Distilaat alcohol in PET fles

Geupdate op 26 januari 2020 in Stookforum
13 op 23 januari 2020

Beste stookforum, Ik ben nieuw wat betreft het stoken van alcohol. Ik heb wel plantmateriaal gedistileerd om etherische oliën hieruit te halen d.m.v. een zelfgemaakte koelsysteem van een kopere spiraalpijp in emmer (moonshine principe). Ik heb onlangs zo’n 23 liters bananenwijn laten gisten en heb deze gedistilleerd met Grainfather alambiek en Still Spirits boiler: 

Met de ‘Stripping Run’ kwam ik er erachter dat het opgevangen alcohol (circa 30% en temp.en 30 graden Celsius) in een gistingsfles (pet-carboy, BPA-vrij (bisfenol A) en voedsel veilig) is gaan misvormen gedurende een verblijf van circa 3 uur hierin. Het gedeelte waar de alcohol zat in de fles is niet zodanig aangetast. De ruimte hierboven is wel misvormd:
Mijn vraag is: -hoe zou het dat de alcohol de fles kan misvormen? -zou hierdoor schadelijke stoffen uit het kunststof van de fles in het alcohol zijn opgelost? Met vriendelijke groet, René.

 
  • Geliked door
  • Umaguna
Antwoord
0 op 23 januari 2020

Zelf gebruik ik de 2 liter melkflessen. Dat is hdpe. Daarvan staat op meerdere sites dat het tegen alcohol kan. Anders even uitzoeken waarvan de fles gemaakt is en dat even googlen.
In simpele lijnen word er door het alcohol het plastic afgebroken waardoor het week word en daardoor vervormd.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 januari 2020

Even gezocht voor je. Pet fles: pet staat voor PolyEthyleenTereftalaat

Tereftaalzuur (1,4-benzeendicarbonzuur) is een grondstof voor de productie van PET-flessen. Het is licht oplosbaar in alcohol. Er zal dus na verloop van lange tijd iets van het plastic in de alcohol oplossen. Vanzelfsprekend speelt het alcoholpercentage hierbij ook een rol. Uit onderzoek is gebleken dat deze kleine hoeveelheid niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid (Daarom wordt wijn soms ook in plastic flessen verkocht).

Zelf zou ik het niet doen nu ik deze informatie heb.

Forum Lid
op 23 januari 2020

Beste Eric,
Ik heb een probleem bij het uploaden van 2 afbeeldingen waardoor deze en gedeelte van mijn vraag niet is weergegeven op het forum. Deze stuur ik je alsnog en de afbeeldingen stuur ik je in een apart antwoord:

Met de ‘Stripping Run’ kwam ik er erachter dat het opgevangen alcohol (circa 30% en temp.en 30 graden Celsius) in een gistingsfles (pet-carboy, BPA-vrij (bisfenol A) en voedsel veilig) is gaan misvormen gedurende een verblijf van circa 3 uur hierin.
Het gedeelte waar de alcohol zat in de fles is niet zodanig aangetast. De ruimte hierboven is wel erg misvormd

Gr. René

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 januari 2020

Misschien komt het doordat de dampen schadelijker is dan de vloeistof. Zelf zou ik andere flessen gaan gebruiken en dit weggooien

Forum Lid
op 24 januari 2020

Bedankt Eric,
Jazeker, dit doe ik nooit meer. Ik had al wat 2 L. plastic melkflessen gespaard voor de fractie’s van het distilaat te verdelen. Maar ik dacht dat ik meer capaciteit nodig had dan 2 liter om de stripping run in een keer op te vangen, dus heb ik die gistingsfles gebruikt.
Ik dacht er ook al aan, dat het de ethanolgassen kunnen zijn geweest.
Ook heb ik zo’n vermoeden dat de ethanol die de wanden aan de binnenkant van de gistingsfles hebben geraakt verdampen, en hierdoor de inwerking van die dampen die 100% ethanol bevat venijniger is dan de 30% ethanol die op de bodem van de fles.
Gr. René

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 januari 2020

Beste Eric,

Bedankt voor je antwoord!
Hier doe ik nog een laatste poging voor de afbeeldingen te uploaden:

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 januari 2020

hallo mss eens een investering doen in een paar goede fermeteeremmers bij de stookwinken en uw fotos wat kleiner maken met pixresizer dan gaat het sneller 

gr erik

Forum Lid
op 24 januari 2020

Beste Erik,

Ik gebruik in het vervolg maar glaswerk, dat is het beste.
Met het distilleren van plantmateriaal is dit het enigste alternatief, omdat stoffen zoals bv. limoneen (o.a. in sinaasappelschillen) sommige kunststoffen oplossen. Dit gebruikt men ook als stickerverwijderaar
Lijkt mij dus verstandig om hier ook aan te denken als je fruitwijn zoals van citrus of kruiden waar veel etherische olie in voorkomt, hiervan het distilaat niet op te vangen in plastics.

Forum Lid
op 24 januari 2020

ok maar ga je glas werk van 60 of 120l halen en dan de prijs nog ikzelf heb vaten van 25l 30l 60l 120l en 150l staan voor mijn fruit in totaal 2000l en nog een 50 glas flessen van 5l maar dat is meer om de opslag en nog nooit problemen gehad 

gr erik

Forum Lid
op 26 januari 2020

Beste Erik,

Ik ben niet zo’n grote stoker. Ik maak vruchtenwijn zo nu en en niet meer dan 23 liter per keer. Dus die paar liter sterke drank opvangen in glaswerk is voor mij dan geen grote investering en is al lang opgedronken voor ik weer eens ga stoken.

Bedankt voor je respons.

Gr. René.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 januari 2020

Een gistingsfles is vermoedelijk niet gemaakt voor een hogere alcohol percentage dan 20%. Als de temperatuur 30 graden was dan zal het daar niet aan liggen.

Forum Lid
op 24 januari 2020

Beste Erik,
Ja, dat lijkt mij ook, het is een gistingsfles, dus moet daar wel aan voldoen.
Gr. René.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 januari 2020

Zelf gebruik ik voor hoog% alcohol nooit kunststof. Alles gaat bij  mij in glas of houten vaatjes.

Voor de fermentatie vaten gebruik ik die vaten die er voor gemaakt zijn bv zoals die bij de stookwinkel te koop zijn..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren