eau de vie van druivensap uit de super

Geupdate op 27 februari 2020 in Spirits
19 op 6 november 2019

Beste stokers en stokerinnen,

Helaas zijn de druiven uit de Zijpe en West-Friesland niet al te denderend. Heeft iemand daarom ervaring met het vergisten van druivensap uit de supermarkt? Alle tips zijn welkom.

Met Vriendelijke groenten,

Tuinboon

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 6 november 2019

Je hebt consumptie druiven en wijndruiven. Druivensap is een ingedikt product, waarbij in het land van herkomst het vocht (en druivensuikers) aan de druiven worden onttrokken. Bij ons aangekomen wordt het consentraat weer voorzien van membraan gefilterd water, anti oxidanten en glucose.
Dus is de kans groot dat je een “ordinaire” suikervergisting gaat hebben van je dure druivensap.
Ligt dus enorm aan de sap die je wil gaan gebruiken.
Leuk experiment!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 november 2019

Er bestaan ook wijnpakketten, ik heb daar in het verleden toen ik wijn maakte wel mee ge-experimenteerd. Gaf een redelijke wijn als je het geduld er voor hebt. Resultaat kan daarna uiteraard gestookt worden…..

Forum Lid
op 6 november 2019

Kijk eens bij een markt koopman zaterdag’s voor hij opruimt.krijg je de druiven mischien voor een prikje.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 november 2019

Vervelend dat het bij de reforma en natuur / bio winkels zo duur is maar daar zijn flessen druivensap te koop van vrij goed bruikbare kwaliteit .
En soms is er een foute fles tussen die wat gist in fles . Maar dat is dan ook wel weer makkelijk je kunt deze zo gebruiken als gist starter .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 november 2019

Bedankt voor de tip, maar ik maak hieruit op dat niemand druivensap uit de super heeft verwerkt? Simpele appelsap kan een goede eau de vie geven toch? Dus waarom geen druivensap?
Ik ga binnenkort de proef op de som nemen en het stramien posten.
Groenten,
Tuinboon

Forum Lid
op 7 november 2019

Ik denk dat wel meerdere mensen weleens met druiven sap , appelsap , sinaasappelsap of andere sappen uit buurtsuper hebben geprobeerd te werken .
Maar heel veel producten uit supermarkt zijn vaak houdbaar gemaakt met allerlei stabilisators en conserverings middelen , ascorbinezuur of op andere manieren bewerkt maar denk ook aan moderne toevoeging van zoetstoffen als aspartaam . daarmee werken zorgt voor matige kwaliteit .
Daarom kun je bij reform / bio logische winkels beter terecht maar daar zijn producten vaak duur .
Diksap is trouwens wel een alternatief wat vrij goede kwaliteit geeft .

Je kunt beter met vers fruit of vers geperste producten werken .
Een kist druiven bij groente boer halen en zelf persen is misschien iets meer werk maar zorgt wel voor betere kwaliteit .

Forum Lid
op 8 november 2019

Bedankt Robbert. Ik heb al veel aan je tips gehad. Toch ga ik mijn stoute schoenen aantrekken en het proberen met sap uit de super.

Op YouTube,The Westcoast exterminator, wordt brandewijn gemaakt van vergiste druivensap van het merk Welsch. Dit is een Amerikaans merk en praktisch niet te vinden in Nederland. Volgens hem was het eindproduct fantastisch!

Forum Lid
op 8 november 2019

Je kunt het altijd natuurlijk proberen Tuinboon .

Ik ben persoonlijk geen voorstander  van het gebruik van niet verse producten .

En zeker niet van amerikaanse vruchten sappen en eindproducten.

In amerika gebruikt men broom in fruit,  producten om de  houdbaarheid te verlengen .

Broom is een element, wat schadelijk is voor de gezondheid en wanneer je concentreert bij distillatie,dit  toch niet zo verstandig is ..

Een goede wijn gebotteld op chateau of propriete [dus kasteel of landgoed ] is eigenlijk het enige  eindproduct waarmee een goed verder resultaat kan worden verwacht wanneer je deze tot brandy of au de vie gaat destilleren 

[ wijnen  elders gebotteld worden vaak voor vervoer gevriesdroogd om het water te onttrekken om het volume te verkleinen . Water wordt dan in bottelarij weer toegevoegd. vaak zijn deze ingedikte producten ook behandeld voor houdbaarheid  . scheelt enorm in transport kosten  . Dit gebeurt ook met vruchten sappen . ]

 Persoonlijk ben ik niet zo liefhebber trouwens van youtube als voorbeeld te nemen . er zijn veel knoeiers met leuke filmpjes die .de suggestie geven echte dranken te maken ..

Het zal best wel drinkbaar zijn maar het is niet de manier van een echte ambachtelijke drank te maken .

[net als de belachelijke onzin van roggebrood whiskey . het is drinkbaar voor  mensen  met beperkte smaak ontwikkeling maar het heeft niets met whiskey te maken . . een fantasie drankje voor alcohol buzz .

Een zeer slecht voorbeeld wat beginners eigenlijk doet denken dat ze serieus bezig zijn maar het ligt  ver van wat whiskey nu eigenlijk is .

Dit terwijl whiskey met goede verse producten eigenlijk ook een van de simpelste dranken is om te maken ]

Forum Lid
op 8 november 2019

Wederom wijze woorden. Deze staan nergens in een beginnersgids vermeld. Over de producten afkomstig van concentraten heb je gelijk. Misschien moet ik de druivensap dus mijden. Zoals menig mens waarschijnlijk vaak genoeg zelf heeft ervaren, wint de portemonnee soms vaker dan het moraal. Misschien moet ik het bij vers appelsap houden totdat verse druiven mij tegemoet komen. Ik ga er nog even over nadenken en ik kom er later op terug. (had ik maar vrienden met een boomgaard zoals ChrisV)

Forum Lid
op 8 november 2019

Ik stook alleen verse producten of bio mais,probeer event mais,niet duur en makkelijk te krijgen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 november 2019

Ik denk dat een pak druivensap vergisten met een goed wijngistje voor af en toe een keer net zo weinig kwaad kan als een commerciële wijn. Voor de wat grotere hoeveelheden zou ik op safe spelen en echte druiven doen. En dan is het smaakverschil ook meteen duidelijk.

Forum Lid
op 8 november 2019

mijn familie en schoonfamilie is uitgestorven en de vrienden en kennissen die ik heb wil ik graag houden. Nimrax .
😃😃
ik gebruik daarom zo veel mogelijk vers .
Wat ik een ander voorzet wil ik zelf ook kunnen drinken zonder te kokhalzen.

MAAR soms voor snel een kleine hoeveelheid zondig ik ook en zal ik noodzakelijker wijs een wijn of sap gebruiken .
Maar zondig ik wel met de betere producten .
betekent ook niet krenterig zijn .
Een alternatief voor een goed nederlands fruit product bij de buurtsuper is dixap .
Geconverteerd ingedikte fruit producten zonder concerverings middelen gewoon te krijgen . ( dixap.nl )

Betreft gebruik van wijnen een kleine hint betreft kwaliteit .

Des te nauwkeuriger beschreven product en herkomst des te beter .
Op etiket vind je de texten .” Appellation controlee ” en ” mis en bouteille ” .
Des te meer er tussen staat beschreven des te beter kwaliteit . ( wil niet gelijk zeggen dat het duur is . Hangt af van hoeveelheden en goed of slecht jaar . En wil ook niet zeggen dat het lekker is . Sommige hele goede wijnen smaken gewoon naar kattenpis . 😊 ( t is frans 😃😃) )
Maar voorbeeld Van een bordeaux
een “Les fiefs ”
Staat er ” appellation bordeaux controlee ” en “Mis en bouteille ”
is het een Les fiefs “wijn uit de bordeaux streek. Kan overal gebotteld zijn .
Redelijke kwaliteit .

staat er ” Les Fiefs de Lagrange ”
“Appelation saint- Julien controlee ”
” Mis en bouteille a la propriete ”
Is de merk naam de streek waar deze vandaan komt en de wijn op het landgoed gebotteld duidelijker omschreven . Dus een betere wijn .
Des te nauwkeurig des te beter .

” chateau neuf du papes ”
“Appelation de chateu neuf du papes controlee”
“mis en bouteille a la chateau neuf ”
Dan is het nog nauwkeuriger .

Dit geld ook voor duitse en b.v. Californië wijnen . Des te nauwkeurig herkomst des te beter en ook zuiverder

Daaruit kun je dus ook opmaken dat als je bij de lidle een wijn koopt van €2,75 per fles of het verstandig is om deze te kopen voor het verwerken tot een eau de vie of brandy .
Het zal je verbazen dat je zo een goedkope wijn kunt vinden die je goed kunt gebruiken en soms een dure die misschien wel lekker is maar eigenlijk mindere kwaliteit .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 januari 2020

Beste vrienden,

Twee maanden geleden dit topic gestart, maar nog niet mee gedaan. Afgelopen weken eerst wat onderzoek gedaan naar de conservering van verschillende merken druivensap. In de meeste gevallen zijn de druivensappen uit de winkel gepasteuriseerd. Het gaat meestal dus niet om sap uit concentraten, zoals dat wel vaak Het geval is bij appelsap. Verder niks mis mee.
Hoewel ik weet dat cognac gemaakt is van witte druiven, is het vrijwel onmogelijk om puur wit druivensap te kopen. Daarom heb ik 25 liter druivensap bij Jumbo gekocht. Dit sap bestaat voor 20/80 witte druiven/rode druiven.
Bij Jan twee zakjes champagnegist op de kop getikt (ondertussen ook een recept frambozen eau de vie opgezet!). De hele handel eerst op kamertemperatuur laten kopen en 24 uur later in een gistvat gegooid. Het suikergehalte bedroeg 160 gram per liter. Om het suikergehalte iets omhoog te halen, zonder te veel in te boete op de smaak, heb ik 1,5 l diksap van de Aldi (€6,-) toegevoegd.
Een giststarter opgezet met wat druivensap. Had zeker drie uur nodig om goed te gedijen. Daarna De gist toegevoegd en de volgende ochtend stonden beide vaten lekker te pruttelen. ’s Avonds koelt het in mijn woonkamer af tot 15 graden Celsius (West-Friese sunigheid en beter voor het milieu en portemonnee), daarom doe ik in de nacht een kleedje om het vat.
We zijn nu ruim twee dagen verder en het water gaat tekeer als een jekkerhamer.
Volgende week ga ik op wintersport, dus met een beetje geluk kan ik over drie weken De hele boel stoken. Wordt vervolgd.

Crew member
op 22 januari 2020

Lekker bezig,Tuinboon. En niet zenuwachtig worden als je waterslotje stopt met bubbelen, lekker laten staan en heerlijk op vakantie. Wordt pas echt feest als je terug komt. Cheers alvast man!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 februari 2020

Beste stookvrienden,

Gisteren mijn eerste ruwstook van druivensap uit de supermarkt uitgevoerd. Ik heb een klein keteltje van 5 liter, dus erg snel gaat het niet.
De smaak van de stookwijn is droog, doch zit er in de verte een klein zoetje in. Vervolgens heb ik een klein monster genomen en deze met de refractometer voor suiker bekeken. Tot mijn verbazing was mijn stookwijn nog maar tot 1.025 sg vergist; hetzelfde als vóór mijn vakantie ongeveer een maand geleden. Ik vermoed de gist de pijp aan Maarten heeft gegeven en vond dat ik de rest lekker zelf mocht gaan doen. Helaas heb ik vooraf geen sg meting gedaan (dom). Wellicht dat er gewoon te veel suiker in het sap zat (ik had namelijk ook nog drie liter Dixap toegevoegd). Maargoed.

Het 5 liter keteltje met 3,5 liter stookwijn gevuld en langzaam verhit. Tijdens de ruwstook verwarm ik mijn stookwijn zonder helm; gewoon flink vuur eronder. Als de massa ongeveer 80 graden celsius is zet ik de ketel op een voorverwarmd kookplaatje van 1000 wat op standje 5 (vol gas).

De eerste 5 cl gooi van mijn ruwstook gooi ik altijd weg; wat ik ook stook. Gewoon voor de zekerheid. Daarna vang ik alles op totdat de alcohol uit de ketel zakt tot 15% .vol. Daarna begint de stookwijn uit de ketel mee te komen. Ik vermoed dat dit komt door de restsuiker die nog in de stookwijn zit. Deze gaat bij hogere concentratie schuimen en komt het uiteindelijk door de tuit eruit. Niks aan te doen verder.

Mijn totale opbrengst per 3,5 liter stookwijn is ca. 0,8 l ruwstook van 41% .vol. Niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Gewoon wel oké.

Dan de smaak. De smaak is erg goed! Ik ben een echte cognac-liefhebber en ik vermoed dat ik met simpel sap uit de supermarkt een degelijke West-Friese brandewijn kan maken. Aangezien ik mijn stooksel geen Cognac mag noemen, krijgt het de naam Schagnac (naar Schagen + Cognac).

Ik hoop dat ik tijdens de fijnstook genoeg druivensmaak in het distillaat houd. Dan ga ik het geheel mooi een tijdje op hout wegzetten. Ik heb zelf een eikenhouten vaatje van drie liter, maar daar zit nu whisky in. Het lijkt mij niet erg lekker om in mijn Schagnac een hint van whisky te hebben. Dan heb ik liever toetsen van rum, sherry of rode port. Ik heb in de schuur ook nog twee zakken houtsnippers van Jan liggen. Een zak is medium getoast, terwijl de ander dark toast is. Heeft iemand suggesties voor de hoeveelheid (in gram) houtsnippers, die ik moet toevoegen om straks 2,5 liter van 65% .vol Schagnac een jaar lang weg te zetten? Ik heb nu 25 gram hout op 3 liter maïswhisky staan. Ik moet zeggen dat het distillaat uit het vaatje vele male lekkerder ruikt dan het distillaat met houtsnippers.

Ergens rond volgende week ga ik de fijnstook doen. Tegen die tijd laat ik meer horen. Tot die tijd hoor ik graag suggesties over de hoeveelheid hout, die ik aan mijn distillaat kan toevoegen.

Fijne avond en veel groeten,

Tuinboon

 

Forum Lid
op 27 februari 2020

Hoi Tuinboon,

Ik heb hier een pakje dark toast american eiken. Hier staat als dosering op: 5-30 gram per 10 liter gedurende 14 dagen tot 6 maanden.

Forum Lid
op 27 februari 2020

Hoi ErikJan. Bedankt voor je antwoord.
Het verschil tussen 5 en 30 gram is natuurlijk best veel. Heb jij ervaring met de smaakzetting van beide? Dus met 5 gram of met 30 gram?
Groeten Tuinboon

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 februari 2020

Tuinboon, mooi verslag. Schuim kun je tegengaan door een klein beetje slaolie of zonnebloem olie bij de stookwijn te doen. (Met dank aan Robbert zijn truukendoosch).
Als je pas stopt met stoken bij 15% heb je al een flinke naloop te pakken.
Probeer eens te stoken tot 30% en dan heb je iets minder opbrengst maar wel van een hogere kwaliteit en zit je waarschijnlijk op 45%-50% Abv.
Nogmaals leuk experiment!

Forum Lid
op 27 februari 2020

Bedankt voor je antwoord Nimrax. Ik stook altijd alles twee keer, dus ik probeer uit mijn ruwstook zo veel mogelijk alcohol te krijgen. Bij de fijnstook maak ik mijn cuts. Bedoel jij dat ik bij de ruwstook al bij 30% moet stoppen?
Groeten, Tuinboon

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren