Destilleer Anderhalf Keer

Geupdate op 27 december 2018 in Stooktips
27 op 8 november 2018

 

Ik kwam een tip tegen van Odin en heb deze niet gezien op het forum.

Ik heb het geprobeerd met het rogge recept en goed resultaat.

Quote Odin’s “destilleer anderhalf keer”

Dit bericht gaat over het maken van smaakvolle dranken middels pot destillatie. Vaak destilleren we twee keer, komen op een erg sterke sterke drank uit en gaan vervolgens teruglengen met water. Jammer, want daar wordt je drank wel minder sterk, maar ook minder smaakvol van.

Wat ik doe is een manier van destilleren die ik “Destilleer Anderhalf Keer” gebruiken. Stel dat ik een wijn heb van 13%, en ik wil brandy maken. Dan stook ik deze een eerste keer (ruwbrand) en kom ik uit op een ruwnat van 39% (ik verzamel 1/3e van wat er in de pot zit). Zou ik dit resultaat van 39% weer stoken (tweede run), dan kom ik uit op een brandy van 70%. De tweede run is nodig om betere cuts te maken, maar wat moet ik met een brandy van 70%? Het is te sterk en op 5 liter van 70%, moet ik al snel 2 liter water toevoegen om het enigszins drinkbaar te maken. Maar het betekent ook dat de smaak veel dunner wordt: door de water toevoeging, verliezen we kostbare brandewijnsmaak.

Destilleer je Anderhalf Keer, dan doe je de eerste run hetzelfde, maar de tweede anders. Je voegt aan je ruwbrand gewoon weer wijn toe, bijvoorbeeld om uit te komen op een totaal alcoholpercentage van 25% in plaats van 39%. Als je nu de tweede stook doet, kom je uit op een brandy van zo’n 45%. Je hoeft niet meer aan te lengen en behoud alle smaak.

Deze methode is ook van toepassing op whiskey, maar niet op vodka, waar je smaak juist weg wilt halen. Ik noem het “Destilleer Anderhalf Keer”, omdat je een deel van je uiteindelijke drank feitelijk twee keer en een ander deel eigenlijk maar één keer destilleerde. Zeg maar … anderhalf keer.Van John Smith

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 8 november 2018

Ik heb dit ook wel eens op deze manier gedaan. Is ook wel eens besproken op het forum geloof ik. Ik zal het eens opzoeken. We zijn er niet heel diep op ingegaan.

Bij mij was het vooral dat ik te weinig ruwbrand had om de ketel opnieuw te vullen maar ook te weinig stookwijn voor een hele nieuwe run, daarom deed ik het gewoon weer samen en met een prima resultaat.

Zeker een goede tip!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 november 2018

Dat was dit topic, maar zoals gezegd zijn we er niet dieper op ingegaan.

https://www.stookforum.nl/thread/15-x-destilleren/

Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen hiermee!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 november 2018

Ik heb een aantal recepten gepost tijdje terug van o.a. absinth en chartreuse en nog paar andere die op deze manier worden gemaakt.
Het delen van de alcohol in tweede fase gebeurde vaak met na macereren bij dranken met veel smaak uit etherische oliën .

Forum Lid
op 8 november 2018

Lijkt mij wel wat,proberen waard,ik heb nu bij 73 ltr 7 ltr water gebruikt om te verdunnen,ik stook wel door tot 20%.maar om dat ik meestal fruit stook zou dat voor mij wel de moeite waard kunnen zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 8 november 2018

Toevallig las ik gisteren een methode die er op lijkt, maar met een tweede vat werkt. (Ik stel voor om dat bijvat te noemen, om het Engelse thumper te vermijden. Bij- zoals in bijkeuken en bijzit. Maar dit terzijde.)

De stoker vult een ketel en bijvat voor 2/3 met stookwijn, neemt 1 % van het volume van de stookwijn als voorvocht en vangt de rest op. Dan doet hij de ruwstook in de ketel en de stookwijn in het bijvat en vangt 1 % van het volume van de stookwijn op als voorvocht. De rest vangt hij op in monsterglazen en de volgende dag gaat hij ruiken, proeven en mengen.

Ga ik eens proberen met de twee fruiten die ik ga starten!

Forum Lid
op 9 november 2018

rot woord i.d.d. Kees22 . : thumper ? bumper / coldstill/ vaporizer / secondair still in ned. bumpervat of secondaire ketel
Wat daarmee ook word gedaan is een alcohol met maceraat delen in 4 delen dan 2/4 verdunnen met water en in primaire ketel , 1/4 in secondaire ketel ( thumper ) en 1/4 na distillaat toevoegen voor kleuring en karakter.
Ook met een stookwijn in ketel en een alcohol fruit of kruiden maceraat of wijn in secondaire ketel.
Veel verschillende wijze mogelijk.

( pas op met thumper vulling wanneer er een 40% – 45 % alcohol in primaire ketel wordt verstookt . te veel vulling kan te veel tegendruk geven .
Alcohol damp onder druk ontsteekt sneller )

Forum Lid
op 9 november 2018

Ik gebruikte een tijdje dreunvat, maar dat lag me niet lekker in de mond. Bijvat past me beter.

Uitermate handig ding, ik gebruik hem heel vaak. Heb net kweepeer gestart en daar zal ik hem voor nodig hebben: dikke prut in het bijvat, dun sap of water in de ketel.

In die boilerketels kan ik niks door de opening gefrot krijgen (geen zeefplaat of zak met fruitprut), dus dan is een bijvat wel zo handig. En straks heb ik er twee, als ik dat gratis keteltje weer opgebouwd heb.

(En tegendruk? Hoogstens 40 cm sapkolom, dat is 0,04 bar. Bovendien: die theorie van ontstekende alcoholdamp vind ik een beetje vergezocht: boven in een kolom heb je al gauw 80 of 90 % en vlak boven een stookwijn ook al 50 %. Je moet gewoon geen bougie in je ketel hangen! En ook geen brug op je gasfornuis aansluiten. 😉 )

Een groter risico is dan het leegstoken van de ketel. Om het bijvat uit te stoken, moet de ketel nog een tijdje damp leveren ook al is de alcohol er al helemaal uit. En met 50 % alcohol in de ketel heb je niet veel reservevolume over.

Die van dat maceraat zal ik onthouden. Voor sleepruim dacht ik aan een kruidendoos na het bijvat.

Forum Lid
op 9 november 2018

Er zijn mensen die hun thumper te vol doen of te dikke prut daar door raakt buis en ketel bovenin verzadigd met alcohol damp . de kook temperatuur gaat omhoog onderin de ketel waardoor ook stoom vorming komt . ( snelkookpan principe ) meer druk opbouw en wanneer ergens ineens wat vrijkomt door een rubber of pakking die het niet houd is er een groot probleem.
In mijn dagelijks werk kom ik regelmatig bij branden en brandgevaarlijke situaties . Waarbij vaak licht erover denken toch tot rare gevolgen kan hebben.
voor installatie waarin alcohol , gassen , aceton , tolueen en noem maar op bouwen en instaleren we mooie systemen om branden te bestrijden . maar met bestrijden ben je eigenlijk al te laat.

Forum Lid
op 9 november 2018

Ja, je moet natuurlijk wel je verstand blijven gebruiken!

Ik blaas er altijd even doorheen voor ik het bijvat aansluit. En dan nog kan het fout gaan: ik heb wel eens een sleepruimpit in een pijp gehad.

Maar dat is een kwestie van overdruk, niet van te hoog alcoholgehalte.

Forum Lid
op 9 november 2018

Overdruk , een hoog alcoholgehalte en een oude slechte tl armatuur boven een ketel heeft iemand in Drouwen een schuur gekost aantal jaren geleden .
Gebruikte ook een thumper .
Thumper nokkie vol.
De aansluiting tussen brug en thumper had een o ring die er uit schoot .
I.d.d. ook de apparatuur controleren voor begin is nooit verkeerd .

Forum Lid
op 9 november 2018

Dat was dus knap stom!

Het bijvat mag nooit vol zijn in het begin, want er komt uit de ketel altijd volume bij. In het begin koelt de damp uit de ketel nog af om daarmee de inhoud van het bijvat op te warmen. Pas als de inhoud opgewarmd is en gaat verdampen, gaat er ongeveer evenveel uit als er in komt. En als het bijvat erg afkoelt, loopt het toch langzaam vol.

Maar dat probeer je toch een paar keer voorzichtig, voor je goed los gaat?

Forum Lid
op 9 november 2018

En daarom is het belangrijk dat mensen eerst eens gaan lezen of bij een ander kijken hoe dingen werken voordat ze onbezonnen dingen doen . In midden 17e eeuw werd de werking van een still al beschreven in boeken met tekeningen en uitleg ook De primaire en secondaire ketel werd toen al gebruikt en beschreven . Toen ik in mijn studie jaren in distilleerderij kwam moest ik eerst de werking goed doornemen voordat ik ook maar een deksel of een schuifkraan mocht aanraken .
( ze zijn wat oud maar ik heb de leerboeken nog op zolder en in de kast ? )

Forum Lid
op 11 november 2018

Ja het is belangrijk om veilig te werken,buiten dat je zelf letsel kunt oplopen,heb je nog een probleem met je verzekering,die betaald niet,je werkt met brandbare alc.en open vuur en je ketel kan door te hoge druk exploderen,en nooit de gasfles in de buurt van open vuur,en je ruimte goed luchten.daarbij als er wat gebeurd word het in het nieuws flink opgeblazen,dus negatieve reklame voor stokers.

Forum Lid
op 23 december 2018

Na 2 x gewone alcohol gestookt te hebben waar ik leuke en lekkere drankjes van gemaakt heb nu een emmertje 22 liter Odin’s roggebrood mash staan te pruttelen waar ik een 17 a 18 liter van denk over te houden om te stoken. Nu lees ik net over 1,5 x stoken en dat lijkt me zeker wat om te proberen. Omdat ik een 20 liter keteltje waar ik maximaal een 14 liter in wil doen vraag ik mij wat het beste is. Van de 18 liter een 12 de eerste keer en dan bij de ruwbrand de rest? Of, voor dit recept, de ruw en de finestook zoals gewoonlijk is? 

Forum Lid
op 23 december 2018

Heb je het recept al een keer eerder gemaakt want dan kan je het verschil gaan proeven. Een verdeling is wat je zelf er van wilt maken, kan soms een litertje schelen wat het nog beter kan doen smaken.

Forum Lid
op 23 december 2018

Nee, dit is zelfs pas de derde keer dat ik stook dus helemaal spannend. Ach een litertje dat maakt me niet zo uit. Het gaat me om de geuren en smaken. 

Forum Lid
op 23 december 2018

Kijk dat is wijsheid ! niet bang zijn om wat alcohol te verliezen .

Forum Lid
op 23 december 2018

Gaat niet om een litertje te verliezen, litertje meer kan voor meer smaak zorgen of litertje minder de geur… of andersom. Je moet ergens een ‘start smaak” hebben om het beter te kunnen maken. En soms betekend dat je een complete stook hebt verkl**t…… en dan gaan we gewoon weer opnieuw beginnen. Alleen dat maakt het stoken al leuk.

Forum Lid
op 23 december 2018

Distilleren is niet wat wachten op zoveel mogelijk alcohol maar i.d.d. een goede scheiding maken in wat je wil behouden en wat je niet gebruikt ( voor de struiken )
Iedereen zal in begin dit wat lastig vinden .
Neem daarom de tijd en blijf in de buurt .

Forum Lid
op 24 december 2018

Ik heb een 8tal potten die ik gebruik. Zeker bij de fijnstook maar zelfs bij de ruwstook tot op heden gebruikt. Ik moet nog wat ervaring krijgen maar het is erg leuk om met mijn vrouw te ruiken en proeven wat wel en wat niet te gebruiken. Echt leuk werk.

Forum Lid
op 24 december 2018

zo oefenen en tijd nemen dan krijg je vanzelf ervaring .
makkelijk dat je vrouw meedoet.
kunnen jullie straks voor elkaar verrassingen stoken .

Forum Lid
op 27 december 2018

Eeuuh helaas blijft het bij proeven wat mijn vrouw dus lekker vindt, al haalt ze wel regelmatig ‘een lekker flesje’ voor me 😉.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 23 december 2018

Ik doe dit, maar net ff anders, dan dat beschreven staat. Ik ga bij de tweede stook pas vanaf ong. 70% opvangen voor wat ik ga drinken, dit tot ong. 40% alles er boven en onder gooi ik bij de volgende stook van zelfde inhoud. Dit of bij eerste of tweede stook.
Werkt prima voor me. Ik hoef weinig terug te lengen en houdt flink smaak.

Forum Lid
op 23 december 2018

Ik stook nooit alleen op percentage .
Scheidingen maak ik op begin hart en eind hard .
De rest gebruik ik niet . zo bij voegen bij een andere stook betekend dat ik groot deel van wat ik eerst niet wilde weer bij sta te voegen . opstapelen van ” vervuiling ”
En restanten schoon stoken is niet moeilijk maar dubbel werk met te weinig rendement .
Bij elke nieuwe aanmaak begin ik met vers nieuw materialen .

Forum Lid
op 23 december 2018

p.s. rest materiaal uit vorige stook bijvoegen wil niet zeggen dat je daar in her stook toch alle ” vervuiling” uit kwijtraakt . Er zijn in oude voorloop en naloop resten weer extra stoffen die zich kunnen binden of als katalysator fungeren en juist bindingen doen gebeuren waardoor je stoffen krijgt die je niet zo makkelijk weer kwijtraakt .

Forum Lid
op 24 december 2018

Ik ook niet alleen op % maar ervaar dat het smaakprofiel dat ik wil meestal rond de 70% begint en rond de 40% weer eindigt. Soms iets eerder, soms wat later.
De voorloop gaat bij de tweede stook het methylvat in en wordt gebruikt om de bbq mee aan steken.
De verre naloop bewaar ik ook niet ivm de te rauwe smaak. Maar alles wat tussen de voorloop en het hart en de hart en de verre naloop zit bewaar ik voor de volgende ronde.

Het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf

Forum Lid
op 24 december 2018

tussen 70% en 40% is meer smaak volume dan bij hogere percentages vrij logisch . Wanneer je percentage zakt in alcohol loopt temperatuur in ketel op en komen er meer stoffen mee en smaak vrij .
Zoals jij het beschrijft met voorloop / hart en naloop scheiding is samen spel en gewenning aan type ketel
Elke ketel heeft ander karakter en hoe deze zijn fracties vrijgeeft en opbouwt .
Dat laatste stuk naloop wat je opnieuw gebruikt is een stukje met veel foezels vezels en oliën , zuren en ook tijdens distillatie producten die bonden tot acetaten .( geld beetje zelfde als rum stook met hergebruik) . Ik snap dat je die smaken wil gebruiken maar als je op zelfde manier zelfde stookt zul je wel steeds groot percentage gewoon weer aan jou nieuwe naloop toevoegen .
Wanneer je dat te hergebruiken naloop deel toevoegt aan jou stookwijn als de vergisting over is en je zou dit paar dagen laten inwerken / binden in de stookwijn kan dit zeker invloed hebben ( als rum productie )
Maar invloed kan voordeel geven en ook nadeel .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren