Eerste ervaring en een aantal vragen

Geupdate op 21 januari 2019 in Stooktips
28 op 18 januari 2019

Hallo allemaal,

Graag deel ik deze eerste ervaring mbt to het maken van mijn Suikerwash. Ik heb gebruik gemaakt van 8Kg suiker op 21 L water van 30 Graden. Ik heb de Turbo Yeast van Still Spirits gebruikt en de Turbo clear er aan toegevoegd.  Heeft niet lang geduurd voor dat de eerste bubbels hoorbaar waren. De volgende 2 dagen heeft het als een gek lopen bubbelen waarna het langzaam minder werd en na 4.5 dag stond het stil. 

Ik werk thuis en heb het vast naast me op het bureau staan (de geur gaat netjes naar buiten) dus ik heb het goed in de gaten kunnen houden.

SG was 0.990 en de vino meter gaf 23% aan. Heb het twee keer nagemeten (niet zeker of de meting voor of na klaren moet)

De volgende dag heb ik alles goed doorgeroerd (naar mijn mening ontgast) en de turbo clear deel A er aan toegevoegd. Wederom goed geroerd en een uurtje laten staan. Vervolgens voorzichtig deel B er aan toegevoegd en deze voorzichtig vermengd met het bovenste gedeelte van de suikerwash. Ik heb in beide gevallen de deksel vanhet vat er los opgelegd.

Na een paar uur gecontroleerd en ik zag hele kleine gegroepeerde belletjes aan de oppervlakte verschijnen die de volgende dag niet verdwenen zijn. 

Nu is het redelijk warm in het kantoor (24 graden) waardoor ik denk dat alles relatief snel is gegaan.

Ik vraag me aft of ik niet te vroeg ben geweest met het klaren en dat na het roeren het een en ander nog heeft na staan gisten.

Wat is nou het beste vervolg. 

 • Stookwijn overhevelen en nog een tijdje laten staan
 • In het vat laten zitten en gewoon laten staan
 • Buiten of binnen 
 • Doorroeren en nogmaals met turbo clear.

Moet het vat trouwens lucht dicht afgesloten worden tijden klaren?

Morgen komt de installatie en we hoopten eigenlijk om de boel

Met betrekking to het stoken is er een alternatief voor de conditioner die ik kan gebruiken? Heb ik eigenlijk wel conditioner nodig. Ik stook met een 30 Liter ketel waarin ik 25 liter stookwijn wil verstoken.

Hoor graag alle tips en welke mogelijke fouten ik heb gemaakt.

Ik zal alle bevindingen in dit onderwerp noteren. 

Alvast bedankt voor jullie hulp

 

 
 • Geliked door
Antwoord
2 op 18 januari 2019
Ik heb de Turbo Yeast van Still Spirits gebruikt en de Turbo clear er aan toegevoegd.  Heeft niet lang geduurd voor dat de eerste bubbels hoorbaar waren.Van JayZeeNL

Hoi JayzeeNL, ik denk dat het hier fout gaat. Als je je gistton aanmaakt, beperk je dan tot water,suiker en gist. (Volg de aanwijzingen op je gistzakje). Turboclear bevat wijnsteenzuur(zorgt dus dat vergisting stil valt) KAN je toepassen (1x) maar dus pas als je ton uit gegist is. Hopelijk kan je hier wat mee.

Forum Lid
op 18 januari 2019

Sorry Nimrax…. foutje in mij verhaal. Ik heb water, suiker, gist en turbo carbon gebruikt.

Forum Lid
op 18 januari 2019

Oww..gelukkig!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2019

Voor alle andere…. ik heb turbo yeast en turbo carbon gebruikt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 januari 2019

Nu zijn er enorm veel suiker vergisting turbo topics, wie weet kan je daar eens rondneuzen.
Roeren is bijvoorbeeld niet handig. Erg? Nee, zo erg is het ook weer niet, alleen het is totaal onnodig en je frustreert/vertraagd je gisting.
Je roert het residu met dode gistcellen onnodig door je stookwijn. Kan daardoor besmetting oplopen door wilde gisten in de lucht. Eigenlijk werk je je turbogist dus een beetje tegen met roeren. Je krijgt de indruk van: zo, ik geef de boel even een flinke oppepper. Maar het omgekeerde gebeurd dan.

Forum Lid
op 18 januari 2019

En bovendien duurt klaren dan weer langer.

Ik heb op dit moment in de fermenter op 4 graden 6 kg suiker op 30 liter water (is teveel maar dacht, ach waarom niet pas toch precies in de Granfather, deze is na 3 dagen glashelder geworden. Heb nog nooit zo’n schone stookwijn gezien. Lijkt wel gewoon water. 

Forum Lid
op 18 januari 2019

Dus eigenlijk wat je zegt is nadat het uitgegist is en voordat de Turbo Clear gebruikt wordt moet je niet door roeren. 

Ik heb de video gevolgd van still spirits en het maken van de suikerwash waarin men dat wel doet.

Forum Lid
op 18 januari 2019

Mooi man! Succes verhalen zijn ook wel weer eens leuk.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 januari 2019
Wat is nou het beste vervolg. 
Stookwijn overhevelen en nog een tijdje laten staan In het vat laten zitten en gewoon laten staan Buiten of binnen  Doorroeren en nogmaals met turbo clear. Moet het vat trouwens lucht dicht afgesloten worden tijden klaren?Van JayZeeNL

Overhevelen deed ik in 2012 ook. Heeft echter geen invloed op je eind distillaat dus niet nodig.  Dus lekker laten waar het is. Liefst binnen want dan werkt je gist optimaal.
Niet doorroeren en mocht je klaringsmiddel gebruiken, dan heel zachtjes roeren zodat je het residu niet raakt onderin je ton.
Ook tijdens klaren is luchtdicht het beste. Dus deksel er weer op.
Als je geen klaringsmiddel wil gebruiken , zet dan je ton buiten (koel) en wacht een week. Of iets langer, je ziet het vanzelf wel.   Dan heeft de vloeistof zichzelf geklaard.

Forum Lid
op 18 januari 2019

Bedankt… ik heb het vat nu buiten neergezet….

Zondag gaan we het gewoon is stoken en kijken of alles werkt en wat eruit komt.

Brouwmaat
op 18 januari 2019

Buiten zetten is op dit moment ideaal.

Forum Lid
op 19 januari 2019

Net als yoghurt in koelkast kan bederven kunnen dode gistcellen ontbinden bij lage temperaturen . de aanwezigheid van alcohol zal ook deels vertragen maar is onvoldoende om te conserveren .
Vrieskou zal houdbaarheid zeker verlengen .
Ook al zet je de bederf stil er zijn altijd oxidatie processen die doorgaan .
Niet te lang wachten daarom met verwerken van stookwijn .
De frisheid gaat eraf !
Er is veel mogelijk te corrigeren maar ook correctie middelen laten residuen .
en het geeft extra werk .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2019

Ik snap dat je zo snel mogelijk je nieuwe ketel wil uit proberen, maar geduld hebben is het moeilijkste van het stoken( maar het wel waard).Niet alleen bij het gisten, maar ook met klaren en het opsmaak maken. Als je gaat klaren moet als naar beneden, en de gassen gaan naar boven, dit los ik op door de gassen er uit te roeren en/of de vloeistof te koelen(het gisten stop en er komen dus geen nieuwe gassen bij) Buiten zetten is nu zeker ideaal. Een conditioner gebruik ik alleen als ik fruit stook( scheutje olijfolie kan ook). Het resultaat wat jij haal is al heel mooi. dat is mij nog niet gelukt(qua tijd en SG). Ik gebruik nu 6 kg suiker en 30 liter water. Dat geeft mij een beter resultaat en na het klaren blijft mijn gewenste 25 liter over. Ik zie graag je vervolg ervaring tegemoet.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 januari 2019

Klaren is om zoveel mogelijk zwevende deeltjes ( vervuiling te laten neerslaan en dan af hevelen om zo weinig mogelijk invloed door deze vervuiling op jou alcohol resultaat te hebben .
Wanneer door een of andere reden klaring niet gebeurt of word verstoort kun je ook het brouwsel overstorten door een stro filter waardoor de zwevende deeltjes daarin blijven hangen .
Nu is stro filter een ouderwetse maar goed werkende methode Maar diverse tuincentra en aquarium winkels verkopen filter watten .
Wanneer je dit materiaal in groot trechter doet en langzaam overgiet ben je voldoende van de vervuiling van zwevende deeltjes af .
(Er zijn ” collega ” stokers die 500 liter vaten via grote eheim aquarium filters overpompen en kraakheldere stookwijn hebben . )
voor die 25 liter gewoon Filter watten voor gebruik even spoelen en ketel erdoor overstorten . simpel en het werkt .

Forum Lid
op 18 januari 2019

Je zegt kraakheldere stookwijn. Die heb ik nu dus ook dacht alleen dat niemand me zou geloven. Echt gewoon water. 

Forum Lid
op 18 januari 2019

Ja hoor Lummel, soms nemen we je wel serieus. Maar mijn stookwijn is niet altijd kraakhelder, en soms ook wel.

Forum Lid
op 18 januari 2019

In al die tijd heb ik het nog nooit meegemaakt RuMu. Maar ik heb het wel over 6 kilo op 30 liter.

Toevallig had ik nog een ton graan staan voor wodka die uitgegist is. En die heb ik ook in een fermenter gestopt en ik ben benieuwd hoe dat klaren gaat. Laat gewoon eens een weekje staan op 4 graden. Gewoon experimentje voor ik pils ga maken. En kan ik mooi mijn tap eens uitpakken.

Het blijft proberen maar toch heb ik steeds meer het gevoel dat ik het begin te snappen. Mooie hobby. En nog lekker ook. 

 

Forum Lid
op 18 januari 2019

Ja lummel stookwijn kan i.d.d. helder wezen . (Wil niet zeggen dat het altijd ook gelijk goed En lekker is maar zeker mogelijk .)
Wanneer je uit een goed actieve “wilde ” fruit vergisting een beker vloeistof haalt en deze in een ketel suiker molasse overbrengt is meestal de stookwijn ook helder.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2019

Deze week heb ik een suiker, turbo plus kool vergisting geklaard. Na de vergisting in mijn conisch vat heb ik het van boven af overgeheveld en in een emmer gedaan, en daar een klarings middel bij gedaan. Deze in de koelkast gezet en na twee dagen weer overgeheveld. En toen 1 week in de koelkast gehouden tot ik tijd had om het te stoken. En ook ik was verbaast dat het zo helder was(had nog maar 20 liter van de 30 over). De stookwijn van fruit, graan of rijst is meestal minder helder. Hoe helderder hoe beter dacht ik. En ja, wat een mooi en leuke hobby hebben wij.

Forum Lid
op 19 januari 2019

al is het helder kunnen er veel of juist meer zuren in aanwezig zijn . T zijn de zwevende deeltjes die troebel maken .
dat kunnen vaste stoffen als b.v. vezels zijn maar ook olieen , eiwitten , vetten en vetzuren , andere aanwezige zuren kunnen oplossen en bindingen veroorzaken ook als katalysator werken tussen stoffen waardoor delen neerslaan of juist meer oplossen in de vloeistoffen .
Dus helderheid is geen garantie van een goede stookwijn .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 januari 2019

En een tip, als je stookwijn koud crasht, zet deze dan verhoogd weg. Zodat je makkelijk kan afhevelen (naar een lager staand vat). Had ik ook graag willen weten alvorens ik 200 Liter vaten moest afhevelen…

Forum Lid
op 19 januari 2019
zet deze dan verhoogd wegVan Lucifertje

 

Admin
op 19 januari 2019

Dat lijkt meer op de nieuwe batch rietsuikermelasse van Pino 😂

Forum Lid
op 19 januari 2019

Dan gaat ‘em werk hebben voor af te vullen.

Forum Lid
op 19 januari 2019

Zeg Dumo kan Pino niet bij jou afvullen jij hebt toch ruimte zat en wellicht kan hij alleen al in België 1000 kilo kwijt. Ik zag al zoiets voorbijkomen. Hoeft hij alleen maar de brommert te pakken richting Vlaanderen. Met afvullen heeft hij ervaring genoeg.ik heb nog rum zat maar molassa vond ik echt heel leuk om te doen. 

Forum Lid
op 19 januari 2019

Ik denk niet dat we hier voor de moment 1000 liter kwijt gaan geraken, ik denk als hij kan vol houden van alle jaren 1000 liter kwijt te geraken, het mooi gaat zijn.

we zullen deze zomer wel zien hoeveel hij er nodig heeft, ik kan wel nog meer bussen meebrengen.

grts.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2019

Gisteren de stookwijn gestookt met de gemaakte installatie. 

Rond de 80 graden begon de eerste druppels eruit te komen en heb ik de koeling aangezet

Er is nog wel wat ruimte voor verbetering. Het is inderdaad moeilijk om de temperatuur stabiel te houden ondanks dat ik de mogelijkheid heb om de doorloopsnelheid van het koelwater redelijk te controleren.

Voorloop van iets meer dan 100ml weg gegooid en een monster genomen. % alcohol lag rond de 88 %. Dit bleef redelijk gelijk en de alcohol liep mooi

En ja we moeten er inderdaad bij blijven wat niet helemaal goed  ging in de ochtend waardoor er veel water is mee gekomen (tijdje de temp boven in kolom rond de 100 graden gehad). Monsters waren allemaal goed en bleef redelijk contant rond de 88%

Veel lekkage nog bij de deksel van de Hendi boiler. Dit moet ik nog zeker oplossen maar al met al geen slecht begin.

Nu wanneer ik aan het product ruik ik alcohol maar weet niet zeker of dat goed is. Ik neem aan dat zelfs neutrale alcohol een geur heeft. Het is geen vieze geur en de smaak is eigenlijk best zacht.

Om alles een beetje beter te controleren wil ik er een vermogensregelaar tussen zetten. Tevens wil ik kijken of er met een andere vulling (gebruik nu keramische rashi ringen) een hoger percentage te halen valt.

Zal in het begin nog zeker een paar keer proberen worden.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2019

De installatie….. buis heeft buiten diameter van 64mm en binnenwerks is hij 60mm. Er zit boven een dubbel gedraaide spiraal in gemaakt van 8mm koperen buis. Totaal lengte spiraal is 25 cm.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren