Eerste stook kersen palinka troebel…

Geupdate op 27 juli 2020 in Stookforum
12 op 21 juli 2020

Ik heb kersen een week laten vergisten en ben gaat stoken. Van 5l heb ik ongeveer 200ml palinka. Maar nu is het geheel troebel en drijven er vlokken in. Wat kan dit zijn en is het gewoon drinkbaar? Alcohol is 38%

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 21 juli 2020

Heb je eventueel een foto?

Forum Lid
op 21 juli 2020

Het uploaden lukt me helaas niet. Maar het geheel is troebel en het lijkt op soort enzymen die op de drank drijven.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juli 2020

Eventueel filteren door een koffie filter?

Forum Lid
op 21 juli 2020

Wat een gouden tip! Die ga ik toepassen, dank!!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juli 2020

Ik heb een foto maar het uploaden lukt niet helemaal. Het geheel is behoorlijk troebel en het lijkt op soort enzymen die op de drank drijven.

Het koffie filter is wel een heel goed idee! Dank voor de tip!!

Ik heb turbo gist gebruikt en de kersen een week laten staan. Hoe weet je of je gistende massa stookrijp is? Kun je dat meten?

Forum Lid
op 22 juli 2020

Ff in de vriezer leggen alvorens filteren en nog een blank keukenpapiertje in de koffiefilter leggen.
Meestal wordt hel laatste uit de ketel wat troebel als je wat te lang door stookt, maar soms wordt het ook pas zichtbaar als je de middenloop verdund met water, zijn wat olie/wax achtige stoffen van voornamelijk de schillen die uitvlokken en later deels zullen neerslaan.
Drinkbaar? Misschien, weet ik niet. Ik maak het toch helder voor presentatie en appetijtelijkheid…
Aansteker is een prima simpel meetinstrument, even boven de massa houden, aan is gaan, uit stel uit. Je kan SG meten voor wat uitgebreider plaatje.
Fruitgist werkt wel wat beter voor een kersengisting, bv SN9 van mangrove jack’s. Turbo of niet, toch totaal 3 weken laten gisten. Activiteit lijkt na een week voorbij, maar kan veel schelen nog 2 weken te laten staan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juli 2020

Heb je een sg meting gedaan? Anders is bij mij de regel sg onder 1000 is stookbaar. Anders kan je de vergisting controleren door het deksel te openen en een aansteker boven de oppervlakte te houden. Gaat hij uit is het co2 dus vergisting

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 juli 2020

Heb je je stookwijn eerst goed ontdaan van CO2, iets tegen het schuimen gebruikt en de ketel niet te vol gedaan?

Forum Lid
op 22 juli 2020

Twee laagjes wit keukenpapier met een laagje wit ingecalculeerd wc papier dan is hij helder

Forum Lid
op 22 juli 2020

Ongeparfumeerd wc papier

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juli 2020

Stookbroeders, dank voor de waardevolle tips!
Inmiddels heb ik het nodige toegepast en het lijkt zijn vruchten af te werpen! Moet je trouwens 2x stoken of is 1x stoken en stoppen met 50% alcohol goed?
Indien 2x stoken; gebruik je alleen de alcohol massa of de hele derrie in de ketel 2x? Dus door de alcohol terug te gieten in de pot…

Forum Lid
op 27 juli 2020

Is de voorloop al genomen, en de drank goed, zo laten zou ik zeggen. Smaakt het nog hard en onprettig kan een 2e keer stoken helpen.
2e stook begin je met je opgevangen distillaat, aangelengd met wat water. Let er dan op dat percentage onder de 40% blijft, en dat er genoeg in je ketel zit om te kunnen stoken 🙂
Drap uit de ketel gooi je normaliter weg (met uitzondering bij rum als men de “dunder” wilt gebruiken) op de composthoop, of even uitpersen en in de groene containerđź‘Ť

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren