Eerste stook

Geupdate op 10 juli 2020 in Stooktips
6 op 6 juli 2020

Zo, terwijl de eerste rumwash langzaam aan wat begint te gisten, ben ik met mijn eerste stook begonnen van de suikerwash die ik vorige week gemaakt had πŸ˜ƒ.

Ik heb het pompje nu goed werkend zodat hij niet overloopt, alles werkt, dus nu komen de vraagjes 😁. En daar ik allerlei verschillende dingen overal lees, leek dit mij de juiste plek om het te vragen.

Ik heb een 10 liter alembiek, en begonnen met 8 liter stookwijn in de ketel. Heel bewust dit keer begonnen met een spiritrun, om de verschillen tussen de cuts te zien, ruiken en proeven, en om de ketel een beetje te leren kennen en herkennen wat hij doet.

Morgen wil ik met de volgende 8 liter een striprun gaan doen.

Als ik ga stoken en ik doe een spiritrun, wanneer stop ik dan met stoken? Ik las ergens dat dat was als het alcoholniveau onder de 50% komt. Klopt dat? En wat doe ik dan met de rest van in de ketel zit?

Met een rumwash gebruik je die als dunder voor de volgende wash, maar als je gewoon neutrale stookwijn hebt?

En cuts die je niet lekker vindt, gaan die weg, of meng je die in de stookwijn van de volgende stook?

Zullen denk ik zo nog wel meer vraagjes komen, maar dit leek me een mooi begin 😁.

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 6 juli 2020

Probeer het de volgende eens andersom dus eerst de striprun en dan de spiritrun. Want zo doe je het normaal ook. Als je dan cut’s maak zal je nog meer het verschil in voorloop en naloop proeven. Je kan ook een paar goedkope pakken witte wijn in je ketel stoken, het hoef niet heel lekker te zijn(maar kan wel) maar daar leer je ook weer van.Β 

Wanneer je moet stoppen met stoken is een kwestie van proeven, en is afhankelijk van je grondstof, drank, ketel en techniek. Maar ook ervaring.Β 

Wat er in de ketel achter blijf gooi ik weg, behalve dus bij de dunder dan stook ik alle alcohol er uit en gebruik een deel voor de nieuwe stookwijn(hoeveelheid volgens recept).

Cut’s die ik niet gebruik gooi ik nooit in de volgende stook. Wat troep is wordt nooit iets goed. Je kan er wel de kachel mee aansteken of de ramen mee schoon maken(als het percentage hoog is).

Forum Lid
op 6 juli 2020

Thanks, toen ik erover nadacht en het postte bedacht ik me ook dat ik het beter andersom had kunnen doen.

ik was ergens rond de 50% gestopt, heeft het zin de rest wat er in de ketel nog zit op te stoken tot er bijna geen alcohol meer in zit? Of dit restant gewoon weggooien?

En, niet onbelangrijk, op een 10l ketel waar 8l in zit, hoe groot maak je de cuts dan ongeveer?

Forum Lid
op 6 juli 2020

Een 10 litwr ketel met 8 liter is overvullen .
2/3 aanhouden .
Voor maken van scheidingen is geen grote aan te geven .
De grote van de delen wordt bepaalt door kwaliteit van stookwijn , soort stookwijn / product , ketel prestatie , smaak , geur en helderheid .

Forum Lid
op 6 juli 2020

Het is misschien wel duidelijk om van 50% of zoiets uit te gaan maar zo makkelijk is het niet. Het kan wel een leidraad zijn. Maar het is dus proeven. Maar ook wat ben je aan het maken, bijv. voor een bruine rum gebruik ik meer naloop en voor witte rum meer voorloop. Bij de striprun stop ik meestal tussen de 15 a 20 % en voor de spiritrun rond de 40%, maar dan kan het gebeuren dat ik de laatste dus weg gooi.

Ik maak cut’s van 100 a 200 ml voor de voorloop en naloop en 500 ml voor de hart’s. Als je op zeker ga dan neem je kleine potjes, zodat als je het niet lekker vindt je maar een klein beetje weg hoeft te gooien.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 juli 2020

Nou, we zitten net aan de vrijdagmiddagborrel met de allereerste zelfgestookte borrel πŸ˜‚.

Ik heb een deel genomen en er van de week wat kruidenbitter essence bij gedaan, en het valt allerminst tegen πŸ˜ƒ….

Uiteindelijk wil ik het geheel zelf stoken en op smaak maken, zonder de essence of iets, maar zo voor de eerste keer ben ik best tevreden😁.

Crew member
op 10 juli 2020

Goed gedaan Stephan, zo zijn we allemaal begonnen.
Het geeft extra voldoening als je moeite hebt gedaan voor een lekker smaakje, in plaats van een paar druppels uit een pipetje.
Hoe dan ook, nu al beter dan uit de slijterij dus lekker bezig!! Cheers man! πŸ˜‰

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren