De ouderdom en kwaliteit van vele dranken verbeteren

Geupdate op 15 oktober 2018 in Bier, Wijn en overige dranken
59 op 3 januari 2017

Meestal wordt voor een versneld-verouderingsproces de  zg. “au bain marie” werkwijze toegepast. Het te verwarmen distillaat of drank wordt in een pan met water op het vuur gezet. Let erop dat je de fles verhoogd in de pan met water plaatst zodat deze niet direkt door de warmtebron verwarmt wordt. Open de fles en sluit de stop of kurk weer lichtjes af.  Laat de temperatuur niet verder dan zo’n 48-52 ºC oplopen. Laat dit zo minstens twee tot drie uur staan, let op dat de temperatuur niet oploopt. Laat de drank afkoelen in de pan met water, en verwijder even de dop of kurk. Er zal een rauwe alcoholdamp vrijkomen. Sluit de afgekoelde fles weer af. Het proces zet zich daarna in de fles nog enkele dagen tot weken voort en de drank is “jaren” verouderd. Zo kan men bv. in een “bain-marie” een goede jonge wijn in een paar uurtjes omtoveren tot een volgerijpte “Chateau von Habenichts”….! Na het openen van een “verouderde” fles voor consumptie, moet men deze goed laten “chambreren”. Dit moet trouwens altijd bij  “oude” Klasse-wijnen….hahaha!.
Ook bij dit “verouderingsproces” door oxidatie geldt, hoe langer hoe beter….men kan dus de fles ook op of tegen de verwarmingsketel deponeren en ze daar enkele dagen of zelfs een paar weken versneld laten “rijpen”.

 

http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/OUDERDOM-KWALITEIT/ouderdom-kwaliteit.htm

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 3 januari 2017

Goed idee,word aan gewerkt,dank je.gr.?Chris.v

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 januari 2017

Hallo, als ik mijn 10ltr vers gerijpte whisky, in mijn maisch pan doe en deze ook 3uur op 48/52 graden hou heeft dit dan het zelfde effect met verouderen.

Alvast bedankt
Grt Bob

Forum Lid
op 6 januari 2017

Bobbz, hoe langer je dat doet, hoe zachter de whisky van smaak wordt.

Daarna weer wegzetten voor een paar weken, en dan mmmmmmmm. Proost.

Forum Lid
op 7 januari 2017

Is er ook een regel dan 1uur laten staan is 1 maand ouder. Of is het een beetje zelf proef werk.
Nou dat paar weken weg zetten is vaak wel een probleem, ?. Vooral nu met koude weer.

Forum Lid
op 7 januari 2017

Bobbz, het is afhankelijk van je eigen smaak en of je er kruiden in hebt gebruikt en hoelang het al op eikenhout gelagerd is geweest.

Inderdaad is proeven het beste, maar niet teveel hé, anders hou je niks meer over.

Forum Lid
op 7 januari 2017

Dat is ook het grootste probleem.gr.?.chris.v

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 januari 2017

Werkt dit ook met essence gemaakte dranken? http://www.stookwinkel.nl/product-categorie/essences/

De whisky en donkere rum vallen me zwaar tegen, dit is wel super vers gemaakt…

Crew member
op 10 januari 2017

Zal zeker ook gaan werken.

Vwb essences, ook daar zit een behoorlijk kwaliteitsverschil in. De essences van StillSpirits vind ik veruit de beste. En ook daar zijn verschillende lijnen met ieder een andere kwaliteit t.w. Top Shelf, Classic en Icon.

Forum Lid
op 11 januari 2017

StillSpirits wil ik wel eens een kans geven.

Dit werkt inderdaad en behoorlijk goed zelf. (Beter dan wat ik dacht…) Enkele verschillende smaken hebben een 6-tal uur een badje gekregen. Ik heb nog niet geproefd, warme sterke is men ding niet.

De geuren zijn veel zachter nu, wat een verschil. De vodka die gisteren een typische geur had is nu volledig neutraal van geur. Ik kijk uit om hem straks te proeven!

 

Dank je voor de tip hier Betweter, ik had het anders nooit geprobeerd.

Forum Lid
op 11 januari 2017

Héél graag gedaan, daar is immers een forum voor.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 januari 2017

Vandaag 2 stuks Still Spirits Classic Essenses toegevoegd.

Whiskey en Gin uit de Classic lijn.

Prijs lijkt iets hoger dan de Prestige Essenses maar prestige is voor 0,75 liter. Deze essences zijn bedoeld voor 2,25 liter.

Ook de Festive selection met Top Shelf essenses is tijdelijk terug.

http://www.stookwinkel.nl/product-categorie/nieuw-still-spirits-t500/

 

Crew member
op 12 januari 2017

De Whiskey en Gin uit de Classic lijn van Still Spirits is niet voor 2,25 liter maar voor 1,125 liter. Of komen de foto’s van de site niet overeen met de verpakkingen die je aanbiedt? Als het voor 1,125 liter is dan is eea best (heel) duur.

 

Ah…. niet goed gelezen, het betreft twee zakjes. Dan is het een hele mooie prijs 🙂

 

Admin
op 12 januari 2017

2 zakjes inderdaad 🙂 Ik zou ze van elkaar los kunnen maken, maar ze worden echt zo verkocht door Still Sprits dus ik houd het maar zo. Binnenkort meer soorten op de plank!

Crew member
op 12 januari 2017

Mooi! Ik vind ze echt een stuk beter dan de Top Shelf serie.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 24 maart 2017

Staat de fles nou wel in het water, maar raakt de bodem niet of komt de fles zelf niet in aanraking met het water ?

 

 

Forum Lid
op 24 maart 2017

CaPo70, ik gebruik zelf een geemailleerde weckketel waar je de temperatuur op kan instellen.

Bovendien zit er een instelbare electronische klok op en een rooster op de bodem.

Ik gebruik hem voor de weckpotten met vruchten, voor advocaat maken en het verouderen van drank.

Het is van belang dat de fles de bodem niet raakt.

Forum Lid
op 23 september 2018

Ik zet ze altijd in de afwasmachine. Die is af te stellen op 50 graden C, Gratis schone flessen op de koop toe 😉

Forum Lid
op 24 september 2018

Royke dat is ook een idee,waarom veel werken als je het op een makkelijke manier kunt,???

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 maart 2017

Ik heb zelf nu een hotpot met thermostaat en snap dat de fles niet de bodem mag raken, hier zit namelijk het warmte element, maar als ik de fles iets verhoogd er in plaats mag de fles dan wel in aanraking komen met het water of helemaal niet.

Forum Lid
op 24 maart 2017

De hoogte van de inhoud van de fles en het water in de hotpot moet gelijk zijn, maw helemaal in het water.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 maart 2017

Top! Heb namelijk een pot zonder binnenpot.

Dus roostertje op de bodem, fles erop vullen met water tot het water net zo hoog staat als de inhoud van de fles, fles eruit, water op temperatuur laten komen tot 48 – 52C, fles erin dop openen en weer licht afsluiten en lekker laten staan.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
20 op 1 november 2017

Ik heb een hotpot, nu wil ik even weten of ik (1) de temperatuur daarvan eerst op 50 graden moet krijgen en dan de flessen er in of (2) de flessen in koud water er in en dan het geheel opwarmen tot 50 graden.

Methode 1 is een stuk sneller namelijk want dan doe ik water van rond de 50 graden in de hotpot , waardoor ik de hotpot een stuk minder lang aan moet hebben.

 

Forum Lid
op 1 november 2017

Ik denk dat ik een kist maak met een constante temperatuur van 48-52 graden, laat ik ze een jaar in staan, heb ik straks drank uit de middeleeuwen 1287 om precies te zijn.

 

 

Forum Lid
op 1 november 2017

Sorry, voor de grote image, ik mocht hem niet meer aanpassen van het systeem…

Van gompie

 

Admin
op 1 november 2017

🙂

Forum Lid
op 1 november 2017

Verouderings tip maak 200 flessen op vooraad,drink er een per maand de laatste fles is 16 jr oud.kwestie van geduld,hahaha.gr.????Chris.V.

 

Forum Lid
op 1 november 2017

16 Jaar ?, dat zou dan waarschijnlijk mijn laatste fles zijn.

Forum Lid
op 1 november 2017

Bedankt mannen, kan ik geen zak mee, maar kan de humor wel waarderen 😉

Ben er verder wel uit.

 

Forum Lid
op 2 november 2017

@CaPo70

Ik denk dat het allemaal niet zo veel uitmaakt, ik heb ook gelezen dat sommigen het eerst bij 50 graden een dag opwarmen en daarna een dag in de vriezer, ik denk dat het vooral gaat dat het wat extreme weersinvloeden krijgt, al is dat kunstmatig.

Het lijkt mij handiger om het langzaam op te laten warmen, dan “schrikt” de fles ook niet zodat er een barst in kan komen.

Forum Lid
op 2 november 2017

Ik zet de drank ook wel gewoon buiten overdag warm s’nachts koel is op de natuurlijke manier en kost geen moeite of energie,je kunt hem ook een tijdje in je schuur zetten als die niet verwarmd word.de vaten wisky van jac.D.liggen ook gewoon onder een afdak.gr?Chris.V.

 

Forum Lid
op 12 februari 2018

Heb nu een partijtje weckflessen met Whisky achter de houtkachel staan inclusief eikenhout, op deze manier wil het volgens mij ook wel en staan ze niet in de weg. Groet, @ndré??

Forum Lid
op 12 februari 2018

Is de afdichtingsring van de weckpotten van rubber ?

Forum Lid
op 12 februari 2018

Ja die zijn van een soort rubber, maar de whisky komt er niet mee in aanraking?

 

Crew member
op 12 februari 2018

De alcoholdamp dan weer wel dus ze zullen mettertijd wel aangetast worden.

 

Forum Lid
op 12 februari 2018

Doe ik er een paar nieuwe ringen in voor een paar euro??Groeten.

 

Forum Lid
op 12 februari 2018

5 stuks voor 0,99 euro, Haha. Groeten, @ndré

Crew member
op 12 februari 2018

Kun je beter een siliconen matje van de Action kopen en er ringen van knippen of snijden.

 

Forum Lid
op 12 februari 2018

Zou kunnen Munckerik, maar voorlopig gaat het nog prima,. Af en toe de ringen in de vaatwasser, voor een pakking van Mn kolom heb ik inderdaad een silicone matje van de Action gebruikt?. Groeten, @ndré??

 

Forum Lid
op 12 februari 2018

André, waar haal jij 5 siliconen ringen voor 0.99 euro ? 

of bedoel je zelf maken ?

Crew member
op 12 februari 2018

André bedoelt de rubber ringen denk ik

 

Forum Lid
op 12 februari 2018

Hoi Gompie, zijn (geen) silicone ringen van Ikea. 5 stuks voor 0,99 cent. Groet, @ndré??

 

Forum Lid
op 13 februari 2018

Ik gebruik water flessen van 5 ltr daar gooi ik 40% in met eiken die zet ik in de zon of achter de verwarming.ik zet ze ook vaker op een plaats met wisselende themp.de drank blijft max 2-3 wkn in die flessen.en dan schud ik ze om in glazen flessen.ik heb in Roemenie plastik water flessen soms een jaar staan met drank in net als hun,daar is heel moeilijk aan iets anders te komen,na 15 jr dat gedronken te hebben daar,heb ik daar geen gevolgen van ondervonden.ben een heel jr.daar geweest en elke dag lam van dat spul uit die plastic flessen,dus ik denk dat het niet zo storm loopt,ik leef nog ben gezond niet blind,en op het moment niet lam,ontdanks Carnaval.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 13 februari 2018

Ik vroeg mij af wat het ideale alcohol percentage is voor het versnelt laten verouderen d.m.v. au bain marie.

Zelf heb ik alcohol van 90 a 95%, is dit te hoog? 

Alvast bedankt!

Forum Lid
op 13 februari 2018

Als ik het goed heb moet je alcohol op drinksterkte brengen en dan pas verouderen. maar ben maar een beginnende stoker dus laat het over aan de ervaren mensen hier. gr RenéR

Forum Lid
op 13 februari 2018

Ik zou verwachten dat 90 a 95% neutrale alcohol is en dat vooral alcohol met een smaakje moet verouderen.

Klopt dat of heeft dit ook zin voor neutrale alcohol?

Forum Lid
op 13 februari 2018

Het verouderen helpt ook om nare luchtjes en bijsmaakjes van neutrale alcohol te verwijderen, vooral als je de fles of pot niet afsluit.

 

Forum Lid
op 13 februari 2018

Dank je!

 

Forum Lid
op 14 februari 2018

Ik breng hem altijd op drink sterkte.als je de flessen open laat vervliegd je alcohol.gr.?Chris.V

 

Forum Lid
op 14 februari 2018

hoy,

Ik weet niet hoe het hoort te zijn, daarom heb ik in der tijd ook maar een gokje gedaan.

Ik breng hem eerst op drinksterkte, en die op hout gelagerd wordt lager ik eerst op houtchips, en dan verouder ik hem.

Ik pas het wel niet veel toe.

grts

Forum Lid
op 14 februari 2018

Ik zet bijna alles op hout.vind ik en de rest lekker.?gr.?Chris.V.

Forum Lid
op 14 februari 2018

90 tot 95 % alcohol is echt geen neutraal . Er zijn veel meer bepalende factoren . Onder andere de Ketel en de manier van stoken  ( Potstill -LM – VM – of CM )

Ook de vergisting speelt een belangrijke rol. Als je turbo / suikerwater gebruikt zal je altijd sporen zoetigheid meenemen in je stook . Ook zal hij een “scherp “randje hebben. Juist daarvoor doe je dan verouderen . Voor dat scherpe randje. 

Hierna kan je m mooi gebruiken voor een Likeur. Pure Vodka is iets anders . Als je je stook uit een T500 zelf bekritiseerd . Zal t geen uitmuntende vodka zijn . Maar zelf zal je m wel bere lekker vinden  🙂

Zelf gebruikte ik behalve t verouderen ook een zelfgemaakt koolfilter . Dit zuiverde mijn neutraal al flink.

NU allemaal niet meer nodig  🙂

 

Forum Lid
op 14 februari 2018

Ik heb gebrand (brandhout) eikenhout op sherry staan en doe dat bij alle whisky’s wat ik stook. Daarna achter de kachel en af en toe de deksel open voor de nare luchtjes. Bij fruit doe ik dat niet, ik weet niet of dat de smaak verbeterd. Groet, @ndré??

 

Forum Lid
op 14 februari 2018

als we even logisch nadenken dan is het helemaal niet logisch om op 90% te gaan laten rijpen/verouderen.

 

dan laat je het rijpen en lekker worden en smaak krijgen om daarna smaakloos water erbij te doen om het op drinksterkte te krijgen. Dan voeg je eerst smaak toe en daarna haal je smaak weer weg met neutraal water. Dan ga je van blanke alcohol naar donkere alcohol naar blanke alcohol.

rijpen om en nabij drinksterkte is het handigst. dan hoef je slechts weinig water toe te voegen om het op drinksterkte te krijgen. dan behoud je je smaken en daar gaat het rijpen toch om.

bij mij gaan de whisky’s rond de 50% sterkte het vat in en komen er over het algemeen rond de 45% weer uit.

succes met het lange wachten tijdens het rijpen.

Forum Lid
op 14 februari 2018

Mijn werkwijze ik breng de drank op drinksterkte,dan zet ik hem op eiken,laat hem staan bij de verwarming,en draai af en toe de dop open om te ruiken,in de zomer zet ik  de drank buiten in de zon,overdag wordt hij warm s’nachts koelt hij af,maar soms als ik op vacantie ga,dan maak ik hem sterker 65-70% en laat hem dan ook langer op eiken staan,en meng hem daar met bronwater en zet hem daar een paar dagen in de zon.dit doe ik om dat ik dan minder bagage heb en vul cola flessen er mee (zelfde kleur)?gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Vraagje: filter je bij het vullen van de flessen?
De eiken snippers giet je toch niet mee? Mijn eerste whisky stooksel staat nu een paar weken op eiken, wisselend buiten en binnen. Een enkele keer schut ik de fles. En na een paar dagen is alles weer helder. Wel ligt er op de bodem naast de snippers een zweem van opgeloste snippers lijkt wel eiken stof alsof een deel van de snippers is opgelost. Is dat ok? Begint inmiddels wel lekker te ruiken. 

 

Oscar

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Oscar ik giet het door wit keukenpapier,is dan mooi schoon,anders heb je kans dat je bezinksel van de snippers op de bodem vd.fles krijgt.

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Ps.Oscar twee of drie laagjes.

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Toppie, ga ik doen!

THX

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Oscar sucses.?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren