Destilaat afslappen / verdunnen naar drinksterkte

Geupdate op 21 juli 2020 in Stookforum
9 op 25 juni 2020

Geachte stookgenoten, ik heb een vraag. Ik heb recent een stookketel aangeschaft en inmiddels mijn eerste stook gedaan met mijn eigen appelperenwijn. Nu heb ik dus een destilaat van 80% abv. Waarmee slap ik dit af tot drinksterkte? Kraanwater? Demiwater? Barleduc? En doe ik dit na een maand rust of direct na de stook?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 25 juni 2020

Ik zou bronwater of gefilterd water nemen. Temperatuur moet hetzelfde zijn en ikzelf verdun na de rust

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juni 2020

Ik verdun mijn distillaat altijd naar 40%, en ik doe dat met gewoon leidingwater. Ik wacht 2 weken en verdun dan in stappen van ongeveer 10% met telkens 2 weken daar tussen.

Ik gebruik deze tool daar voor

https://homedistiller.org/wiki/htm/calcs/calcs_dilute.htm

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juni 2020

Leidingwater kan maar ligt ook aan de hardheid die het leidingwater heeft, ikzelf gebruik meestal een Spa Blauw (variant) en dat bevalt goed. Ik verdun dan wel meteen na het stoken omdat het bij mij op hout gaat direct (Whisky-achtige), meestal een paar procent boven drinksterkte en dan met een prop watten of keukenrol in de hals van de fles.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 juni 2020

Bedankt voor de info en tips. Ik denk dat ik dan maar voor Spa blauw ga, dat lijkt me gezien de chemische samenstelling inderdaad de beste keus. Maarreh Alchemist, vanwaar de prop watten of keukenrol in de hals als ik vragen mag?

Forum Lid
op 25 juni 2020

Ongeacht of je op hout gaat rijpen of niet is een prop watten of een losse dop aan te bevelen. De pasgemaakte alcohol is niet alleen water en ethanol, andere (vluchtige) componenten zitten hier ook nog in.

Door een prop watten / papier of losse dop te gebruiken kunnen de meest vluchtige componenten eruit en andere oxideren. De drank wordt er zachter van binnen een periode van dagen a weken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juli 2020

Wat zijn de redenen voor het verdunnen in stappen, of verdunnen na een poos rusten? Is dit vanwege de genoemde overige vluchtige componenten?

En wat is daarnaast de reden van gelijke temperatuur tijdens mengen?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juli 2020

Vluchtige nare componenten die je kwijt wil, vervliegen sneller in onverdunde vorm.
Gelijke temperatuur voorkomt onder meer een “witte waas”. Die ook wel toegeschreven wordt aan kraantjeswater met door het waterleiding bedrijf niet er uitgefilterde extracten als kalk, restanten van medicijnen, drugs afval lozingen, teelt bestrijdingsmiddelen enz.

Forum Lid
op 21 juli 2020

De magneet ontkalkers die zo mooi lijken zorgen ook dat calcium en magneziumzouten in het water zodra n contact met alcohol sneller neer slaan nog als calsium magnesium sulfaat en bicarbonaat dan wanneer die magneten niet worden gebruikt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juli 2020

heb ook zon magneet van de tv en moet zeggen dat het wel werkt voor kalk

in mijn waterkoker is geen kalk meer maar een zacht witte poeder die ik met een afwasborstel nu kan schoonmaken

de kalk is niet hard meer nu

voor verdunnen alcohol heb ik bar le duc gepakt kan je per 2 liter kopen die ik moest halen van mijn vrouw vanwege corona toen, gehamsterd haha

mijn vrouw was bang dat water ook besmette

dus kan daar mee opmaken

ik heb de laatste vat gewoon door laten druppelen tot 35 procent tussendoor geroerd en gemeten en kwam iets over de 6 liter van de 25 liter (als beginner zijnde)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren