EHBO bij vastgelopen gisting

Geupdate op 26 februari 2020 in Gist vragen
22 op 23 februari 2020

Wie heeft er ervaring met dit product?

 
  • Geliked door
Antwoord
8 op 23 februari 2020

Weer zo een commercieel product ?
T is beter om te kijken waardoor gisting is vast gelopen en daarop anticiperen .
Fouten corrigeren In plaats van weer iets toevoegen zonder oorzaak te weten en verhelpen.

Forum Lid
op 23 februari 2020

stookwijn was niet uitgegist wegen te lage temperatuur (20° in plaats van 25°)

Forum Lid
op 23 februari 2020

Wat voor gist is er dan gebruikt ? Bij 20 graden zullen de meeste gisten gewoon hun kunstje afmaken . 16 – 28 graden is eigenlijk waarbij vrijwel elk gist gist actief is .
Is er niet iets onderliggend . Te hoog oplopen zuur , voeding op , infectie ander gist of schimmel , verstikking in alcoholen , gebrek aan mineralen ( is eigenlijk ook voeding ) , zouten .
Stress door temperaturen schommelingen ?

Forum Lid
op 25 februari 2020

alcotec 48. Het is mij puur voor de alcohol te doen vandaar die keuze. Ik heb ze vergist met carbon en het resultaat heeft geen onaangename smaak. Het is wel een beetje zoet. heb nog 10 liter over van de 50 liter en die zullen wel niet meer in de still geraken.

Forum Lid
op 25 februari 2020

Zoet zou betekenen dat i.d.d.bniet alles vergist was .
Als de smaak bruikbaar is misschien een kruiden maceraat en likeurtje van maken .

Forum Lid
op 25 februari 2020

Ik heb nog zitten denken van als ik nu eens een pot frambozenjam met pectinase behandel dan heb ik toch frambozensiroop? En een scheutje ervan in de stookwijn zal ook wel smaken. Ik drink er met gemak een halve liter van en heb nooit een kater van. 

Forum Lid
op 25 februari 2020

Ik weet niet hoe de jam behandeld is misschien al met pectinase .

je kunt waarschijnlijk de jam beste even met wat citroensap en beetje water snel kook erover halen .
Dan de jam aan de alcohol toevoegen .

Forum Lid
op 25 februari 2020

Pectine is een bindmiddel voor jam. Pectinase is een pectine afbrekend enzym. Dus de jam zal zeker niet behandeld zijn met pectinase.

Forum Lid
op 25 februari 2020

Producten voor maken van jam kunnen vooraf behandeld zijn met enzym om te hydroliseren voor smaak vrij te krijgen en daarna met een gelatine of ander bindmiddel tot jam zijn gemaakt .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 24 februari 2020

Ik hoor heel vaak dat men denkt dat de gisting is gestopt, 9 van de 10 keer zijn de vergistbare suikers gewoon sneller dan verwacht opgebruikt door de gist. Meten is weten 🙂 

 

Forum Lid
op 24 februari 2020

Dat is vrij logisch dat men eerst meet waar men aan toe is .
Hoewel je bij de niet heldere vergistingen niet altijd kunt uitgaan van SG .

Forum Lid
op 25 februari 2020

Het schuim verdween. Ik zag geen belletjes meer en het boeltje begon te klaren dus uitgegist of niet?

Forum Lid
op 25 februari 2020

Kan nog heel langzaam gisten ondanks weinig zichtbaar .
S.g. meten , Het vlam testje en eventueel als de neus gevoelig is voorzichtig snuffelen .
Proeven ( kan niet bij alles )
Viscose bepalen .
Er zijn gas metertjes die ook erg gevoelig zijn .
dit zijn de nauwkeurig genoeg testjes .
Er zijn nog nauwkeurigere methodes maar zover hoef je niet te gaan .
Als product lijkt goed om af te werken en er zou nog iets gisting zijn is niet een direct probleem om toch te verwerken .

Forum Lid
op 25 februari 2020

S.g. meten gaat moeilijk met een mengsel met onbekend percentage alcohol,water en suiker.

Forum Lid
op 25 februari 2020

Water heeft een sg van 1000 is het een mensels van water en alcohol in zal sg lager uitvallen .
is er nog suiker aanwezig zal sg boven 1000 wezen .

Forum Lid
op 26 februari 2020

Niet uit te rekenen dus tenzij je de alcohol er uit gedestilleerd en terug aanvult tot het oorspronkelijk volume.

Forum Lid
op 26 februari 2020

En nog geen antwoord op de beginvraag… 

Forum Lid
op 26 februari 2020

Exact is niet . Je heb alleen met SG meting indicatie dat er nog suikers aanwezig zijn als het SG nog boven 1000 zit en weinig over is als het onder 1000 zit .
Wil je exact meten doe je een simpele test destilaat met 50 of 100 milliliter stookwijn in kolfje dan weet wat percentage per 50 of 100 mil is en kun je simpel terug rekenen .

De hoeveelheid invertsuiker kun je testen met een burrete test

Forum Lid
op 26 februari 2020

( betreft begin vraag . Ik heb het nooit gebruikt en zal het nooit gebruiken . Simpele reden waarom zou je commerciële zooi gebruiken ?
Je kunt wel vanalles toevoegen maar het is beter om eerst vaststellen wat er aan de hand is het onder liggende dan dat corrigeren waardoor gist weer oppakt .
Is het gist dood zal je oude gist resten moeten verwijderen en opnieuw enten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 februari 2020

SG meten gaat hier niet lukken .
Maar het gist nog steeds ondanks niets te zien is .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 februari 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 februari 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren