Een ongewoon stookverslag: het vervolg!

Geupdate op 16 september 2020 in Het Café (praathuis)
8 op 29 augustus 2019

Nog even over die parende fruitvliegen! Qua insecten vind ik ze de meest sympathieke soort, met een koddige, babyface-achtige uitstraling. Je kunt niet echt kwaad worden op deze lilliputters, toch? Het is een genot om te zien hoe ze barsten van levenslust en hoe ze ongegeneerd, op je arm of op een banaan, heftige pogingen doen om het nageslacht te produceren. Overigens zou die heftigheid misschien ook wel eens iets te maken kunnen hebben met hun ingewikkelde anatomie. Bijgaand een plaatje van de vervaarlijke uitziende vrouwelijke geslachtsorganen.

Met dergelijk gereedschap moet het liefdespel wel heel erg inspirerend zijn. Ga dus eens, voordat je ze doodmept of –spuit, er goed voor zitten op je keukenstoel en bekijk hoe de heren op een bijzonder galante wijze toenadering zoeken tot de dames voordat ze mogen zwelgen in de moeder van aller daden.

Wat brengt mij hierop? Afgezien van het feit dat stokers van nature al hoogst geïnteresseerd zijn in versier- en paringsgedrag, vervullen deze rakkers een cruciale rol vervullen in de alchemie van Rum (en andere dranken). En dit begint allemaal met het feit dat fruitvliegen opgejaagd worden door kleine parasitaire wespen. Die hebben de onhebbelijke gewoonte om eitjes te leggen in de maden van fruitvliegen. En uit die eitjes komen larven die de made van binnenuit opvreten. Dan krijg je onsmakelijke toestanden als op het bijgaande plaatje; een made vol met larven van de wesp. Life sucks.

Om dit soort ellende te voorkomen hebben fruitvliegen dus een soort ‘radar’ ontwikkeld voor alcohol en gist-geuren en leggen ze hun eitjes in rottend fruit, d.w.z. gefermenteerd fruit met alcohol (en dus gisten, maar ook bacteriën en schimmels). Fruitvliegmades zijn behoorlijk resistent tegen vrij hoge percentages alcohol, maar wespenlarven niet. M.a.w. deze sterven een schone dood. Het resultaat van al deze toestanden is, dat fruitvliegen niet opgevreten worden wespenlarven maar wel besmet zijn met verschillende soorten gisten, schimmels en bacteriën en dat zij ‘aanslaan’ op alcohol en gist-geuren. Je snapt het al: ook op gist- en alcohol-geuren uit fermentatievaten. En dus vindt er bij de melasse een besmetting plaats van allerlei ‘wilde’ gisten/schimmels en bacteriën, welke mede zorgt voor de vorming van geur-en smaakstoffen in funky Rums. In de jacht op flavour, ontzie ik tegenwoordig de fruitvlieg. Ik zie ze meer als assistent-stoker.

Maar enige voorzichtigheid is wel geboden: niet elke besmetting via een fruitvlieg is even prettig! Zo kunnen onze kleine vrienden en vriendinnen je stookwijn besmetten met een azijnzuurbacterie waarna je de zooi kunt weggooien (‘azijnsteek’). Heel vervelend, maar het kan echt nog veel erger! Soms is een fruitvlieg namelijk geïnfecteerd geraakt met ‘Entomophthora muscae’ (‘de vernietiger van insecten’), bijgenaamd ‘the Zombie Fungus’. Tot voor kort dacht men dat dit soort zombieschimmel-besmettingen alleen voorkwamen bij mieren, maar nu is gebleken dat ook fruitvliegen de bok kunnen zijn.

Deze schimmel neemt de fruitvlieg over en ‘dwingt’ hem tot afwijkend en vreemd gedrag. Als je een eenzame fruitvlieg aan het plafond ziet hangen, dan moet je oppassen: gezonde fruitvliegen hangen nooit aan het plafond! Een zombie-fruitvlieg dus wel. De schimmel heeft op een of andere manier ervoor gezorgd dat de vlieg zichzelf nota bene vastlijmt aan het plafond, een aparte houding inneemt en doodgaat, terwijl ondertussen de schimmel uit het lichaam barst en … haar sporen laat neerregenen op alles onder haar. Bijvoorbeeld in een fermentatievat. Het moet niet gekker worden!

En dat brengt me dus op een van de meest grootste risico’s rondom het stoken. In een later hoofdstuk ga ik aantonen dat stoken echt bloedgevaarlijk is, voor klunzen en prutsers en dat dit soort gasten blind worden, leverkanker krijgen, opgepakt worden als alcoholist en hun tuinhuisjes laten affakkelen e.d. Maar die omlaag vallende ‘Entomophthora muscae’-schimmels zijn echt een ander verhaal. Die zie je niet aankomen. Die hoor je niet aankomen. Die kun je niet vermijden. Onzichtbaar en onstuitbaar dalen zij stilletjes neer uit den hoge. En als ze gearriveerd zijn, is het te laat! Wat kun je dan nog als stoker doen? Niet veel, maar er is slecht 1 advies: let heel goed op. Hou je plafond goed in de gaten. En hou vooral jezelf continue in de gaten.
Waar moet je opletten? Uiteraard elke dag even controleren of er geen zwammen uit je oren groeien. Maar wat veel belangrijker is: let op wat je denkt. Check steeds of je geen bizarre gedachten krijgt. Bijvoorbeeld dat je de onbedwingbare neiging krijgt om je zelf vast te willen lijmen aan het plafond van je schuur!

Het is me wat. Rum maken is een heel bijzondere tak van sport. Rum maken is avonturieren. Rum maken is grenzen verleggen. Rum maken is risico’s nemen. Rum maken is ontdekkingen doen.

Daarom, in navolging van Star Trek ……….  

Rum: the final frontier. The mission of the distiller:
 to explore strange new worlds
 to seek out new life
 to boldly go where no man has gone before!

PS: excuses, ik draaf door.

 

uit: Keelduivel

 
 • Geliked door
 • McCorner
 • backertje
 • Arak
 • DeWitteLinde
Antwoord
0 op 29 augustus 2019

Gaaffff!!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 augustus 2019

excuses, ik draaf door.Van Snurrebreut

Erg vermakelijk!

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 augustus 2019

Wanneer zei je dat het boek uit komt?! Het leest heerlijk weg

Forum Lid
op 29 augustus 2019

Thnkx. Denk eind 2019

Forum Lid
op 30 augustus 2019

Super das een mooi cadeau voor onder de kerstboom!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 september 2020

👍🏻

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 september 2020

Hahaha… goed verhaal!

Gelukkig niet te kort.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 september 2020

Geweldig!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren