Controleren met een alcoholmeter?

Geupdate op 11 mei 2020 in Stookforum
21 op 8 mei 2020

Hallo Heren, ik vroeg mij af wanneer ik gestookt hebt. kan ik de inhoud van de t500 controleren met een alcohol meter? voor de stook meete ik de stookwijn op 10% alcohol nu dat de stook klaar is meet ik de inhoud op 0% alcohol. klopt het dus dat de alcohol wat in de stookwijn was volledige is gedistilleerd? ik weet dat wanneer de t500 minder alcohol per minuut produceerd, de stook klaar is. maar ik wil het eigenlijk ook controleren met een meet instrument. alvast bedankt voor de reacties.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 8 mei 2020

Josbos, dit is al vele malen eerder aan bod gekomen; stookwijn is niet te meten met een alcoholmeter, daar zijn andere instrumenten voor nodig zoals, hydrometer, refractometer of vinometer. Dus ook de 10% die je vooraf gemeten hebt met een alcoholmeter klopt niet 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 mei 2020

Je meet bij voorkeur met de refractometer de dichtheid van je stookwijn vooraf en achteraf.

dan pak je de grootte waarde en haalt er de kleinere waarde vanaf.

even simpel.

vooraf 1100

achteraf ( na destillatie dus ) 1000

1100-1000 is 100

100×0.135 is 13,5%

 

je stookwijn was dus vooraf 13.5% alcohol.

als je na destillatie een soortelijk gewicht van 1000 had betekend het eigenlijk dat er weinig tot geen alcohol meer in zit.

nu kun je doorrekenen.

stel je hebt 10 liter stookwijn van 13,5% en je doet niet aan scheiding van voorloop enz maar alles bij elkaar dan zou je in theorie 1,35 liter alcohol van 100% moeten hebben.

dat gaat je trouwens niet lukken want 100% lukt niet, 

ik hoop dat ik de berekening geheel correct heb uitgevoerd.

Een refractometer is zo duur niet.

ik heb de meten is weten set van stookwinkel gekocht.

 

Crew member
op 8 mei 2020

Daar hoort wel een opmerking bij. Met een refractometer kun je heel simpel het start SG meten. Zodra de vergisting opgang is kun je niet de SG-waarde die de refractometer  laat zien overnemen. Dit komt doordat er suiker en alcohol in de oplossing zit. Je dient dan een correctiefactor toe te passen.

 

voorbeeld van zo’n berekening: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ 

 

Zelf houd ik altijd voor SG berekening 0,13125 aan ipv 0,135 

Forum Lid
op 8 mei 2020

Daar wil ik dan nog een kanttekening bij gaan plaatsen.

Je meet bij voorkeur met de refractometer de dichtheid van je stookwijn vooraf en achteraf.
dan pak je de grootte waarde en haalt er de kleinere waarde vanaf. even simpel. vooraf 1100 achteraf ( na destillatie dus ) 1000 1100-1000 is 100 100×0.135 is 13,5%Van hannibal

Je dichtheidsmeting, even onafhankelijk van hoe je die doet gaat uit van de S.G. waarde voor en na de vergisting, je noemt hier na de destillatie wat verwarring zal opleveren. De formule werkt als volgt;

Potential alcoholgehalte = (S.G. waarde vóór vergisting) – (S.G. waarde na vergisting) * 0,135

Niet de waarde na destillatie.

 

Forum Lid
op 8 mei 2020

Maar dan met het getal van Erik natuurlijk, we houden het op een typefoutje.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 mei 2020

Klopt.

dat tussen haakjes is ook verwarrend gebracht door mij.

normaal meet je het sg enkel voor en na het gisten.

dan weet je hoeveel alcohol er in de stookwijn zit.

ik kende enkel de ,135 en niet de lagere waarde.

eigenlijk….

het sg na vergisting is van belang, is die 1000 of 990 dan weet je dat er gestookt kan worden.

tijdens destillatie zie je vanzelf wat eruitkomt en is het de temperatuur vd kolom die bepaald of je klaar bent.

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 mei 2020

??????????

Ik snap er niks van. Noch van het Nederlands, noch van de berekeningen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 9 mei 2020

ja ik had ook z’n meten is weten set gekocht. maar de refractometer is wat mij betreft abracadabra. want als ik de waarde meet voor fermetatie en na 5 weken meet ik de waarde opnieuw (dat zal de fermetatie eigenlijk allang klaar moeten zijn zeker als je een warmte riem gebruikt en de juiste aantal kg suiker en water en een zakje classic 8 gist) meet ik de zelfde waarde. dus vandaar dat ik dacht om te meten met een alcohol meter. maar ik begrijp dat een alcohol meter geen nut heeft.

de inhoud van de t500 heeft nog steeds een licht gele kleur en het ruikt en smaak took nog steeds het zelfde als voor distilatie. kan dat een indicatie zijn dat er nog steeds alcohol in zit? de rede waarom ik hem voortijdig hebt gestopt was. omdat ik de vorige keer door had gestookt en blauwe alcohol kreeg. ammoniak dus en het was best een gedoe om de reflux schoon te maken.

ik heb ook een vinometer, kan ik die gebruiken om een meeting te verrichten? zo ja hoe deze vinometer te gebruiken?

bedankt voor de input tot zo ver heren.

Crew member
op 9 mei 2020

Als de refractometer na 5 weken hetzelfde aangeeft dan is er iets niet goed. Heb je hem geijkt met water van 20ºC?

Vinometer is prima om stookwijn mee te meten. Hij is niet heel nauwkeurig maar geeft een redelijke indicatie. Hydrometer is ook prima te gebruiken voor stookwijn zowel bij start, tussendoor als einde van vergisting.

Forum Lid
op 9 mei 2020
Forum Lid
op 9 mei 2020

ik zal de refractometer ijken met 20C water.
moet ik dan een bepaalde waarde kunnen zien?
of enkel plaatsen in 20C is voldoende?

@gompie bedankt voor de link. ik ga het gelijk even bekijken

Forum Lid
op 9 mei 2020

ik heb even googled en zie dat ik een hydrometer heb en geen refractometer.

als ik na 5 weken de zelfde waarde meet met een hydrometer waar kan het probleem aanliggen?

Crew member
op 9 mei 2020

Met water van 20ºC moet hij precies 0 aangeven.

Zorg dat de refractometer op kamertemperatuur is en het water ook dan is het goed.

 

Klein nadeel van de Vinometer is dat wanneer er (nog) suiker in de oplossing zit het resultaat niet helemaal correct is. 

Forum Lid
op 9 mei 2020

ik snap wat u zegt over de vinometer. maar dat gaat geloof ik over exacte waardes. maar als ik enkel kan meeten over er nog alcohol aanwezig ben ik tevreden. of er een verschil van 5% is. dat maakt mij niet heel veel uit. echter moet ik wel vermelden dat ik van uit ga dat de on nauwkeurigheid 5% is. heeft u een idee wat de on nauwkeurig is? u heeft het over niet helemaal correct en niet heel nauwkeurig. dat lijken mij kleine marges

Crew member
op 10 mei 2020

Je hoeft geen u te zeggen hoor 😉

 

Ik weet niet precies wat de nauwkeurigheid is. Maar wanneer je denkt dat de vergisting voorbij is dan zit er geen of nauwelijks meer suiker in de oplossing. Het is dus geen instrument om tussentijdse metingen te doen. Er is wel weer een trucje om een zoete wijn te meten, dan verdun je een paar milliliter wijn met een gelijkhoeveelheid water. Dit meet je en het alcoholpercentage vermenigvuldig je dan met twee.

Forum Lid
op 10 mei 2020

ik heb zo juist een meeting met de vinometer verricht hij gaf 4% aan. nu heb ik de t500 aangezet. ik heb ook een waterflow regulator.
en normaal moet ik de waterflow regulator een piep klein beetje open draaien om een temperatuur van 51C te krijgen. nu moet ik helemaal volopen zetten om 50C te krijgen wat zegt dit?

plus er komt helemaal niks uit. geen ene druppel.
tijdens de vorige distillatie had ik de ceramic boil
enhancers er uit gelaten en ik had ook geen conditioner aan toegevoegd.
ik heb dit keer wel de ceramic enhancers toegevoegd maar geen conditioner.

kan het zijn dat er geen alcohol meer aanwezig is waadoor er ook geen alcohol uit komt?

Crew member
op 10 mei 2020

Ik vrees dat er nog weinig vergist is en er veel suikers in de oplossing zitten. De suikers geven een verkeerd beeld dus de 4% kan wel een stuk lager zijn in het echt. Omdat het wellicht een te laag percentage is zal er niets uitkomen. 

Forum Lid
op 10 mei 2020

Ik zou er een beetje van proeven of het zoet smaakt…

Forum Lid
op 10 mei 2020

nou dat is vreemd want ik met de zelfde stookwijn wat in de t500 zit laatst 92% gestookt.
plus de stookwijn staat al 5 weken en er kwam helemaal geen co2 meer door de luchtslot.
ik heb het juiste recept gebruikt 21L water met 6kg suiker en een zakje classic 8.

ik zie nu dat er wat uit komt 1 druppel per 3 seconde ongeveer.

@gompie ik heb nog een beetje in de emmer zitten. smaakt niet zoet. het smaakt naar witte wijn. ik heb een foto gemaakt van de vinometer van de overblijfsel wat in de emmer zit.
ik zie een paar luchtbelletjes in de vinomeet resultaat. hoeveel alcohol zit er volgens jullie in de stookemmer als jullie de meeting bekijken?

Admin
op 11 mei 2020

Met belletjes er in kun je het niet zien, even leegzuigen en opnieuw meten. Je kunt het nog zuiverder maken door een lepel stookwijn door een laagje keukenrol te gieten, dan zijn alle onregelmatigheden er uit en is de vinometer betrouwbaarder.

Forum Lid
op 11 mei 2020

ja bedankt voor de tip, ik zal het de volgende leer toepassen had zo juist de t500 en de emmer al schoon gemaakt. bedankt!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren