Calvados van appels uit de Betuwe € 0,35 per kg

Geupdate op 2 november 2019 in Spirits
148 op 10 augustus 2017

Na rum, kirsch, wodka ga ik het laatste project van dit jaar doen, moet namelijk ook wel eens werken.

Betuwse Calvados.

Heb net 250 kg gekocht en ga daarvoor een fruitpers huren. rond 15 september zijn ze af te halen. Wie gaat er ook Calvados maken of heeft het al eens gemaakt? Tips zijn welkom. 

 
 • Geliked door
 • Keitje
Antwoord
17 op 10 augustus 2017

Ik heb vorig jr.200 kg appels verstookt smaakt lekker zeker als je hem langere tijd laat staan,hier mijn werk wijzen appels van klokhuis ontdoen in stukken snijden in vat gooien een paar weken laten staan zodat ze zacht worden,ik pers ze dus niet was ze niet en schil ze niet,als ze goed zacht zijn geworden suiker er bij en gist laten staan tot uitgegist is en stoken je moet er wel wat water bij gooien,ik gooi ook de hele mix in een zak en stook die mee.gr.?Chris.V.ps ik gebruik vermse bakkers gist 1 kg op200 kg appels

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Hoi Chris, ik ga er geen suiker bij doen. Heb in ieder geval 250 kg en dat zou 200 liter sap moeten opbrengen volgens de boer. Ben benieuwd.

 

Het zou 8 liter superieure Calvados kunnen worden. Misschien koop ik nog wel meer want direct alles opzuipen heeft wel wat ( niet stoken voor de kelder, jouw woorden) maar een beetje laten liggen is niet zo fout merk ik nu aan mijn rum. En ja, merk het zelf nu ook duidelijk, je kan veel meer zuipen van je eigen drank dan die fabriekszooi. En geen kater he! 

Crew member
op 10 augustus 2017
suiker er bijVan ChrisV

Chris, het valt of staat met hoe zoet de appels zijn, uiteraard maar hoeveel suiker gebruik je dan in kg? Top tips trouwens weer hier man! Hier kunnen we wat mee.

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Volgens mij had de boer het over minimaal 12% suiker. Maar kan me eigenlijk niet al te gek veel schelen want ben nu zelfs sap van morellen voor de 4e keer laten vergisten. Als je niet teveel suiker ineens gebruik wordt de smaak niet scherp. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Veel suiker, is mijn ervaring, maakt de alcohol scherp. Maar kan ook onzin zijn en ligt het aan wat anders. Ben maar een Lummel. 

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Als de appels goed rijp zijn weinig suiker er bij en van 200 kg krijg ik ongeveer 25 liter van 40% ?is niet mis he ,van 200kg druiven 35 ltr van 40% heel goeie smaak en helder ,ik ben nu in Roemenie abrikozen aan het stoken ongevemer40 kg op brengs 9 ltr van 40-45 % gr ?Chris.V.

 

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Hahaha, wat moeten mensen wel niet denken als dit lezen. De tonnen fruit en de liters vliegen ze om de oren. Sta je daar in de Duitse Aldi je flesje drank van € 6,50 te scoren. Hmmm zeggen ze dan tegen de buren, zo lekker! 

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Lummel ik gooi bij bv.zoete druiven 200 kg ongeveer 12-13 kg suiker en een kg verse bakkersgist ik probeer zo min mogenlijk suiker te gebruiken maar mijn druiven borrel is een beetje zoet en niet scherp,de suiker komt wel ten goede van de opbrengs.gr.?Chris. V

 

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Lummel ik raak al in paniek als er maar 25 flessen in de kelder liggen hahaha.???gr.?Chris.V

 

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Dat heb ik met drank en wietolie hahaha. En met sex, ook dat nog. Als mijn 25 minnaressen op vakantie zijn kan ik ook een paniek aanval krijgen. 

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Lummel dat kan ik mij heeeel goed voorstellen,heb nu 8.5 liter van de abrikozen en loopt nog,van ongeveer 40 kg ,gr.??Chris.V.

 

Admin
op 10 augustus 2017

Lummel! Supergaaf projectje weer man!

 

En je pakt het meteen groots aan! Zit ik hier soms te klooien met 25 liter sap maken door mn sapcentrifuge….

 

Inplaats van zelf een pers huren is het misschien een idee om eens te zoeken naar een loonperser, die zullen in de betuwe ongetwijfeld te vinden zijn. Dan hoef je ook niet zelf die pers weer schoon te maken. Dumo kwam eens met dat idee, nou zit hij niet in de Betuwe maar ik denk dat je juist in de betuwe er wel een kunt vinden.

 

Ik heb z’n vermoeden dat jij straks weer een houten vaatje nodig gaat hebben 😉

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Geinig hè? Toen ik me een klein jaartje gelden heb aangemeld voor het forum wist ik echt niks buiten suiker vergisten. Er zijn van het begin nog wel ergens topics te vinden waarin ik bijna wanhopig werd omdat veel discussie’s niet brachten wat ik zocht. 

 

Maar kijk nu nog geen 12 maanden verder, durf zo’n project’je nu aan en sterker het gaat nog lukken ook. Twijfel er niet eens meer aan. Die pers ga ik overigens gewoon huren bij de wijkgaard t.z.t.  Komt met appels wat minder nauw als kersen. Een vaatje lijkt me niet want doe het weer zonder suiker en dat is niet veel alcohol maar wel heel lekker. Maar misschien wel, je weet maar nooit. 

Admin
op 10 augustus 2017

Ik weet nu ook al zeker dat dit gewoon heel erg gaat lukken!

 

Je hebt wel 4 x zoveel sap als dat je Morellensap had, en dat sap bevat 2 keer zoveel suiker als de morellen.

 

Ik heb dus zo’n vermoeden dat je best een redelijke opbrengst zal hebben.

 

Het sap hergebruiken zoals je hebt gedaan met de morellen heeft niet veel zin, appel geeft veel minder smaak af dan een kers.

 

Ik heb vaak appels vergist (als wijn) en gestookt als Eau de Vie, maar nooit op hout weggelegd. Gestookte appelwijn is altijd een feest! Echt lekker, ook zonder houtrijping.

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Ik weet nu ook al zeker dat dit gewoon heel erg gaat lukken!

Je hebt wel 4 x zoveel sap als dat je Morellensap had, en dat sap bevat 2 keer zoveel suiker als de morellen.

Ik heb dus zo’n vermoeden dat je best een redelijke opbrengst zal hebben.

Van Stookforum

Kijk de zoveelste hoofdzonde wordt weer geopenbaard, gulzig en dom. Dan heb ik inderdaad een hoop calavados. Hahahaha.. kan er niet mee zitten!

Forum Lid
op 10 augustus 2017

Toch nog even, ik had 8 liter 100 procent gerekend of 16 liter 50 procent enz. Zit ik er dan zo naast? Nogmaals ik gebruik geen suiker, 

 

Admin
op 10 augustus 2017

ik kom uit op 15 a 16 liter puur, je rekent toch op 200 liter sap? Je sap heeft ongeveer 125 gram suiker per liter toch? Dus op 200 liter heb je 25 kilo vergistbare suiker.

sorry als ik er helemaal naast zit hoor ik ben erg druk in mn kop momenteel met veel regeldingen haha. Daarom heb ik net maar een borrel uit de fles van ChrisV gepakt. De eerste sinds lange tijd.

Admin
op 10 augustus 2017

En sowieso puur theoretisch, want je voor en naloop enzovoort etc… hoef ik jou niet meer te gaan vertellen haha

Forum Lid
op 11 oktober 2019

Chris als je die appels enkele weken laat staan, ruiken die dan zurig ..? Groet
Edit Nimrax: Antwoord: ja, door de gist in de schil gaat door suiker -> alcohol omzetting de smaak , net als van wijn, van zoet naar zuur.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 augustus 2017

Ik heb er een gevonden. http://www.mobipers.nl/fruit-persen/ ze zitten in Zoelen, voor jou om de hoek.

Je moet ze even vragen hoe het zit als je zelf je vaten meeneemt om het sap in mee te nemen. De prijzen op de site zijn inclusief de bag in box verpakkingen, die heb jij niet nodig. het kan het hele jaar door!

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 augustus 2017

@lummel, ik zie bij de Wijkgaard dat de fruitpersen die zij verhuren niet geschikt zijn voor jouw appels. Deze persen zijn bedoeld voor, druiven en bessen. Hard fruit zoals appels en peren heb je een centrifuge voor nodig.

En in jouw geval heb je wel een professionele nodig. Mijn sap centrifuge heeft zo,n kleine ingang dat je de appels wel heel klein moet snijden, dat is met 250 kilo niet te doen.https://m.youtube.com/watch?v=WFHa1iGdqeM scroll door naar 1 minuut dan kun je het zien.

Je hebt nog even tijd, dus we gaan je wel helpen met het vinden van een goede oplossing. En anders toch naar de loonperser ?

Forum Lid
op 11 augustus 2017
Je hebt nog even tijd, dus we gaan je wel helpen met het vinden van een goede oplossing. En anders toch naar de loonperser Van Stookforum

Hoy,

de loon perser is volgens mij de beste oplossing, het kost wat geld ja maar ze halen wel een hoger rendement als de keukentoestellen, en hier is het sap gepasteuriseerd ook.

Anders is er mischien nog een mogelijkheid van pulpvergisting te doen, een vier tal dagen en dan kun je het mischien wel aan met een wijnpers.

ik zal deze avond eens in de boeken lezen.

Grts

 

Admin
op 11 augustus 2017

Excuses, ik zie dat ze ook trommelraspen verhuren, je zou ze dan eerst moeten raspen en daarna in de pers, dan kan het wel 🙂

Ik lees overigens dat 1 kilo appels ongeveer 0,7 liter sap oplevert. Je zou van 250 kilo appels dus een opbrengst kunnen hebben van om en nabij de 175 liter.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 11 augustus 2017

Geperst zullen ze wel worden want kan ik ook bij de boer laten doen. 10 liter sap voor € 15,-. Ben ik ook van het gedoe af. 

Maar eigenlijk ben ik op zoek naar een handmatig soort slowjuicer. Ze bestaan maar kan ze tot nu toe niet vinden. Althans robuust en het liefst 2e hands. Die elektrisch zooi hoef ik niet dan moet de boer het maar doen. 

 

Admin
op 11 augustus 2017

Een slowjuicer met deze hoeveelheid appels, ik zou er niet aan beginnen hoor.

 

Staat de deal al vast? dan zou ik het door de boer laten doen als ik jou was.

 

Ik heb wel eens dozen sap besteld bij een fruitbedrijf, zij stonden toen op marktplaats met bag in box. Doos met een zak van 5 liter vers sap er in. Alleen gepasteuriseerd, verder niets. Ik heb daar toen appelwijn en eau de vie van gemaakt en ook nog een doos in de koelkast. Want het sap zelf is ook heel erg lekker! Er zit aan iedere doos een kraantje.

 

Ik weet niet meer wat het koste toen, maar ik weet wel dat ik nog dacht van hier kan ik zelf niet voor gaan persen. en het resultaat was meer dan uitstekend te noemen. 

 

Het voordeel is zo dat je precies de hoeveelheid sap koopt die je op dat moment kunt verwerken en  niet met de bagger zit die ook nog eens hele kolonien fruitvliegjes aantrekt.

 

Ik ga nog eens zoeken of ik kan terugvinden waar dat toendertijd was!

Forum Lid
op 11 augustus 2017

Als het toch wat lastiger is dan gedacht dan ga ik ook niet wachten op die appels in september en kan hij mij gelijk 100 liter geperst leveren hij raakt de appels toch wel kwijt zei hij.

 

Zijn dus 4 gisttonnen en dat moet toch best een mooie hoeveelheid  betuwse calvados leveren. in ieder geval voldoende voor een nauwkeurige 2e stook in de grainfather. Want dat is me een apparaat zeg. Je kan zo nauwkeurig stoken, het ding verrast me continu. Ook met de kirsch. Even nog afwachten of iemand nog een helder idee heeft anders koop ik wel sap. 

Admin
op 11 augustus 2017

Haha ja toch! en weet je, met 100 liter kom je nog steeds op die 8 liter puur uit die je al berekend had 😉 Minus de voor en naloopjes dan 

Forum Lid
op 12 augustus 2017

Je zou ook aan diksap kunnen denken. Dit kost zo’n 4 euro per liter bij de Aldi of Lidl en is ongeveer 7 keer geconcentreerd. Omgerekend is dit ruim 60% goedkoper dan 10 liter geperst  sap voor 15 euro. En de appelsmaak is ook geconcentreerder dan wanneer je geperst sap gebruikt waar je nog suiker aan toevoegt. Diksap bevat 850 gram suiker per liter.

 

Forum Lid
op 12 augustus 2017

Jantje je bent een moonshiner of niet ik stook niets wat uit de winkel komt ,ik stook aleen puur fruit,de rest zit overal rotzooi bij kan ik net zo goed een fles in de winkel kopen daar weet ik ook niet wat voor rotzooi ze er in hebben gedaan,maar iedereen moet zelf weten wat hij doet,maar ik vind het principe van moonshine alles zelf doen.gr?Chris.V.

 

Forum Lid
op 13 augustus 2017

Diksap is niks anders dan geconcentreerd appelsap zonder toevoegingen. Niet iedereen heeft de luxe en tijd om honderden kilo’s fruit te verwerken. Je zegt dat je niets stookt wat uit de winkel komt, maar waar haal jij dan de suiker die je toevoegt aan je fruit?

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 augustus 2017

Wat kost 60 liter !???

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 augustus 2017

ik wil ook wel inschrijven hoor..

Dat met de rietsuikermelasse was ook goed gelukt om samen een grotere hoeveelheid in te kopen.. ik sta ook te snijden en blenden met een keukenmachine aan het einde van het jaar.. gaat ook.. maar kant en klaar sap afhalen..  

Forum Lid
op 14 augustus 2017

Ben me aan het oriënteren hoe dit aan te vliegen. Heb toch wel de neiging een slow juicer aan te schaffen. Sap is anders 1,50 de liter heb ik begrepen maar als je eigen tonnen hebt (en groot inkopen) is er wellicht wat aan de prijs te doen. De boer die ik gesproken heb zit in Lienden. Hier vandaan net over de Rijn. 

Forum Lid
op 14 augustus 2017

Zit er overigens iemand in Hoogeveen ( als we toch mogelijk samen inkopen) voor een paar tientjes huur je een appelvreter met een capaciteit van 400 kilo per uur. Kijk dan kost het sap geen drol meer. Ik dacht dat de boer vertelde ” 1,2 kilo appels voor 1 liter sap”. 

Forum Lid
op 14 augustus 2017

misschien kunnen we zo’n ding huren en bij de boer gaan zitten voor op een zaterdag. vragen aan Eddy (van de rietsuiker) waar hij de vaatjes vandaan had en bestellen we die en laten die ook gelijk bij de appelboer leveren. 

spreken we af en gaan we daar een dag persen..bestellingen klaar zetten en af laten halen.. steken we der een BBQ bij af..hahah.. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 augustus 2017

Lummel, mocht ook dit project haalbaar gaan worden dan mag je me ook voor 50 liter inschrijven hoor.

 

Ik heb zelf alleen niet de mogelijkheid om het hier op een effectieve manier te gaan doen, maar mocht je mogelijkheden zien dan wil ik graag 50 liter afnemen. Dan ga ik ook eens volledig zonder suiker werken 🙂

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 augustus 2017

Jan.. maak een hoekje vrij in je garage.. had ik al eens tegen je gezegd.. mijn fiets staat ook al een jaartje buiten en daar sta die best.. hhahah 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 augustus 2017

Haha Leon je hebt wel goede ideeen! In vaatjes stoppen kan wel, maar als het niet gepasteuriseerd wordt moet het wel zo snel mogelijk die vaatjes weer uit. vers geperst appelsap begon zelfs in de koelkast nog spontaan te gisten bij mij.

Mijn fiets heb ik 10 jaar geleden al verkocht haha, de schuur staat vol met stookwinkel spullen 🙂

Vergisten gebeurt bij mij gewoon in de woonkamer 😉

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 15 augustus 2017

hoy,

Dat is mischien iets voor jullie.

https://www.youtube.com/watch?v=TVcPfjKV-Kg

grts.

Forum Lid
op 15 augustus 2017

de video is wel van 2011 maar misschien bestaan ze nog wel, en als jullie een redelijke grote hoeveelheid bij elkaar krijgen komen ze misschien wel naar een locatie, die jullie voor stellen.

Admin
op 15 augustus 2017

Ik had de film laatst gezien, ze bestaan nog wel hoor. Je kunt gewoon naar ze toe gaan, dat kan het hele jaar door. Als ze op locatie komen persen moet je minimaal 3500 kilo hebben.

 

Je kunt ook kiezen om niet te laten pasteuriseren als je wijn gaat maken, dat moet wel op afspraak omdat daar de machine deels voor moet worden aangepast.

 

Ik heb steeds appel eau de vie gemaakt door toch suiker toe te voegen, en die was erg lekker hoor. Maar als ik grote hoeveelheden sap kan krijgen wil ik het wel eens proberen zonder suiker. De kwaliteit zou dan uitmuntend moeten zijn.

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Ok de suiker haal ik uit de winkel en ook de gist bij de bakker maar dat is het dan,daar ontkom ik niet aan,maar de rest alleen fruit.gr?Chris.V.ps ik bedoel het niet verkeerd ,maar ik vertrouw de voedsel industrie niet kijk nu naar onze eieren.

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Fruit word even goed bespoten hoor 😉

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Ben ik mee eens,overal zit troep in maar ik probeer het zo veel mogenlijk te beperken.gr?Chris.V.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 augustus 2017

hahah.. suiker of geen suiker.. das inderdaad een goede optie.. maar kunnen wij als groep nog 3500kg appels opkopen bij zo’n boer??.. lijkt mij dat die ook hun afzetmarkt hebben.. 

Maarjaah.. dat worden wel 100de liters.. misschien toch iets te veel

Admin
op 15 augustus 2017

Jawel hoor, als de boer bij ons een dubbeltje per kilo meer kan krijgen dan bij de groothandel dan verkoopt hij ze aan ons. Dan maar wat minder naar de groothandel.

 

Voorlopig hangen ze nog aan de boom, lummel kon ook zo 250 kilo reserveren. Dat is voor zo’n fruitboer natuurlijk peanuts, en dat is 3500 kilo denk ik ook.

 

En anders haal ik hier een paar bag in box pakken, heb ik eerder gedaan en gaat heel goed. http://betuwsefruitshop.nl/shop/webshop/category/p5-l-bag-in-box-met-tapkraan

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

ik denk dat dat een beetje veel is maar ik kom makkelijk aan 200 kg. ook nog gratis,maar ik heb een vriend die daar voor zorgd?Gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 15 augustus 2017

Jawel hoor, als de boer bij ons een dubbeltje per kilo meer kan krijgen dan bij de groothandel dan verkoopt hij ze aan ons. Dan maar wat minder naar de groothandel.

 

Voorlopig hangen ze nog aan de boom, lummel kon ook zo 250 kilo reserveren. Dat is voor zo’n fruitboer natuurlijk peanuts, en dat is 3500 kilo denk ik ook.

 

En anders haal ik hier een paar bag in box pakken, heb ik eerder gedaan en gaat heel goed. http://betuwsefruitshop.nl/shop/webshop/category/p5-l-bag-in-box-met-tapkraan

 

Van Stookforum

De fruitboer had het sowieso over 1500 kilo. Dat zou een hoop sap zijn en daar ben je met een appelvreter in 4 uur doorheen las ik. Zo’n ding is voor een paar tientjes te huur. Dan komt het sap op nog geen 2 kwartjes de liter. Ik heb in ieder geval een hoop sap nodig wil ik met de Grainfather een 2e keer kunnen overhalen. Maar ja, dan heb je ook wat verwacht ik. Misschien doe ik overigens vandaag de spiritrun kirsch. Weet nu al dat hij heel erg lekker gaat worden. En dan weet ik ook hoe de kirsch smaakt helemaal zonder suiker en met een beetje suiker. 

Admin
op 15 augustus 2017

De appelvreter is wel een mooi ding, ik zit de filmpjes van Speidel nu te kijken. maar naast de appelvreter moet je ook nog de hydropers huren he, anders heb je alleen pulp.

Verder wel een top ding, capaciteit van 1000 kilo per uur 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=_WT0rVg-4l4

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 augustus 2017

Morgen ga ik een verslagje maken over hoe je hard fruit (ik ga appels gebruiken)  kunt behandelen met pectolase en zo het sap kunt laten vrij komen zonder sapcentrifuge of stoomextracor te gebruiken.

Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe snel dit verloopt ?

 

Forum Lid
op 16 augustus 2017

Dat is een mooi experiment zeg. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 augustus 2017

Hey jongens

Ik heb als proefje  begin juli calvados  gemaakt van die XL bussen appelsap van de lidle  25 liter met 2 kg suiker en champagne gist ik vindt dit goed gelukt ruikt heerlijk die heb ik 3 weken met whiskychips laten staan.De opbrengst was 2,5 liter aan 40° en is nu nog aan het rijpen in de kelder 

 

Admin
op 16 augustus 2017

Dat kan ook heel lekker zijn, ik heb het ook wel eens zo gedaan (zonder de houtrijping dan) Je kunt er een prima borrel van stoken.

Admin
op 16 augustus 2017

Hierbij het beloofde experiment met hard fruit en pecolase enzymen. Halverwege het experiment!

https://www.stookforum.nl/thread/appels-of-ander-hard-fruit-ontsappen-met-pectolase-enzymen/

 

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Stokerke,

Misschien heb ik iets gemist (of lees ik verkeerd), maar is de opbrengst van 2,5l à 40% niet heel magertjes ?  

Ik heb even een kleine berekening gemaakt:

Appelsap bevat minstens 10gr suiker per 100ml (dus 100gr per liter).  Dus als we uitgaan van dit minimum zit je met 25l x 100gr = 2,500 kg suiker voor je 25l mash.  Je voegt nog eens 2 kg suiker bij, dus in totaal 4,5 kg suiker op 25l, oftewel 180gr suiker per liter mash.  16 à 17gr suiker in 1l mash levert 1% alcohol.  In jouw mash zit 10x zoveel suiker dus je zou makkelijk aan 10 à 11% alcohol moeten komen vóór distillatie.  Dat wil zeggen dat je opbrengst onder ideale omstandigheden ongeveer 2,5l à 100% (of 6,25l à 40%) zou moeten zijn.   Jouw opbrengst van 2,5l à 40% wil zeggen dat je mash slechts 4% alcohol bevatte vóór distillatie.  Ik weet dat ik hier een theoretische vergisting/distillatie vergelijk met een praktische, maar ik stelde me toch de vraag vanwaar het grote verschil tussen de twee ….

Forum Lid
op 17 augustus 2017

weet het niet ik stook met een alambiek

en ik dacht 8° te hebben gehad ik ga het volgende keer allemaal beter opschrijven en ook zachter stokenen men briefje bijhouden 🙁 en heb misschien mijn cuts wat groot genomen maar ben best wel tevreden van de smaak is heel zacht en smaakvol ,ik ga dit nog wel eens doen dit is vrij gemakkelijk  en niet zo duur om te maken he 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 25 augustus 2017

Ha ha het is zover maandag appeltjes halen in de AH de JUNAMI appel komt in promotie 🙂

Calvados maken van verse appels  dat zal ik ook maar eens proberen he de pectine is onderweg  besteld in de winkel hier , Van  Timing gesproken ,we weten weer wat te doen volgende week

Groeten

 

Admin
op 25 augustus 2017

Leuk! Dan kun je aan de slag!

Als je de pecto enzymen vandaag hebt besteld heb je ze waarschijnlijk morgen al in huis.

Dan kun je maandag direct aan de slag!

De junami is leker zoet! Dus doe er geen suiker bij! Dan blijft de smaak lekker zacht. 

Houd ons op de hoogte he!

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Yep ik heb ze gisteren bij je besteld maar de track en trace gaat nog niet zal voor morgen of maandag zijn 

Groeten

 

Admin
op 25 augustus 2017

Gisteravond zie ik, gaat vandaag met DPD mee. Ik heb aangegeven dat het zaterdag geleverd mag worden, maar daar houd DPD niet altijd rekening mee. Morgen kun je zien of het met de bezorger onderweg is, anders gaat het toch maandag worden.

 

De appeltjes komen toch maandag pas, dus gaat helemaal goed komen 🙂

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Yep geen probleem ik heb tijd 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 januari 2019

Deze week in de aanbieding bij Aldi:  2 kg Jonagold voor € 1,29. Klinkt als een go.

 

Crew member
op 21 januari 2019

Dus ik kom daar.. hele schap Jonagold leeg.

Forum Lid
op 22 januari 2019
hele schap Jonagold leeg.Van Nimrax

Voor of na dat je langs geweest bent.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 26 augustus 2019

Het is voor mij Hoogdag vandaag 

Heb een klein fruitpersje van 18 liter gekocht en is vandaag binnen gekomen , 75 euro en voor dat geld kan ik het niet zelf maken

Deze morgen appels van de nieuwe oogst gaan halen , 35 kg voor 24,5 euro en de volgende maal kan ik er bekomen aan 4.5 euro per bak van 14 kg,hier en daar zit er dan wel een plekje op, moet wel op voorhand afspraak maken dan 

Forum Lid
op 26 augustus 2019

Dat plekje kun je er bij gooien ook als er een paar rotten bij zitten of met schimmel.dat maakt niets uit.

Forum Lid
op 27 augustus 2019

Heb 17 liter sap van 34 kg appels

De appels zijn geraspt en dan pectozym bij gedaan en een nacht laten staan voor ik ze geperst heb , maar deze morgen zag dat wel een beetje droog uit . 

bij mij heeft het zijn sap niet losgelaten , hoe zou dit komen ?

Er staat 2 gram per kg maar heb heel het zakje van 100gr opgebruikt met 1 liter water per volle ketel

Had 2 volle ketels gerapte appel

 

Forum Lid
op 27 augustus 2019

Ik begrijp het effe niet,je hebt 17 liter sap van de appels,en dan zeg je dat het er een beetje droog bij staat.

Forum Lid
op 27 augustus 2019

Ja als je het vergelijkt met de foto van jan die hij toont staan de appelschilfers in het sap , bij mij was het sap maar op 10 cm van de bodem en had dan nog 1 liter water bij.

Ik heb het enorm moeten persen om het sap vrij te krijgen

Forum Lid
op 27 augustus 2019

Kan aan de appels liggen,als daar niet veel sap in zit dan krijg je er ook niet veel uit,gooi anders de rest in een ketel met wat water en kook het een beetje zacht,maar niet tot appelmoes,maar tot compote gooi er wat suiker bij,als het niet zoet is en de ketel in en vergisten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 augustus 2019

Cider maken kan ik. Iemand nog een handout voor een goede calvados? Ik heb gelezen op eiken en karamel die niet zoet is… hoe krijgt men dat voor elkaar? Ik ben B klasse kok en heb hier nog nooit van gehoord. 

Forum Lid
op 26 augustus 2019

Laat hem eens zonder eiken even liggen,en kijk dan of je hem op eiken wil.is zo ook lekker en ruikt heerlijk naar appels.eiken kun je nog altijd.

Forum Lid
op 1 september 2019

@ ChrisV   Stook jij de appel 1 of 2 keer? Ik heb gisteren 20 l appelwijn gestookt en dat ruikt nu al lekker.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 augustus 2019

Gisteren ongeveer 100 kilo appels gekregen, vandaag versnipperd en in de vaten om een tijd te vergisten. Nog geen gist of iets anders toegevoegd dat doe ik volgende week. Groet, @ndré😎🥃

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 30 augustus 2019

100kilo, lekker bezig @ndre! Je kan ook een keer kiezen voor wilde vergisting…
Ben je eigenlijk nu al klaar. 😉

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Nimrax, Misschien ga ik dat ook wel doen, volgende week op vakantie en oktober weer terug. zou ik er nog suiker bij moeten doen?. Nee ik heb geen meters waar ik het SG en weet ik wat allemaal mee meet.

Groet, André

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Heb deze week nog wel een 40 liter ton met appels en peren gemaakt, die begon ook vanzelf te vergisten. Groet, @ndré

 

Admin
op 30 augustus 2019

Zijn ze goed zoet? Zonder meten kun je ook nog proeven natuurlijk. Dan kun je het proberen. 

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Jan, ik ga dat vanavond wel proeven, en dan kijk ik wel of ik morgen suiker moet halen.

Groet, @ndré

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Leuk André. Ik krijg zondag veel zoete appels. Wil nog even met Robbert in overleg wat te doen. 

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Kun je ook lekkere drankjes van fabriceren Murmullo.
Cheers, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Totaal 2 x 60 literaat boordevol met appel.
Gaat iets lekkers worden over een tijdje.
Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 31 augustus 2019

Vaten met appel/peer staat te vergisten, beide vaten bijna overgelopen (te vol), snel een lading overgeschept in een ander vat, nu alles onder CONTROLE. Loat goan, Groet, @ndré 🥃😎

Forum Lid
op 1 september 2019

@André hoe heb je ze versnipperd? Maak je, je geen zorgen om de klokhuizen?

Forum Lid
op 1 september 2019

Murmillo, ik heb ze met een schredder versnipperd, en nee ik ben niet bang voor de klokhuizen. Ik gooi voldoende voorloop weg
1 maal stoken voor de meeste smaak.
Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 1 september 2019

ik laat ook allen aan de appels en peren fijn malen en laten gisten, gisteren de laatste op fles gedaan  gr erik

Forum Lid
op 1 september 2019

Ik heb vanavond 35 kilo appels gekregen en krijg nog wat. Sta te springen voor een nieuw projectje.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 september 2019

Gisteren een kleine 37kg goudrenetten uit de boom gehaald:

Ga van de week nog even terug om de resterende +-15kg eruit te halen. En toen zag ik vanuit mijn ooghoek nog een walnoot boom staan dus daar gelijk er ook maar een paar uitgevist

Nu nog even kijken waar ik wat zoete appels uit de boom mag halen. Heb wel al een mooi adres voor pruimen voor volgend jaar, mag in ruil voor een 2tal flesjes palinka een paar boompjes leeghalen😁

Forum Lid
op 23 september 2019

Heb je mooi geregeld Marca👍.

Forum Lid
op 23 september 2019

Wat gaaf! Ben benieuwd Marca. Mijn appels staan nu 2 weken rustig door te bubbelen.

Forum Lid
op 23 september 2019

Ik ga ze binnenkort verwerken, wou een mengsel maken van zoete en zure appels voor de calvados heel misschien nog een klein deel peren toevoegen deze zag ik ook nog hangen. Heb pecto enzymen liggen maar twijfel om deze ook te gebruiken wil zo veel mogelijk aroma behouden. Wordt met pulp en al verstookt na een wilde vergisting (Ph proberen op 4 te krijgen).

Iemand nog tips voor het bovenstaande?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 oktober 2019

ik ben volgende week hier op bezoek

https://www.les-vergers-de-romilly.com/l-exploitation/

Forum Lid
op 2 oktober 2019

Mooi Erik. Ik zou zeker even gaan kijken. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 oktober 2019

Mooie wereld ook Erik .
Mijn klok komt daar vlakbij vandaan . “Mondiville”

Forum Lid
op 2 oktober 2019

Ook erg mooi! Te complex voor mij, maar zeker interessant. 

Forum Lid
op 3 oktober 2019

robbert wij zitten dan een 50km verder

 

Forum Lid
op 3 oktober 2019

Wordt een leuke trip die je gaat meemaken .
Dat deel van Frankrijk is ook gastvrijer en hartelijker dan het toeristische zuiden .
We gaan meegenieten van jou ervaringen en foto’s !

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 oktober 2019

ik heb maar 1 appelboom staan, maar wel meer dan 400 kg appels er aan, 1 vat met pulp laten vergisten en 1 vat met sap laten vergisten, het distillaat van het vat met pulp zit meer appel smaak aan dan zonder pulp, maar zonder pulp stookt veel schoner maar ook weer minder opbrengst. met pulp moet veel langer staan te gisten en vooraf laten fermenteren is wel aan te raden, 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 14 oktober 2019

Omdat ik wat ongeduldig was heb ik 2 weken geleden al wat geprobeerd te vergisten.

33kg appels ontdaan van het klokhuis, in stukken gesneden, met pecto enzymen bewerkt en water toegevoegd. Start SG +-1.027. Dit was veelste laag natuurlijk. Leermomentje voor de volgende keer: Het fruit was nog niet rijp genoeg, stukken te groot gesneden en teveel water toegevoegd met de enzymen.

Het heeft wel wild vergist dus dat ging gelukkig wel goed. Eindresultaat pak em beet iets meer dan een litertje alchohol. 

Gelukkig heb ik nog zo’n 60kg appels 
(mengsel van zoet en zuur) liggen welke nu de tijd krijgen om wat door te rijpen. En om het fijn maken van de appels wat te versnellen deze machine aangeschaft

Plan is nu de appels wat beter te laten rijpen, fijn shredden en daarna wederom wild te vergisten. Hopen dat het langer wachten nu meer zetmeel omzet in suikers.

Forum Lid
op 14 oktober 2019

Je zou na shredder de appels net onder water zetten . 2 vingers breed het water er boven . even de kook erover . . Flink roeren komen resten pitjes boven drijven . Schep deze weg . ( pitjes kunnen geen kwaad maar geven iets bitter )
Ook al ga je wild vergisten voeg wat voeding toe b.v. Wat soja bonen , grauwe bonen deze even net kook erop of tofu .
Klein Handje vol is voldoende op 60 kilo.

Forum Lid
op 14 oktober 2019

Is het dan niet zo dat ik dan alle gist kapot kook?

Ik heb ook niet echt een pan beschikbaar in dat formaat om even de kook erover te gooien.

De soja bonen ga ik zeker meenemen in het recept. Wou tevens wat kippengrit toevoegen om te zorgen voor een ph buffer dat deze niet te ver kan dalen. is het ook verstandig indien het nodig is de ph naar 4/4,5 bij te stellen ?

Forum Lid
op 14 oktober 2019

ik zou even wachten met kippengrit .
het product mag iets verzuren . pH aan begin van 4,5 zal tijdens gisten 1 punt kunnen veranderen . Dat geeft meer dat het niet overslaat naar schimmelen later in vergisting .
normaal ondanks snel kook erover zal gisting wanneer je het vat open en warm 23-28 gr hebt na 2 a 3 dagen gaan gisten .
Gaat het niet snel genoeg wrijf wat brandnetel bladeren tussen handen kapot en voeg die toe .

Forum Lid
op 15 oktober 2019

Okee dan ga ik denk toch op zoek naar een paar grotere pannen om het een en ander even door te koken. Het kippengrit zal ik voorlopig wel links laten liggen. Thanx Robbert!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 14 oktober 2019

even wat fotos van mijn vakantie in de normandie en het bezoek bij een calvados stoker

Forum Lid
op 14 oktober 2019

leuk ! Vast genoten daar .
Nog een still gezien . ??

Forum Lid
op 14 oktober 2019

ja robert het was leuk alleen de rit niet 12 uur rijden en dat met kleine kinderen en 2 honden maar de rest was ok

en wat bedoel je met nog een still gezien ?

 

Forum Lid
op 14 oktober 2019

Mooie Schredder Marca, wat voor een is dat en waar heb je die gekocht?. Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 14 oktober 2019

Had je nog stookketels gezien Erik ?

Forum Lid
op 14 oktober 2019

ja een paar robbert maar rondleidingen werden alleen in grote groepen gedaan

Forum Lid
op 15 oktober 2019

Hey @ndre, Ik heb deze bij wiltec vandaan in duitsland. Het is gewoon een shredder vergelijkbaar met de Speidel. Het verschil zit hem er wel in dat de speidel 2 roterende messen op een plaat heeft en deze maar 1. Ik zal binnerkort wel wat meer foto’s ervan plaatsen. Tevens moet ik hem ook nog echt goed testen. Dus zal jullie op de hoogte houden hoe die werkt!

 

Forum Lid
op 15 oktober 2019

Hoi Marca, ik verwerk jaarlijks ook heel wat appels, ben benieuwd naar je ervaring met jou Schredder en foto’s er van?. zou je ook een foto van het mes op de foto willen zetten?. Alvast bedankt. Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 15 oktober 2019

Hey @ndre, Ik heb deze bij wiltec vandaan in duitsland. Het is gewoon een shredder vergelijkbaar met de Speidel. Het verschil zit hem er wel in dat de speidel 2 roterende messen op een plaat heeft en deze maar 1. Ik zal binnerkort wel wat meer foto’s ervan plaatsen. Tevens moet ik hem ook nog echt goed testen. Dus zal jullie op de hoogte houden hoe die werkt!

 

Van Marca

Interessant!

Forum Lid
op 20 oktober 2019

Hierbij wat foto’s, helaas nog geen tijd gehad om hem te gebruiken. Wel nog wat extra “appeltjes” op de kop weten te tikken. Deze waren te groot voor de boer om ze te verkopen aan de winkels dus mocht er wat plukken voor een mooi bedrag. Tevens meneer geholpen met zijn eigen appelcider kit. De gisting kwam maar niet op gang zelfs na 4 dagen niet. Het bleek dat die gist in lauw water van 35graden had opgelost. Dus denk dat het probleem snel opgelost is door nieuw gist toe te voegen.

Foto’s van de shredder, deze was voor 280€ in RvS Inc verzending vanaf Duitsland bij wiltec te bestellen:

de jonagold appels

hopelijk volgend weekend een update over het daadwerkelijk gebruiken van de shredder

 

Forum Lid
op 20 oktober 2019
Forum Lid
op 20 oktober 2019

Hoi Marca,
Mooie schredder👍, ik hoop dat je er veel gebruik van zult maken.
Zelf haal ik de klokhuizen er niet meer uit maar versnipper ik ze mee hierdoor moet ik meer voorloop weggooien.
Bedankt voor de foto’s , Chers, @ndré😎🥃

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 oktober 2019

Verleden jaar ook het land van de 3 C’s gedaan

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 18 oktober 2019

Ik heb vandaag een workschop bijgewoond bij brouwland. Wat ik daar leerde is dat je voor calvados normaal gezien geen eetappels mag gebruiken. In Calvados voegen ze geen extra suiker toe. Men maalt de appelen fijn, perst ze en laat het sap volledig uitgisten met wilde gisten. en stookt dan na een maand of 6 pas uit.

Crew member
op 18 oktober 2019

Jeetje Raposka, 6 maanden fermentatie…daar kunnen de ongeduldjes hier nog iets van leren…

Forum Lid
op 18 oktober 2019

Ben nu nog bezig mijn Calvados aan het stoken, al 18 liter (verdund) van 50%. Loopt nog steeds en wat er nu nog uitkomt is 60%.

Kiekn wat,t word, cheers, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 18 oktober 2019

Inderdaad als ik de stokerij heb bezocht hebben ze het ook gezegd ? er word gewerkt met zure en zoete appels , maar de zoete appels zijn nog zo zuur dat ze niet eetbaar zijn

Jammer, maar weet niet meer welke rassen ze gebruiken

Forum Lid
op 18 oktober 2019

Ik ga dit weekend ook appels verwerken, zure, zoete, en er tussen in. Ik ga ze vergisten met bruggenman gist. Wil ook een goed project calvados proberen. 

Forum Lid
op 18 oktober 2019

@stook was het niet “Noel ” appels ? of “Noel de Champs”?
er zijn fruit telers in noord oost polder die deze kweken voor een in nederland gemaakt “Calvados ” copie drank dus een “eu de vie” en ze gebruiken de “james grave” in de combinatie .

Forum Lid
op 19 oktober 2019

Ik zou het niet meer weten wat voor appels , die werden wel gekweekt daar in de omtrek

Je kan de foto’s bekijken https://www.tripadvisor.be/Attraction_Review-g7949311-d6870106-Reviews-Calvados_Christian_Drouin-Coudray_Rabut_Pont_L_Eveque_Calvados_Basse_Normandie_N.html

Het is deze die ik heb bezocht

Het koelwater kwam van een beekje die er langs stroomde

Forum Lid
op 19 oktober 2019

Even nageslagen betreft appel rassen

I.d.d. De noel de champs , argile rouge , rambour D ‘ete en jacques Lebel zijn gebruikte rassen .
deze moeten allen natuurlijk vergist en langzaam minimaal een maand . .

Forum Lid
op 20 oktober 2019
Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 23 oktober 2019

Ook eens gemaakt, of nouja, geen calvados, maar wel een appelstookje. Ik heb hem blank gelaten, en het was op voor ik er ergen in had. Heerlijk spul, moet ik eigenlijk ook weer snel aan beginnen…
In mijn gedachte leek het me het best om een combinatie van verschillende (commerciële) rassen te gebruiken. Ik heb geloof ik 2 kilo Granny Smith gebruikt voor het zuurtje, 4kg Elstar, 6kg Royal Gala, 6kg Golden Delicious en nog een aandeel Kanzi geloof 2 kilo. Zonder klokhuis verpulpt tot 18L (zullen wel meer appels geweest zijn) en aangevuld tot 21L met één kilo geïnverteerde suiker. Was prestige fruitgist, had geen cidergist op dat moment. Gaf een mooi balans, en Granny Smith kwam het meest naar voren in het distilaat, gevolgd door rijpe Golden Delicious en Royal Gala smaak.
Nu wil ik nog meer vloeken in de kerk door een keer appelsap te vergisten en te distilleren😅 zowel uit concentraat als ruwe, wil even zien wat voor resultaat dat geeft in verhouding tot een pulp gisting. Als het een neutrale appelsmaak geeft, kan ik m’n vat vol houden, en m’n drank goedkoper. Ben overtuigd dat het afdoet van smaak, maar ach, soms dient gemak de mens. Sinds ik van de techniek van raspen oor gekregen heb, kreeg ik wel meteen weer inspiratie om de appels op een staaf te prikken, en de staaf met een boor aan te drijven.

Forum Lid
op 23 oktober 2019

Ik stook wat ik voor niets of bijna voor niets krijg maar ik heb dat geluk.ik deel maar krijg veel.

Forum Lid
op 23 oktober 2019

Pikketanus, het is nu appel oogst seizoen. Je kan eens bij een appelboom eigenaar langs gaan of vragen in je kennissen kring. Ik kreeg vorige week nog 30 kilo die ik verpulpt heb en gekookt. Ras weet ik niet, maar, gist als een malluh. 

Forum Lid
op 23 oktober 2019

Haha ik ben omringd door “zuunige Zeeuwen” (lees zuinig/gierig) Chris, ik mag al lang blij zijn dat er een soort van zwijgcultuur bestaat vanwege de grens (stamt af van de smokkel van oa boter), maar zul je ook wel herkennen in Limburg;) wanneer je hier iets geeft verwachten ze eerder dat je dat blijft doen, dan dat ze waardering tonen door iets terug te betekenen/geven. Uiteraard uitzonderingen daar gelaten, maar toch. Meestal moet ik het doen met een droge “dankjewel”. Ben dus ook zo goed als gestopt met overal weggeven, zo veel verstook ik nou ook weer niet en ga geen extra uren maken om anderen in hun behoefte te voorzien. Schenk nog wel graag een glaasje uit hoor, maar flesjes meegeven doe ik niet meer zomaar aan.
Heb een redelijk vertrouwde fruitteler, een appel/perenboer die nog ander fruit verkoopt in zijn boerenwinkel. €0,50/kg voor winkel kwaliteit, moet nog eens achter buitenbeentjes vragen, drukt de prijs waarschijnlijk wel. Normaal laat ie daar sap van persen (denk ik, wordt ook verkocht in hun winkel) maar zal ‘m ook niet veel opbrengen. Ook nog wel een maat met een boom of 5 waar niets mee wordt gedaan.
Klopt het is oogstseizoen, maar komt nu niet uit, ben nog bezig met druiven, likeur, komt nog een whisky bij, bier en wijnbrouw😂
Ik ga over een week of 2 eens om appels denk ik, dan kan ik ze ong een weekje laten narijpen, m’n druiven verstoken en een vat appels klaarmaken tussen de bedrijven door.
Bij de kennis is een vroeger rijpend ras ofzo, ligt ondertussen al lang verrot op/in de grond. Zijn anderhalve maand geleden al van de boom gevallen, en toen wederom geen tijd, want pruimen:p

Forum Lid
op 24 oktober 2019

Ah, zo slecht heb je het nog niet hoor ik al.

Forum Lid
op 24 oktober 2019

Ik geef alleen weg aan mensen die het verdienen,er zijn soms anderren die vragen ook wel eens om een fles maar die hebben pech,ik krijg veel van mensen om mij heen die niets terug verwachten.ik heb ze uitgesorteerd.ik heb gelukkig veel mensenkennis.ik ga mij niet uitsloven voor profiteurs.

Forum Lid
op 24 oktober 2019

Chrisv vandaag 400 kilo appels aangeboden gekregen en zelfs al een paar kisten mispels .
Ik heb het afgeslagen .
Geen zin meer .
Gisttonnen en ketels schoon . Volgend jaar maar weer eens zien voor iets lekkers te maken .

Forum Lid
op 24 oktober 2019

Genoeg is genoeg.

Wel jammer. Is een aanzienlijke hoeveelheid appelpret, in welke vorm dan ook.

Hier in Amsterdam weinig tot geen van dit soort aanbiedingen, helaas. 

Forum Lid
op 24 oktober 2019

GercoK Noord oost polder zit vol met appels die net niet aan o.a. AH eisen voldoen . gaat naar de varkens .
vroeger liep ik wel warm voor zoiets .
Maar zit geen uitdaging meer in .

hoewel appeltaart kun je me nog wel voor wakker maken . 😄😄

Forum Lid
op 25 oktober 2019

Ik ben net begonnen met stookwijn maken en verwerken tot drank. Uitdagingen genoeg de komende jaren. Fruit stoken, dat is wat ik wil gaan doen. Nu begonnen aan de eerste batch met melasse van Pinostoker. Staat vrolijk te pruttelen in de keuken.

Ik ben erg geïnteresseerd geraakt in het zelf gist maken, o.a. door de berichten die jij hierover geschreven hebt. 

Eerst dit onder de knie krijgen, daarna gist maken.

Forum Lid
op 25 oktober 2019

Dat is zeker ook de goede weg om te gaan .GerkoK.👍
Simpel beginnen met een rum , whiskey , vodka of gin .
Beetje daarmee stoeien en zo wat vaardigheid op te bouwen .
Daarna Fruit stoken zal dan zeker voor jou nog nieuwe uitdagingen kunnen brengen .
Maar dan wel deDe echte manier van brandy’ s en au de vie maken . 😃
Misschien trekt op de duurt de charantaise of het overhalen op 2 of meer ketels jou in de toekomst dan ook . De echte manier van brandy’ s en au de vie maken .
En daarna wie weet daarna de klooster en exotische likeuren op brandy / cognac basis .

Ik zit nog na te denken wat ik volgend jaar weer eens zal maken .
Geen idee nog . 😊

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 31 oktober 2019

calvados van eigen appels uit de boomgaard, net zo als de pruimen voor de palinka. Ongeveer 25 liter sap, vergist. en na 1 keer stoken al zo lekker dat ik hem geen tweede keer ga stoken. opbrengst zonder voor of naloop 4 liter van 47% met de coppedome op de t500. en vermogensregelaar

heb er nu eikenchunks op gezet ongeveer 32 gram die getoast zijn in de oven. kijk is wat een kleur al na al ongeveer een uurtje. 

Forum Lid
op 31 oktober 2019

Robbert ik pak altijd al het fruit als ik plaats heb,ik denk altijd mischien komt er volgende jr niets.wat ik heb heb ik.en hier gaat het vlug op.

Forum Lid
op 1 november 2019

Handig zo’n eigen boomgaard waar je je eigen “palinka en calvados” bomen heb staan. 4L van 47% is een mooi resultaat voor 25L sap.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 1 november 2019

Afgelopen weekend de shredder gebruikt hiermee circa 100kg appels tot pulp gemalen. Werkte zeer fijn, het enige nadeel was de (te) grote appels. Deze moesten eerst in vieren gesneden worden voor ze er goed doorheen kwamen. Al moet ik zeggen dat deze appels wel extreem groot waren.

Robberts advies geprobeerd op te volgen met het koken van de appels. Ik dacht slim te zijn door ze in de grainfather te kieperen en hem langzaam op temperatuur te laten komen. Dit was geen succes.

Wel wat Biologische Tofu gekookt en toegevoegd aan het grote 60L gistvat en de stookforum gistvat.

Na een tweetal dagen kwam de vergisting erg goed op gang. Helaas had ik aan 15L kop ruimte nog niet genoeg. En eindigde dit in een appelsap ballet op de grond en boven op het deksel.

Nu wachten tot het vergist is en dan stoken. Heb in de tussentijd het bodemfilter en de kookzak binnen gekregen van ome Aliexpress. Dus aanbranden gaan we niet meer doen in de ketel.

Forum Lid
op 1 november 2019

Marca, had je ook gemaild. Maar, dat bodemfilter heb je daar ook een link van? Misschien kan ik hem ook in mijn ketel gebruiken. 

Forum Lid
op 1 november 2019

Klopt ik had je ook een berichtje teruggestuurd! Maar hierbij wat ik je gestuurd heb. https://m.nl.aliexpress.com/item/32973873134.html?pid=808_0009_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.32973873134&aff_trace_key=&aff_platform=msite&m_page_id=9759amp-DwoZTlMqI8HfO6Q9r6HwCA1572635802805

Let wel op: Hij is van dun RvS en slecht verpakt tussen twee stukken karton in en hierdoor kwetsbaar voor vervorming. Wel weer makkelijk terug te vormen natuurlijk maar niet perfect meer erna. Hij sluit goed af in de ketel op een kleine rand van paar mm rondom.

Forum Lid
op 1 november 2019

Ik heb zelf een bodemrooster gemaakt van een stuk rvs gaatjesplaat en een paar rvs boutjes en moertjes.

Rvs gaatjesplaat op diameter geknipt die in de ketel past.

Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 1 november 2019

Dank! Mijn broertje is aan het stunten met zijn t500 dus zal hem deze adviseren. Thnx m8

Forum Lid
op 1 november 2019

Ik heb zelf een bodemrooster gemaakt van een stuk rvs gaatjesplaat en een paar rvs boutjes en moertjes.

Rvs gaatjesplaat op diameter geknipt die in de ketel past.

Groet, @ndré🥃😎

Van @ndré

Ook mooi André. Ben alleen niet zo handig. Heb nu voor mezelf en hem een rooster gemaakt van aluminium in de ketel. We kunnen weer door. Word met de dag creatiever.

 

Forum Lid
op 1 november 2019

Dat vind ik ook leuk aan deze hobby, creatief bezig zijn. Nooit zeggen dat je iets niet kunt, gewoon durven, proberen en advies vragen indien nodig. Je kunt meer dan je denkt💪. Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 2 november 2019

murmillo

ik dacht dat robert er nog heeft voor de T500

Forum Lid
op 2 november 2019

Dat vind ik ook leuk aan deze hobby, creatief bezig zijn. Nooit zeggen dat je iets niet kunt, gewoon durven, proberen en advies vragen indien nodig. Je kunt meer dan je denkt💪. Groet, @ndré😎🥃

Van @ndré

Nou dat is een understatement. Heb dit jaar meer gedaan en gekund dan ik dacht. 

Forum Lid
op 2 november 2019

murmillo

ik dacht dat robert er nog heeft voor de T500

Van evds3

Dank Erik, ik heb hem al gevraagd. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren