Daar is ze dan: 2.5 liter alquitara!

Geupdate 2 dagen geleden in Stookforum
35 op 6 maart 2020

Net de post man. Ze is er eindelijk.

Ik was alweer geschrokken want er is 1.1 ingestanst. Dus ik Jan gauw appen of het wel klopte. Dit blijkt het serie nummer te zijn dus ik de hoed er af en er 2.5 liter water in gegooid, nou dan zit hij tjok vol. Dus echt tiney. Effectief kan er dus maar 1.6 liter is wil je het rooster ook kunnen gebruiken dit klopt bij het 2/3 principe. Jan bedankt hij komt eerst op de kast. Mooie dame.

 
  • Geliked door
  • Ton
  • Alchemist
Antwoord
2 op 6 maart 2020

Ik heb het nog even nagekeken, in een een 1 liter staat een 6 gestanst, en een ander weer 1B heeft dus niks met de inhoud te maken. 

Ze vallen inderdaad wat krap uit, maar als je de teflontape gebruikt kun je ze goed vullen. Tijdens de stook neemt het volume weer af 😉

Ben zo benieuwd wie na Robbert de aftrap doet voor het eerstvolgende Tiny Project!

Forum Lid
op 6 maart 2020

Wel even rekening houden met het uitzetten van vloeistof bij verhitting! Ik had laatst precies geluk bij een 2-L Erlenmeijer. Daar was goed te zien hoe het net aan goed ging!

Forum Lid
op 8 maart 2020

Ja kees ik begin eerst met een kleine 2 liter en rustig opschroeven. Duurt nog een weekje maar dan ga ik er mee spelen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 maart 2020

bij mij is ie ook binnen, mooi he. ehm hoe zit het ook al weer met schoon stoken?

eerste keer water met schoonmaak azijn 1:1

dan stook met alcohol max 40% toch?

Forum Lid
op 6 maart 2020

Water met azijn of citroenzuur . Daarna spoelen met helder water .
Afdichten rand kan met wat teflon tape.

In algemeen is wel advies om rond 40% sterkte te blijven met vulling

Forum Lid
op 8 maart 2020

Mooi keteltje Murmillo , klein maar fijn👍

Forum Lid
op 8 maart 2020

Dank ton, wil hier eens wat mee spelen in de koude regen achtige maanden. Nog meer ervaring opdoen.

Forum Lid
op 8 maart 2020

Geweldig ja, zie het resultaat hier wel verschijnen 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 8 maart 2020

mijne 2.5l is ook besteld dan is de verzameling bijna kompleet 
alquitara T500 met reflux en copperdome alambic en 2x smartstill
3 x vermogensregelaar 
fruitmolen
hopspider
2000l in totaal vergistingsvaten
dubbele bodem voor de T500
enz. enz.

 het begint al te tellen

gr erik

Forum Lid
op 9 maart 2020

Tis een hobby met hoog risico op verdere aankopen idd :-)))

Forum Lid
op 9 maart 2020

Beter dan in de kroeg hangen en gokkast mesten .DeWitteLinde

Forum Lid
op 9 maart 2020

ach jongens wie weet wat ik volgend jaar weer koop en zo doen we weer verder en ok ik heb 2 gokkasten in mijn mancave hangen

 

Forum Lid
op 10 maart 2020

Mooie verzameling!! Heb mijn alquitara van 5 liter ook op het moment. Nu de juiste aansluitingen zoeken voor hem op een kraan te monteren en starten maar!

Forum Lid
op 11 maart 2020

Goed bezig allemaal. Ik ga as weekend spelen met de Alquitara. Eens een paar flessen rose er door halen. 🙂 Maar eerst deze vakantie goed afsluiten in Duitsland.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 maart 2020

Veel plezier met de Alquitaras!

Als er nog liefhebbers zijn, ik kan ze deze week nog opsturen. Vanaf maandag ben ik een tijdje weg.

Forum Lid
op 11 maart 2020

Ook fijne vakantie!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 maart 2020

ik heb juist een update van de dokter gehad ! alles in het bloed ok pijn in de rug is van het hoesten zo alles de pot op ik ga morgen inkopen en stoken  en ik wil mijn nieuw keteltje uit proberen

gr erik

Forum Lid
op 11 maart 2020

Goed nieuws Erik . 👍
Ik heb hier toevallig net cocos melk en tamarinde meegenomen voor een tiny filmpje die eraan komt .

Forum Lid
op 11 maart 2020

Fijn te horen Erik👍komt goed zo te horen . Positief bezig zijn is een sneller herstel, stookse van de week en maak er wat lekkers van.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 maart 2020

Afgelopen zondag en maandag veel plezier gehad met mini alquitara. 3 flessen oude rose opgestookt en Robbert zijn eerste citrus brandy nagemaakt. Het is een heerlijk drankje. Hier wat foto’s van mijn leuke zondag middag en maandag avond. Dank Robbert voor de tips! Nick voor het gezellige delen van onze hobby. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enjoy.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 7 dagen geleden

Mijn keteltje komt morgen binnen. Tijd om wat te gaan spelen. De filmpjes van Robbert geven veel inspiratie.

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Leuk gercok.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 7 dagen geleden

@GercoK mooi dat mijn filmpjes inspiratie geven .
Leuk dat je ook met de alquitara aan de gang gaat .
Je zal zien het maken van een heerlijke drank is niet moeilijk .
Van het maken van iets zo simpel als een whiskey tot zeer luxe ingewikkelde likeuren als de inspiratie er is is alles mogelijk .

voor mijn volgende filmpje staan de kruiden en vruchten al te trekken .
Een leuke uitdaging voor mensen die ambachtelijke ouderwetse drank willen maken .

Zie of je de ingrediënten kunt herkennen alvast .

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik zie veel dat onbekend is. Jeneverbes zie ik wel ronddobberen. Ik ga maar eens beginnen met de vijgenlikeur. Ik ben benieuwd naar het volgende Tiny filmpje.

 

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Ziet er goed uit,ik denk dat hel wel wat lekkers wordt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 6 dagen geleden

Keteltje is binnen. Dank Jan voor de supersnelle service. Morgen schoonstoken en spullen kopen voor de vijgenlikeur. Heb er zin in.

Forum Lid
6 dagen geleden

Prachtig! Ben er gek op.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 6 dagen geleden

Veel plezier ermee! 

Er zijn er nog een paar, dus als er nog mensen mee willen doen met Robbert Tiny Projects, laat maar weten!

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 4 dagen geleden

Vandaag de eerste stook met de Alquitara. Een pruimenjenever, 42% opnieuw stoken. Heb de eerste keer geen goede cut’s gemaakt en nu opnieuw. Wat mij opvalt is dat de temperatuur van de alcohol bij uitstromen best hoog is. Die krijg ik niet naar beneden. Hij is ongeveer 30 graden. Ik stook met een klein spiritusbrandertje van een fonduestel. Heeft iemand een idee?

Verder vergeten om er kooksteentjes in te doen. Dat is ook geen winnaar. Moest de boel opnieuw opstarten omdat de spiritus op was en dan krijg je de gebruikelijke kookvertraging, met een spuigend keteltje tot gevolg. Dom, maar die steentjes vergeet ik nooit meer. 

De ketel is een leuk stukje speelgoed, waar veel mee te leren valt.

Volgende keer meer hierover

Forum Lid
4 dagen geleden

Spugen kam te veel eiwitten wezen of te veel vulling .
Om jou uitstoom lager in tempetatuur te krijgen moet je het koelwater wat sneller laten rond stromen .
Koel water moet min 20 graden wezen en maximaal 40 in de bak .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 4 dagen geleden

Hé Robbert. De ketel was niet te vol en eiwitten zaten er zeker niet meer in. De stookwijn was een 42% eerste stook van pruimen, zonder toevoegingen. Ik had vroeger in het lab ook wel eens een kookvertraging, zeker wanneer je water voor een tweede keer wilt koken. Kooksteentjes zijn dan wondermiddelen. Ook kwa koelwater was het verder dik in orde. Instroomtemp 16 graden, uitstroom max 21. De alcoholtemp bij de uitstroom was ongeveer 28-31 graden, wat aan de hoge kant, maar nog steeds niet echt een probleem. Wel een leuk keteltje om verder mee te gaan. Ik volg je op de voet 

Forum Lid
4 dagen geleden

Kooksteentje hoort standaard erbij ja .
Dat hoeft dacht ik niet vermeld meer 😂 .
Krullen van latoen koper kan ook .

Iets sneller koelwater laten circuleren zal uitstroom koeler maken . Maar het mag inderdaad wel rond 30 zijn . Als maar gelijk in opvang beker wat meteen wat koelt . Zonde als iets teveel verdampt .
Alquitara is gewoon leuk en je kunt er meer mee dan meeste verwachten

Forum Lid
4 dagen geleden

Dat van die kooksteentjes, natuurlijk hoef je dat niet uit te leggen. De koffie was nog niet helemaal goed in het lichaam verdeeld deze ochtend toen de ketel aanging. Morgen nog een lading en het bekerglas in het ijs. Verdampen is inderdaad zonde. Veel tijd om te spelen deze dagen.

 

Forum Lid
4 dagen geleden

Ik heb nog aantal liter alcohol staan dus binnenkort komen er nog paar filmpjes aan .

Forum Lid
2 dagen geleden

Gercok, ik leer zoveel van dit keteltje, daar kan niks tegen op. Ik wil over een poos de grote variant.  Wat mijn grootste les is, geduld, rustig stoken. 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren