Die vieze geur van wat er in de ketel achterblijft

Geupdate op 14 september 2020 in Het Café (praathuis)
14 op 12 augustus 2020

Al lang ben ik op zoek naar het bestanddeel dat die vieze muffe geur veroorzaakt. Het zijn niet de hogere alcoholen zoals amyl alcohol of butanol. Die heb ik al kunnen ruiken. Ik denk eerder in de familie van de terpenen of terpenoïden. Over actieve kool filteren helpt nauwelijks en mocht je het kunnen verwijderen zal het de opbrengst ferm verbeteren. Wie er meer over weet mag het gerust laten weten. Alle beetjes helpen.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 12 augustus 2020

Ik neem aan in je alcohol ? niet in je ketel, heb je al gezocht op ozone ?

Heb je genoeg koper in je set ?

Forum Lid
op 12 augustus 2020

De geur van de backset en die zit ook een beetje in de alcohol. Het komt mee met temperaturen boven de 90°C Ik zal een een beetje naloop koken in een kolf met koperwol er in en een terugvloeikoeler erop. kijken wat dat geeft. Een ozon apparaat heb ik niet maar het ware leuk om ermee te experimenteren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 augustus 2020

Het kunnen ook thiolen zijn want die berucht om zijn vieze geurtjes. Mercaptanen is de oude benaming van thiolen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 12 augustus 2020

Het kunnen diverse vervuilingen zijn die muffe lucht geven
Bij vergisting stoot gist niet alleen ethyl uit en zuurstof maar ook een heel scala zuren , azijnzuur , carbonzuur , zwavelzuur , verzuren , andere al alcoholen , eiwitten enz enz , daarnaast sterven gistcellen af en ontbinden door autolyse ontstaat zwavelwaterstof.
Een niet goede vergistingen meer bijproducten .
De bij producten kunnen zowel bindingen aangaan en ester / acetaat vorming geven en de bijproducten kunnen meekomen door te hoge destilatie temperaturen of een niet goed scheidende werking van kolom .
Ook met een te koude kolom doordat er meer energie nodig is om op de brug te komen zal de kans op scheiden van dampen op diverse temperaturen bemoeilijkt worden omdat er minder tijd is voor de diverse dampen en stoffen uitelkaar te vallen of neer te slaan. ( Je drukt als het ware alles door ) een equilibrium / goede flow is belangrijk
Temperatuur voor een schone alcohol stoken is 78,3 graden op de brug .
Temperaturen hoger en zeker al richting 90 gr betekend dat andere stoffen met andere Damp temperaturen mee zullen komen .
Na correctie met kool of ozon is altijd een lap middel .
Een goede basis beslag een goede vergisting van een goed product en goed damp beheer is na corrigeren niet nodig .

Laat ook nooit een vergist product te lang slaan !
Na gisten zullen alcoholen , zuren en andere aanwezige producten met elkaar binden , ontbinden , reageren .

Forum Lid
op 14 augustus 2020

Maar ik zoek de naam Robbert.

Forum Lid
op 14 augustus 2020

Ik kan niet op afstand proeven of ruiken maar met muf moet je toch richting zwavelzuur , zwavelZuur verbindingen denken .

Forum Lid
op 14 augustus 2020

De stookwijn van 20% is best te genieten en geen spoortje van muffe geur maar als ik hem overhaal en terug verdun naar 20% ABV is die muffe geur er wel. In de tweede keer overhalen is het al hele stukken minder. Die muffe geur kan misschien veroorzaakt worden een verbinding van waterstofsulfide en ethanol maar weet ik niet heel zeker ter meer dat de stookwijn in het geheel niet ruikt naar waterstofsulfide. Misschien dat er wel inzit maar dan ligt het wel onder de geurdrempel. In dat geval zou koper moeten helpen om de zwavelverbindingen te binden. Ethaandiol zou ruiken naar stinkdieren maar dat kan ik niet beamen daar ik nog nooit een stinkdier gezien of geroken heb. En dan heb je nog de hogere alcoholen die ook kunnen veresteren met waterstofsulfide. Keuze genoeg dus. Dat wordt weer experimenteren… Maar dan moet ik de garage opruimen want ik heb er geen plaats voor. Liever eentje drinken voor wat moed te krijgen. Ik moet ook nog twee tafels maken op wieltjes zodat de aftandse tuintafel buiten kan en ik weer wat plaats heb. Maar waar heb ik plaats om die tafels te maken? Dilema!

Forum Lid
op 14 augustus 2020

Is je kolom niet vies, die kan echt enorm meuren, ik maak deze bij iedere stook schoon.

Forum Lid
op 14 augustus 2020

Vies nee, altijd proper door spoelen met de voorloop.

Forum Lid
op 14 augustus 2020

Sulfonic zuren , carbon zuren , esters zijn niet makkelijk met alleen een koper toevoegen te corrigeren .
Even als Zwavelwaterstof .( Waterstofsulfide )
Zilver chloride met kiezelguhr kun dit mee corrigeren .
Maar je moet wel erom denken dat zilverchloride giftig is . je zal moeten nabewerking .
Zilvernitraat met natrium chloride is ook bruikbaar . Maar ook hierbij is nabewerking en controle van product wel van belang.

Maar makkelijker is zorgen dat in voor traject dat basis producten goed zijn ,kolom werking en Destilatie temperatuur nauwkeurig is waardoor je later niet hoef na te corrigeren .

Forum Lid
op 15 augustus 2020

Kopersulfaat bindt ook waterstofsulfide maar niet in zuur milieu. Combineren met kalk lijkt me dan aangewezen.

Forum Lid
op 15 augustus 2020

Kopersulfaat moet je ook mee uitkijken het is niet alleen giftig het geeft zelf weer een bijsmaak ! Die zal je ook moeten corrigeren!
Kun je beter zilver nitraat gebruiken met natrium chloride .
Maar waarom blijf je corrigeren en knoeien met slechte alcohol ?
Het is bij kleine hoeveelheid van enkele liters de moeite niet .
Zeker niet als je een zwavelwaterstof vervuiling hebt . Dat komt door autolyse door te lang op ontbindend gist te laten staan of door een gist wat van slechte kwaliteit is . Of te snel heeft gewerkt en geregenereerd waardoor veel dode cellen aanwezig zijn .
Weg donderen en gewoon een gezonde goede basis maken .
Dan is al dat knoei en kneierij met na correctie’s niet nodig .
Als het nu om paar duizend liter gaat kan ik mij voorstellen dat je dat niet weg gooit en is het rendabel .
( Al die correctie middelen kosten tijd en geld )
Een goede basis beslag , een goed werkende kolom , een goed temperatuur beheer zowel op ketel als kolom dan is na corrigeren niet nodig !

Forum Lid
op 14 september 2020

Nog mogelijke verdachten zijn volgens homedistiller: korte vetzuurketens zoals boterzuur, capronzuur, caprylzuur en caprinezuur. Boterzuur stinkt naar tenenkaas en de rest naar geit. Ik vraag me af hoe een geitebok ruikt? Maar vetzuren kunnen verzeept worden en koken met kalk of een andere alkali zou dan al veel neutraler alcohol moeten opleveren. Dat ligt in de lijn van wat Robert zegt. Er hangen weer wat experimentjes in de lucht.

Forum Lid
op 14 september 2020

Vetzuren vervuilingen en aanhangende problemen kunnen o.a . Met caustic soda worden aangepakt.
Hierna weer aanzuren .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren