Cuffs and buttons / southern comfort

Geupdate op 14 september 2018 in Recepten
2 op 13 september 2018

Cuffs and buttons . ( Southern Comfort)
Southern comfort is een drank op basis van Bourbon . Volgens gerucht zou de drank een mix zijn met perzik likeur .
Dit gerucht bleek niet geheel waar.
Voordat de drank de naam Southern comfort kreeg noemde men deze drank Cuffs and buttons.
Hiervan bleek in de archieven toch het recept te vinden .
Om deze drank te maken begin je met het maken van Whiskey op basis van een sour- mash mout en mais met andere woorden een Bourbon .
De Bourbon :
Beginnen met vrij algemeen brouwmethode.
nodig is 7 kg mais .
Maal de mais grof.
Kook de mais .
voeg water toe waardoor je op +/- 30 liter komt
Toevoegen 3 kilo Diastatisch zuur gerste mout + 2 kilo diastatisch roggemout.
breng de temperatuur nu op 55 graden en zo houden voor een ½ uur.
verhoog temperatuur dan tot 65 graden . hou ook nu ½ uur op deze temperatuur .
verhoog dan temperatuur tot 72 graden hou deze nu een ½ tot 45 min aan !
Zeef alles door een zeef of kaasdoek.
Spoel met water van 80 graden na om laatste suikers uit mais resten te spoelen .
Breng vloeistof even aan de kook ! Dit om schimmelvorming tegen te gaan maar ook om vloeistof volume wat in te koken .
Met bakkers gist maak je een giststarter.
250 gram ¾ liter water en 150 gram mout extract of suiker en 10 gr gistvoeding voor 25 tot 30 liter .
(400 gram gist voor 30 tot 60 liter .)
Voeg dit nu toe aan het brouwsel.
Na 3 weken is dit uitgegist .
hevel de vloeistof af in de still en distilleer .
Overhalen tot 1/3 van de vloeistof is gewonen .
Gewonnen deel opnieuw overhalen tot weer 1/3 van de vloeistof is gewonnen .
Voorloop en naloop verwijderen op juiste moment d.m.v. proeven op scherpte .
verdun de opgevangen drank tot 45% en Lager de Bourbon op eiken .
nu de drank verouderen!
na 12 weken de Bourbon in kruiken over gieten en sluit de kruiken niet geheel af . Nu deze au bain marie verwarmen op 50 gr . hou dit 2 en half a 3 uur aan .
Hierna Even met dop eraf luchten . dan goed afsluiten en 2 weken de kruiken koel weg zetten .
De drank zou nu een een niet te scherpe mais Whiskey / Bourbon smaak hebben.
verdun de bourbon tot 40% .
Om van de Bourbon, Cuffs and buttons / Southern comfort te maken is nodig .
Een aantal flessen met daarin 750ml bourbon.
per 750 ml toevoegen :
4 kruidnagels
Een kwart citroen in stukken gesneden .
3 partjes sinaasappel.
12 gedroogde kersen
2,5 cm kaneelstok .
2,5 cm open gesneden vanillestokje.
Dit laten macereren.
Na 2 dagen even ruiken en proeven .
Wanneer de smaak al vol genoeg is filteren dan de drank door papier .
200 gr Klaverhoning verwarmen en roeren tot deze vloeibaar is en de scherpte van de honing eraf is en mooi vloeibaar .
De honing mengen met 100ml water
De honing toevoegen aan de drank .
( eventueel kun je de honing iets minder of iets meer toevoegen naar eigen smaak )
Nu de drank (als je er af kan blijven ) een paar weken laten rijpen voor een fijne rijpe smaak .
Cuffs and Buttons / Southern comfort . Proost !
( De dure kort door de bocht methode : Een fles four roses Bourbon kun je ook gebruiken als basis )

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 14 september 2018

Robbert lijkt mij lekker,maar ook veel werk,ik heb25-30 kg.biomais,daar wil ik whisky van stoken,zonder recept gewoon op gevoel,ben zelf benieuwd wat het word.heb nu 60ltr van mijn druiven lekker buiten staan op eiken,smaak is al goed maar ik stel mijn geduld nog even op de proef,het moet perfect worden,hij is van april en ik wil het een jaartje bewaren.

Forum Lid
op 14 september 2018

25 kilo biomais is prima begin toch Chris . ? op gevoel kom je heel eind . Enige wat je in principe voor de basis Daarbij nodig hebt is 3 kilo hoog diastatisch mout en gist daarbij en je heb al een bourbon / whiskey basis . Ach veel werk . paar loze uurtje aan opofferen . 60 liter druiven gaat vast een lekker middagje worden over een jaar . ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren