Eerste stook met T500

Geupdate op 29 april 2020 in Stookforum
45 op 22 april 2020

Hoi allemaal,

ik heb me zojuist voorgesteld in het stel je even voor topic.

Graag wil ik even toetsen of hetgeen we van plan zijn klopt.

Zojuist zijn wij bezig met onze eerste stook. We hebben turbogist, 20 liter water en 8kg kristalsuiker en vloeibare kool toegevoegd aan de gistingsemmer. Dit pruttelt momenteel behoorlijk en lijkt goed te gaan.

Ik heb begrepen dat op het moment dat het uitgeprutteld is, en er geen bellen meer geproduceerd worden in het waterslot de stookwijn klaar is. Op dat moment kun je dit overhevelen met behulp van de hevelslang (ik neem aan in een tijdelijk opslag, bv een andere emmer van circa 30 liter) om vervolgens de klaringsstof toe te voegen? Vervolgens dit 24 uur later staan en dan weer overhevelen in de boiler.

Gezien wij turbogist gebruikt hebben zal er geen methanol aanwezig zijn, slechts wat aceton?

Tijdens het destilleren is het geloof ik handig om wat voorloop weg te gooien? En hoeveel dient dit te zijn? Gaat dat op basis van eigen geur of is er bv een leiddraad van hoeveel ml op de gebruikte hoeveel stookwijn? Daarna komt het opvangen van hetgeen waar het om gaat, de alcohol. En wanneer moet je ermee stoppen? Op het moment dat de temperatuur boven het kookpunt van de alchohol stijgt?

Zodra de alcohol verkregen is, kun je hieraan essences toevoegen? Of moet je het eerst verdunnen naar het gewenste percentage en dan pas toevoegen? Als ik bv whiskey wil bereiden, kan dit ook met dit resultaat en dan een essence gebruiken (los van dat dit waarschijnlijk niet echt als ambachtelijk wordt gezien).

Laatste vraag is of het handiger is om alles samen te houden in 1 grote fles en dan op het moment (hoelang moet de alcohol en essence blijven staan voor consumptie?) over te gieten in kleinere of direct in kleinere flesjes, of maakt dit niet uit?

Excuses dat ik meteen binnenval met zoveel vragen, maar we willen graag zeker zijn dat we het goed doen.

Bijvoorbaat dank voor mogelijke antwoorden,

mvg,

Bas

 
 • Geliked door
Antwoord
11 op 22 april 2020

Haha, ambachtelijk is het zeker niet te noemen. Een aantal van je vragen kan ik wel beantwoorden, ik werk zelf niet met turbogist maar het enige wat ik daar over kwijt wil is dat hier vaker aangehaald wordt om 6 kilogram te gebruiken in plaats van de 8, dit om minder stress op te leveren voor de gist om eventuele bijsmaken te reduceren.

Ik zou zelf niet kijken naar aantal ml weggooien per liter stookwijn, er is nogal wat verschil qua vergisting per keer. Je smaakpapillen en neus zijn inderdaad lijdend (in het begin, daarna leidend), zolang de overloop (hetgeen wat er boven uitkomt) zuur proeft, niet opvangen. Er is een goede kans dat het begin ruikt als aceton, of ja aceton-achtig, het zijn acetaten en dergelijke die overkomen.

Het stoppen van opvangen is eenzelfde discussiepunt, ligt aan de vergisting ook. Sommigen houden 35% alcohol van de overloop aan, beter blijft vertrouwen op de smaakpapillen.

De alcohol zou ik na het stoken sowieso een dag of 5 a 6 laten staan met een prop watten in de hals van de fles, dit geeft een gedeelte van de ongewenste vluchtige componenten de kans om uit te dampen. Makkelijkste is om dit gewoon in één grote fles te doen, alhoewel een hoop kleine flesjes ook een bepaalde charme heeft.

Ikzelf zou aanbevelen de alcohol te verdunnen tot een 45% en dan pas de essence erbij te doen, nadat de alcohol een tijdje heeft kunnen luchten.

 

Crew member
op 22 april 2020

Inderdaad geeft 6 kilo ipv 8 een bevredigender resultaat. Het turbo-gebeuren is ontwikkeld om ook vloeibare kool te gebruiken dus werken met turbo zou ik ook met vloeibare kool doen.

Voorloop zoals Alchemist zegt op geur en smaak apart opvangen en je ruiten mee schoonmaken. De T500 stopt automatisch als er geen alcohol meer in zit.

Forum Lid
op 22 april 2020

Ne kunt niet uitgaan van dat zodra pruttelen van waterslot voorbij is dat de vergisting over is .
Waterslot is geen indicator maar slechts een stank afsluiter net als zwanenhals onder was tafel .
Controleert of je nog bellen ziet in stookwijn of met een aansteker boven opervalkte .gaat die uit is rr nog co2 vorming blijft hij branden dan is vetgisting nagenoeg klaar .
Als je een goede ketel hebt kunne gelijk daarna overhevelen in stookketel .
Klaring ien klarings middel is meer voor bier en wijn makers of mensen die snel aanbranden ketels hebben .
Eat alchemist al aangaf 8 kilo suiker is erg veel en geeft gauw door te snel en stresvol gisten mindere kwaliteit alcohol
( Vloeibaar kool ? Is het product zo slecht dat je nu al een correctie middel toepast ? )
Een stookwijn bestaat uit gist , water ,suiker, ,citroen of wijnsteenzuur , en een voeding .
Voor gist . Meer niet )
Je gooit voorloop en naloop weg op smaak ,geur en helderheid niet op hoeveelheid omdat de ene of andere vergisting en vergistbaar product altijd verschillen .
Ook percetage in naloop is geen indicatie !
Uiteindelijk als je naloop zoals jij aangeeft 35 % is is er 65 % ander product aanwezig . Dat kan ook vervuilingen zijn .
Wanneer je alcohol maakt van suiker als schone alcohol voor gebruik met essence of extracten altijd de alcohol een 2e keer overhalen ! .

Crew member
op 22 april 2020
( Vloeibaar kool ? Is het product zo slecht dat je nu al een correctie middel toepast ? ) Een stookwijn bestaat uit gist , water ,suiker, ,citroen of wijnsteenzuur , en een voeding . Voor gist . Meer niet )  Van Robbert

Robbert dat heeft niets te maken met goed of slecht, het is een heel ander product. 

 

 

Forum Lid
op 22 april 2020

ik neem 5 of 6 kg suiker en laat het goed uit gisten en dan laat ik het een paar weken staan om alles te klaren ! als je wil stoken moet je geduld hebben  en of je koopt een hoop emmers of vaten en heb geduld !

 en erik uw hard mocha is zo lekker man

 

Forum Lid
op 22 april 2020

Het zal wel een ander product zijn maar een toevoeging van correctie middelen geeft al aam dat er onzuiverheden zijn .
Wat voor gist je ook gebruikt je krijgt niet meer alcohol uit suiker dan 510 gr per kilo waarom dan forceren en onreinheden toevoegen doe weer gecorrigeerd moeten worden wat weer recidue achter laat .
Commercieel leuk sneller werken en je werkt in kleinere ketel maar het blijft marchanderen met kwaliteit .
Als men niets anders gewent is tja .

Crew member
op 22 april 2020

 en erik uw hard mocha is zo lekker man

Van evds3

Leuk om te horen Erik, geniet ervan 😃 👍🏼

 

@Robbert: Ik begrijp jouw argumenten en daar is niets mis mee. Turbo gisten zijn gemanipuleerd en dan is het raadzaam om dit soort, door de leverancier aanbevolen, bijproducten zoals vloeibare kool te gebruiken voor het beste resultaat. Er zijn hele volksstammen die er goede of op zijn minst bevredigende resultaten mee behalen. Het heeft geen zin om beide methodes met elkaar te vergelijken lijkt mij.

 

Forum Lid
op 22 april 2020

Als mensen genoegen nemen ermee prima . Ben ik mee eens . MAAR . Vervelend is dat we dan weer het verhaal later krijgen van: bij-smaakjes… en weer na distillatie vragen over corrigeren . Maar goed ik begrijp de commerciële waarde en het hobby matig gemak .

Crew member
op 22 april 2020

Hahaha ja dat is het gevaar 😁

Maar wanneer je turbo met alle voorschriften van de leverancier gebruikt hoef je niet te klagen. Je hoort er mij ook niet over klagen (zelfs niet wanneer de turbo’s al ruim twee jaar over de datum zijn)

Forum Lid
op 22 april 2020

Ik dat het komt omdat de beginnende thuis destileerder niet anders gewent is na een tijd.
Maar er zijn legio betere producten .
T is aan de verkopers hoe die voorlichting geeft.

Het is ook de standaard 25 liter waar men tegenwoordig zoveel mogelijk en snel mogelijk uit wil halen .

Hoewel als je extra werk heb t achteraf met corrigeren en zo ben je meer tijd kwijt .

Maar misschien ben ik te ouderwets en moet ik ook gaan wennen aan de moderne chemische laffe eenheids worst smaakjes .

Sorry dat ik het zo breng maar er is al zoveel verloren door de commercie en productie maatschappij.

Crew member
op 22 april 2020

De meesten gaan voor chemische bijproducten in hun brouw- en stooksels wanneer ze al geen (gecertificeerde) Bio grondstoffen gebruiken. Genetische manipulatie van gewassen nemen ze voor lief vanwege de lage(re) prijs. Ook de restanten van bestrijdingsmiddelen en kunstmest in hun grondstoffen…. geen probleem zolang de prijs maar lekker laag is. De leefomgeving gaat naar de knoppen bijen sterven uit…..

De commerciële gisten van Fermentis en Mangrove Jack’s zijn gelukkig wel GMO vrij.

Forum Lid
op 22 april 2020

Kijk nu hou ik weer van jou Erik !
Fermentis en mangrove jack !
Zeg het voort !
Fermentis c70 , ik weet het zijn ponds pakken maar je kunt het afgesloten in goed afsluitbaar bakje in koelkast heel lang bewaren zo lang je maar niet vochtig maakt .
dus je hoeft het niet ineens te gebruiken .
Het is een zeer veelzijdig gist en goed resultaat .
Ook magrove zeer fijn maar iets spannender op ph gevoeligheid

( Ja ook ik zondig en probeer wel eens wat ! )

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 april 2020

Iedereen zondigt weleens toch. Helaas is de marge op C70 momenteel nog zo klein dat het voor mij niet interessant is om deze te gaan voeren. Zodra dit verandert ga ik hem ook voeren.

Forum Lid
op 22 april 2020

Als je het gaat voeren laat het weten .
Ik heb altijd voor backup een pak bakkers gist staan.
Voor als ik een spontaan idee heb of geen zin passend eigen gemaakte.
De c70 daarvoor in de plaats een zeer goed alternatief . Dus de eerste 2 ponds pakken bij deze ?

Crew member
op 22 april 2020

Ik heb mijn leverancier gemaild, houd je op de hoogte.

Forum Lid
op 22 april 2020

Prima Erik ,

De C70 sta ik enorm achter omdat het is zeer neutraal in resultaat en zeer makkelijk mee te werken .
Is in temperatuur niet zo zinnig en ook niet in ph .
Start goed bij Sg van 1070 -1090 zelfs .
is vergelijkbaar met bakkersgist alleen iets sterker.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 april 2020

Ik gebruik regelmatig turbo gist en carbon, gewoon omdat het kan.

Zijn er veel betere manieren om veel lekkerdere alcohol te maken ? ; zeer zeker en daar is alles over te lezen in dit forum, zoek maar, je kunt er avonden mee zoet zijn. Maar om te starten met de T500 is het hartstikke leuk.

8 kilo is best wel veel, ik heb dat ook gedaan en het heeft een raar bij smaakje, maar al doende leert men.(7 Kilo kan nog wel)

Ik “stop” het geborrel na 7 dagen door turbo clear toe te voegen en na 24 (+/-8 uur) uur over te hevelen (sifonen?) in grote doorzichtige flessen (PET 23/18liter) die ik afsluit met er een boterhamzakje overheen te doen.(stof vrij….)

Let op bij het overhevelen dat je niet de bodem mee zuigt, daar liggen immers allerlei gist overblijfselen, in de flessen kun je mooi zien of het helderder word.

Door het overhevelen verminder je ook het CO2, het kan allang uit gegist zijn (turbo’s heten niet voor niks zo), maar er ontsnapt wel CO2, dus geborrel……(dus geborrel zegt met turbo’s niet veel over het uit gegist zijn.

Als er weer wat gist afval(?) onderin ligt, hevel ik het weer over naar andere flessen, min de rommel op de bodem.

Dit doe ik een aantal keer tot ik tijd heb om te stoken, zeg 3x in één week.

Ik hou dus ook geen 25 liter over maar ongeveer 22 liter

Staar je niet blind op helderheid, helder is mooi, niet helder is ook oké.

Wat stoken betreft, rustig aan doen, uitgaande water temp 55 graden is mooi, minder zeg 52 graden beter, maar het duurt dan wel langer.

De eerste 100ml is mooi om de ramen mee te doen, niet drinkbaar, daarna kijken of je het lekker vind ruiken, dus met 50ml scheiden. (persoonlijk gooi ik de eerste 200ml weg voor het zekere en daar na gaan met die banaan)

Ik heb al aardig wat ervaring met turbo’s en vind het een leuk product

Ik stook door tot er 50%  uit komt en stop dan, meestal daarvoor omdat ik het niet meer lekker vind ruiken.

Je neus is je richtlijn.

Het uitdampen van je vers getapte alcohol is aan te raden, ik wilde altijd alles behouden…(direct fles dicht….), maar na een ongelukje stond de fles een paar dagen open en was het veel “zachter” geworden, Turbo/suiker is doorgaans scherp, maar er waren wel bepaalde smaakjes weg “gevlogen”.

Succes met een hele leuke hobby !

 

Zo ben ik nog steeds opzoek naar Rum, maar wat ik maak met Melasse smaakt, volgens kenners, naar een goede cognac, dus geen rum… zucht…..We blijven het proberen !!!!

Forum Lid
op 22 april 2020

Ik kook zelf altijd mijn melasse uit een baal suiker riet stengels en gist met een eigengemaakt gist op basis van melasse en accasia gemaakt .
Voor een goede volle smaak moet je gebruik maken van carbonzuren , azijn zuren en boterzuur aanwezig in het beslag .
en lanzaam vergisten .
Hierdoor krijg je een vollere smaak en natuurlijk voor volle smaak een rum stoken met een geschouderde potstill .

Forum Lid
op 22 april 2020

Gelukkig heb ik nog een hoop te leren  !

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 april 2020

Ik heb ook voor het eerst met deze gist en Carbon suikerwash gemaakt.

6 kg suiker totaal tot 21 liter in Grainfather fermenter gedaan.

Om vergisting te volgen/meten ispindel toegevoegd.

Via mobiel is vergisting perfect te volgen.

Forum Lid
op 23 april 2020

Nette opstelling, grote kannonen voor een suikervergisting maar mooi te volgen zo!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 april 2020

Bedankt voor alle reacties en informatie.

Aangezien het de eerste stook is wilde ik niet te moeilijk doen en heb voor de makkelijke weg gekozen. Simpelweg om de basis een beetje leren kennen/ervaren. Doel voor mij bij deze eerste stook is dat er zoveel mogelijk alcohol vrij komt wat omgezet kan worden naar drinkbare drank. Mocht dit slagen dan wil ik van hieruit verder met onder andere wat experimenteren met andere gist en voorbereiding van de stookwijn. In de loop der tijd wat meer verdiepen in de verschillende aspecten en achtergronden om zo het resultaat en de weg erna toe een beetje te optimaliseren.

Op het moment is alles nog redelijk nieuw voor mij, zo wist ik niet eens dat gist organisch was bijvoorbeeld. In ieder geval bedankt voor alle tips/info/inzichten. De Ispindel kan ook wel een mooie toevoeging zijn voor mij.

Forum Lid
op 23 april 2020

Wees niet te hebberig om zoveel mogelijk alcohol te maken. Snel en hebberig betekent veel werk om goed te krijgen en veel weggooien .
geld weggooien en irritatie .
Beter rustig beginnen en ervaring opbouwen .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 april 2020

Bas, Ik heb laatst weer een stook gedaan voor Limoncello. 21 liter water, 8 kilo suiker (blauwe zakje Turbo) en meer dan perfecte alcohol. Vergist rond de 20 graden in de huiskamer en geen klaringsmiddel toegevoegd alleen 4 dagen (na de laten bubbel van het waterslot) laten staan. Helmaal helder. 

Nee geen methanol en de smaak is van het begin tot het eind perfect. Aceton dus ook niet. Dus begin tot eind is goed.

Als de T500 stopt met druppelen is deze klaar. Is na een uurtje of 4. Je kan ook 5 liter aftekenen  op je opvangfles/jerrycan. Als je 5 liter hebt bereikt zit er niet veel alcohol meer in. 

Essences weet ik niks van. 

My two cents. En ik wil nu dat de Eurostoxx gaat zakken anders is  de 5 liter die ik heb gemaakt vandaag nog op. Kan ik weer opnieuw beginnen. 

Forum Lid
op 29 april 2020

Gewoon de 5 liter er door stoken, maar wat is dan uiteindelijk je gemiddelde alcohol percentage? Ik snap als je in de randstad woont ,dat je niet teveel kraanwater wil toevoegen, maar onder de 30% gemiddeld lijkt me toch ook wat vreemd. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 28 april 2020

mijn emmer (suikerwater met turbogist classic 8  en vloeibare kool turbo carbon) staat goed te borrelen sinds zaterdag. 

Ik lees veel berichten over wel of niet turbogist/wel of geen toevoegingen, op het forum staat zoveel te lezen dat ik niet direct kan vinden wat ik graag zou vinden.

Vraag aan de gevorderde stokers: 

Met welk gist maken jullie de suikerwash? en hoe gaan jullie te werk? 

Als beginneling ben ik op zoek naar een manier om vooral goede stookwijn te maken voor lekkere alcohol om likeurtjes van te maken?

wie wil zijn of haar ultieme recept hier delen 🙂 

super bedankt voor jullie reacties op al mijn beginnersvragen. 

 

 

Forum Lid
op 28 april 2020

Als je terug leest in topic vind je dat munckerik ( bio-brouwmaat ) ook de fermentis C70 in pakket heeft opgenomen .
Voor diegene die nog geen eigen gist gebruiken of een zeer goed alternatief voor bakkersgist is dit zeker aan te bevelen .
Voor als je likeuren wild maken kun je kiezen uit wat de best passende alcohol daarvoor is .
Dat kan uit granen , fruit , knollen en aardappelen gemaakt en eventueel uit suiker.
Daar zijn dus diverse recepten mogelijk .

Forum Lid
op 28 april 2020

Hoi Likeurtjes,

Voor degene onder ons die tammere likeuren willen (sorry Robbert was een te leuke typo) kun je het volgende overwegen, gaat uit van 10 liter.

 • Voeg in een pan 1800 gram suiker, 2 liter water en een theelepel citroenzuur toe.
 • Verwarm dit al roerende.
 • Laat het een 30 a 90 minuten koken, al roerende.
 • Voeg in het vergistingsvat 8 liter koud water toe. 
 • Voeg de hete suikeroplossing toe en roer het geheel, laat dit afkoelen tot een graad of 20 (kamertemperatuur).
 • Voeg 3 zakjes gedroogde bakkersgist toe.
Forum Lid
op 28 april 2020

bijna goed @alchemist , maar je vergeet 1 ding !

gist zet suikers om maar voed zich er niet aan . er moet nog een gistvoeding bij .

dat kan met diammoniumfosfaat of een ander neutraal voedingsproduct .

[ bonen , sojabonen , vegemite  of iets ander met aminozuren ] 

Forum Lid
op 28 april 2020

Ja klopt, de gistcellen mogen niet verhongeren. Ik gebruik diammoniumfosfaat zelf, wel de aanbevolen hoeveelheid op t pakje hanteren.

Forum Lid
op 28 april 2020

Eerlijk waar. Ik vraag me werkelijk af of dit een scheikunde forum is. Dit gepruts is allang door bedrijven opgepakt. Het heet …….. tatatata (Turbo) gist en idd in Stookwinkel te koop. Paar eurotjes. Omgerekend naar liters. Bijna 0.

 

 

Forum Lid
op 28 april 2020

Ieder z’n eigen ding Lummel, als iets koken en wat poeder later toevoegen teveel scheikunde is, hoop ik dat vrouwlief t koken doet.

Forum Lid
op 28 april 2020

Waarom niet van het begin naturel? Kan je al goud maken Alchemist? Het is schaars tegenwoordig.  

Forum Lid
op 28 april 2020

Misschien wel een vloeibare variant onderhand. 

Forum Lid
op 28 april 2020
Als je terug leest in topic vind je dat munckerik ( bio-brouwmaat ) ook de fermentis C70 in pakket heeft opgenomen . Voor diegene die nog geen eigen gist gebruiken of een zeer goed alternatief voor bakkersgist is dit zeker aan te bevelen . Voor als je likeuren wild maken kun je kiezen uit wat de best passende alcohol daarvoor is . Dat kan uit granen , fruit , knollen en aardappelen gemaakt en eventueel uit suiker. Daar zijn dus diverse recepten mogelijk . Van Robbert

 

Volgens mij voort Erik de c70 ivm te lage marge ( nog) niet.

Admin
op 28 april 2020

Je kunt intekenen op de wachtlijst, dan krijg je automatisch een mailtje als ze op voorraad komen. https://bio-brouwmaat.nl/product/fermentis-safspirit-c-70/

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 april 2020

Ik heb toch eens turbogist besteld. wil da eens proberen en proeven. nu gebruik ik voor alles gewoon bakkersgist. ook gin gist besteld. gewoon om de smaken eens te testen.

Forum Lid
op 28 april 2020

En zo hoort dat, probeer en kijk wat het beste voor je werkt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 april 2020

genoeg om uit te proberen lees ik wel, Ga eerst deze emmer eens proberen te stoken. Daarna maar eens experimenteren met andere vormen gist etc. Dank jullie voor het delen 

Forum Lid
op 28 april 2020

Ik ben ook nog maar net hiermee begonnen.

Nu zo later misschien anders

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 29 april 2020

Sorry ik weer 🙂 met een vraag.

het gisten is sinds gisteren een stuk minder, waterslot bubbelt soms nog wel maar heel minimaal. Heeft ongeveer 4 dagen flink staan bubbelen. Ik heb suikerwash met turbogist gemaakt. 

Wat is jullie advies: gewoon laten staan tot ongeveer 1 week? en dan met bv aansteker beoordelen of gisting klaar is? 

of ???

Forum Lid
op 29 april 2020

Gewoon laten staan .
Het bubbelen wordt altijd wat minder na een paar dagen.
Het waterslotje is een stank afsluitertje . Het is geen indicator . Het bubbelen waaraan je activiteiten ziet is een bijkomstigheid .
Je zal altijd via andere weg moeten controleren of gisting voorbij is of niet .
Ga ook niet uit van de valse belofte op de verpakking van de turbo gisten dat binnen een week de fermentatie voorbij is dat is alleen wanneer je de lab omstandigheden van de fabrikant benaderd of aan voldoet .
maar pas ook op dat de vergistingen niet slepende word dat geeft verhoogde kans op acetaat vorming .

Forum Lid
op 29 april 2020

Dank u voor de reactie, ik zal in het weekend eens gaan kijken hoe het gaat. Laat ik hem nu gewoon staan. 🙂

Forum Lid
op 29 april 2020

Ik heb het 14 dagen laten staan, zie grafiek hierboven.

Forum Lid
op 29 april 2020

14 dagen kan voldoende zijn maar ook te lang of te kort .
te lang krijg je acetaten , te kort niet voldoende vergist .
Gist is erg afhankelijk ook van milieu waar het in moet zijn werk doen .
Gist onder druk kun je niet een vast patroon op stellen .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren