoel ik ketel schoon met tuinslang en de deeg korsten spoel je zo weg .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 januari 2019

werkt goed… 

Forum Lid
op 20 januari 2019

mooi !! daar hou ik van !

Forum Lid
op 20 januari 2019

Ik zet ook vaker de ketel buiten,de vogels maken hem dan schoon,dat is wel erg lui maar werkt ook.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 januari 2019

dat hoeft eigenlijk niet Chris.. als ik klaar ben met de stook is het brooddeeg gebakken en breek je het er zo vanaf.. 

het sealen met het brooddeeg werk dus eigenlijk alleen in het begin. als de ketel op stoom is dicht het koper zich zelf.. 

Forum Lid
op 20 januari 2019

Toen ik in Roemenië zag hoe ze daar de zaak in elkaar schoven en aan elkaar smeerden was ik als techneut al sceptisch. Toen een familielid zich daar, door ontsnappen van alcoholdamp, zich zwaar verwonde heb ik het toch anders aangepakt. De deling van de ketel werd een flensset met pakking, en het leidingwerk naar de koeler werden laskoppelingen Zijn er ook in schroefdraad uitvoering.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 januari 2019

Ik doe wat havermout door het tarwemeel, dat maakt het wat plakkeriger. Die truc van de vogels is wel aardig: die moeten ook leven, nietwaar?

Forum Lid
op 21 januari 2019

Cobus ik smeer hem dicht met plamuur mes.en de vogeltjes gun ik ook wat.Kusleon het brooddeeg sluit de hele tijd af niet alleen in begin.

Forum Lid
op 21 januari 2019

jaah klopt ook.. 

 

Forum Lid
op 21 januari 2019

Je moet wel consequent alles dichtsmeren als je gaat stoken. Als je ketel van zichzelf al goed afsluit dan is dit wel te doen met een papje. Zeker als je in de buitenlucht stookt is een gaatje hier of daar niet zo’n probleem. Ik stook binnenshuis op gasvuur dus neem het zekere voor het onzekere. Ook is dit simpel om in elkaar te zetten.

Forum Lid
op 21 januari 2019

Mijn ketel bestaat uit twee losse onderdelen dus moet ik die wel dichtsmeren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 januari 2019

Ik mix simpel water met bloem, tot een dik smeerbaar papje. Als de ketel ietwat warm wordt smeer ik met mijn vinger het papje waar nodig. Simpel, goedkoop en je hebt altijd bloem in huis..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 26 januari 2019

Merci voor de tips, heeft perfect gewerkt met water en volkorenbloem die ik in huis had.
Eerste striprun ooit: 15l stookbier aan 8%, resultaat 4,2l aan 29% ABV… ik veronderstel dat dit correct is?

Forum Lid
op 26 januari 2019

nu nog eens rustig her stoken en dan kom je aan 60 – 80 % alc.

grts.

 

Forum Lid
op 27 januari 2019

Ik heb na 3 stripruns nu 11,5l aan 29%… op welke hoeveelheid mag ik rekenen voor verdunning? Of hopen? 🙂

Forum Lid
op 27 januari 2019

Gooi het in de ketel,je hoeft het niet te verdunnen,alleen als het boven de 40% is.ik denk dat je dan + – ongeveer 6 liter van 40% haalt.

Forum Lid
op 27 januari 2019

Zoals chris ook zegt je kunt het zo in de ketel gieten .
Wanneer je nauwkeurig rond de 78,3 -79 graden stookt zou je met een standaard alambiek rond 68% ook moeten kunnen halen .

Forum Lid
op 27 januari 2019

Kom je op + – 6 ltr verdunt naar 40% sucses.

Forum Lid
op 3 februari 2019

Uiteindelijk na spuritrun uitgekomen op 3,2l hearts aan 68%, tevreden mee…

150 ml voorloop, 600 ml heads en 650 ml tails apart gehouden

Forum Lid
op 3 februari 2019

Goed gedaan,👍heb je ongeveer 5 ltr.van 40%, nu binnen lekker warm zetten en vanacht buiten in de kou,morgen vroeg dopje los draaien en weer naar binnen dit een a twee weken doen word hij oud van.

Forum Lid
op 3 februari 2019

Dank u, zit al de hele dag als een klein kind trots naar het resultaat van mijn eerste stook te kijken 🙂

Forum Lid
op 4 februari 2019

Ja en straks het resultaat proeven is nog leuker.goed gedaan.👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 30 januari 2019

Dan is zo’n lambiek echt prulspul. Koper op koper behoord al een goede afdichting te zijn. Immers waren vroeger pakkingen ook van koper. Denk eens aan een elektrisch boilertje. Dat in combi met een power regelaar en temp.meter op de brug. Fractie pijp van minimaal 40 milimeter en naast de koeling op je output een dubbele koeling door de fractiepijp. Wat stalen pannenspons boven en onder de koeling. En vlammen maar! Boven de 80 gegarandeerd :-)))

Admin
op 30 januari 2019

Dan ben je aan het refluxen, en dat is natuurlijk prima. Maar wil je maximale smaak uit je stookwijn dan is een standaard Alambiekje nog steeds heel erg fijn.

Forum Lid
op 30 januari 2019

Er zijn zelfs alambiek vorm potjes gevonden van een soort terracotta in china van ruim 2400 jaar oud en die werden naar het schijnt gebruikt om ook een ” sake ” achtige drank te maken .
We dachten altijd dat het uit de arabische wereld kwam maar inmiddels blijkt de Chinesen al veel langer bezig zijn met maken van alcohol .
Er zijn zelf een soort van waterslotjes gevonden van rond 2600 j
Vasco da Gamma heeft ook diverse attribute in zijn tijd al beschreven en oude dranken die toen al onder oude traditie vielen .
Dus de Zeer oude ” alambiek ” kunnen we zeker niet prulspul noemen als het al zoveel eeuwen als functioneel apparaat wordt gebruikt .
Als je beetje vaardigheid hebt kun je daar de mooiste dranken mee maken .
dranken als o.a . Cognac , absint , Rum , chartreuse e.d. kunnen eigenlijk alleen maar goed worden gemaakt op alambiek ,potstill’s .
Een reflux systeem maakt te veel smaken dan kapot

Crew member
op 3 februari 2019

Gisteren nog de oudste alambiek van België mogen bewonderen…..

 

Admin
op 3 februari 2019

Gaaf ding, is er bekend uit welk jaar hij komt?

Crew member
op 3 februari 2019

Jaar weet ik zo niet precies (zullen ze vast wel verteld hebben) maar zal ergens 17e 18e eeuw zijn. Werd gebruikt voor jenever te stoken.

Forum Lid
op 3 februari 2019

Als voormalige antiekboer,schat ik rond 1900 voor 1940 werd nog veel geklonken.konden pas sedert 1940 el.lassen,de tanks en schepen in de eerste wereld oorlog waren ook nog gekonken.

Crew member
op 3 februari 2019

Dan zit ik er helemaal naast hahaha en was het de eest die als oudste van België werd betitteld.

Ook mooi…..

 

Forum Lid
op 3 februari 2019

Maar dit is ouder,zou middeleeuwen kunnen zijn,of zo rond1700,maar dan zou lk het hele gebouw moeten zien.keteltje kan ook van rond 1880 kunnen zijn maar de werkwijze in die tijd verschilde niet veel,werd soms van vader naar zoon overgedragen,dus die generatie werkte op de zelfde manier.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 februari 2019

I.d.d . er zit veel laswerk aan .
de eerste beklede elektrodes kwamen rond 1900 .
toepasbaarheid was nog beperkt en zeer duur . duurde tot eind dertiger jaren voor het meer toe gepast werd .
De periode voor beklede elektroden waren lassen broos en grof.
Er is deel geklonken en deel gelast . Net wat Chris al zei ketel is waarschijnlijk van ergens rond 1920 – 1940 .
als die is ouder is dan is hij im die periode later gerepareerd of gerestaureerd

Forum Lid
op 3 februari 2019

Ik zie geen laswerk kunnen door krimping ook iets vast zetten net als houten wiel de ring heet stoken op het wiel zetten en snel afkoelen daardoor krimpt hij.en gaat hij vast zitten.

Forum Lid
op 3 februari 2019

onder de koperen helm zit een opstaande rand . er zitten nagels in maar die zit gelast op valk ook in vlak deel zit lasnaad de haakse uitgang waar drukontlasting en mano op staat is haaks gelast . niet gebogen .

Forum Lid
op 3 februari 2019

Inderdaad.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren