Droplikeur, dropshot recept

Geupdate op 8 november 2019 in Likeuren
43 op 24 februari 2016

Een heel simpel en lekker receptje.

Speciaal op aanvraag van lid Cornershop Vodka.

Ingrediënten Dropshot.

1 pakje pure drop of een pakje pure Laurierdrop.

Halve kilo suiker
Halve liter water
Halve liter alcohol (90/96%) mag ook zwakker, dan iets minder water,  expirimenteren!

Kook het water met de suiker en de drop erin. Het koken zorgt ervoor dat beiden goed oplossen. Laat het water vervolgens afkoelen.

Voeg het suikerwater toe aan de alcohol en roer dit met en houten lepel.

Verdeel het over kleine flesjes met een beugeltje, niet omdag het moet maar omdat het gewoon mooi staat. Het oog wil ook wat 🙂

Drink het lekker koud! Proost!

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 24 februari 2016

Het is trouwens niet alleen lekker, het is ook goed als hoestdrankje 😉 😉 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 maart 2016

Wat versta je onder puur drop?
en hoe veel gram?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 maart 2016

Hoi!

Een pakje drop van om en nabij de 250 gram. Komt niet zo precies hoor. Als je het heel dropperig wilt hebben mag je het bij wijze van spreke zelfs verdubbelen.

Gewoon normale zwarte drop, geen zoute of honingdrop, zo normaal (puur) mogelijk. Maakt verder niet zoveel uit.

Een beetje proberen tot het voor jou het lekkerst is!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 maart 2016

Heeft iemand dit inmiddels gemaakt? Ik ben benieuwd of het in de buurt komt van de dropshot uit de winkel!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 maart 2016

Mijn dropshot.

Ik heb nog wat toegevoegd aan het recept van de likeurmeneer in de hoop er nog een extra kick aan mee te geven.. kruiden..die een dropachtige / warme na-smaak afgeven  

Had blanke alcohol gestookt van 60%..deze 1,5ltr deze verdeelt over 4 flessen en opgevuld met 2ltr dropsiroop die ik in elkaar gecocktaild had. de dropshot is geëindigd op 25 – 30% 

Voor de dropsiroop het ik gebuikt..  

  • 2ltr water
  • 20gr laurier drop
  • 50gr zachte drop
  • 5gr zoethout
  • 5gr anijszaad
  • 200gr palmsuiker

Wilde naast de dropsmaak ook de warme smaak van dropachtige kruiden terug vinden in mijn dropshock..dat is gelukt..maar de smaken van laurier en zoethout komen overeen en dus is het iets te laurierig geworden na mijn smaak..ga nog iets corrigeren met palmsuiker wat ook een warme rietsuikerachtige smaak afgeeft.. 

mijn tip hieruit is.. beetje zoethout is zeker lekker als je er geen laurier drop ingooit..  

Forum Lid
op 30 juni 2016

Hoi Leon het zoethout zijn dat de gewone ouderwetse stokjes of wat gebruik jij daarvoor.

Forum Lid
op 30 juni 2016

gesnipperde stokjes.. keertje in bulk (1kg) gekocht

Forum Lid
op 2 december 2017
Hoi Leon het zoethout zijn dat de gewone ouderwetse stokjes of wat gebruik jij daarvoor.Van madcat

zoethout zijn geen stokjes,zoethout zijn wortels 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 maart 2016

En lijkt het qua smaak op de echte dropshot? (Als je de laurier wegdenkt)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 maart 2016

de smaak van Laurier is wat weg getrokken maar ik heb wat extra suiker en wat van de zoete drop toegevoegd. (30gr suiker per ltr)..
de dropshot die je maakt moet beter zijn dan die vanuit de winkel.. het is wat minder stroperig geworden dan die uit de slijterij. .
denk dat ik de volgende keer minder laurier drop toevoeg maar er iets venkel kruiden bij mix.. voor een iets frissere toon in de smaak..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juli 2016

Mijn eerste droplikeur trekt nu, gebruikt 1liter alcohol 85%, 1 zakje laurierdrop klene, 1 zakje zoete drop oldtimers, 200gram rietsuiker, 1,4liter water.
aangezien ik niet tevreden was met de smaak, heb ik vandaag een staaf per fles pure lakritz erbij gevoegd, zo krijg ik de lekkere smaak erin EN de mooie donkere kleur, lakritz is gewoon per staafje te koop bij de drogisterij, vroeger was deze gewoon bij elke snoepzaak te koop, maar helaas niet meer. lakritz is gewoon de pure drop ZONDER toegevoegde extra suikers, voor de zekerheid heb ik nog drie staven extra gekocht mocht de smaak mij nog niet bevallen.
In een fles heb ik  geëxperimenteerd met n schepje chili-poeder, Hot-dropshot

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 juli 2016

Lakritz is de benaming van drop die aan paarden wordt gegeven.
Op zich niets mis mee en goed te gebruiken om likeur van te maken.
Drop(extrakt) wordt gemaakt van zoethout.
Dus snippertjes zoethout toevoegen is grote onzin en zal de smaak niet beinvloeden
Wil je droplikeur maken, dan zal je de lakritz eerst in water moeten koken.
De hoeveelheid water is afhankelijk van het aantal liters droplikeur die je wilt maken.
Kook ook de suiker apart met weinig water (een kwart van het gewicht van de suiker.
Voeg daarna de alcohol erbij afhankelijk van het percentage wat men prefereerd.
Wil je er anijs of andere smaak aan toevoegen, laat dan van tevoren (minstens één maand) de anijs of iets anders macereren in de alcohol en breng daar je likeur mee op smaak.
Voeg dan daarna indien nodig nog wat alcohol erbij.
Beschik je niet over alcohol van 94%, dan minder water gebruiken.
Dus bij elke stap eerst even proeven, etc

https://www.feedmyanimal.de/marstall-bonus-lakritz.html

Forum Lid
op 6 juli 2016

Lakritz is de Duitse benaming voor drop, de dropstaven werden vroeger gebruikt bij taaislijmvlies en maagproblemen (net als zoethout), maar werd in mijn jeugd-jaren als snoep verkocht, nu wordt de pure drop als basis gebruikt voor het vervaardigen van alle drop die wij vandaag de dag met alle smaakjes kennen,  zoals autodrop enz, dat het naderhand aan paarden werd gegeven, staat daar los van, net als suikerklontjes die men aan paarden geeft. de rest wat verdunnen en smaak aanbrengen betreft, dat is mij wel duidelijk

Forum Lid
op 6 juli 2016

Ik woon op het platte land in Duitsland tussen de “Bauerhofen” en zit zelf bij de Sangverein, waar ik veel dorpelingen van ken. Zo nu en dan kom ik bij een van de leden bij de paarden kijken, wat ik prachtig vind. Ik heb een goed kontakt met deze dieren en geef ze wel eens lakritz (van de boer)
Ik heb het zelf wel eens geprobeerd en het is echt de basisdrop waar je alle kanten mee op kunt.

Forum Lid
op 6 juli 2016

dan woon jij dus verdomd mooi kerel, ik rij er vaker doorheen als ik met de jongens ga touren op de motor. vooral in de Eifel, waar ik enkele minuten van vandaan woon

Forum Lid
op 6 juni 2018

madcat ik woon iets verder in de hunsruck

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 maart 2017

Mooi onderwerp !

 

Vee verschillende recepten ook.

Zelf heb ik het slechts 1 keer gemaakt.

Dat volgens een recept wat ik van een collega uit Denemarken kreeg.

 

Volgens men begin je met een neutraalalccohol van rond de 60 %/

Daar leg je dan 10 % dropjes is van watze daar kennen als Turkse peper.

Het is een snoepje wat we hier kennen als bonbon Napoleon.

 Maar dan anders..

 

Ik moet zeggen dat ik inde loop der tijden een voorkeur ontwikkeld heb voor klare drankjes/ Zo’n dropshot kan me dan ook niet echt niet bekoren. Ik heb hier een drop-pot, die is vaker vol als leeg. Om nou drop op te gaan lossen in mijn kostekijke drank dat is wel heel veek gevraagd,

 

Liever houd ik de geschieden. Zo’n dropshot geeft een kater die je makkelijk vermijden kunt.. Maar voor het beste van het beste neem je dus Turkse peper. Dat word vooral in Denemarken  en Finland verkocht.

 

 

 

 

 

Brrr,

wat een meuk!

 

 

 

 

Forum Lid
op 26 november 2017

Even een vraagje leg je de dropjes in de alcohol? Of eerst oplossen in kokend water en dan bijvoegen? En heb namelijk de Turkse peper gehaald en wil er graag mee aan de gang gaan

Forum Lid
op 26 november 2017

drop gewoon in de alkohol…. hierna filteren…

 

Moet wel zeggen . Heb niet zon goede ervaring met dropshot..

Had m samen met Apfelkorn gedronken……….

En ineens werd ik de volgende dag wakker

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 april 2017

Ikzelf zou kiezen voor een receptje zonder zoethout. Dit komt omdat bewezen is dat dit spul de bloeddruk enorm verhoogd.

Het zou fijn zijn dat men in dit toppic niet alleen de smaak maar ook vooral de gezondheid een beetje in het oog houdt.

 

Forum Lid
op 6 april 2017

Ikzelf zou kiezen voor een receptje zonder zoethout. Dit komt omdat bewezen is dat dit spul de bloeddruk enorm verhoogd.

Het zou fijn zijn dat men in dit toppic niet alleen de smaak maar ook vooral de gezondheid een beetje in het oog houdt.

 

Van erbij

 en alcohol verlaagt de bloeddruk toch ?

Forum Lid
op 6 april 2017

Hold the presses, geen zoethout in de super gezonde alcoholen…

  • 1 – 2 standaardglazen

    Je hartslag en ademhaling nemen toe. Je krijgt een warm gevoel. Je wordt wat levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan. Je smaak, reuk en zicht gaan lichtjes achteruit. Je wordt minder pijngevoelig. Je krijgt zin in eten. Je moet meer plassen.

  • 3 tot 7 standaardglazen

    Je reactiesnelheid neemt af en je wordt onhandiger in je bewegingen. Het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Je smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan verder achteruit. Je gezichtsveld wordt smaller (tunneleffect). Je begint luider te praten, ook omdat je minder goed hoort. Je geheugen werkt slechter. Je stemming begint duidelijker te veranderen: vrolijker en uitbundiger, of net meer prikkelbaar en grof. Je krijgt de neiging jezelf te overschatten en zelfkritiek wordt minder.

  • 8 tot 14 standaardglazen

    Alle hogergenoemde lichamelijke verschijnselen nemen toe. Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid. Je zelfkritiek verdwijnt. Je gaat gemakkelijker dingen doen die je anders nooit zou doen. Je kan ook misselijk worden en moeten braken.

  • 15 tot 20 standaardglazen

    Je zintuigen geraken nu sterk verdoofd. Wat je hoort en ziet dringt nog amper tot je door. Je bewegingen worden helemaal ongecoördineerd. Je kan je afwezig voelen of verward geraken. Er is hoge kans op black-outs, waardoor je je grote delen niet meer zult herinneren. Je wordt misselijk en ‘draaierig’ als je de ogen sluit.

  • Meer dan 20 standaardglazen

    Je ademhaling en hartslag worden sterk vertraagd. Je raakt totaal ‘van de kaart’. Als je deze hoeveelheid in korte tijd drinkt dan kan er alcoholvergiftiging optreden: je raakt bewusteloos of gaat in coma. De ademhaling kan stoppen of je krijgt een hartstilstand. Bij jongeren of personen die niet gewend zijn om veel te drinken kan alcoholvergiftiging sneller optreden.

Want al dit kan niet op tegen hypertensie (wat je trouwens ook van drop krijgt…)

Forum Lid
op 6 april 2017
Drop wordt gemaakt van zoethout, dus als je van zoethout bloeddrukverhoging krijgt, zal je dat ook van drop krijgen.
 
Lees:

Drop is een <span style="color: #0066cc;”>snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de <span style="color: #0066cc;”>zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes. Voor de <span style="color: #0066cc;”>zoetheid wordt <span style="color: #0066cc;”>suiker (in percentages variërend tussen 30 en 60%) of een andere zoetstof toegevoegd. Vroeger bond men de drop met <span style="color: #0066cc;”>Arabische gom, tegenwoordig doet men dit meestal met <span style="color: #0066cc;”>zetmeel of <span style="color: #0066cc;”>gelatine. Toch wordt Arabische gom soms nog steeds gebruikt. Andere bestanddelen zijn <span style="color: #0066cc;”>salmiak (ammoniumchloride), soms zout, evenals geur- en smaakstoffen, al dan niet synthetisch (eucalyptus, honing, anijs, melasse). Van nature bruinige en ietwat doorzichtige dropsoorten worden met koolstof of karamel donkerder gekleurd.[1] Vooral in Nederland is drop populair, maar daarnaast ook in de <span style="color: #0066cc;”>Scandinavische landen en Noord-Duitsland.[1]

De industriële verwerking van de zoethoutwortel tot drop werd mogelijk toen de Italiaan Giorgio Amarelli er in <span style="color: #0066cc;”>1731 in slaagde om het sap uit de <span style="color: #0066cc;”>zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra), tot drop te verwerken

Forum Lid
op 28 juli 2017

Laurierdrop word gemaakt van zouthout. Dus beide ebruiken is onzin en zorgd snel voor “Overkill”

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 november 2017

Dropshot ga ik ook maar eens maken, heb nog wel wat alcohol staan waar ik dat eens mee kan proberen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 mei 2018

De Salmiakki wodka zoals de Finnen het toen noemden is veel beter en lekkerder dan dropshot! Eénmaal de echte Finse salmiakki geproefd nooit meer een dropshot, dat is echt water met een smaakje! Alleen de Tyrkisk peber is niet in NL te krijgen. Ik krijg de zakken van mijn vriend die vaak in Finland komt (heb er een paar liggen).
In Nederland is het beste alternatief Rob’s drop, dit komt in de buurt van de Tyrkisk peber alleen iets zoeter en minder scherp.

Rob’s drop is bij de Jumbo te krijgen. Maar ken je iemand die in Finland komt laat ze een fles Salmiakki meenemen en uit de supermarkt de Tyrkisk peber!

 

Forum Lid
op 29 mei 2018

Oja, de Finnen die het mij geleerd hebben maakten van 80% wodka de salmiakki wodka, lengden het aan met water en dan schudden, advies van ze was in de wasmachine stoppen maar dat is niet nodig want af en toe goed schudden en laten staan lost het ook op! Eén zakje Rob’s drop voor een standaard fles wodka. Dus een fles) wodka waar je iets uit giet anders past de drop er niet in…. schudden maar! De Scandinavische manier.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 mei 2018

Dus de Tyrkisk Peber / Rob’s drop is een alternatief  voor deze (er zijn veel soorten in Finland). Blijkt ook met pepertjes te zijn, heb dat nog niet gemaakt maar ga dat zeker proberen. Wel in de diepvries leggen dan is het lekkerst!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 1 juni 2018

dank voor de reactie,s,

de met rob,s drop heb ik gemaakt en wel de beste tot nu toe

lekker 

 

Forum Lid
op 1 juni 2018

Lekker hé! Dat is beste alternatief voor de Scandinavische Salmiakki!
De Tyrkisk peber  is nog lekkerder dan Rob’s maar helaas alleen in Scandinavië te krijgen!

Forum Lid
op 1 juni 2018

tyrkisk peber en salmiakki zijn via candyonline te bestellen.

wel duur maar beter duur dan niet te krijgen.

Groet Ger

Forum Lid
op 4 juni 2018

Echt ? Top maar ik heb gelukkig nog 4 zakken liggen 2 grote en 2 kleine, handig als je vriend een paar keer per jaar naar Finland gaat en de supermarkt voor mij induikt… maar Rob’s is ook prima alternatief, smaak komt heel dichtbij en is niet zo duur.

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

Kortom alcohol van 80% in een weckfles. En een zak rob’s Drop erbij gooien en je hebt een stevige Dropshot.?

Forum Lid
op 10 juni 2018

Wel aanlengen met water natuurlijk .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juni 2018

Leuk dit ook maar eens proberen als beginner. Hoe moeilijk kan t zijn. Heb 68% neutraal dus moet goed komen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 oktober 2018

is er inmiddels al een, standaard voor een mooie hoestdrank.

ben wat aan het hobbyen geweest.

met verschillende soorten drop: harlekijntjes laurier drop en lakritz.

tijdens het koken, rook ik een snuifje anijs, naar mij mening. en dacht dat ik wel leuk mik er ook een ster anijsje bij.

heb nu een drankje wat, verschillende kleuren heeft als olie op water, denk dat dit door het steranijsje komt.

de smaak valt me een beetje tegen, heb denk ik veels te weinig drop gebruikt.

 

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Oplossing eet bij de borrel een dropje.?

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Hoi

ik maak nou al een tijd dropshot met de rob,s drop van de jumbo

2 zakjes in een liter fles en aan vullen tot een liter met VODKA 

na 2 dagen is het goed opgelost wel regelmatig schudden

ook schudden voor gebruik

 

mvg

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Ook verkoopt de xenos blue curacao in lege flessen met Suikerwerk er in. 

Je hoeft alleen maar VODKA toe te voegen 

ook hebben ze andere varianten

mvg

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 november 2019

Voor de mensen die dicht bij de Duitse grens wonen, de drop die voor de Deense Salmiakki gebruikt wordt is ook in Duitsland verkrijgbaar bij de Rewe. Daarnaast kun jij in elke Duitse aldi de Salmiakko kopen deze drop snoepjes geven nagenoeg dezelfde smaak als de Turkish pebber zo niet een nog betere smaak aan de dropshot. De in Nederland verkrijgbare Napoleon drop kogels geven een smaak die met de normale dropshot vergelijkbaar is maar volgens mij beter smaakt. Verder voeg ik aan elke dropshot nog een stuk dropstaaf oftewel lakritz toe verkrijgbaar o.a. bij de etos. En uiteraard nog 50 tot 80 gram kristalsuiker op een een totaal volume van 0,7 liter dropshot.

Forum Lid
op 7 november 2019

Ik zal mijn dochter gelijk wat laten meenemen dit weekend . 👍👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 november 2019

Ik gebruik altijd de Sallos X-plosiv salmiak drop met chili uit Duitsland.

Die gooi ik in de blender met een half zakje ouderwetse trekdrop en een fles wodka.

Altijd heel goed schudden want de ‘teer/bitumen’ op de bodem is heerlijk!!

Gr. Erwin

Forum Lid
op 8 november 2019

Dat is tenminste nog echte salmiak Erwin ! net als de oude van jamin van vroeger . .

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren