Eerste ervaring met distilleren

Geupdate op 16 juni 2019 in Stookforum
75 op 2 juni 2019

Beste leden

 

Samen met een paar vrienden zijn we ook in deze hobby gestapt.

Vandaag eerste ronde gedraaid maar het is helaas niet gegaan zoals gehoopt.

We hadden een 40tal liter appelmash gemaakt. Deze een week laten staan.

We hebben een 10liter still, deze gevuld met 7-8liter en begonnen met de hoop al onze mash in 1 dag erdoor te krijgen. Helaas was het debiet zeer klein, met momenten liep het goed door, andere momenten duurde soms een halve minuut voor de volgende druppel. We gebruiken een elektrische kookplaat, deze schiet uit zodra hij op temperatuur is en we dachten dat het daaraan kon liggen. Maar zeker weten we dat niet, en we zijn zeker op zoek naar mensen die ons wat meer informatie en feedback kunnen geven over wat we precies verkeerd doen.

 

Groetjes

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 2 juni 2019

Ik denk niet dat het na een week uitgegist is,en volgens mij,is er inderdaad een probleem met de warmte,ik stook zelf op gas met een ketel van 100 ltr.bij mij loopt de straal contstant. Dus zou ik eerst kijken of het uitgegist is,trukje hou een aansteker boven je mash,gaat die uit dan staat het nog te vergisten,dan kijken of je de themp.wat kunt opschroeven.met je kookplaat anders op het gas,zo moet het lukken.gr.Chris.en sucses

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juni 2019

Zoals Chris ook al opmerkte In een week lijkt het mij sterk dat vergisting al voorbij is .
Dus ook weinig alcohol aanwezig in jullie beslag / mash .
De temperatuur bij distillatie hoort niet te fluctueren .
Je probeert immers de temperatuur zo te houden dat je niet te hoog komt en andere dampen meekrijgt .
omdat er niet veel temperatuur verschil zit tussen wel of geen passage op de brug zal er ook gelijk reactie komen
Wanneer de warmte toevoer iets wegvalt zal
de flow ook gelijk in houden .

Snelheid van uitstroom moet ongeveer zijn een aaneensluiting van druppels . dus tussen druppelen en straaltje in.

heeft de ketel een vlakke bodem en daarmee ook goed contact met warmte plaat?
het kan zijn met sommige warmte platen dat Wanneer warmte plaat niet goed zijn warmte kwijt kan aan ketel dat de plaat net te heet wordt en uit slaat .
Heb je goed contact wordt warmte goed verdeeld en zal plaat ook minder snel uitslaan .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 juni 2019

Elektrisch plaatje om te verwarmen is niet best. Deze hebben een aan /uit regeling en dat is funest voor een goede stook!

Forum Lid
op 2 juni 2019

Dan op ma haar gasfornuis,😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 juni 2019

Ok, top. 

We zoeken een nieuwe warmtebron, laten de rest nog een weekje gisten en volgend weekend proberen we opnieuw.

Bedankt iedereen!

Forum Lid
op 2 juni 2019

Ik denk dat het met een week niet uitgegist is,hou er een brandende aansteker boven als die blijft branden is het klaar.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 5 juni 2019

Nog een vraagje;

 

Wij hebben de thermometer in de buik gestoken en niet in de hals. Wat is de beste plaats voor de thermometer?

Forum Lid
op 5 juni 2019

Alleen in de hals meten. Dus niet in de buik.

Forum Lid
op 5 juni 2019

Als je in de buik kan meten zoals bij de grainfather kan je ook je ook de vergisting berekenen aan de hand van de mashtemp. Hoe de berekening werkt weet ik niet maar anderen wel.

Ik weet wel dat ongeveer bij 88 graden turbo gaat lopen en fruit ongeveer 96. Turbo heeft 20% en fruit 6 of zoiets. Wat was de temp van de mash toen de eerstgenoemde druppels kwamen? Weet je dat nog?

Forum Lid
op 5 juni 2019

Je kunt op diverse plaatsen op de hoofdketel meten maar er zijn twee plaatsen meten wat zinvol is wanneer je niet industrieel werk . Maar het hangt nu van type ketel af en stook methode .
Op De brug is meest zinvol want daar zitten exacte waardes betreft o.a.de damp temperatuur grenzen van alcoholen en waarbinnen je moet blijven qua maxima waarbinnen je de likeur kunt overhalen .
Dan kun je ook op vloeistof / kooknat temperatuur distilleren .
bij b.v. Een whiskey of graan stook kun je op het kooknat temperatuur werken deze wordt verwarnt tussen 92 en max-95 graden .
Temperatuur voor een secondair vat ( thumper) even als charantaise word een thermometer in bovenkant romp gemeten .
voorverwarming thumper / charantaise in 60 tot 65 graden . een rectificaties vat verwarmt men uitsluitend voor wanneer deze een additieve functie heeft bij reinigende functie gebruikt men de passerende damp als eigen verwarming .
thermo in bovenzijde romp .
Een dry still wordt sterk voorverwarmt vooraf stoken en zal tijdens stook door passage op temperatuur blijven door eigen damp.
thermo bovenzijde romp .
Ook kun je in kolom koelwater meten deze hangt af van wat je overhaalt

Forum Lid
op 5 juni 2019

En toch meet ik liever temp in de buik. Werkt voor mij het beste En neem elke keer een halve liter apart. Bij 100 graden is alle alcohol eruit dus geen verspillen en dan wordt het proeven en wat vies is gaat nog een keer in de ketel, verdunnen met water en het komt er weer lekker uit

Forum Lid
op 5 juni 2019

Bij 100 gr ben je 5 gr te hoog en stook je al andere alcoholen en diverse andere vluchtige stoffen die je niet wil hebben .
Ook vang je veel alcohol bindingen .
Het opvangen daarvan is dan geen verspilling maar vervuiling .
Hoewel wanneer je met de vervuiling de rest van je opvang besmet is eigenlijk meer verspilt .
Bij optimaal werkende ketel zal tijden het overhalen het grootste percentage hoog alcohol over komen . zodra percentage instort betekend dat de bijna op is en wat je dan nog krijgt is laag percentage zit maal enkele millilitres in.
als het deel naloop van hele overhaal 150 -180 milliliter van 30% is heb je slechts 45 – 54 milliliter alcohol daarin met bindingen .
voor hergebruik de moeite niet om nog energie in te steken .

Bij normaal goed werkende en afgestelde keten zal een voorloop en naloop omdat in voorloop meer vervuilde alcohol zit dan naloop bruto 350 a 400 ml weg gaan van een 25 liter stookwijn verwerken aan alcohol wat dust neerkomt op maximaal misschien 230 millliliter alcohol . waarin binding en andere alcoholen zitten .

Forum Lid
op 5 juni 2019

Ik spreek toch echt uit eigen ervaring met mijn rumproject. Ik heb alle alcohol opgevangen en wat niet lekker is gewoon bewaard en herstookt. Dat heb ik geprobeerd met de helm (verdunnen met water) en met de reflux. Gewoon de die hele zooi erin en het komt er schoon uit. ik weet zeker dat het op het forum ergens nog is te vinden. 

Op energie let ik niet. Maar ik stook vanaf het net.  Als je gasflessen moet sjouwen wordt het mogelijk anders. 

Forum Lid
op 5 juni 2019

maar dan had je niet opnieuw gedistilleerd op 100 gr neem ik aan . en bij tweede stook ruime voorloop en naloop.

met energie erin steken bedoel ik niet gas naar het extra werk dat je eraan hebt .

Betreft Rum maken . Dat doe ikvolgens oude methode zoals op Barbados in begin tijd . beschreven in 1740 o.a . door Father Du Tertre En G.A . Thatsch.
Daarvoor gebruik ik rauwe suikerriet die kook ik zelf uit .
Met rauwe vezel , acacia schors en blad en nog wat aanvulling vergist ik dat .
Ik stook dit 1 x . voorloop gaat in struiken naloop moet ik ook weggooien ik heb geen slaven om dat te geven .
De burned ale . ( dunder) bewaar ik eventueel voor tweede batch .
Vroeger blende ik wel 1 e en 2e maar de zoete rauwe Rum ( zeg maar old school ) is na paar maanden rijpen perfect .

Forum Lid
op 5 juni 2019
maar dan had je niet opnieuw gedistilleerd op 100 gr neem ik aan  . Van Robbert

Jawel hoor gewoon weer opnieuw beginnen verdunnen en opnieuw naar 100 graden. Maar dat kan alleen maar zolang je voldoende mash heb natuurlijk. In het rumproject heb ik 120 melasse gebruikt en de dunder geherbruikt dan kan je dat wel een tijdje volhouden en de laatste ton dan ben je de voorloop en naloop kwijt want dan is het te weinig om te stoken. Hoewel daar ben ik ook niet zeker van ik meen dat ik het laatste heb verdund en in de reflux heb gegooid het kwam er wederommperfect schoon uit maar nu op 92% Kom je naar de bbq kunnen we elkaars rum proeven. Als ik nog heb tenminste het zit in een vat en er zijn ook engeltjes die meezuipen   

 

In ieder geval begon ik door het rumproject stoken een beetje te snappen en heb er veel over gevraagd maar ook gepost ik ga dat topic nog eens een keer overlezen 

Forum Lid
op 5 juni 2019

Correctie de laatste ton heb ik de voorloop en naloop gestookt gewoon 3 liter water in de t500 de voor en naloop erbij en het was er puur en schoon uit met 92% alcohol of het rum was of wodka weet ik niet meer maar het moet ergens staan en het was erg lekker ik dacht bijna een halve liter 92%  

Forum Lid
op 5 juni 2019

ik kan nog niet zeggen of ik op BBQ kom .
Hangt af van wat er gebeurt betreft oog behandelingen .
en hoe het er dan voorstaat .
Mag nu ook paar dagen niet werken en auto rijden en weer medicatie waarbij alcohol niet mag gebruikt . ( toch weer problemen met transplantaat )

Forum Lid
op 5 juni 2019

maar je mag ook hier komen proeven lummel. Staat nog beetje rum 11 liter blank en 10 liter donker in vat , En 12 liter franse absint . Paar liter absinth blanche en Zwitserse absinth is in de maak nu .
nog wat andere dranken arabische likeur ( met saffraan 😅 ) en Cuffs and buttons .
Dus zat proefwerk.

Forum Lid
op 6 juni 2019
ik kan nog niet zeggen of ik op BBQ kom . Hangt af van wat er gebeurt betreft oog behandelingen . en hoe het er dan voorstaat . Mag nu ook paar dagen niet werken en auto rijden en weer medicatie waarbij alcohol niet mag gebruikt . ( toch weer problemen met transplantaat ) Van Robbert

Dat is jammer. Ik hoop dat je de bbq toch haalt. 

Forum Lid
op 6 juni 2019

Ik hoop het Ook .
Lijkt mij leuk gelijkgestemde mensen te ontmoeten .
Even afwachten hoe nu weer alles gaat en geen afstoting of loslating weer gebeurt van hoornvlies

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 juni 2019

Het stookplaatje zal een thermostaat hebben. Als je er een vermogensregelaar tussen zet moet het wel werken. Dus het stookplaatje op voluit zetten, en met de vermogensregelaar zodanig terugdraaien dat er nog genoeg warmte is om de eerste druppels op te vangen. Is simpel zelf te maken, even zoekfunctie gebruiken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 juni 2019

We gebruiken een elektrische kookplaat, deze schiet uit zodra hij op temperatuur is en we dachten dat het daaraan kon liggen.

Van Kafkaesque

Het aan en uit gaan van het verwarmingselement, of dit nu gas, elektrische of wat dan ook is wil je niet. Je kunt wel met het vermogen “spelen” middels een vermogensregelaar. Wat er op een elektrische kookplaat zit is vaak een soort stc die dus bij een bepaalde temperatuur uit gaat als die dit bereikt en weer uit gaat als die te laag wordt. 

Kortom, je wil gedurende de stook niet dat je verwarming volledig uit gaat

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 juni 2019

Ok top. We gaan kijken voor beide (gas en en met regelaar) en zien wat het beste werkt.

Ook nog een vraag welke temp het best aan te houden? Want we zien eerlijk gezegd door het bos de bomen niet meer, er is zoveel informatie beschikbaar…

Forum Lid
op 5 juni 2019

stook Temperatuur is afhankelijk van waar je meet en wat je product is .
Distilleer je voor schone alcohol uit suiker , Een granen alcohol , alcohol uit b.v. druiven of ga je een likeur overhalen .

Ja er is i.d.d. veel info maar er zijn ook diverse methodes en dranken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 juni 2019

We meten in de buik, de bedoeling was een soort “appelmoonshine” te stoken.

We houden van fruitige dranken, alcohol percentage rond 40-50%.

Dus we staan zeker open voor goeie recepten om dit te bekomen.

Forum Lid
op 5 juni 2019

” appelmoonshine ” ? Bedoel je een soort au de vie van appel , een Apple whiskey of een soort calvados ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 juni 2019

Appelwhisky eerder. Welke temp in de buik moeten we hiervoor aanhouden?

Forum Lid
op 6 juni 2019

Ik neem aan de temp van de Stookwijn dat bedoel je toch? Verwacht dat de alcohol in de buurt van 96 graden gaat lopen en eruit is op 100 graden. Dus naar de temp kijken is niet echt nodig, leuk om te zien en je kan je rendement inschatten. gewoon langzaam laten druppelen op vermogen en niet op temp. Valt de ketel stil dan  vermogen opschroeven. Mijn eerste ketel op gas moest ik constant bijregelen hartstikke leuk om te doen. Maar ben toch blijer met de t500 gewoon de stekker erin en gaan. 

En dan lekker proeven. Bijv elke 0,25 liter. Wat niet lekker is wederom verdunnen tot bijv 10% en dan weer in de ketel en opnieuw proeven. Zo deed ik het met appels en kersen. Ik stook altijd door tot er geen alcohol meer inzit. Ik hou niet van alcoholmisbruik. 

Weggooien kan altijd nog. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 juni 2019

appel whiskey maak je met mout en appel .
De eerste overhaal stook je uit tot je 1/3 van het totaal hebt overgehouden .
De tweede overhaal stook je uit op een temperatuur tussen 88 en mag MAXIMAAL 95 graden worden !!!!;
Boven 95 stook de drank stuk .
he krijgt een muffe en scherpe smaak met teveel bijproducten .
BOVEN 95 GR IS ABSOLUTE STOOKFOUT !
Bij tweede overhaal voorloop ruim houden en naloop op smaak scheiden . .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 juni 2019

Ok dus bij de eerste overhaal moet je geen rekening houden met de temperatuur? 

Enkel zorgen dat het niet kookt?

Forum Lid
op 6 juni 2019

Als het goed is kookt het eerder dan bij 100 graden

Forum Lid
op 6 juni 2019

Maar dat is alleen de alcohol die kookt bij 78. Als deze eruit is haalt het water pas 100 graden. Kan je prachtig zien met een Grainfather. Dan komt er ook niks meer uit. Apparaat (t500 en Grainfather) stopt vanzelf met druppelen en de Grainfather geeft zelfs met een piepje aan aan dat hij klaar is. En verdomd dat is 100 graden. Hoe mooi kan het zijn?  

Forum Lid
op 6 juni 2019

Zolang er alcohol aanwezig is zal kookpunt lager liggen .
Je product bestaat niet alleen uit water en alcohol maar bevat nog diverse bijproducten met eigen verdampings temperaturen
Gebruik je een beslag / mash van mouten en druiven nog andere stoffen kunnen die bij hogere temperaturen kapot gaan of ongewenste bijsmaak geven .

Het afgaan op alleen digitaal aangegeven getallen en waardes als van T500 ,Grainfather . wil niet zeggen dat het product goed is .
Distileren doe je op wat een product vraagt niet op gemiddelde digitale waardes .
De T 500 ziet niet of de mash al is aan verbranden of wat een temperatuur doet met aanwezige stoffen .

Etherische oliën , foezels ,vezels , esters , zuren , zouten , acetaten , vetzuren , Alcoholen , suikers enz kom je allemaal tegen .
Verdamping , binding , ontbinding , dichtheid ,afbraak van die stoffen kunnen allen invloed hebben en beïnvloed worden door temperatuur.

Wanneer je alleen helder suikerwater verstookt zijn er weinig dingen die gauw tot meteen opvallen .

Een bakker bakt zijn brood , koek , keek ,gebak ook niet bij altijd zelfde temperaturen in zijn oven .

het is niet de ketel maar de man erachter die de drank maakt .
Of je nu stookt in een professionele ketel van duizenden euros ,
Een blokker / toys are us achtige leuk uitziend ding van rond €500
Of van mij part een omgebouwde pispot met koelertje.
Overal kun je een goed product uit krijgen.
Mits je maar een beetje weet van wat een Product vraagt voor manier van verwerking .
.
Er staan diverse temperatuur Tabellen voor diverse distiliatie methodes in de standaard leerboeken , manuals , handboeken voor Likeur industrie , en distileerderijen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 juni 2019

Robbert uit de T500/Grainfather komt een fantastisch product met Stills Turbo. Van het begin tot het eind want er wordt met reflux gestookt. Hoe reflux precies werkt weet ik nog steeds niet. Maar feiten zijn feiten. Heb je wel eens Stills uit de reflux gedronken en geroken? Ik kan er geen fout in ontdekken. 

Maar we zijn inmiddels een groot forum. Ben benieuwd naar ervaringen van anderen met suiker, Stills en reflux en anders proeven op de BBQ van elkaar. 

Forum Lid
op 6 juni 2019

ik heb 3 Grainfather van net 3 jaar oud weg gelazerd naar oudijzer omdat ze te beperkt zijn in wat ze kunnen en storingen te duur om repareren .
Voor bierbrouwen een leuk ding dat wel .
bij de mensen Waar die 3 apparaten vandaan komen heb inderdaad ook gezien wat ze kunnen en wat eruit komt ook de T 500
Ik ben niet onder de indruk
(Net als de frituurpan van blokker daar kun je patat in bakken maar met een machine van horeca groothandel merk je het verschil )
Zelf met still spirit contact gehad over bepaalde onderwerpen zoals stoken met pulp . De firma geeft zelf aan dat ze daar niet geschikt voor zijn .
Ik heb diverse turbo gisten geprobeerd .
ze zijn leuk en niet slecht maar resultaat is redelijk maar te aanwezig of je moet na corrigeren .
Er zijn zeker wel fabrieks gisten die dit ver overtreffen .
( denk b.v.b. aan mangrove jack cider gist )

Maar Misschien ben ik te kritisch .

Forum Lid
op 6 juni 2019

Misschien ben je wel te kritisch. Ga eens naar de Gall en Gall en investeer eens 2 tientjes en vergelijk. Dat heb ik gedaan toen ik bijv. baileys maakte. Dis is toch wel het meest simpele product toch? 

Wat een waterige zooi is commerciële Baileys. Zal het nooit meer kopen zelfs niet in een restaurant met koffie.

Of je bent verwend, dat kan ook maar dat is alleen maar leuk. Hoop dat we op de BBQ kennis kunnen maken.

Forum Lid
op 6 juni 2019

Bij veel moderne producenten word gewoon ingekochte alcohol vermengt met smaak en kleurstoffen.
Klopt Er is veel bocht te koop.
Ik heb zelf de dingen geleerd in ambachtelijke distileerderijen waar ik enige tijd heb rond gelopen .
De ketels die daar stonden en staan kun je met familie in zwemmen .
Ik vergelijk met ambachtelijke dranken zo als ze vroeger werden gemaakt.
Oude authentieke smaken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 6 juni 2019

P.s. Dit keteltje heb ik vorige week gekregen .
een wat vaag inslag van letters in Bodem ben ik wat mee op zoek gegaan.
Met wat naslag en navraag ben ik erachter dat deze is gebouwd bij een bedrijf in frankrijk die ook grote ketels bouwde voor toenmalige industrie .
Leuk hebbe dingetje
Maar met beetje ervaring kun je met zoiets simpels veel veelzijdiger werken dan met de mogelijkheden op Grainfather en T500
Met hulpstoffen zou je in principe ook alcohol van rond 90% kunnen halen .
maar je kunt er ook een pulp in verstoken .
Dus van whiskey , brandy tot alcohol op oude ambachtelijke manier mogelijk.
Er zijn op dit forum diverse zelfbouw ketel van zeer lage kostprijs .
En de nodige alembiek ketels.
Zelf heb ik diverse boilers omgebouwd .
Die zeer veelzijdig kunnen worden gebruikt.
Ergens vind je wel foto’s dat ik er ook ruim 95%
uithaal die ik nog na kan drogen tot 99,6 % .
Dus daarvoor ook geen t500 nodig
Ketels als T500 Zijn naar mijn inzien dus eigenlijk
niet zalig makende .
Ja betreft de grainfather na wat ik heb gezien wat ze kunnen en ook toen ik ze demonteerde om te kijken of het te repareren was of van de 3 een te maken vond ik het de hoge kosten niet waard voor wat je ermee kan .
Ik heb €90,00 bij oudijzer gekregen vanwege de copper dome’s .
Misschien zouden andere zeggen zonde .
Ik steek geen energie in iets wat voor mij geen toegevoegde waarde geeft.

Crew member
op 7 juni 2019
Crew member
op 7 juni 2019

Bovenstaande gezegd hebbende… roep ik alle knappe koppen op, met Robbert als teamleider om voor de stookwinkel een perfecte still te ontwikkelen die de stookwinkel exclusief als huismerk kan gaan verkopen. Superieur aan alle “meuk”.
Van stokers-Voor stokers. Casper (Govda) stuurde mij een uitgebreide mail voor de meet en regeltechnieken voor temperatuur checks en controle. Goeie shit jongens!
Als iets beter kan, waarom zouden we daar dan niet iets mee doen?

Forum Lid
op 7 juni 2019

Mmmhh.. ik loop ook met het idee om een controller te maken voor de T500. ik dacht er aan om temp.sensoren in de boiler en kolom te maken waarmee ik het proces kan monitoren en daar op te sturen.. 

ik had al iets gevonden wat de basis van de controller zou kunnen zijn.. op een poolse website. zie hier de link. 

https://aabratek.pl/produkty/552/_TERMOMETR_MSR_MSR_W_v1_03.html

maar ik ben het met Robbert eens.. ik ook, gebruik een kopere ketel voor de fijnstook. omdat ik daarmee veel fijner kan sturen, een mooiere fijnstook kan maken dan met de T500..

dus ik gebruik een combi van de T500 en kopere ketel om mijn rum te maken..

ik had Nimrax al aangeklampt om mee te denken in de bouw van een T500 controller.. maar als andere ideeeen hebben.. heel graag.. 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Nimrax je kunt ook nog simpeler denken .
Van T 500 een pakket maken door er een Goede alambiek en een doubler bij te doen en zoals kusleon zegt een extra regeling bij te creëren .
dan heb je iets universeels .
Maar dan nog is het persoon die erachte staat die de vaardigheid heeft die de configuratie maakt van de opzet .

Forum Lid
op 7 juni 2019

Leuk idee om zelf een controller voor de t500 te maken maar heeft Jan al niet een uitgeklede Grainfather staan. Wat mij betreft mag de boiler van de t500 kapot gaan, mits ik effe een goede week financieel heb dan he, dan koop ik deze. Kortom wat kan deze controller dan meer dan de grainfather, ik ben a-technisch maar wel benieuwd. 

 

En inderdaad Nimrax als iets beter kan moeten we dat doen. Zal ik je effe wat ter stimulering van je creativiteit sturen? App je adres maar effe dan heb je het morgen

 

 

 

 

Forum Lid
op 7 juni 2019

En klaar gezet. Stuur effe je adres en aan jou de eer om ” voorproever ” te zijn want deze wilde ik meenemen naar de BBQ. Ben benieuwd naar je ervaringen. Hij is top. Maar jouw mening geeft de doorslag. Zal ik deze meenemen? Ik hoor het wel. 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Gezamenlijk zoeken naar verbetering en modificaties maken samen is zeker een leuk plan .

( Lummel mag ik jou telefoon nr of kun je mij een appje sturen ( 0619631919,)

Forum Lid
op 7 juni 2019

Goed bezig mannen!

Forum Lid
op 7 juni 2019

Ik zal je zo appen vanaf de tel van Lummelientje want geloof het of niet ik heb de app zelf niet. Wordt gek van dat gepling en moet ook wel eens werken. Al lijkt het er meer op dat ik op het forum zit dan ik aan het werk ben hahah.

Godver, ben er weer,  30 minuten nadat dat ik wat voor Nimrax heb gemaakt. Ik kan het niet laten te proeven. Schrijf me vandaag maar weer af. Zit alweer met een biertje voor me. Proost jongens. 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Da’s mooi vroeg lummel. Hoe doe je dat toch…

Forum Lid
op 7 juni 2019

Gewoon met je vinger in de honingpot. In dit geval een gevallen druppeltje op het aanrecht. Kan je toch niet laten liggen?

Forum Lid
op 7 juni 2019

Waarom geen Topic aanmaken om ideeën in te verzamelen voor een controller  ? 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Waarom geen Topic aanmaken om ideeën in te verzamelen voor een controller  ? 

Van gompie

Goed idee ik ben voor alleen snap ik er geen drol van. Maar als iemand het moet doen waarom jij dan niet? zei mijn vader zaliger altijd.

Forum Lid
op 7 juni 2019

Indd. Niks verspillen. Haha

Forum Lid
op 7 juni 2019

Topic is aangemaakt, Lummel

Forum Lid
op 7 juni 2019

Mooi, zoals murmillo al zei. Niks verspillen. Deed ik net ook niet met dat drupje. God wat ben ik naar de klote in de zin, ik word helemaal in you tube gezogen. Wat is er toch veel moois gemaakt. Door creatieve mensen. Ga ervoor gompie

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 7 juni 2019

Robbert lukt me niet te appen Lummelientje is druk. Ga mijn tel niet online zetten. Maar wellicht , en ik weet het wel zeker, kan kan Jan mijn normale telefoonnummer verstrekken. 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Ik heb nr . ik bel je later vandaag of morgen even .
Als T 500 meester zou ik jou namelijk willen ” misbruiken ” voor een experiment / testen van een tool / modificatie aan T500 . je hoeft niet te slopen of aan de ketel te sleutelen allen ermee iets uitproberen .
Heb je wat om over te zeuren op te pochen op forum 😊😊

Forum Lid
op 8 juni 2019

Robert ben altijd in voor experimenten maar was gisteren effe me , mijzelf and I. Tjonge wat een rit, zeker met een biertje en wijntje.  Ben benieuwd waarneer Nimrax weer opduikt . Moet hij vandaag gehad hebben, zal zo Lummelientje is zwaar gaan ondervragen of ze contact hebben gehad.

Forum Lid
op 8 juni 2019

ik probeerde vandaag tel van jou vrouw . Kreeg Voice mail .
Mooi dat je in bent voor experiment .
👍

Probeer morgen even opnieuw .

Forum Lid
op 9 juni 2019

Hahaha zei ik toch heb niet eens een tel. Alles gaat via Lummelientje. Krijg vanmorgen  nog effe een iT-er om de winkelwagen van de Nederlandse en Belgische site van Lummelientje af te maken, Is gisteren helaas niet niet afgekomen. Maar wel geworden zoals ik hem wilde dus eind goed al goed. Dan kan Lummelientje Europa in met haar Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse site die later van de week afkomt. Valt niks tegen uiteindelijk had verwacht de hele maand druk te zijn. 

Na 3 uur ben ik zeker bereikbaar. Benieuwd of Nimrax al wakker is. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 7 juni 2019

Kut drupje is bijna uitgewerkt nu alleen nog de alcohol (high) kunnen we dat zo noemen. Neem nog een drupje Nimrax. Top spul. Wist al dat de dag naar de klote was.

Daarom is dit verboden. Slaven  mogen niet genieten maar moeten werken. Maar vooral niet cratief zijn. Want dan zouden de gene die boven ons allang overklast zijn.

Crew member
op 7 juni 2019

Nimrax. Top spul. Van Lummel

Ja, psies. Lummelientje heeft een w.appje dus ik merk het wel.
Dat het spul zo hard aankomt is de reden dat ik het alleen gebruik voor het slapen gaan.
Creatief en hongerig is ook een bijwerking. Eerst de koelkast leeg vreten en dan of slapen of een perfecte muziek remix maken en die bij af-masteren per ongeluk deleten-There’s no undo for that action- en slapen……..

 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Slapen pas na neuken toch.

Crew member
op 7 juni 2019

Man man man…ben al gelukkig als ik de overloop bovenaan de trap nog haal…

Forum Lid
op 7 juni 2019

Dan gaat deze je helpen. Lummelientje krijgt het zwaar vandaag. 

Forum Lid
op 7 juni 2019

En dan nu de onvermijdelijke vreetkick naast de continue dorst die ik voorlopig les met Heineken en zeker geen wijn of wodka, ken je limits maar de hele koelkast is al leeg. 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Gaat het hier om cbdolie?

Forum Lid
op 7 juni 2019

Wat dacht jezelf? High class THC dus waarschuwing neem op de BBQ niets aan van een vreemde. Nimrax is mijn geweten, Nimrax heeft betweter ook gered. De ramp was niet te overzien geweest hahaha. Maar goed hij ook politieagent geweest

Forum Lid
op 7 juni 2019

Helaas ben ik niet bij de BBQ. Vrijgezellen feest dus heb andere verplichtingen. Ik ben wel benieuwd naar zulke olie. Interessant.

Crew member
op 7 juni 2019

Zonde!! Gemiste kans hoor Bauke…

Forum Lid
op 7 juni 2019

Hoe dan ook ik kan je er niet aan helpen maar anderen op het forum wel. Ga met Lummelientje een wijntje drinken. Prettige avond allemaal. 

Crew member
op 7 juni 2019
hij ook politieagent geweestVan Lummel

Hahaha, fijn dat je daar ook nog even de nadruk op legt. In- efficiënte kut club.
Mjah, ik kan inmiddels wel met die opgedane kennis onze stookbroeders uit de shit helpen want ik heb nog nooit een rechtzaak niet gewonnen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 juni 2019

okay.. naar het nieuwe topic dus.. hahah

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 juni 2019

Hallo iedereen

We hebben het nogmaals geprobeerd met de rest van de mash.

Ditmaal met een gasvuur. Het ging beter maar ook weeral niet de snelheid die we zouden willen.

Ook het alcohol% was niet zoals verhoopt, begonnen bij 50 en afgezakt naar 20.

Nu gaan we alles een 2de keer stoken, hopelijk dan een mooi resultaat.

Forum Lid
op 10 juni 2019

Ik denk dat of je mash was niet uitgegist,of te weinig suiker gebruikt.daarom die 50% en de uitloop van je ketel is meestal een contstant druppelen ik heb een ketel van100 ltr.daar komt een straaltje uit.maar ik hou hem op een contstante themperatuur.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2019

WOW, hier gaan ze wel even, off-topic 😉

 

@ Kafkaesque: mijn eerste stook (appels) was niet te zuipen. Mijn 2de stook was de lekkerste gin die ik ooit dronk en nu 3 gin stoken later zelfs nog niet benaderd maar hij wordt wel elke keer terug beter. Ertussen 3 heel lekkere fruitstoken gehad die gevolgd werd door weer een niet te zuipen druivenstook.

 

Samenvatting: het lijkt simpel maar er zijn zoveel factoren en soms zit je er boenk op maar een kleine fout (bezinksel meekoken, wijn te lang laten staan, te snel stoken, …) maakt dat je bucht maakt. Ik hoop het binnen een jaar of 10 onder de knie te hebben 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren