Eerste suiker wash

Geupdate op 4 juli 2019 in Stooktips
14 op 28 juni 2019

Ik heb mijn eerste suikerwash klaar na 2 weken met alcotec vodka gist
Er bubbelt niets meer en heb gemeten met een refractometer en nog steeds 1025
Alcohol met refractometer is 18% ( dat was ongeveer de streefwaarde ) 6 kilo 21 liter
Maar als er restsuikers in zitten dan is de alcohol refractometer onbetrouwbaar
Dus alcohol thermometer erin gestopt ( goedkope chinees ) die zegt 10% alcohol ?????

Nu heb ik een tweede wash bakkersgist 3 weken oud in glazen pot wordt al helder
Suiker ingedaan voor ik een meter had 220gr per liter
Refractometer 1020
Refractometer Alcohol 12 %
Met de thermometer 4%

Nu weet ik niet of die thermometer betrouwbaar is
Ik heb de stookwein door zeef met doek gegooid bijna helder
Laat hem nu nog een dag staan dan wil ik hem in de t500 stoken
Gaat dat goed ??????

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 28 juni 2019

Wanneer je vergisting is gestart kun je niet zonder correctie meer met een refractometer meten 😉

Suiker en alcohol verstoren de waardes. Je moet dus een correctiefactor gaan toepassen.

De alcoholdobber…… daar kun je geen stookwijn mee meten.   

Forum Lid
op 28 juni 2019

Je kan de stookwijn ook even proeven, als het goed is gegaan proef je geen zoet meer.

Forum Lid
op 28 juni 2019

Als het zuursig smaakt,dan stooken maar,ik heb geen sg meter nodig nooit gebruikt,ik steek mijn vinger in de mash en proef niet zoet goed.en je kunt ook wel ruiken of er veel procent in zit.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 juni 2019

Die tweede idd met bakkersgist is een lichtzure smaak de andere ook
Net witte wein
Nou dat wordt zondag een feestje dan
Nadat het gestookt is ( T 500 ) dan werkt de alcohol meter wel 😊😊😊

Forum Lid
op 29 juni 2019

Is klaar voor de ketel.ik gebruik alleen natte bakkers gist.sucses.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 juni 2019

Voor de volgende keer kan je misschien Shady’s simple sugarshine proberen! Die staat hier ook ergens op het forum.

Doet het altijd goed!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 juni 2019

Nou vandaag gestookt 

Eerste colaglas weggemikt idd nagelakremover ( enne werkt dat ook bij de dames want dergelijk materiaal wordt door de puber ook in grote getale verbruikt )

Scheelt allemaal 😊😊

Nu heb ik nog 11 mokken over variërend van 130 tot 200 ml schat ik ( was 16 liter stookwein)

Koffiefilter erop en genummerd volgens mij was dat de bedoeling 

Maar vind ze allemaal om te behouden eigenlijk ( kan morgen anders zijn, iets waar je zelf zoveel moeite ingestoken hebt moet wel lekker  zijn )

Ik kwam tijdens mijn stook niet boven de 70% ( iedere beker met refractometer gemeten )

50/55 graden op afvoerwater aangehouden (moet dat nog lager ???? )

 

 

P. S. 

vind mijn tuin wat er over is in de kerel lekker 

Want stinkt vreselijk of goede bemester van de tuin 

Crew member
op 30 juni 2019

Mooi resultaat.

 

Mijn tuin moet het restant lekker vinden 😉

Ik denk niet dat er nog iets van voeding inzit overigens.

 

50/55ºC is prima, kan zelfs nog wat hoger maar ik probeer ook altijd zo laag mogelijk aan te houden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 juli 2019

Ik heb het vermoeden dat deze hobby fijn te combineren is met het roken van paling 

Dat doet een kamaraad van me al 

Ik kom uit brabant en denk dat ik een middag met chris v nodig heb ( heb al slaapzak 😉)

Ik krijg nu al druiven en misschien appels aangeboden 

Voorbereiden is misschien verstandig die druiven zijn nu nog niet rijp maar alles gaat snel 

7 hoogstam appelbomen gevalken fruit zal ook wel een aanhanger opleveren denk ik 

Ik heb nog wel stukje snoekbaars voor chris in de vriezer die dat waarschijnlijk op waarde kan schatten vis filet gewoon uit de natuur 

Dus chris als je eens tijd hebt 

Cut the crap en dan kunnen wij wel door een deur 

Krijg je van mij varkens ,paarden , koeien , konijnen slachtles,   ik houd wel van de natuur.

Forum Lid
op 3 juli 2019

Ik zou gwn afspreken! Chris is een gezelligheid mens. Ik krijg september ook een kar appels. Wil onder begeleiding van Robbert leren calvados stoken, maar dat moet ik nog even met hem bespreken. Paling gerookt is heerlijk, net als al het vlees en vis. 

Forum Lid
op 3 juli 2019

Ik leer graag iets maar iets geven uit het hart is zoveel mooier
Chris weet dat wel op waarde te schatten
Al smaakt die vis naar blubber dan is het nog een verrijking in het leven
Dat is wat velen zijn kwijtgeraakt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 juli 2019

Als je met de T500 gestookt hebt en de refracto geeft 70% aan dan kan ik je vertellen dat de refractometer dit niet goed laat zien. De meter gaar maar tot 80%. Meet je hoger dan laat hij een lager percentage zien, meetsal tussen 60 en 70%. In werkelijkheid is je distillaat hoogst waarschijnlijk 92/93%. Dit kun je wel met de dobber meten.

Forum Lid
op 4 juli 2019

Dit verklaard in ieder geval het feit dat 100% water toevoegen geen halvering van het percentage is
Ik was al bezig met het in stappen toevoegen van water en idd onder de 60% verloopt het percentage wel goed
Weer iets geleerd heb nog geen hoog glas om dobber in te stoppen eens proberen of dat klopt
Dacht dat ik de dobbers een beetje voor niets aangeschaft had

Forum Lid
op 4 juli 2019

Getest met dobber en idd 92%

Dat had ik op het forum nog niet teruggevonden

Nu snap ik ook dat iedereen zijn alcohol via een dobber laat lopen  dacht met de refractometer en iedere cut meten , ik hetzelvde bereikte 

Zo weer iets opgestoken getest en ondervonden dat het beter is 

Bedankt Jan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren