Eenvoudig Gin recept

Geupdate op 5 mei 2020 in Spirits
38 op 24 juni 2017

Hierbij het recept (voor zover ik het me nog herinner), op vraag van onze moderator die ‘m schijnt te lusten 🙂

 

Eerst neutrale alcohol gestookt van suikerwash met de T500. 2 maal overgehaald en voorloop weggegooid.

 

De kruiden: heb het simpel gehouden:

jeneverbes 22.5g                          

korianderzaadjes 11.5g                              

Cassia Kaneel 2.5g                        

Engelwortel 2.5g                           

Citroenschil 1 gr

Groene kardamom 6 pitjes (vervaldatum 2013 haha)

 

De kruiden wat gemalen en in 1 liter alcohol van 92 graden 24uur laten trekken.

Dit alles dan met water aangelengd tot 30 graden en gestookt in een soort alambiek.

De middenloop (ong 60 graden) aangelengd met plat water tot 47 graden en mijn eerste Gin was geboren, met de naam Navy Heart.

 
  • Geliked door
  • Nimrax
Antwoord
0 op 24 juni 2017

Jan, bedankt !

Ga deze zeker proberen 🙂

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juni 2017

Bedankt Jan, ik ga dit ook eens zelf proberen. ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 4 juli 2017

2x overgehaald?
Is dat nodig met de T500?

Forum Lid
op 5 juli 2017

Normaal krijg je 94% alcohol met de T500, wat ruim voldoende is voor het maken van een gin.

Gin wordt überhaupt gemaakt van pure alcohol met specifieke kruiden zoals omschreven in de topic over gin.

Dus wat is de meerwaarde van 2 x overhalen?

 

Forum Lid
op 5 juli 2017

Dat is een goede vraag, volgens de T500 handleiding is het alvast niet nodig.  Ik haal 92-93% ongeacht het aantal keer stoken. Ik vind, maar dat is een persoonlijke mening, dat het resultaat beter wordt na 2 keer.

Een vriend die in 1 keer 96% haalt (niet met T500) zei dat het verschil tussen 92% en 96% immens is qua zuiverheid. En op andere fora lees ik dat T500 gebruikers na een tijdje toch dubbel stoken… Who am i to blow against the wind 🙂

Maar ik ben geen ervaren stoker, mijn eerste probeersels (1 keer gestookt en dan gefilterd met actieve kool) vond ik niet echt goed. Ik bedoel daarmee scherp van smaak en hoofdpijn achteraf… Maar dat kan te wijten zijn aan het feit dat ik mijn kool niet goed had uitgespoeld vooraf met kokend water, of de stookwijn niet voldoende had geklaard… gr jan

 

Forum Lid
op 5 juli 2017

BTW ik heb het “recept” nog eens gemaakt vorige week, en morgen krijg ik een professioneel wijnproever over de vloer, die ook wel eens gin drinkt; Dan weet ik meer…

Forum Lid
op 5 juli 2017

Jan2, er kunnen meer oorzaken zijn waardoor je een scherpe smaak krijgt.

  1.  De pH-waarde van je water, die moet ongeveer 5,5 zijn, deze kun je bijstellen.
  2. De gist die je gebruikt, experimenteer ook eens met een andere gist.
  3. De tijdsduur van het vergisten en of er tussentijds het gistvat wordt geopend.
  4. Etc..
Forum Lid
op 5 juli 2017

Dank je wel Rob, zo doe ik het nu:

  1. 8 pH, hardheid 18.3
  2. bakkersgist, vroeger turbogist alcotec 48
  3. +10 dagen, nooit geopend
  4. klaring met bentoniet

maar idd experimenteren is de boodschap… gr Jan

Forum Lid
op 5 juli 2017

pH 8 is veel te veel, EC/TDS hebben geen invloed. Een wash/mash hoort licht zuur te zijn

Crew member
op 5 juli 2017

Is pH 8 niet bedoeld als in start pH van het water?

 

Overigens is het twee keer overhalen een kwalitatieve boost. Maar ik denk dat enkel de fijnproevers dat ervaren.

Forum Lid
op 5 juli 2017

Bedankt,

jawel ik had het over ons kraantjeswater…

Crew member
op 5 juli 2017

Meet je de pH ook nog wanneer de vergisting start?

 

Forum Lid
op 5 juli 2017

Nee, trouwens de waarden komen van de watermaatschappij, ik meet ze niet.

Zou het een goed idee zijn om de pH te meten van de (birdwatcher) wash?

Crew member
op 5 juli 2017

Niet echt denk ik. Wanneer je bier brouwt is het belangrijker/interessanter om dit te meten.

Wanneer je je suiker toevoegt gaat je pH al flink naar beneden. Stel dat je vergisting niet lekker verloopt kan het komen doordat de pH iets te hoog is en dan kun je dat bijsturen. Maar wanneer alles goed gaat zou ik me er niet druk om maken.

 

Forum Lid
op 5 juli 2017

Ik had daar inderdaad nog nooit iets over gelezen mbt alcohol. Ik meet quasi niets en ga niet voor % of kwantiteit maar tracht iets beter/gezonder te hebben dan wat ik in de supermarkt koop. En qua gin en pastis schijnt dat te lukken. Bewijs dat dat kan was volop te vinden op de BBQ (niemand houten kop wat een klein wonder is), rum, calvados en whisky is nog iets te hoog gegrepen. of bier…. Voorlopig koop ik dat nog 🙂

BTW dat dubbel of driedubbel stoken, ik geloof daarin, maar heb niet de ervaring of de kennis het hard te kunnen bewijzen, buiten the day after na het nuttigen van een fles, wat op zich noch een gewoonte, noch een goed idee is. Maar soms moet je proefkonijn zijn, voor je het cadeau geeft aan iemand anders…

Crew member
op 5 juli 2017

Ik heb hetzelfde idee als jij Jan, niet de kwantiteit maar de kwaliteit. Ik heb eens een slechte batch alcohol gehad en die heb ik ook drie keer gestookt en toen was hij perfect. Bier en whisky maak ik ook en dat vind ik een mooie aanvulling op e hobby.

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

BTW ik heb het “recept” nog eens gemaakt vorige week, en morgen krijg ik een professioneel wijnproever over de vloer, die ook wel eens gin drinkt; Dan weet ik meer…

Van Jan2

En wat vond deze professioneel wijnproever van je Gin ?
Ben zeer nieuwsgierig, zeker omdat zelf Gin stoken ook hoog op mijn lijstje staat.

Forum Lid
op 17 juli 2017

Het antwoord is tweeledig: hij heeft er uitgebreid aan gesnuffeld en goedgekeurd (mijn eerste poging tot alcohol een paar maanden geleden had hij overigens volledig afgekeurd “ruikt naar de apotheek”) . Het was te vroeg in de ochtend om alcohol te drinken…

Ondertussen heb ik hem incognito en puur laten proeven aan een Engelsman/gin liefhebber en die vond hem heel goed, wilde onmiddellijk een paar flessen kopen na het proeven, en nadat ik vertelde dat ik hem zelf had gemaakt haha. Hij vond wel dat hij weinig naar jeneverbessen rook, maar erg zacht voor de alc %, en lekker van smaak

dus of dit nu een “klassieke” gin oplevert weet ik niet, maar het blijft een simpel recept, zonder teveel verschillende kruiden, cuts en gedoe met stoommandjes en zo. Weliswaar 3 keer stoken en enkel de middenloop gebruikt…

hoop dat dit helpt, gr jan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 17 juli 2017

Jan, Jazeker helpt dit hele goede info juist !
Heb even een vraagje heb ooit eens op een youtube filmpje (zal hem in het topic gooien als ik hem weer vind) gezien dat men de kruiden in kookzakken in de ketel gooit en zo mee stookt.

Juist door het verwarmen geven de kruiden dan juist veel smaak af, heb jij dit ook gedaan of heb je ze alleen koud laten trekken ?
Wellicht kan dit nog wat meer doen qua smaak.

En wat smaak betreft ben ik juist niet op zoek naar de klassieke Gin maar juist de meer uitgesproken Gins. Heb al aardig wat flessen staan thuis en mijn grote favoriet is Bobbies (uit Schiedam) welke veel citrus heeft.

Echter 1 klein vraagje “Het was te vroeg in de ochtend om alcohol te drinken…” ??
Dat bestaat niet toch 🙂 En al zeker niet voor een professioneel wijnproever voor hem is het toch gewoon werk 😉

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Klopt, maar het gaat om een vriend die wijn commissionair is (tussenpersoon in de handel), en hij had geen zin om te drinken zo vroeg en ik heb niet aangedrongen, wetende dat voor hem ruiken voldoende is, tenminste om te zeggen of het product ok is… 

Verder heb ik de kruiden gewoon laten meekoken na het trekken, met voldoende water erbij brandt dat niet aan.

Ik ben geen echt ervaren stoker, maar ik denk dat als je meer aromas wil, je ook het begrip “middenloop” wat ruimer kan nemen, naar smaak. ik vond de naloop wat vegetaal ruiken dus heb het niet gebruikt…

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Je bent meer ervaren dan ik, gezien ik nog niet verder ben dan de stookwijn en een hoop kijken en lezen op Internet 🙂

Wat ik begreep uit het filmpje is dat met name de voorloop veel olie van de jeneverbes bevatte en niet bruikbaar is. Dus qua middenloop zit je denk ik zo gek nog niet.

Iets wat ik zeker ook ga proberen !

Forum Lid
op 19 juli 2017

Waarom voorloop weggooien van suikermash?

Forum Lid
op 19 juli 2017

Van wat ik begrepen heb (dus houdt me ten goede s.v.p.) stook je een Gin door :
Eerst een sugarwash te destilleren naar +\- 90 a 95% alcohol. 

Dit leng je weer aan met water tot +\- 35 a 40% alcohol, en daar voeg je de kruiden aan toe (zie recept hierboven).

Doordat je er kruiden aan toevoegt en mee stookt komen hier ook andere stoffen vrij zoals b.v. olie uit de jeneverbes, en dat is niet geschikt voor consumptie.

Maar als ik het forum goed lees moet je sowieso ALTIJD je voor- en na loop scheiden en niet gebruiken voor consumptie. Maar nogmaals dit is alleen maar theorie kennis mijn kolom is nog in aanbouw dus ik heb nog geen enkele praktijk ervaring. 🙂

Forum Lid
op 19 juli 2017

Waarom voorloop weggooien van suikermash?

Van pastislover

Goede gewoonte, plus begin smaakt slecht.

Ik heb trouwens nog nergens “officieel” gezien dat sugarwash absoluut geen methanol produceert

Forum Lid
op 19 juli 2017
Dit leng je weer aan met water tot +\- 35 a 40% alcohol, en daar voeg je de kruiden aan toe (zie recept hierboven).Van sj44k

Nee, het macereren doe ik op 92%

En inderdaad de voorloop (10cl of zo) weggooien is een goede gewoonte voor de veiligheid, suikerwash of niet, het ruikt slecht vind ik …. en vermits er hier kruiden bijzitten neem ik geen risico

In mijn definitie:

voorloop 10cl : weggooien bij elke stook

heads : +- 1liter opnieuw stoken

hearts/middenloop +- 2 liter: gebruiken

tails/naloop: +- 1 liter : opnieuw stoken

 

maar ik heb de waarheid niet in pacht 🙂

Crew member
op 19 juli 2017

Ook ik gooi de voorloop weg omdat het stinkt en vies smaakt.

 

Jan kun je me uitleggen wat je precies bedoelt met:

heads : +- 1liter opnieuw stoken
hearts/middenloop +- 2 liter: gebruiken

tails/naloop: +- 1 liter : opnieuw stokenVan Jan2

 

Gooi je de heads en tails weer bij elkaar en stook je dat een tweede keer?

Forum Lid
op 19 juli 2017

Euh even denken:

ik gooi ze inderdaad bij de stookwijn.

dan een ruwstook met alambiek

dan een “fijnstook” met kolom, hier de voorloop eruit

dan een derde stook met kolom, en opnieuw voorloop weg, en de heads en tails eruit. 

de middenloop is voor mij “zuivere” alcohol

 

is misschien onzin, maar ik krijg er alvast geen hoofdpijn van

gr jan

 

Crew member
op 19 juli 2017

Klinkt plausibel.

 

Admin
op 19 juli 2017

is misschien onzin, maar ik krijg er alvast geen hoofdpijn van

gr jan

 

Van Jan2

 

Ik heb ook geen hoofdpijn gekregen van jouw Gin Jan, hij is echt lekker. Ik heb nog steeds wat staan, ik vind het zonde om hem leeg te maken ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 17 april 2019

Ik heb dit recept gebrobeerd, maar ipv te macereren, gewoon de kruiden in de kruidenbasket en er door stoken…  zo krijg ik in 1 run met de alambic geweldig smakende gin, zonder vies smakende voorloop of naloop.  Ik denk dat door niet te macereren, er ook geen oliën in de wash komen ?  Kan dat kloppen ?

Grt, N

Forum Lid
op 17 april 2019

Voor Gin hoort van oudsher ook niet een maceraat gebruikt te worden . en ook hoort gin van granen alcohol gemaakt te worden en niet suikervergisting . hoewel het modern is ben ik misschien die oude zeur die van traditioneel houd .

Op jou vraag . oliën komen bij via Mand overhalen en bij macereren mee .
Grote verschil zit in dat bij macereren van vruchten en kruiden ook meer vezels , looizuur , tannine en cellulose vrijkomen die anders tijdens overhalen via korf minder of nauwelijks vrijkomen .
Deze stoffen geven meer tanige , aardse ,bitterheid . muf dus .

Forum Lid
op 18 april 2019

die kruidenbasket van still is in ieder geval super praktisch

Morgen eens een volgende run doen met ander recept want de vorige 4,5 liter is er al door 😉

Forum Lid
op 19 maart 2020

Hallo N en Robbert, ik denk dat jullie beter bezig zijn dan ik toen. Inderdaad granen is veel beter dan suiker. Ik heb ondertussen pure malt whisky gemaakt en dat was een eye opener. De basket is waarschijnlijk ook een beter idee dan macereren, ben er nog niet aan toe gekomen eigenlijk….  In ieder geval, dank voor de positieve feedback en het proberen van het recept

mvg jan  

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 maart 2020

Ik ben momenteel bezig met het marcereren van een aantal kruiden en schillen. Die ik vervolgens weer ga stoken. Maar nu vraag ik mij af of ik dan ook de voorloop weg moet nemen i.v.m methanol? Of is dat alleen bij vergisting van toepassing?

 

Forum Lid
op 16 maart 2020

De voorloop proeven bij een fijnstook is wat mij betreft altijd een goed idee, als er smaken in zitten die je niet wilt kun je ze er nog uit laten.

Forum Lid
op 16 maart 2020

Ga ik doen, Bedankt!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 mei 2020

Hierbij het recept (voor zover ik het me nog herinner), op vraag van onze moderator die ‘m schijnt te lusten 🙂

 

Eerst neutrale alcohol gestookt van suikerwash met de T500. 2 maal overgehaald en voorloop weggegooid.

 

De kruiden: heb het simpel gehouden:

jeneverbes 22.5g                          

korianderzaadjes 11.5g                              

Cassia Kaneel 2.5g                        

Engelwortel 2.5g                           

Citroenschil 1 gr

Groene kardamom 6 pitjes (vervaldatum 2013 haha)

 

De kruiden wat gemalen en in 1 liter alcohol van 92 graden 24uur laten trekken.

Dit alles dan met water aangelengd tot 30 graden en gestookt in een soort alambiek.

De middenloop (ong 60 graden) aangelengd met plat water tot 47 graden en mijn eerste Gin was geboren, met de naam Navy Heart.

Van Jan2

Jan,
Hoeveel liter suikerwash heb je laten vergisten voor de gin?

Groet Martijn

Forum Lid
op 5 mei 2020

Ik gebruik een vergistingsemmer van 25 liter, dat produceert, afhankelijk van de hoeveelheid suiker (5 tot 8 kg) en soort gist, ongeveer 3-4 liter 93gr. 

Groeten jan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren