Eerste stook zit erop :)

Geupdate op 15 november 2018 in Mijn installatie
13 op 12 november 2018

Hallo stokers,

Mijn eerste stook avontuur is een feit.

Afgelopen zaterdag de boel opgebouwd, bij de Lidl een 3L doos goedkope wijn met zo hoog mogelijk alcohol percentage gekocht en in de ketel gedeponeerd.

Na ca een dik half uur begon de boel op temperatuuur te komen en niet veel later kwamen daar de eerste druppels naar buiten.
zeer scherp/ spiritus-achtig. dit was zo’n hoog percentage dat ik m niet eens kon meten met mn refractometer 90%+..
vlak daarna werd de boel wat stabieler, ou bain marie water hield ik op 97’C en de temperatuur in de helm bleef hangen rond de 90’C.
Het alcohol percentage kwam nu uit op ca. 80% en smaakte redelijk oke, geur van de wijn zat er ook een soort aan.
Ik heb alles in een serie van genummerde plastic borrelglaasjes opgevangen om naderhand eea te kunnen ruiken/ bepalen.

rond borrelglaasje 10 bleef het alcoholpercentage stabiel steken op ca. 60%. en de temperatuur in de helm op ca. 95’C.
Ik ben hiermee doorgegaan tot het percentage terugliep naar ca 30%, toen kwam er ook bijna niks meer uit.

UIteindelijk heb ik er 500ml van 65% uit weten te krijgen. dit heb ik met water aangelengd tot 41% en in flessen gedaan.

Het was uiteraard nog maar een eerste experiment om de werking van de ketel te proberen maar ik kan wel zeggen GESLAAGD.

En ik moet zeggen dat het niet eens echt vies is geworden, geen top product maar best te doen.

Nu binnenkort eens wat diepvriesfruit laten vergisten.

Groeten,

Hein

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 12 november 2018

Mooi he, bij de eerste ketel had ik ook nog Gees stookwijn dus ook naar de Aldi. Maar was niet te zuipen, de ervaring onvergetelijk. Je eerste druppeltje zal je nooit vergeten. 

Crew member
op 12 november 2018
naar de Aldi. Maar was niet te zuipen, de ervaring onvergetelijk. Van Lummel

Ja man, wist je toen veel. Nope. Ik heb het ook geprobeerd en het kan wel, ondanks dat winkel wijn eigenlijk totaal ongeschikt is om te distilleren. Neem een rode aanslag in je ketel voor lief (zelfs RVS), gooi een ruime voorloop weg (scheelt hoofdpijn) en ja, de eerste druppels die je ooit stookt vergeet je niet meer. Het gevoel van: ik heb het hem toch maar geflikt! En weet je, hou dat vast! Cheers man!

Forum Lid
op 12 november 2018
gooi een ruime voorloop weg (scheelt hoofdpijn)Van Nimrax

Haha ja de eerste 4 glaasjes roken echt heel erg chemisch/ scherp spiritus achtig. Wie weet wat ze allemaal door goedkope wijn pleuren om wat voor reden dan ook die lekker meekomen met stoken.

Maar voor eerste probeersel.. best cool!, vanaf nu ga ik voor puur natuur en kwaliteit.

Forum Lid
op 12 november 2018

bij “Aldi” , oude , rest kerstpakket wijn eerst de zwavel , sulfiet , azijnzuur en E300 ( ascorbine ) laten neerslaan door b.v. kalk of kieselghur erdoor te roeren , bezinken laten daarna afhevelen daarna distileren

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 november 2018

Positief begin is altijd Super .
Beetje karakter van ketel onder controle krijgen enzo . Prachtig ! nog veel mooie resultaten op komst.?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 november 2018

Ik vind t wel een mooie ketel … Lijkt me perfect voor fruit

Forum Lid
op 12 november 2018

Heb laatst een paar duizend liter wijn gekregen en gestookt,viel tegen spiritus smaak,ik doe het nooit meer,alleen wat ik zelf in het vat gooi vers fruit,

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 november 2018

Ha ja, de eerste druppels! 😉

Mooie ketel geworden ook.

Ik zou wel glazen glaasjes zien op te scharrelen, want veel plastics kunnen slecht tegen sterke alcohol.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 november 2018

Dag Hein,

Goed bezig. Leuke installatie. Zie ik nou goed dat jij je ketel in een ruime pan geplaatst hebt met daartussen isolatiemateriaal? Leuk idee! Hoe heb je dat met de bodem gedaan? Is jouw koperen ketel rond of vlak van onderen?

Forum Lid
op 13 november 2018

Hallo Rob,
Ketel is aan de ondekant bol en staat in een grote pan inderdaad. De tussenruimte vul ik met water (au bain marie) en de pan zelf heb ik aan de buitenkant geïsoleerd om de energie zo veel mogelijk in de pan te houden.
Het geheel verwarm ik met een inductieplaat.

Gr.
Hein

Forum Lid
op 13 november 2018

..ps wat je boven de pan ziet uitsteken (wat jij denk ik aanziet voor isolatie) is een ring die ik heb gefrommeld van alu folie als een soort deksel op de pan boven het water zeg maar.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 november 2018

Juist ja.

Ik vlas eigenlijk op een manier om de ketel te isoleren. Dan zou je die veel sneller aan de kook kunnen krijgen. Dat duurt bij mij nu al gauw 3 kwartier. Maar omdat ik met een vlam stook, is dat lastig.

Door jouw opzet kreeg ik een visioen van een grote pan waaruit je een deel van de bodem zaag en daar de ketel in zet, zodat de ronde onderkant van de ketel direct met de vlam in contact kan komen. Als je de pan aan de ketel kan vastlassen en je vult de tussenruimte met iets onbrandbaars als steenwol, dan zou je best een goed geïsoleerde dubbelwandige ketel kunnen krijgen.

Forum Lid
op 15 november 2018

Of voorzichtig de bodem wat plat slaan.of rondom een pijp solderen waar hij mee op de brander kan staan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren