Chartreuse recept

Geupdate op 5 september 2020 in Recepten
3 op 27 december 2017

Op deze manier heb ik meerdere malen een heerlijke chartreuse weten te maken .

Het is van belang bij deze delicate drank om nauwkeurig te werken .

Chartreuse :

5 gr alpenbijvoet

 5 gram angelicawortel

2,5 gram angelicazaad

5 gram anijszaad

5 gram arnicabloemen

2,5 gram bisamzaad

5 gram cirtoenmelisse

schil van 5 citroen  [vers ]

2,5 gram ivakruid

10 gram kalmoes

kaneel  3 a 4 pijpjes  

10 gram kardamom

1,5 gram kruidnagel

10 gram kruizemunt

10 gram pepermunt

1 gram saffraan

2,5 gram salie

1,5 gram selderijzaad

5 gram tijm .

10 gram kamillebloemen [ vers )

2,5 liter alcohol 85%

trek de kruiden 5 dagen op de alcohol zeef dan door kaasdoek .

neem ½ liter  van de maceraat apart !

De  rest  ( 2 liter) vermengen met water tot onder 50% en in stookketel  gieten

De gebruikte kruiden voor meceraat in kaasdoek , korf / kruidenbol in ketel

plaatsen en zo distilleren .

na distilleren  het apart gehouden  maceraat  toevoegen aan de alcohol / chartreuse .

Voeg nu per ½  liter 300gram suiker siroop toe en vul aan met gedistilleertwater  .of chaufontaine

Laat de chartreuse  ten minste 12 weken rijpen .

Voor bij kleuring kunt u safraan of brandnetel toevoegen en na enige dagen weer onttrekken aan de drank

 zo nodig  klaren met  eiwit of vislijm .

tip . neem borrel glas bij voorloop . proef en ruik welk deel  je weggooit voor beste smaak  . let ook op wanneer  je stopt met het distillaat en overgaat op naloop .

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 5 september 2020

Hoi Robbert, ik ga de kruiden verzamelen en ga proberen er een lekker drankje van te maken👍

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 september 2020

Een 2e Chartreuse recept .

Voor chartreuse 5 liter .
2,5 liter alcohol 80 % ( brandewijn uit duivenwijn )
Koriander 150 gram.
Citroen Melissa 50 gr.
Angelica 10 gr
Hysop 20 gr
Alsum 4 gr
Tijm 4 gr
Quinine 2 gr
Vanille 5 gr
Kardemom 5 gr
Muskaatbloem 5 gr
Kruidnagel 12 st
Noodmuskaat 5 gr
Anijszaad 2,5 gr
Lavendel 5 gr
Munt 14 gr
Saffraan 2 gr
Populieren knoppen 5 gr
Alpenbijvoet 5 gr
Arnicabloem 5 gr
Bisamzaad 3 gr
Kamille bloem 12 gr
Kaneel 15 gr
Kruizemunt. 12 gr
Salie 3 gr
Selderei zaad 2 gr
Citroen schil van 5 citroenen .
Iva kruid 3 gr
Kalmoes 10 gr
Zilverster ( edelweiss )3 gr

De kruiden in vijzel fijn maken en 5 dagen trekken in de alcohol..

filter de drank .
Neem ⅕ deel apart .
De rest (⅘) :gaat in ketel met toevoegen van water tegen het droogkoken.
de uitgefilterde kruiden gaat in mand in hoed of secondair ( vat ) kruiden box .

Na destilleren de beide delen samen voegen .
Daarbij 2 liter brandewijn van 40 % toevoegen.
Hierna
500 ml alpen honing toevoegen ..

Forum Lid
op 5 september 2020

Hoi Robbert, als ik alle kruiden heb verzameld ga ik het ook proberen te maken.
Ben nu op vakantie en heb 2 grote vaten met druiven staan te fermenteren die ik mooi kan gebruiken.
Bedankt voor de recepten . Groet, @ndré🥃😎

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren