Advies gevraagd: spoed fermentatie appels binnen 2 wk.Hoe?

Geupdate op 26 november 2019 in Stookforum
24 op 9 november 2019

Hoi ik wil voor de eerste keer stoken bij een vriend van me, in Roemenië,waar ik op vakantie ben. Hij heeft een stookinstalatie Ik heb net 100 kg appels gekocht al goed rijp met een hoog suikergehalte .
Ik wil weten wat de snelste manier is om deze te laten fermenteren daar ik hier nog slechts twee weken op vakantie ben zodat we nog een rondje kunnen stoken voor ik vertrek 😁
Turbo gist heb ik wat over gelezen maar is hier niet verkrijgbaar in Roemenië dus alle tips zijn welkom. Grten Dave

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 9 november 2019

Twee weken is te weinig tijd!
Er zijn mogelijkheden te over om te versnellen .
En het klaar te krijgen .
Probleem is dat je met snel werken slechte kwaliteit tot bagger gaat maken .
Ik hou niet van kneierij . Je begint dan op verkeerde manier ..
je kunt beter wachten tot je echt tijd hebt .
Wanneer je tijd hebt voor een serieuze poging en echt wat wil opsteken wil ik je graag op weg helpen .

Forum Lid
op 9 november 2019

Robbert ,
Alvast bedankt voor je reactie !
Ik heb in totaal 17 dagen tot de stook dag ( welke me trouwens aangereden is door de lokale kenners dit twee keer te doen )
We hebben nu de 100 kg appels in een 250 litter van fijn gesneden en wat gestampt ik probeer foto’s up te laden
Nu zijn we water aan het op koken
Heb je een idee hoeveel water ,suiker, gist hier bij moet?
Ik heb me voorgenomen dat indien het fermentatie proces niet voltooid is dat men kameraad het stookt als ik weg ben want het zou idd zonde zijn de boel te verneuken daar heeft niemand iets aan .
Nogmaals bedankt voor je reactie !
Grten

Forum Lid
op 9 november 2019

Bij appels vergisten hoort geen extra suiker. Appels zijn al zwak in aroma . Suiker toevoegen is marchanderen met de kwaliteit . Beter iets minder opbrengt met smaak dan liters magere drank . 100 kilo in 200 liter . Zou wanneer je een fatsoenlijk startende vergisting wil hebben uit b.v. Droog gist zit je afhangende van kwaliteit op minimaal 100- 125 gr . Voor een nat gist het dubbelen . Er zijn mensen die lager pitchen maar dan heb je tragere start en meer kans op bederf . je kunt ook hoger pitchen dus veel gist cellen dus minder deling nodig een snellere start dus sneller door suikers heen dus ook minder aroma . Ik weet ook niet kwaliteit hardheid van gebruikte water daar . hou een begin ph aan van rond 4,7 het zal lager worden tijdens gisten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 november 2019

Hallo Dave, Met de bakkersgist die je in Roemenië kunt krijgen is toch zeker tenminste 2,5 week fermentatietijd nodig. Maar die tijd heb je niet. Je kunt een poging wagen, ook al sta ik er zelf niet achter: appels: kook er over en of  blenderen, gist erdoor roeren bij kamertemperatuur, deksel op je vat met een plastic zak ertussen en een steen op je deksel en dan het beste ervan hopen. Komt altijd wel wat uit. Verder sluit ik me aan bij Robbert. Succes in elk geval en doe anders een paar kilo voor de uitprobeer en doe iets anders maken van de rest van je appels. Moes/compote, sap persen, taart bakken… je schijnt appels ook gewoon te kunnen eten maar dan wel oppassen voor een hoge vitaminen overdosis…  😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 november 2019

Nimrax,

Bedankt voor je reactie !
Waarvoor dient de plastiek zak ?
En liet het cant tussendoor geopend worden en bv om roeren of laat ik het beter dicht ?
lees verder even het antwoord aan Robbert 😉👌
Alvast bedankt !
Grten Dave

Crew member
op 9 november 2019

Dave, de plastic zak (ChrisV methodes) dient ervoor om fruitvliegjes weg te houden. Deksel alleen kan een te grote kier opleveren. En een laatste ChrisV tip: Gebruik een aansteker of een lucifer om te testen of het klaar is. Co2 is een brandblusser dus als je vlammetje uitgaat is het nog niet klaar.
En roeren is een No-Go. De prut op de bodem (residu) zijn dode gistcellen en afvalstoffen. Die moet je niet door je lekkere prutje willen hebben. Probeer die ook zo min mogelijk ervan in je stookketel te krijgen. Ziet er uit als stopverf. Verder kan je 3? liter water toevoegen en eventueel nog extra suiker maar dan wordt je distillaat scherper van smaak. Paar ml. plantaardige olie (slaolie/zonnenbloem e.d.) in de ketel voorkomt schuimvorming tijdens het stoken.En laatste tip: Het distillaat moet verouderen. Hoe langer je weet te wachten, hoe beter het wordt. Cheers man! 😉

Meer info: https://www.stookforum.nl/thread/topic-2000-chrisv-moonshine/
aanbevolen voor jou 🙂

 

Forum Lid
op 9 november 2019

Nimrax ,
Bedoel je het deksel er af halen en een lucifers of aansteker in het vat houden ?
En dus best let een pot ofzo het distillaat uit het vat scheppen en het bezinksel laten liggen ?
Een idee hoeveel gist ik best toevoeg ?
En laat ik de appels net onderstaan of iets meer water erop ?
Alvast bedankt voor je reactie zeer leerrijk man
Btw we laten het preparaat sowieso dikke twee weken fermenteren
Grts Dave

Crew member
op 9 november 2019

Bedoel je het deksel er af halen en een lucifers of aansteker in het vat houden ?Van Dave6825
Dave, inderdaad, vlam vlak boven je ferment houden.

En dus best let een pot ofzo het distillaat uit het vat scheppen en het bezinksel laten liggen ?Van Dave6825
Correct! Of voorzichtig leeggieten in de ketel.

Een idee hoeveel gist ik best toevoeg ?Van Dave6825

Beter teveel dan te weinig, ga uit van 120gram natte bakkersgist, ervan uitgaande je max hoeveelheid appels.. Droge gist heb je de helft minder van nodig. Voor gist geld: beter teveel dan te weinig. Als je bio appels hebt en je kookt ze niet kun je ze zelfs wild laten vergisten omdat dit gist al in de appelschillen zit. Geeft een zeer neutraal resultaat maar duurt nog een paar dagen langer.

En laat ik de appels net onderstaan of iets meer water erop ?Van Dave6825
Iets meer water compenseert je residu. Het is ook geen exacte scheikunde, ga vooral op je gevoel af na deze tips en je komt er wel.
Mijn kennis is gebaseerd op ChrisV expertise, jouw dank naar mij schuif ik door naar hem. Zo krijgen we nooit ruzie. Cheers Dave!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 november 2019

Robert en nimrax ,

Bedankt voor jullie tips !
We hebben het preparaat klaargemaakt aan de hand hiervan met kokend water en nu maar afwachten wat het resultaat gaat zijn binnen een goede veertien dagen distilleren we het twee maal en duimen maar 😉
Nogmaals bedankt voor jullie hulp !
Grten Dave

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 10 november 2019
Forum Lid
op 10 november 2019

Ik weet niet waar je zit in Roemenie,maar op het dorp waar ik kom stookt bijna iedereen,natte bakkersgist gebruikt iedereen daar kost daar €1.00 appels duren meestal 4 wkn.maar moet je wel warm zetten.ik stook daar elke zomer,schoonmama wil mij het liefs achter de ketel.

Forum Lid
op 10 november 2019

Ik zit in gurnic paar uur van timisoara 😉
Ik heb hier 200 kg appels gekocht voor 70 euro een prikkie lijkt me .
Ik heb droge gis toegevoegd
De appels waren al wel redelijk ver heen .
Het vat staat nu gewoon buiten en s nachts dalen de temperaturen toch al onder de tien graden .
Waarschijnlijk is dan beter het te verplaatsen in een schuur en er dan eventueel wat dekens of zo ronddraaien om het warm te houden?
En nog een vraag het is een vat met schroefdeksel schroef ik het vast met de plastiek er tussen of leg ik het er los op met gewicht op ?
Nogmaals ik ga niet stoken als het niet klaar is tijd of geen tijd zou zonde zijn maar ik wil uiteraard wel het nodige doen om het toch klaar te krijgen .
Bedankt voor je reactie Chris !!!
Grten Dave

Crew member
op 10 november 2019

Dave, ik zou me drukker maken om de nachtvorst. Dan ligt je ferment stil.
Zet hem op een plek van 20-30graden.
Deksel verhaal: Zorg dat de Co2 weg kan. Als je je vat volledig afsluit gaat hij bol staan en kan ontploffen. Maar lees je nu eens een keer in, je kan onmogelijk aan de hand van een paar antwoorden hier dit zo even- out of de blue- gaan doen toch?
Nogmaals: Lees Chris zijn topic, dan had je alle antwoorden op je vragen al gehad.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 november 2019

Er is ook nog zoveel meer te vertellen over dit alles.
Chris, leg jij anders nog effe uit wat er ook alweer was met voorloop en naloop die weg moet enzo…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 10 november 2019

@Nimrax, even adem halen, de jongens willen de uitdaging aangaan, en hebben even wat minder geduld. Voor en naloop, is gewoon, ruiken tot het niet meer stinkt. (einde voorloop), ,als het naar verzopen hond begint te ruiken. (stinkt opnieuw) dan begint de naloop. Hebben ze geen Anosmie, dan hebben ze het snel gevonden. Maar over 3 weken begint Dave te lezen, om uit te vinden waar het beter kan (fout ging). Wie kan er nu die lappen tekst lezen op zo ’n k.t telefoontje? Door scha en schand wordt men wijs. (de meeste toch). 2 weken is te kort ,en dus lost het probleem zich vanzelf op. En binnenkort komt er een oude Roemeense stoker voorbij, die ze het wel bij zal brengen. 😉 😉 😉 😉 😉

Forum Lid
op 10 november 2019

Dave ik zit in de buurt van Botosani, 20 km van Timosoara in het dorpje Corni.de appels niet buiten maar binnen zetten zo vergisten ze niet,de plastic deksel er op drukken met een plastic zak er tussen.over drie weken of eerder kun je controleren of het staat te vergisten met een brandende aansteker of lucifer.als die uitgaat of flakkerd dan staat het te vergisten.blijft de vlam mooi branden is het uitgegist.maar dat werkt niet als je het vat buiten in de kou zet.als je vhet volgende jr.weer daar  bent en ik ook dan laat ik je Roemeens stoken zien op een houtvuur.het is van Timosoara 15 min rijden.stoken is geduld,net als bij vrouwen.als je de vaten een paar dagen warm hebt staan kun je met de aansteker testen dan weet je of het staat te vergisten,in de schuur krijg je hem ook niet op themp.jammer als het werk voor niets was.en voorloop ik gooi drie viet borrelglaasjes weg en stop bij 20%. Als je geen alc meter hebt wat drank in het vuur gooien,steekvlam niet stoppen,geen echte reactie in het vuur stoppen,is er geen stoker in de fam.daar?die moet dat ook weten.la revedere sucses.gr.Chris.ps.ben wel jaloers dat ik hier zit en jij daar.maar mijn hart is daar altijd.lieve mensen.

Forum Lid
op 11 november 2019

Beste Chris,

Ik heb het vat binnen in de schuur gezet en een boel dekens rond gewikkeld om het te isoleren .( kan het nu eenmaal niet in die mensen hun living zetten )
Voorlopig zien de temperaturen er nog vrij ok uit gisteren zelfs nog 22 graden dus il hoop dat het lukt met je tips .
Ik kom in het voorjaar sowieso terug voor een maand en zou het zeker top vinden om samen te stoken want ben er zeker van dat ik veel van je kan leren 👌
Verder ga ik me de komende weken verdiepen in je topics man had dat beter gedaan voor de resem vragen .
Ps ik zal voor ons twee genieten van de weken die nog resten 👌
Grten Dave

Forum Lid
op 11 november 2019

Ben met van de zomer weer daar,mijn bedoeling is om er te gaan wonen over een paar jaartjes.heb de pruimenbomen al geplant.stuur nu 10 persik bomen,peren en appels staan er al.ik heb hier ook een Roemense ketel waar ik mee stook.geniet van je verblijf,en drink er eentje op dat mooie land met lieve mensen.noroc.🥃

Forum Lid
op 11 november 2019

Ik heb kinderen jongens uit een huwelijk die nog te jong zijn om zelf de trip te maken en die ik voor geen geld van de wereld wil missen.
Maar speel met het idee om maand om maand België Roemenië te gaan wonen .
Men kameraad heeft plannen voor een hostel hier dus zou ik in de maanden dat ik hier ben daar kunnen werken en wonen .
Alles hangt af van men ex die akkoord moet gaan dat ik ze een maand bij mij heb in België en dan een maand weg ben 😉
En het is idd een top land veel minder stress en dichter bij het echte leven dat we zouden moeten leven 👊
Noroc makker 🍺🍺

Forum Lid
op 11 november 2019

Ja ik ga altijd huilend weg daar.en lachend weg hier,daardoor rij ik nonstop 2200 km.het paard ruikt de stal dan.ik heb nog een zoon van 18 die nog studeerd.anders was ik al jaren weg hier.ik krijg mijn aow en pensioen daar gewoon uit NL.heb wel €1000 minder kosten daar.en minder stres.het hele dorp kent mij we hebben daar 16 kinderen gedoopt zijn trouwgetuigen van 4 stelletjes en aankomend jr.weer een.Pastoor weet mijn voornaam zelfs,de burgemeester was onze trouwgetuigen.en overal moet ik eten en vooral drinken😂😂😂ik voel er mij thuis.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 november 2019

Even dit topic voorlopig afsluiten ….
Het vat is zoals verwacht nog niet klaar .
Dus de verstandige weg genomen en men makker het alleen laten stoken ( tot grote spijt )
Nog even een vraag telkens ik het vat open staan de appels vanboven en dus niet in het vocht en een oudere stoker vertelde me er gewicht op te leggen zodat het onder water staat in het vat ( welk nu binnen staat op een temperatuur van 15 graden ) klopt dit volgens jullie of zakken ze vanzelf in het proces??
Alvast bedankt voor jullie reactie .
Grten Dave

Forum Lid
op 26 november 2019

Zakken van zelf,bij mij blijft ook wel eens wat boven drijven,na een tijdje gaan ze onder.of er zit te weinig vloeistof in zo dat het opgehoopt ligt en niet kan zakken.

Forum Lid
op 26 november 2019

Normaal moet het vocht 2 duim dik erboven staan
Als het drijft zakt het op den duur maar het is niet een probleem als wat blijft drijven . zolang oppervlakte maar niet is afgesloten door een koek .
Als het water echt te laag staat moet je voorzichtig zijn met eventueel bij te vullen .
Zou je dit toch doen moet je het water vooraf even door koken en daarna op zelf de temperatuur bijvoegen . Leg dan eerst papier op oppervlakte of een grote pollepel waarop je het water giet zodat je de rest niet te veel in beweging zet

Forum Lid
op 26 november 2019

En hou er rek.mee dat er tenminste waar ik zit in Roemenie,veel kalk in het water zit.even koken zo als Robbert zegt en even door papier voorzichtig filteren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren