Eerste stook is een feit :-)

Geupdate op 6 december 2018 in Mijn installatie
56 op 2 december 2018

Deze namiddag mijn vat met 20 liter sugarwash goodbye gezegd en mijn ketel volle moed op het fornuis geplaatst. Daar deze slechts 12 liter inhoud heeft heb ik uiteindelijk 2 runs gedaan van 10 liter.

Het duurde een 30-tal minuten vooraleer de stook op temperatuur was en plots kwam een eerste druppel piepen aan de uitloop (de andere 10 l heb ik opgewarmd in een andere ketel om die 30 minuten uit te winnen). Na wat proeven en ruiken heb ik de eerste 25 cl weggekieperd. Nadien werd te smaak veel zachter en neutraler. Tijdens de hoofdloop kwam ik uit aan een alcoholgehalte van 73° de welke na een tijdje afnam tot 68°. Nadien is het gehalte verder blijven zakken en ben ik gestopt aan 40°.

Resultaat van beide runs is 4 liter aan 68° (hoofdrun) en  1,5 liter aan +/- 43°. Mijn echtgenote had onmiddelijk 300 ml kraakverse moonshine geconfiskeerd om vlug even advokaat te maken. Het resultaat is zeker geen wereldrecord maar gezien de 2×250 ml voorloop en gestopt op 40° ben ik niet malcontent.

Nu moet ik zeggen dat de geur niet 100% neutraal is. Ik merk een enigszins zoetige weëige geur en ben van plan om op een weekavond een fijnstook doen om na te gaan of ik een meer neutrale alcohol kan verkrijgen met hoger gemiddeld alcoholgehalte. 

Is het de bedoeling om tijdens een fijnstook zachter te stoken…..nu had bijna continu een fijn straaltje dat uitliep?

 
 • Geliked door
Antwoord
3 op 3 december 2018

zoetige weëige geurVan Papabeer

Wellicht een ideetje om je distillaat langzaam langs actief carbon te laten lopen.
En een neutrale turbogist (wij noemen het het bekende blauwe zakje) kopen bij Jan Stookwinkel.
😉

 

Forum Lid
op 3 december 2018

Dat bekende blauwe zakje had ik gebruikt, samen met de vloeibare kool uit het gamma van de Stookwinkel. Zal aan mijn skeer chinees stoofpotje liggen.

Een koolfilter heb ik nog niet. Stookwinkel biedt eentje aan maar is het afdoende om eentje zelf te bouwen mbv een petfles, watten en actieve kool?

Forum Lid
op 3 december 2018

Deze ketel zou mooi zijn voor fruit als er zoveel smaak meekomt. 

Forum Lid
op 3 december 2018

Wie weet. Zal het onthouden maar dat is nog toekomstmuziek. Eerst ff de basis onder de knie krijgen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 3 december 2018

Ik denk dat het heel lastig is om met zo’n ketel heel neutraal te stoken. Er zal behoorlijk smaak van het gist meekomen verwacht ik en Inderdaad zo goed mogelijk gist gebruiken dat  blauwe zakje uit stookwinkel is echt heel neutraal. Als je per 10 koopt slechts 4,80 en voor een paar euro kool maak je het helemaal af. Maar hoeft niet perse. 

 

Je zou kunnen proberen om de alcohol te verdunnen naar 40 procent en nog eens stoken maak wil je neutraal moet je echt een t500 hebben. Maar dan heb je ook wat. 

Forum Lid
op 3 december 2018

Waarom stoppen bij 40%? Ik stook door tot 20% zeker als je twee keer stookt.

Forum Lid
op 3 december 2018

Terug aanlengen tot 40% voor de fijnstook bedoelt Lum.

Ikzelf ben gisteren wegens tijdsgebrek gestop op zo’n 40% bij mijn eerste 10 liter run en bij 35% bij de andere 10 liter run. Volgende keer stook ik ook verder wanneer ik een 2de run inplan. 

Forum Lid
op 3 december 2018

Je kunt met die ketel makkelijk hoger percentage en zuiverder stoken door b.v. glycerine toe tevoegen of kalk aan jou stookwijn .
Ik stook met een boiler 92- 94% in eerste stook .
(Sorry Lummel het is niet alleen de T500 waarmee je zuiver alcohol kunt distilleren .)

Forum Lid
op 3 december 2018

Goed om te weten Robbert en bedankt. Welke glycerine bedoel je? Ik heb nog een paar liters VG liggen die ik gebruik om dampliquids te brouwen. Dit is 100% VG (vegetal glycerin). Kan ik deze ervoor gebruiken al denk ik dat dit een licht zoete geur gaat afgeven? Zelfde vraag over de kalk; heb je het hier over de ordinaire huis-en tuinkalk?

Forum Lid
op 3 december 2018

Gevonden in een anderep post van jouw op dit fourm. 

Na wat zoekwerk heb ik gevonden dat het de volgende glycerine betreft: GLYCERINE VEGETABLE (E422) en betreft dezelfde glycerine die je gebruikt om vape liquid mee te maken. Btw deze koop ik aan 13 €uro voor 5 liter 🙂

——————————-

NU ! passen we de mega investering toe !
Flesje Glycerine/ glycerol 500ml a €6,95 . natuurlijk – plantaardig ( dus geen chemische toevoeging )
Per liter 15 – 20 ml toevoegen .
Nu stoken op 78,3 – graden
Door de glycerine verdampt de vloeistof moeilijker en komt de alcohol zuiverder vrij .
Dus hoger percentage !

Ook kunnen we ongebluste kalk toevoegen aan de vloeistof na de 1 e stook . dit heeft zelfde effect als Glycerine (alleen je ketel is na de tijd een zwijnenhok .)
In industrie word op deze manier ook de zuivere hoge alcohol geproduceerd .


Zal je tip toepassen en de dosering van VG respecteren voor mijn 2de stook.

Forum Lid
op 3 december 2018

gewone plantaardige glycerine kun je halen bij b.v. kruidvat deze kun je toevoegen als damp vertraging en ook kalk kun je toevoegen . gewoon krijt kalk . maar ook schone tuinkalk kun je voor gebruiken ( geen metselkalk . ) door kalk of glycerine toe te voegen zal jou alcohol percentage stijgen , en ook heel lang hoog blijven en ook zeer groot percentage alcohol gewonnen worden
ineens zal percentage heel snel dalen maar dan is eigenlijk ook alle alcohol afgevangen . daarbij zal kalk ook vervuiling en zuren vasthouden waardoor je zeer neutraal hoog percentage krijgt .
Deze methode is bruikbaar in elke ketel .
In industrie word ook om maximaal alcohol te winnen dit ook toegepast .

Forum Lid
op 3 december 2018

p.s. tijdens stook zal de ketel meer lawaai geven . kook geborrel . Gebruik kooksteentjes dan borrelt het rustiger .

Forum Lid
op 3 december 2018

Er staan foto’s bij zelfbouwketel topic . doorop zie je dat ik met kalk en glycerine toevoeging met gewone boiler ruim 92% stook .

Forum Lid
op 3 december 2018

Robbert, heb wat weerstand om dingen toe te voegen maar dat is natuurlijk onzin als het volledig plantaardig is. Niet dat ik ervoor naar het kruitvat ren, zeker niet voor die mogelijke 2/3 procent meer. Maar zou het theoretisch kunnen in de t500? 

Forum Lid
op 3 december 2018

Glycerine en kooksteentjes check ! Nu nog tijd vinden voor de fijnstook. Kga offline daar mijn backlog in werkgerelateerde e-mails weer de pan uit vliegen!

Forum Lid
op 3 december 2018

Lummel , Je zou met elke ketel jou resultaat zuiverder en in hoger percentage kunnen krijgen door glycerine of kalk toe te voegen . Ook met een T 500 .
Als je nauwkeurig op 78,3 – 79 gr stookt zal je zeker hoger komen en ook zuiverder van smaak .
Voor mij persoonlijk maakt het niet uit als mijn ketel even na stoken extra gespoeld moet worden omdat ik ruim kalk gebruik .
De winst is gewoon groter en hoger percentage EN zuiverder van smaak .
Je zal zien dat je in aanvang en door de hele stook hoog en vrij continu percentage houd.
aan eind , wanneer dus alcohol bijna op is stort ook heel snel percentage ineens naar beneden .. wanneer je op dat ” instorten” ook gelijk jou naloop scheiding doet heb je de goede alcohol en dat restje daarna ( naloop )is maar vrij klein .
Glycerine werkt schoner maar met kalk heb je meer resultaat . je kunt ook beide toevoegen.
Schrik niet van het harde borrelen ! doordat de vloeistof als het ware vertraagd komt de alcohol feller borrelend vrij.
gebruik daarom kooksteentjes daardoor worden bellen kleiner meer verdeeld.
Ik snap jou weerstand tegen toevoegen maar kalk en glycerine is neutraal aan Jou stookwijn en blijft in ketel .
(daarnaast bind het zuren . )

Forum Lid
op 3 december 2018

papabeer
Neem Ook de tijd . rustig stoken . komt helemaal goed .!

Forum Lid
op 4 december 2018

Na wat opzoekwerk heb ik de fout gemaakt dat voorloop niet gelijk is aan head. Dus heb de head samengegoten met een gedeelte van de heart en vandaar de afwijkende geur/smaak. De 2 flessen zuivere heart ruiken nauwelijks en lijken mij ‘best wel goede kwaliteit’. Desalniettemin ga ik alles samen gooien en een spirit run doen van het weekend.

En morgenavond maak ik een nieuwe batch sugar wash ….. die emmers staan toch maar werkloos in een kast niks te doen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 december 2018

Dat vermoeden heb ik in levende lijve ondervonden. Ik vermoed dat mijn neutrale alcohol nooit echt neutraal zal zijn. Ik heb de Classic 8 van Still, Vloeibare kool en Turboclear gebruikt voor mijn eerste run. Zelfs met die hulpmiddelen lukte het niet volledig.

Zal deze week proberen tijd te vinden voor een fijnstook en maak ik ook maar onmiddelijk een nieuwe sugarwash aan. Kwestie van voldoende oefenmateriaal te hebben 🙂

T500 lonkt maar ik ga eerst verder experimenteren met het huidige toestel en enkele recepten uitproberen mbv marcereren of destilleren. Waarschijnelijk loop ik al snel tegen allerlei beperkingen aan maar al doende leert men.

Gebruik je zelf actieve kool voor je alcohol? Gebruik je poeder of granulaat?

Forum Lid
op 3 december 2018

Met de t500 heb je geen kool nodig de alcohol is perfect schoon, fris en bloemig en zacht. Voor de gein stook ik de turbo blauwe zakje nog een keer kijken of het nog beter wordt maar absoluut niet nodig. Zal het resultaat later melden 

Forum Lid
op 3 december 2018

Geen ambitie om verkoper te worden bij Still. Je zou goede verkoopsresultaten halen 🙂

Crew member
op 3 december 2018
verkoper te worden bij StillVan Papabeer

Geen goed idee, Lummel stookt zelf steeds de hele voorraad op 😉 En het spul is zo goed dat het zichzelf verkoopt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 december 2018

Hahaha, dat heet marketing jongens. Ben er niet slecht in want heb het verdomme te druk om te stoken. Maar nu het resultaat 2e keer zinloos overhalen van Turbo blauw want de eerste keer was al perfect (met een schone t500, niet onbelangrijk) 

Ok, resultaat een zachter product maar het hele bloemige is eraf (ik denk beter voor advocaat en baileys) en dat is ook gelijk de reden dat ik kirsch en straks appels maar 1 keer stook. Geen helm, geen striprun maar gewoon keihard in de reflux. 

Crew member
op 3 december 2018

Mooie reportage van het experiment!
Kei-moker-hard in die reflux hahaha 😉

Forum Lid
op 3 december 2018

Appel 1 x in de reflux?  Niet via de helm voor de smaak?

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 december 2018

En nu is godver totale oorlog. Zachtere alcohol gekregen maar gooi de ketel open en een stank? Hoe kan dit? Is het het water, ketel niet schoon genoeg, zooi in de kolom? 

 

Overigens op 3% na exact de alcohol terug gekregen. Kortom 97% terug. Ik vind het indrukwekkend hahaha help je wel Jan. 

 

Kortom weer 2 liter erin op 3,5 liter kraanwater. Vind ik weer zooi moeten we ons echt eens gaan afvragen waar al die kanker vandaan komt. De groeten tot later. 

Crew member
op 3 december 2018

Verontreiniging in het kraanwater ? wow..

Forum Lid
op 3 december 2018

En nu wil ik het weten ook. Morgen distilleer ik 10 liter kraanwater. Ik wil zien wat er achter blijft. Test wilde ik toch al lang doen eerder ga ik geen bier brouwen. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 december 2018

Wat een monster die reflux ( heb hem op de Grainfather staan maar maakt niet uit alleen weet ik precies wanneer alle alcohol eruit is krijg je een signaal das lekker) alcohol beter als de 2e keer toch vind ik het rauwe eerste keer ook lekker. Benieuwd wat er achter blijft in de ketel. 

Forum Lid
op 3 december 2018

Volgens mij word ik dronken en stoned. Zit naar die druppels te kijken terwijl de ketel vriendelijk snort en realiseer me dat ik met gewoon suikerwater en 3 keer stoken beter zuip dan 70% wat er op de wereld te koop is. Gewoon veilig, geen gas, geen open vuur. Man man man wat een uitvinding van die kiwie’s 

 

Laat staan stoken van fruit en graan. Tot zover proost jongens

Crew member
op 3 december 2018

Geniet ervan! Cheeerrrssss!! 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2018

Zat heerlijk weg te dommelen bij snorren van de reflux en het kabbelende koelwater gaat dat kut ding piepen.  Kut ding maar wel fijn om te weten dat hijnklaat is, dat dan weer wel. Maar nu laat hem effe afkoelen en ben benieuwd of er weer stank is. Zal het later melden. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2018

En verdomd voor de derde keer nagenoeg alle alcohol terug. In het boekje stond een return van 95%  maar dat is niet gelogen. Was al blij geweest met 85% bij herstoken. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 december 2018

Heb ook een T500 besteld. Levering waarschijnlijk 4 December. ( vroege Sint)

Ik kan niet wachten om te beginnen, gewoon eerst met suikerwash.  

 

Tijd om flessen te gaan verzamelen, lijkt me

Forum Lid
op 3 december 2018

Zo zie je maar alles is marketing. Maar zonder gekheid hier ga je heel heel heel erg blij van worden. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 3 december 2018

Ik moet uit deze post blijven daar de T500 dezelfde sterke aantrekkingskracht heeft dan de Ene Ring op Sméagol.

Forum Lid
op 3 december 2018

Hahahaha

Forum Lid
op 4 december 2018

:Robbert

Bedoel je met kalk: natriumhydroxide ? (gebluste kalk) (food grade)

Heb je misschien wat linkjes wat jij zoal gebruikt ?

Forum Lid
op 4 december 2018

Natriumhydroxide zou ik niet doen. Daar ontstop je de gootsteen mee. Calciumcarbonaat zal beter werken Dat is de kalk die bedoelt wordt. Is wat minder ingrijpend voor het lichaam

 

Forum Lid
op 4 december 2018

Leer eenvoudig een goede borrel te stoken is toch het motto van deze site? Dit is chemie!

Forum Lid
op 4 december 2018

Calciumcarbonaat , calsiumbicarbonaat .
Je kunt gewoon bij elke foerage handel een zak calsium – Krijt halen voor een paar euro . ( 20 kilo voor euro of 5 ) Dit kun je gebruiken voor diverse doeleinde bij het distilleren .
Glycerine de gewone plantaardige gebruiken .

Forum Lid
op 4 december 2018

Lummel distillatie processen vallen onder chemie .😅
Maar als je een gewoon oud leerboek naslaat uit de Likeur stokerij vind je dit standaard al in terug .
kalk , jodium , glycerine , Lakmoes papiertjes zijn eigenlijk standaard dingen die erbij van horen .

Forum Lid
op 4 december 2018

Bedankt, kun je de glycerine tevens als anti-schuim gebruiken ?

Forum Lid
op 4 december 2018

Gompie glycerine remt wel het schuimen maar het beste en goedkoopste wat je kunt doen om schuimen te voorkomen is een paar druppels of theelepel plantaardige olie in de ketel te doen hangt wat van ketel inhoud af maar klein beetje is afdoende. ( GEEN olijfolie ! die geeft bijsmaak )

Forum Lid
op 4 december 2018

Mooi, bedankt voor de tips heb ik weer wat nieuws om uit te proberen….

Forum Lid
op 4 december 2018

👍

Forum Lid
op 4 december 2018
Calciumcarbonaat , calsiumbicarbonaatVan Robbert

Is dat alleen bij turbo-gist of kan dat ook bij mouten of fruit bijvoorbeeld ivm invloed smaak?

Forum Lid
op 4 december 2018

Kalk kun je gebruiken voor diverse doeleinden . Poosje geleden had ik geplaatst topic ” Klaren , Ontgeuren en smaak verbeteren – Vervuiling. ”
daarin staan diverse benefits van kalk / calcium en gebruik bij correcties
Bij alle gist soorten kun je kalk/ calcium gebruiken voor corrigeren of percentage boosten en max alcohol winnen uit stookwijnen .
Wanneer je gewoon schone alcohol wil stoken uit suiker en je voegt kalk toe zal je zien dat percentage hoger is en langer hoog blijft .
Hoog percentage betekent dat er minder vervuilende stoffen ook meekomen .
Zuren en bindingen gevormd door zuren als methyl / ethyl acetaat zullen minder zijn . Zwavelwaterstof , zwavelzuren worden vastgehouden in ketelvulling .
ook bij mouten en fruit kun je kalk / calcium gebruiken .
Het heeft i.d.d. invloed dus gebruik het wel voor een beoogt doel .

Forum Lid
op 5 december 2018

Ben gezakt voor mijn overhoring……:-) Nog maar eens in het hoofdstuk duiken.

Forum Lid
op 5 december 2018

😊 t is niet zo moeilijk . paar basis weetjes waarmee je snel een goed resultaat krijgt .. of je nu alambiek of t500 gebruikt . we willen allemaal het fijnste eruit halen .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 5 december 2018

Actieve kool filter:

Zelf heb ik nog geen actieve koolfilter, maar is het de bedoeling de aangelengde alcohol uit strip run 1, om een alcoholgehalte te krijgen rond de 45%, eerst te zuiveren door hem langs de actieve kool te laten lopen om dan vervolgens een spirit run te maken voor meer zuivere alcohol met hoger alc%? 

Iemand met een ander toestel dan een F***in’ Badass T500 en wel een actieve koolfilter gebruikt? Voorkeur gaat uit naar iets zelfgemaakt wat boeiender is dan een off the shelf ding uit een speciaalzaak.

Forum Lid
op 5 december 2018

In het overzicht van Robbert staat ook een stukje over “baking soda” dit kan je gewoon in je ketel doen en stoken die handel. Neemt ook de luchtjes en smaakjes weg. Bij teveel kan je een blauwe gloed krijgen… (ervaring), dus een nieuwe ronde stoken maar werkt verder wel als een tierelier. Ligt gewoon in de schappen bij de supermarkt. 

Ik zou wel rond de 40% doen ipv 45%. Gewoon uit veiligheid, neem geen risico!!!

Forum Lid
op 5 december 2018

Dat is zeker een degelijk Idee ScS. 👍
PapaBeer alvorens 2e stook filteren is dubbel werk . Bij een goede overhaal ben je sowieso meer luchtjes kwijt en zeker wanneer je b.v. baking soda gebruikt .
ik heb eigenbouw ketel geen T 500 ( wel mooi apparaat maar badass ?? ) en ik gebruik maar zelden actieve kool .
Gewoon nauwkeurig en rustig distileren is het niet nodig . ( en keuze gist ! een neutraal gist geeft minder of nihil bijsmaak )

Forum Lid
op 5 december 2018

Ik was van plan om glycerine E422 toe te voegen na input van Robbert maar zal het eerst proberen met zijn truc van zuiveringszout aan 2 gr/l. En idd dan is eerst filteren over kool onnodig en alleen maar extra werk en moeite.

Heb nu net een nieuwe suikerwash opgestart en zal voor het stoken de truc met of ongebluste kalk of glycerine of baking soda (zuiveringszout) toepassen. Dan zal blijken of 1 stook voldoende is.

PS de term badass gebruikte ik omdat T500 zonder veel poeha en moeite alcohol destilleert van hoge %. Weer veel bijgeleerd. Thanks!

Forum Lid
op 6 december 2018

Het al gestookte een tweede keer stoken met baking soda is goed plan .
ga op tijd over op naloop. ook suikerwash heeft ” afval ” .
zodra je jou nieuwe batch gaat overhalen kun je keuze maken voor glycerine of kalk .
Ook daar letten op voorloop en naloop.
Je zal zien dat je ook met jou ketel zonder moeite of poeha goede resultaten kunt krijgen .
Even beetje de slag te pakken krijgen en krijgt prima resultaat ook met jou ketel .
(Ps T500 is een prachtig toestel maar ik zie dat badass niet . Er zijn hier ook andere jongens met wat ervaring die met boilers , omgebouwde melkbussen , wastobbes , en zelf gietijzeren cauldrons en dat soort ketels zelfde resultaten halen . )

Forum Lid
op 6 december 2018

Bedankt voor al deze nuttige info. Slowly moving up to LVL2 and many to go. Maar we hebben geduld en zijn leergierig.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren