Eerste stookwijn maken

Geupdate 3 dagen geleden in Bier, Wijn en overige dranken
22 op 15 mei 2020

aangezien de ketel klaar is wil ik mijn eerste stokwijn gaan maken.

dat gaat een suiker vergisting worden en ik heb 4 keuzes qua gist.

1 droge gist.

2 natte gist,

3 fermentis C70

4 rumgist vd stookwinkel.

Na de vergisting wil ik ca 21 liter stookwijn in de ketel kunnen doen,

mijn plan is het volgende.

6 KG suiker oplossen en dit inverteren in ca 4 litr water dus koken voor ongeveer 60 minuten en daarna in een gistton doen,

mengen met koud water tot de ton ca 25 liter water heeft.

gebruik ik een zakje rumgist dan kan ik dit gewoon erin doen bij pakweg 22 graden.

maar elke andere gist zal gist voeding nodig hebben.

Ik overweeg om rumgist te gebruiken en ipv kristalsuiker 6 kg rietsuiker te gebruiken.

hoe laag moet de ph zijn? En ik kan deze omlaag brengen met wat tomaten puree?

 
  • Geliked door
Antwoord
16 op 15 mei 2020

Volgens mij is 20 minuten koken om de suiker te inverteren voldoende. Alleen als de rumgist een turbogist is dan hoeft er geen gist voeding bij anders is alleen suiker een beetje schraal. Ik zou die C70 wel eens willen zien bubbelen. De rumgist zou ik voor de melasse bewaren. De PH naar beneden brengen weet ik niet of dit nodig is(wat is de PH van het water)je gebruik toch ook al citroenzuur voor het inverteren. Volgens mij wordt tomatenpuree door sommigen gebruik als gist voeding, en die zweren er bij. Ik zou het alleen gebruiken als je van poetsen hou want je gist vat en ketel worden er behoorlijk smerig van.

Forum Lid
op 15 mei 2020

Klopt.

ik zat ook al aan de bonen te denken als voeding.

neem aan dat ik de bonen gewoon tijdens het inverteren er bijnkan doen.

nadeel van puree is de vreselijke rode kleur.

rijst kan denk ik ook halverwege inverteren erbij, die is wel gaar tegen de tijd dat alles in een vat gaat,

Forum Lid
op 15 mei 2020

Het volledig inverteren gaat niet lukken maar hou rond 40 min op 80 graden aan

Bonen kook je even en voeg je samen met het gist toe .

Suiker vergisten is niet echt ph afhankelijk maar voor gist werking is dat wel verschillend .
Gisten werken in een vrij breed ph maar gem van 4,5 is goed voor de meeste gisten .

Tomaten puree vervuilt en geeft bijsmaak . Overgewaaid Amerikaanse bosjesmannen kneierij

Forum Lid
op 15 mei 2020

Let ook op met witte bonen … sommigen worden er winderig van 🙂

 

Forum Lid
op 15 mei 2020

Dat heb ik sowieso wel

Forum Lid
op 15 mei 2020

Wel eens boerenkool geprobeerd?

https://distilling.com/kale-vodka-explained/

 

Forum Lid
op 15 mei 2020

Wel eens boerenkool geprobeerd?

https://distilling.com/kale-vodka-explained/

 

Van gompie

Ja ik heb er verschillende malen mee vergist en het werkt goed.

Geeft geen rare bijsmaak na stoken.

Forum Lid
op 15 mei 2020

Vindt je het nog een voordeel hebben tegenover b.v. Birdwatchers ?

Forum Lid
op 16 mei 2020

Witte bonnen is geen probleem hoor. Het is voeding voor de gist, en die produceren toch al een hoop gas 🙂

Forum Lid
op 16 mei 2020

Haha leuk recept met boerenkool, maar met 40 kg suiker krijg je alles wel aan de gang.
Ik gebruik wel spitskool of Chinese kool om gist op te kweken.

Forum Lid
op 16 mei 2020

Hoe bonen gassen vormen bij mensen ligt aan on darmkanaal werkt Gisten hebben niet een zelfde darm kanaal zoals mensen .
Het gaat om de eiwitten en aminozuren uit bonen die de voeding is .
Daarnaast hebben bonen weinig bijsmaak en liggen ph waardes van bonen binnen een goed bereik en heeft daarom minder afweiking gevende invloed

Forum Lid
op 16 mei 2020

Het voordeel van boerenkool t.o.v. de tomatenpuree in een BW is dat mijn vat
niet rood er uit gaat zien.

Zal de volgende keer eens bonen gaan gebruiken en kijken hoe dat gaat.

Forum Lid
op 16 mei 2020
Hoe bonen gassen vormen bij mensen ligt aan on darmkanaal werkt Gisten hebben niet een zelfde darm kanaal zoals mensen . Het gaat om de eiwitten en aminozuren uit bonen die de voeding is . Daarnaast hebben bonen weinig bijsmaak en liggen ph waardes van bonen binnen een goed bereik en heeft daarom minder afweiking gevende invloed Van Robbert

Dan heb ik gewoon een hele goede werkende DK.

 

Forum Lid
op 16 mei 2020

Ik heb citroenzuur en wil dus inverteren met citroenzuur.

hoeveel gram poeder zou ik er ongeveer bij moeten doen?

ik wil 5 kg suiker oplossen in 5 a 6  liter water, dit ga ik in elk geval minimaal 40 minuten op de genoemde 80 graden houden.

daarna wil ik de zaak in een gistvat doen en laten afkoelen.

ik doe er een hand gekookte witte rijst bij als voeding en bewaar de rumgist voor de melasse.

vergisting gaat met droge gist gedaan worden want ik heb nog een lading daarvan liggen.

 

dus ik ben voornamelijk benieuwd hoeveel citroenzuur ik er ongeveer bij moet doen.

Forum Lid
op 16 mei 2020

Ongeveer 8 – 10 gram aanhouden

Forum Lid
op 21 mei 2020

Het begin.

4 kg kristal suiker en 1,5 kg rietsuiker.

10 gr citroenzuur

10 ltr water.

straks in een emmer.

ph controle enz maar dat komt straks.

nu 50 minuten zachtjes pruttelen.

Forum Lid
op 21 mei 2020

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 mei 2020

Sg is 1080 in potentie zit er straks grofweg 10% alcohol in.
Waterslot zit erop en de vergisting is reeds begonnen.
Ik heb rijst gedaan als gist voeding

Forum Lid
op 22 mei 2020

En elke 20 sec een beste luchtbel.
De vergisting gaat gesmeerd

Forum Lid
op 22 mei 2020

Welke gist heb je nog gebruikt?

Forum Lid
op 22 mei 2020

Fermentis c70 en 30 geam.
elke 9 sec een luchtbel ondertussen.
Hij blies het rode dopje eraf,

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 3 dagen geleden

Ben nu 5 dagen aan het vergisten.

hij gaat uitstekend.

als ik de lucht ruik die uit het waterslot komt ruik ik dat er wat lekkers aan zit te komen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren