Calvados: 2x stoken of in één keer door alembiek?

Geupdate 1 week geleden in Spirits
8 op 13 februari 2020

Voor Calvados lees ik dat er dikwijls eerst een stook door (vermoed ik) de distillatiekolom wordt gedaan (hoog % alcohol) en pas nadien door de alembiek. Echter: dan gaat toch veel smaak verloren in de eerste stook?

Waarom niet gewoon 1x, en door de alembiek?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 13 februari 2020

Calvados kun je prima 2 x stoken op alambiek .
Nog beter is op charantaise

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 februari 2020

Bedankt Robbert!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 februari 2020

2x stoken op alembiek:

  1. tot welke halstemperatuur de eerste keer? Ik las ergens +/-°92, maar wat is de consensus hier?
  2. tweede stook: doe ik daar dan (zoals bij rum) een deel van de stookrest (“dunder” bij rum) bij?
  3. tweede stook: tot welke halstemperatuur van de alembiek? Of tot welk uitgaand alcoholpercentage?

Bedankt voor de hulp!

Erik

 

Forum Lid
1 week geleden

Hoi Brice,

ik heb vorig jaar op advies van Robbert de eerste keer alles inclusief pulp in een kookzak overgehaald.
Toen 2de keer overgehaald volgens het 1/3de principe. en toen verdund met water tot 35% en 3de keer overgehaald met wegnemen van voorloop en naloop. Daarna op walnoten gelagerd en verouderd. Na een aantal weken kwam heel goed de appelsmaak door. En de walnoten doppen gaven een heerlijke zachte smaak. 

Forum Lid
1 week geleden

Traditioneel stook je Calvados uit de totale pulp . Daarna stook je de low wine .
(Op charantaise de pulp over de voorverwarmde low wine stoken . )
Max themp is 95gr van kooknat !
92 hals kom je iets lager op brug meestal rond 88 Gr .
Je stookt op smaak en helderheid tot foesels olieen overkomen .
Hangt af van ketel opbouw en temperatuur en ketel inhoud niet van percentage .

Nee je stookt niet nog een keer de pulp mee in een 2e stook op alambiek .

Forum Lid
1 week geleden

ik heb het gedaan met mijn ketel zoals je me hebt geschreven. 1ste keer met pulp en 2de keer via 1/3de en 3de keer met de scheidingen. Resultaat een goede drank. 

Forum Lid
1 week geleden

@murmillo Dat is ook de simpelste en voor de gewone alambiek en postill de beste methode .
Pulp naar 1/3 – low wine uitstoken .
En deze opnieuw naar 1/3 overhalen .
In laatste overhaal scheiden op helderheid , geur en smaak .
( Dan kom je net voor punt van de troebelheid van olieen uit )

Temperatuur niet te hoog laten oplopen !

Forum Lid
1 week geleden

Nee indd dat had je me geschreven. Als ik het koper&rooster heb opgehaald bij jouw, kan ik eens denken om die 10 liter om te bouwen als aanvulling. Misschien kunnen we dan samen een plan maken om een charantaise te maken. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren