Correct schroten

Geupdate op 17 februari 2019 in Mijn installatie
21 op 16 februari 2019

Hallo, ik heb een mooie moutwals gekocht om mijn mout te schroten. Ik wil gijn genoeg schroten om de suiker er goed uit de krijgen, maar ook niet te fijn zodat ik bij het spoelen niet alles door de zeef spoel. De mals heeft volgende opties:
0,100
0,050
0,025

Wat raden jullie aan??Dank

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 16 februari 2019

Wat vertegenwoordigen de waardes?

Ik schroot op 1,1 a 1,2 mm. Het kafje moet heel blijven en het meellichaam moet breken. 

Forum Lid
op 16 februari 2019

Ik vermoed de afstand tussen de rollen, dus 0,100 is ongeveer een mm… ga dus op die waarde testen, dank!!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 februari 2019

De afstand tussen de rollen die je mag aanhouden is voor een stuk afhankelijk van de doormeter en het gebruikte toerental van de rollen.

Mijn rollen zijn 90mm doormeter en draaien aan 60t/m, de tussenafstand is 0,9mm 

Forum Lid
op 16 februari 2019

Ga straks eens schroten en de foto vergelijken, dank u!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 februari 2019

Ik heb een schrootmolen, mijn schroot komt overeen met de foto van brouwerke. Dat gaat prima

Forum Lid
op 16 februari 2019

Thanks, ga ik zo proberen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 februari 2019

Een en ander is ook afhankelijk van de soort(en) mout en afhankelijk van je filtersysteem. Voor de BIAB methode mag je doorgaans wat fijner schroten. 

Forum Lid
op 16 februari 2019

Het is om te brouwen en om whisky mash te maken met een grainfather… de BIAB methode ken ik niet, ben slechts een beginner 🙂

Crew member
op 16 februari 2019

BIAB is brew in a bag…. 😉

Met de Grainfather zou ik op mijn eerder aangegeven dikte gaan zitten. Ik brouw zelf ook met de Grainfather en bij mij loopt het prima door en ik haal een hoog rendement.

Let wel op wanneer je (grote) hoeveelheden rogge of tarwe gaat gebruiken dat je ter voorkoming van een stuck sparge rijsthulzen toevoegt.

Forum Lid
op 16 februari 2019

BIAB is brew in a bag . .

(Er zijn op diverse plaatsen in Nederland maalderijen waar je grof kunt laten malen op eigen wens .)

Forum Lid
op 16 februari 2019

Ga deze week dan eens een geschroot pakket bestellen bij bio brouwmaat, kan ik vergelijken. Zal me bovendien spierpijn in mijn rechterarm besparen, want 25 kg schroten met de hand voel je wel naderhand 🙂

Forum Lid
op 16 februari 2019
Ga deze week dan eens een geschroot pakket bestellen bij bio brouwmaatVan Stattler

Hoy,

ik heb dat ook gedaan met twee pilsners 1 heb ik door hem laten schroten en den andere heb ik zelf geschroot ( zelfde mout), is een prima idee, ik heb den indruk dat het mijne nog iets grover geschroot was als dat van munckerik, ik heb hem zo laten staan, het sg van de wort van beide was ongeveer de zelfde.

grts.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 februari 2019

Het hangt wat af van grote korrel dat verschilt per graan soort hoe fijn ik maal .
De kleinste afstand die ik gebruik is min 0,9 en max 1,6 ( mais .)
Als het te fijn is loopt de wort slecht af . .
Het gaat plakken .

.

Forum Lid
op 16 februari 2019

Ok thanks, ik ga straks testen op de grootste tussenafstand.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 16 februari 2019
Hallo, ik heb een mooie moutwals gekocht om mijn mout te schroten. Ik wil gijn genoeg schroten om de suiker er goed uit de krijgen, maar ook niet te fijn zodat ik bij het spoelen niet alles door de zeef spoel. De mals heeft volgende opties: 0,100 0,050 0,025 Wat raden jullie aan??DankVan Stattler

Het is vooral de waarde van de pH van het beslag wat zal bepalen of je het zetmeel goed kan omzetten in suikers. Breng het water op 65°C stort dan uw schroot en na 10 minuten pH meten en indien nodig met zuur verlagen naar 5,5. Ondertussen goed roeren en blijven roeren is de boodschap 

Dan minstens 60 minuten temperatuur aanhouden, daarna 15 minuten op 72°C om vervolgens naar 78°C en beginnen filteren en daarna het draf of bostel spoelen.   

Forum Lid
op 16 februari 2019

Tja, dat wordt dus investeren in een ph meter 🙂 Dank

Crew member
op 16 februari 2019

Je hebt ook pH papiertjes/teststrookjes. 

En om te controleren of er geen zetmeel meer aanwezig is, is er jodiumtinctuur.

Forum Lid
op 17 februari 2019

De jodiumtinctuur heb ik al 🙂
Gebruik jij de grainfather ook voor whiskymash? Zo ja, laat je fermenteren op het graan, of scheid en spoel je?

Crew member
op 17 februari 2019

Ik gebruik hem ook voor whisky mash inderdaad. Whisky mash maak ik hetzelfde als bier maar dan zonder hopgiften dus met spoelen.

Forum Lid
op 17 februari 2019

Heb je soms een goed recept waarmee ik aan de slag kan? De bedoeling is om in één batch na het spoelen liefst een 20 a 23l over te houden. Als ik er zo 2 maak kan ik deze samen in de 50l alambiek strippen, en herstoken in de 20l alambiek. Graag ook aangeven met hoeveel water je moet spoelen, want ik vind online heel erg uiteenlopende meningen terug… dank

Crew member
op 17 februari 2019

Kijk maar op mijn site bij recepten op maat, daar staan twee whiskey pakketten 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren