cooperdome

Geupdate op 17 februari 2019 in Stookforum
11 op 8 november 2018

hallo forumleden

even een vraagje 

ik heb nu een aantal keren met de copperdome gestookt en aan de binnenkant is dat wat grijs aan gebakken (of zoiets) moet ik dit reinigen en hoe of met wat ? ben nu met de reflux aan het stoken en geweldig

groetjes erik

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 8 november 2018

Tomaten ketchup erop en even afschuren, aanslag verdwijnt als sneeuw voor de tomaten.

Admin
op 8 november 2018

Dat is een prima manier William. Ik moet het zelf nog proberen maar heb vaak gelezen dat dat goed gaat.

 

Maar het hoeft niet perse hoor. Voor het cosmetische hoef je de binnenkant niet schoon te maken. Ik spoel enkel voor en na gebruik met kraantjeswater. Als er een natuurlijke patina vormt op het koper hoef je dat niet weg te poetsen. Het is een natuurlijke beschermlaag waar je geen last van hebt. De whiskyketels in Schotland worden ook niet gepoetst. Als je groene uitslag krijgt, koperoxide dus, dan is het wel aan te raden dit te verwijderen.

 

Ook azijn werkt goed om het koper weer mooi nieuw te krijgen. Maar spoel goed na, want het kan smaak afgeven aan je volgende stooksel. Ik probeer alles wat enigzins smaak kan afgeven te vermijden. Ik gebruik dus ook geen reinigingsmiddelen voor mn distilleerketel. 

Forum Lid
op 27 november 2018

bedankt william

zojuist geprobeerd en ja perfect

dit werkt goed danku voor de tip

gr erik

Forum Lid
op 15 februari 2019

Er zijn twee vormen van koperoxide de één is bruinrood de ander zwart. De groene koperzouten zijn andere verbindingen van koper met bv koperacetaat of koperhydroxide. kopersulfaat is daarentegen blauw dus met mengelingen is alles mogelijk tussen blauw en groen. als er nog oxiden tussen zitten dan is bijna alles mogelijk.

Forum Lid
op 15 februari 2019

Oeps vergeten kopersulfide is ook zwart.

Forum Lid
op 17 februari 2019

Een goede manier om koper te reinigen is met citroenzuur. Citroenzuur is een natuurproduct en wordt in de voedingswereld gebruikt maar het is ook een perfect  reinigingsmiddel. Water in de ketel en citroenzuur erbij doen. Enige tijd opstoken en naspoelen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 februari 2019

Hallo,

 

Ook al paar keer gestookt en de “rubberen” witte afdichtingsring valt telkenmale uit de copperdome.

Dit is beetje vervelend bij het monteren van de copperdome op de T500.

Tips om dit te vermijden ? Ik probeer deze in de copperdome vast te klemmen door deze goed aan te duwen, maar valt er telkens uit.

Alvast bedankt !

 

Grtjs

Forum Lid
op 12 februari 2019

bouwkunde

 ja ok in het begin valt die er uit maar na een paar keer stoken blijft die wel hangen allee bij mij toch

gr erik

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 februari 2019

Ik plakte hem eerst steeds vast met stroop, maar nu laat ik hem er tussenuit. Er komt geen wolkje damp tussendoor dus hij is totaal niet nodig. Ik ga er niet meer mee klooien in ieder geval 🙂

Forum Lid
op 12 februari 2019

Het is de kunst hem goed in het randje te frotten. Als je hem goed naar buitenkant drukt blijft hij zitten en past hij mooi.

Hij lijkt altijd te groot als je er aan begint, het is wat tobben

Forum Lid
op 12 februari 2019

Alcoholdampen zie je niet en zonder afdichting verlies je zeker volume. Het is toch raadzaam om de dichting te gebruiken.  In een kleine afgesloten ruimte wordt je met damplekken dronken en pas op als je daarna met de wagen gaat rijden en je moet blazen. Bij mij viel de dichting er ook uit bij het uitpakken maar als deze koppig blijft doen doe ik er wat siliconen aan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren