Eerste stook – wat is een normale snelheid?

Geupdate op 15 juli 2020 in Stookforum
11 op 14 juli 2020

Zo, vandaag om 15.00 mijn eerste stook met een sugarmash aangezet. 10 liter van de mash in de boilerpot, en op het kookplaatje gezet. (de bestron plaat geleverd bij de ketel)

Nu had ik wat optimistische verwachtingen dat ik zo rond 20.00 uur klaar zou zijn, maar dat het zo lang duurt had ik ook niet verwacht. Het is inmiddels 22.00 en ik heb in totaal nu ongeveer 1,3 liter opgevangen.

Zo rond 17.00 begonnen de eerste druppels te komen. Maar veel meer snelheid dan een rustig en gestaag druppelen is het nog niet geworden.

Het kookplaatje schakelt erg vaak uit, vanwege de thermostaat. De temperatuur van de de helm is wel mooi constant rond de 90c

Maar in zo’n 5 uur tijd heb ik dus 1,3 liter van de verwachte 2,5 liter opgevangen (uitgaande van 25% van de boilerpot overhalen).

Vragen:

Wat is een beetje normale snelheid?

Wat kan ik nu het beste gaan doen? Als ik nu ongeveer op de helft zit, dan ben ik om 3 uur ’s nachts klaar. Ik wil eigenlijk niet echt de hele nacht bij het apparaat gaan zitten om flessen te wisselen.

Uitzetten en morgen verder met wat nog in de pot zit? Of toch doorgaan?

groeten “sems”

 

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 14 juli 2020

Je gaf al eerder aan dat je kookplaatje het amper trekt, maar ik ben met het zelfde merk na 4 a 5 u stoken wel klaar met een normale mash… de opvang uit 10L mash ligt dan meestal rond de 1,5L van ca 65% alcohol.
Is de mash goed uitgegist geweest?

Als je hem niet sneller kon laten lopen neem ik aan dat hij vol open stond. Als ik dat met de mijne zou doen en zou laten staan, zou het snel te warm worden.

Denk eigenlijk toch dat je het in de kookplaat moet zoeken helaas, aangezien het schoonstoken ook lang duurde. Misschien even bij Jan informeren hoe en wat met garantie of omruilen van kookplaat?

Beste wat je kan doen is denk ik kijken naar de alcohol, is het opgevangen deel sterk? Zo ja, toch nog even door gaan. Zodra dat de uitstroom niet meer brandbaar is ben je zeker klaar met stoken

Forum Lid
op 14 juli 2020

Net even een paar druppels getest. De uitstroom is nog steeds mooi brandbaar.

De sugarwash was gemaakt met 6 kilo suiker op 25 liter. In theorie zou dit een alcohol % van ongeveer 14% moeten geven. (volgens de beginnersgids). Als ik de formule voor alc bepaling dmv van soortelijk gewicht meting voor en na de vergisting neem heeft de stookwijn een alc percentage van ongeveer 12,5 %. Alles is goed uitvergist.

Inderdaad had ik ook al problemen met schoonstoken, maar ik dacht dat dat kwam door de hogere temperatuur die je nodig hebt voor water en azijn. die kookpunten liggen nog stuk hoger.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2020

Hoi Sems, een normale snelheid zit tussen druppelen en een straaltje in. Ik denk dat het kookplaatje nu wat parten aan het spelen is.

Ikzelf zou morgen verder gaan, het is een suikerwash dus niet een te grote investering zou t morgen niks meer zijn. Het gaat erg traag, heb zelf ook een 10 liter ketel en een stookronde duurt bij mij een 2,5 uur. Wel op t fornuis dan.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 14 juli 2020

Er zijn diverse factoren die de snelheid bepalen .
Warmte bron , inhoud volume , warmte geleiding , type brouwsel , vulhoogte , koeling ,flow , opbouw ketel
, temperatuur continuïteit zijn enkele daarvan.
Voor een rauwe suiker stook is 5uren erg lang met slechts 10 l inhoud .

90 gr op helm is wel aan de hoge kant .

Zet de ketel uit en ga morgen verder .

Als je de opvang van nu en morgen samen een 2 e maal overhaalt kun je correctie maken .
En eventueel een 3e overhaal

Maar kijk toch even na wat er hapert .
Een 1 e stook suiker op 79,3 graden zou 10 liter al lang klaar moeten zijn .

Forum Lid
op 14 juli 2020

Ik merk bij mijn ketel dat de 90 graden ook al snel wordt aangetikt, weet niet hoe betrouwbaar die thermometer is.

Forum Lid
op 14 juli 2020

Dat gezegd hebbende, de thermometer bevindt zich niet gek veel boven de vloeistof.

Forum Lid
op 14 juli 2020

Ik weet dat ik de mijne niet kan vertrouwen, het vel met de maatverdeling ligt er altijd los in. Ik meet dan ook de temperatuur in het hoogste punt, en gebruik de helm thermometer dan om te kijken of het stabiel blijft, scheelt opstaan😌

Forum Lid
op 14 juli 2020

Zo ook benieuwd naar opbouw, er werd een kolom bij geleverd..

Forum Lid
op 14 juli 2020

de thermometer vertrouw in inderdaad niet echt. Hoewel de waarde bij 20 graden wel klopt. Ik kan morgen eens kijken of ik deze kan controleren bij 100c

Ik ga de boel inderdaad zo uitzetten, en dan eens even kijken of ik nog iets aan dat kookplaatje kan doen morgen.

Forum Lid
op 14 juli 2020
Zo ook benieuwd naar opbouw, er werd een kolom bij geleverd..Van Pikketanus

De opbouw die ik vanavond gebruik is zonder de kolom. Dus alleen koperen boilerpot, helm en dan buis naar de koeler. (in het emmertje).

Ik dacht eerst dat de zeer matige doorloop lag aan de het ontwerp van de koeler. De uitloop van de koeler loopt de laatste 8 centimer (binnen en buiten de koelerpot) namelijk horizontaal (of zlefs iets omhoog) waardoor de doorstroom vrij slecht is. Maar als het eenmaal vol zit zou het toch moeten stromen?

Forum Lid
op 15 juli 2020

Zou voldoende moeten zijn in gewoon potstill/alambiek opstelling…

Kun je wellicht verhelpen door voorzichtig te buigen, al is horizontaal goed genoeg voor zo’n klein stukje hoor. 8cm is wel veel uitsteeksel maar hoeft niet veel uit te maken. Dat water drukt zich er wel door.
Als de slang van koelvat naar buffervat/reservoir maar boven de waterspiegel van het buffervat ligt, anders gaat ie stokken met kans op overlopen van koelvat.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren