Eigen Eiken Vaatjes

Geupdate op 22 mei 2020 in Stooktips
46 op 20 april 2020

Hallo nog eens,

Met het andere topic de potstill op komst voorgelegd en nu een ander projectje die klaar moet zijn als de pot haar potentie heeft afgegeven.

Ik vindt het dus leuk om te knutselen, voor de vaatjes, die ik relatief duur vind, dacht ik met een redelijke tafelzaag ook wel het een en ander in elkaar te kunnen zagen. Heeft iemand ervaring met het kuipen versimpelde stijl?

Bij een zagerij in Vriezeveen uit hun afval container reststukken vers gezaagd eiken plankdelen mogen vissen, 17 en 27mm en wat stukken van 10mm en 20cm breed. Van de 17mm heb ik nu 18 stukken gezaagd met een hoek van 5 graden aan beide kanten. Lengte is 34 cm, diameter is ongeveer 15, met de twee deksels en een stevige krans wordt de binnenruimte ø15 bij 25 en als mn berekeningen kloppen kan er 4,4 liter drank in (bijna een Imperial Gal).

Met de 27mm wil ik rond de 10L. uitkomen

Ook hier komen wat vraagjes naar boven;

Is 17mm wanddikte genoeg? Ik dacht er zowieso over na om een olie of dunne laklaag er aan de buitenkant op te smeren. Kheb gelezen hier dat de engeltjes soms wel heel onredelijk veel van de hobby stoker afsnoepen! Met een smaak/geurloze olie of lak (die wel ademt) kunnen de engeltjes er misschien minder goed bij.

Branden dacht ik ook te doen, plankjes om en om branden, of alles?

Het vaatje wordt cilindrisch dus mist een buik om te vullen, dit hoop ik op te lossen met een holling aan de binnenkant rondom de kraan/vulpunt. Voor het lageren gaat er een messing stop ingedraaid worden denk ik, in eiken valt bsp te tappen, na het lageren kan deze omgewisseld worden met een kraantje.

Mocht het wat worden wil ik kleine producties ervan maken, ik zie m’n keldertje al vol liggen met cilinders! Haha, brandmerkje erop enzo.

Ik zie graag kennis en kunde tegemoet en zal komende tijd meer foto’s en info delen, morgen krijg ik de zware slangklemmen binnen, kan de volgende stap ondernomen worden!

Groetjes, reinieR

 
 • Geliked door
Antwoord
2 op 20 april 2020

Leuk om te zien. Wat ik weet is dat er redelijk veel verschillende soorten eiken op de markt is. Ieder zijn eigen smaak en touch(ik ben werkzaam in een zagerij). Ik heb meer de maken met de structuur die er per soort inzit :).

Forum Lid
op 21 april 2020

Bij de zagerij had ik niet veel te kiezen, het was even struinen voor gratis. Met meer kennis later kan ik betere planken gaan kiezen, ook met Robberts tips kan ik veel, goed eikenhout is vast niet zomaar gevonden.

Letten op de nerf en dichtheid (zover ik het kan) probeer ik wel en het zijn vast twentse eiken (grolsch haalde haar hop hier uit de buurt, misschien een goede indicatie van smaak?)

Heb jij toevallig mooi smaakvol eiken liggen?

Forum Lid
op 21 april 2020

Helaas momenteel niet, we werken veel met oud eiken. Als ik nieuw eiken heb gezaagd kan ik het wel laten weten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 april 2020

Gedurfd! Succes met de vorderingen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 20 april 2020

Is het gewaterd hout ?
Komt het van stammen die voor zagen tijd in water heeft gelegen ?
Zoniet moet je rekening houden met looizuur en is vat niet gelijk bruikbaar voor drank .
Je kunt met Calcium of zwavel conditioneren .
Ook kun je het vat stomen nog .
Wanneer je brand moet het hout strak aan elkaar zitten .
Anders slaat vuur er tussen en gaat het vat lekken .
Je kunt dus niet om en om branden .
Het moet in geheel en gelijkmatig .
Zweten kun je tegengaan met speciaal klei
B.v. spoelen met bentoniet .
Naden die niet gelijk dicht trekken kun je dichten met naalden om en om langs de naad te slaan .
Ook kun je bij plaatsen van deksel afdichten met breew katoen en eventueel carnaubawas was er tussen smelten .
Lager niet drank in een vat waar een messing kraan al in zit .
Gebruik houten kraan of stop , sla een messing kraan voor gebruik aan eind lagering .
( Je krijgt anders een soort metaal smaak .
Leuk project . Je gebruikt vrij dikke wand delen ga je het op een houtdraaibank nog rond maken of uitsteken ,?

Wanneer hout wat torderen gaat of je wil het buigen kun je met brander aan ene kantn en bevochtigen het nog vormen.

Forum Lid
op 20 april 2020

zo, je bent een wandelend stookkennis archief, zeg! Het eiken was iets paarsig uitgeslagen hier en daar, dus niet gewaterd denk ik. Ik zal het conditioneren eens verder moeten uitzoeken, calcium in water in het vat laten staan voor weken of wordt het ingewikkelder?

Messing zal ik ook mijden voor het lageren, dank, is te snappen ook.

En ja, morgen met de zware slangklemmen hoop ik dat ie in te klemmen valt en draai ik de beide kanten uit en af. met een gleuf voor de deksel. Die gleuf dacht ik desnoods met de zaagtafel te doen, daarbij is de Carbauwas tip ook zeker handig!

Forum Lid
op 21 april 2020

Ik heb vaker vaten gerepareerd , gereconditioneerd , ook wel nieuwe duigen ingezet als een was gescheurd .
Hoort er allemaal bij .
( Ik ben al 40j bezig in dit dus dat archief is een klein beetje ervaring )
De gleuf kun je beste met een bol frees en geleider doen .
Maak een holle gleuf niet een kantige.
Ook het deksel dus af gerond . Dat krijg je beter dicht dan kantige gleuf .
Als je deksel gaat plaatsen doe dan fietsbanden even op plaats van hoepels . Alleen een hoepel aan overslaande kan . Dan blijft alles op zijn plaats en toch heb je even een rek moment dat deksel er in springt .

Forum Lid
op 21 april 2020

p.s . @SpazReiner , je weet waarom een vat bol is en niet cilindrisch ?
daar is een hele simpele reden voor namelijk .

Forum Lid
op 21 april 2020

Kheb dr over nagedacht, ik dacht voor het luchtvrij afvullen en bezinksel na verloop van tijd wat onderin de buik achterblijft?

Het zal met een cilindrisch vat anders worden, dingen om over na te denken. Voor vullen dacht ik een holling rond het gat in het midden te draaien, zo kan alle lucht eruit. Voor het uitschenken gaat ie met het gat naar beneden, eerst kraantje erin met een lang stuk draad waardoor het met een cm het vat in steekt, zoiets.

Met alle info wordt het eerste exemplaar wellicht al de moeite waard.

Ook voor de gleuf frezen handig, een holling en carnaubawas, normale vaten hebben harde hoeken. Weer een goede tip.

Eens kijken hoe ver ik vandaag naast andere werkzaamheden kan komen, ik hoop dattie de draaibank door geweest is met een ronde buitenkant en kopse binnenkanten.

Eiken in de oven komt er ook bij.

Forum Lid
op 21 april 2020

De reden daarvoor is simpel vroeger klonk men de hoepels en nog eerder gebruikte men wortel of wilgenteen. Wanneer je die erom trek kun ne niet op spanning zetten . Sla je ze om een cilinder sla je aan andere kant er weer af .
Zo zet je hout vast en kum je met na slaan het steeds strakker krijgen .
Daarom waren houten emmers ook conisch

Forum Lid
op 22 april 2020

Dus gewoon puur praktisch  als straktrekker, heeft niks met de inhoud te maken, ik denk wel bijkomend voordeel?

Duigen strak bol schaven is wel een stuk lastiger dan gewoon rechte planken.

Forum Lid
op 22 april 2020

Nee heeft niet s met inhoud te maken maar gewoon het hout te kunnen strak zetten .
Duigen zijn niet hol geschaafd .
Zijn gewoon planken die in midden iets breder zijn en worden door middel van hitte een een zijde an e6ater aan andere kan krom gemaakt .
Door hitte kriimpt en vocht zet uit en door de hoepel steeds verderte slaan komen ze i. Model .
Daarna met trek schaaf word het na bewerkt zodat mooi egaal is

Forum Lid
op 22 april 2020
Forum Lid
op 22 april 2020

Precies alchemist . Op achtergond zie je aan binnekant vuur branden hierdoor krimpen de houtvezel s meer Dan buitenkant .
Zo wordt het hout gebold .

Forum Lid
op 22 april 2020

Misschien eens een leuke om te bekijken SpazReiner:

 

 

Forum Lid
op 23 april 2020

Dankje Alchemist! Mooie foto en het vuurtje in het vat! Dat filmpje ga ik binnenkort eens aanzetten, ik heb wel wat met ambachten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 21 april 2020

SpazReiner, ik denk dat ik gemist heb welke drank je erin wilt gaan doen. Een optie voordat je begint met vaatjes te vullen en langer te wachten kun je ook eens kijken om een batch van de drank te maken en deze te verdelen over een aantal flessen met hout, je kunt dan kijken wat je drank gaat doen in combinatie met de behandeling van het hout. De reden dat ik dit noem is omdat iedere drank (ongeacht wat voor soort het is), qua smaak beter combineert met sommige soorten hout of behandeling hiervan. 

Kijkend naar Amerikaans eiken bijvoorbeeld heeft het roosteren van het hout qua temperatuur ook invloed op de smaken die het hout zal afgeven. Ik noem Amerikaans eiken omdat hier op het internet meerdere grafieken, zoals onderstaande, te vinden zijn.

Mijn ervaring na het splitten van een batch en deze te verdelen tussen verschillende soorten hout dat het smaakprofiel flink verandert, ik kan me goed voorstellen dat het roosteren of branden van het hout ook een significante impact heeft. 

Het idee zou zijn om een batch te pakken van bijvoorbeeld 2 liter en deze in 4 te delen, het in een fles te plaatsen met het hout (4 soorten roostering of gebrand) en deze af te sluiten met een prop watten. Laat het een maandje, of twee, staan en ga dan proeven.

Je zou dus kunnen denken aan onbehandeld, geheel gebrand (zou wel een zijde maar doen), mix van onbehandeld en gebrand, twee soorten geroosterd hout.

Forum Lid
op 21 april 2020

Bedankt voor de info, ik wil binnenkort rum stoken, eerst een suikerwash. Ik hoop dat het vaatje binnenkort gevult kan worden met waarschijnlijk eerst een port/sherry.

Ik heb verschillende reststukken eiken, die gaan vandaag de oven in. Gister nog wat geyoutubed, curen of agen gaat heel snel op zulke kleine hoeveelheden. Het eiken zal ik op verschillende tijden afbakken, volgens het grafiekje lijkt rond de 200 graden een mooie smaak te geven.

Voor het verse hout zal ik wel uit moeten kijken dat het niet teveel gaat werken, denk ik, als ik de duigen zou gaan bakken, alles in gebakken duigen.

Proefstokjes zijn daarvoor een uitkomst, ja.

Forum Lid
op 21 april 2020

Ikzelf heb kleine stukjes in de oven gedaan voor m’n eerste poging rum, gok iets van 15x15x100 mm en die 3 uur hadden ze bij mij nodig. Dat gezegd hebbende moet ik sowieso eens gaan kijken voor een andere oven want de ovenfunctie laat wat te wensen over. 

 

Ik weet vrij weinig van rum eerlijk gezegd, ik meen dat de vaten die gebruikt worden meestal van binnen gebrand zijn. Afhankelijk van de smaken waar je naar op zoek bent kan de 200 graden inderdaad een mooie touch geven, ik weet alleen niet welk soort eiken je hebt en of alles 1 op 1 naar andere soorten doorgetrokken mag worden qua temperatuur.

Forum Lid
op 22 april 2020

Gister wat stokjes 3 uur in de oven gehad op 200 graden, dat rook erg lekker overal! Aanrader

Forum Lid
op 22 april 2020

Alleen al de moeite waard als huisparfum dus, mooi. Wat voor geur gaf het trouwens?

Forum Lid
op 23 april 2020

Ja, dat werkt donders goed, in een oventje in een loods van 2500m2 was het bijna overal te ruiken! Geur was aromatissch eiken, zoetig vanille met een tikkel zuurtje.

Twijfel er ook meteen aan om alle duigen af te bakken, kan natuurlijk ook krom trekken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 april 2020

Gister de slangklemmen opgehaald, altijd mooi wat industriële onderdeeltjes! Dit is dus ook makkelijker werken dan de oude hoepels, met de M10 draad kan alles nagetrokken worden. Geeft natuurlijk wel een andere look aan het uiteindelijke vaatje.

Na een geknapte bout op de boorhouder van de draaibank weer vastgelast te hebben kon ik verder met het eigenlijke werk.

Rondje afgedraaid als binnenmal, de ruwe duigen op drie punten vastgeklemd en alles ertussenuit gedraaid naar rond. Kopse kant recht gemaakt en binnenkant tot 4 cm naar binnen rondgedraaid.

Klemmen verzet en andere kant ingeklemd, rest rond en kopse kant en binnenkant afgedraaid, een duig is aan de kopse einden nu 10mm dik, in het midden nog 17mm.

Fotootjes erbij.

Dit is nu ruwe eerste draai, als alle delen klaar zijn nog eens strakker afwerken. Vandaag hopelijk de deksels, deze worden tussen de 10/20mm dik. Vindt het zelf nu iets te strak al eigenlijk…

Forum Lid
op 23 april 2020

Mooi man , 👍👍👍👍
Het Ambachtelijke streel mij .
Licht fakkelen van binnen ?

Forum Lid
op 23 april 2020

Ja! Probleem met mij is dat ik denk alles even te kunnen maken, ook een lange fakkel, een buis met gaatjes, een stop en een slangtule erop solderen. Makkelijk bedacht en dan weer een dag of twee bezet.

Ambachten en eenvoud houdt ik van. Een beetje doorontwikkelen daar waar het kan. Deksels zijn gister niet gelukt met tijd, aankomende dagen druk met een klus, dus het wordt een paar dagen pauze

Forum Lid
op 23 april 2020

Een dakleer brander .
Vat rustig rond dtaaien en de brander paar keer heen en weer Erdoor halen zonder even stil te houden .
NA brande gleuf vrezen voor deksel zodat die in blank hout zit ander krijg je niet goed dicht .

Gaat jou helemaal lukken zie ik wel .
Top !

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 april 2020

strak!

Forum Lid
op 23 april 2020

Ja mooi ik hou ook wel van oude ambachten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 april 2020

Respect voor je kunde!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 24 april 2020

Ook maar even wat hout halen
Moet maar niet van de voorste stapels .
Niet geschikt ! Zoals te zien ongewatert hout .

Forum Lid
op 24 april 2020

De meeste van ons zijn blij met een handvol chips om mee te werken, het lijkt er bij jou op alsof je een blokhut gaat maken 😉

Forum Lid
op 24 april 2020

Ik heb wat rest stukjes uit hart van stam Amerikaans eiken en Roemeens mee gekregen

Forum Lid
op 7 mei 2020

Dit betreft nieuwe balken die “verouderd worden”. Wanneer deze in weer en wind blijven staan krijgt het zijn grijs/blauwe kleur. Ook de schuren die onstaan gebeurd door het constant verwateren en drogen van de balken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 mei 2020

Zo, na een tijdje werken en bekokstoven hoe verder, nu weer verder gegaan:

De docu van de cask-maker tot zover gezien dat er een tool zichtbaar was voor het maken van de sleuf voor de deksel, ben ik gelijk maar gaan maken (foto 1) en dus niet verder gekeken, wel leuk en gaat zeker nog gebeuren.

Het werkte op zo een klein vaatje toch slecht en heb een bol freesje besteld. Deze kwam gister binnen en heb huphup een rechte slijper opzetstuk gemaakt (foto 2) om de sleuven in het kleine vat te kunnen maken.

Het is met 12mm toch een redelijke sleuf, deksel is ook wel ong 12mm dik, maar er lijkt redelijk wat ruimte te zitten. ik bestel nog wat carnaubawas hiervoor om zeker te zijn.

Het ging allemaal best rap gisteravond, dekseltje 2 gedraaid, met een dakbrander de binnenkant gebrand, langzaam heen en weer, met heerlijke geuren. Opeens lijkt ie wel bijna helemaal klaar om gedompeld te worden… Hier kwamen de vragen naar boven:

Gebrand, deksels klaar, alles lijkt afsluitend te passen met het droge hout, is er iets wat hier nu eerst nog moet gebeuren. Carnaubawas waarschijnlijk vóór het wateren?

Wateren voor 2 weken? Volledig ondergedompeld, of ik dacht een weekje ondergedompeld, 2 weken water in het vat. Als ie echt dicht blijkt, legen en sherry erin, of een wijn, port? of is dit smaakafhankelijk? Dit vat gaat eerst voor de rum dienen.

Hiervoor heb ik 15L rietsuiker-melasse (voor paarden) al klaar staan, ik kan bijna niet wachten.

En dan de fotootjes:

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 7 mei 2020

En gister langs een mooie zagerij geweest in de buurt; Zagerij Twickel sinds 1771!

Ik deed mn verhaal over vaatjes maken, kwam de man met dat ze net een lading speciaal uitgezocht hout naar een oostenrijkse kuiper hadden gestuurd! Voor een whiskey stoker in Ootmarsum! Ik heb hiervoor meteen wat informatie kunnen krijgen, de stoker schijnt graag over zijn werk te praten, dit wordt vast een leuke excursie.

Wat ze over eiken vertelde, ook voor vaatjes, eiken wordt nooit gewaterd, voor een vat worden de juiste stukken gebruikt, ik weet niet of ik nu de juiste stukken heb, maar gekeken naar de nerf en gezorgd dat deze zo recht mogelijk in de plank ligt, er ligt nu in ieder geval hout klaar voor een vaatje van 10L en weer meer kennis op zak. Vervolg is weten welke eik het was en hoe een goede plank voor een vat te herkennen. Het komt bij deze zagerij vooral uit eigen beheerd bos.

Tot een vervolg!

Forum Lid
op 7 mei 2020

Heel vreemd verhaal dat ze niet wateren .
Meubel hout en vaten hout wanneer dat na kap alleen lucht droogt blijft er sappen en zuren achter en gaat het sneller scheuren .
Een vervanger is de moderne droging in droogkasten waarbij met stoom wordt gewerkt .
Ook de hout container schepen waar rechtstreeks wordt geladen na de kap hebben klimaat ruimtes om een juiste droging te krijgen .
Ook in Harlingen havens vind je loodsen waar vers hout uit Amerika , rusland , Scandinavië aankomt . Deze loodsen wordt ook met klimaat beheer gewerkt met hoge luchtvochtigheid en geconditioneerde droging .
Er zijn ook houtzaagmolens waarbij de balken voor eerst weken voor de kade in water liggen alvorens verwerken .
Je vindt o.a . in Friesland een paar zagerijen waar je dit nog zien kunt .

Forum Lid
op 7 mei 2020

Het wordt wel geconditioneerd gedroogd, maar het ligt niet in het water voor een jaar zoals grenen, bijvoorbeeld. Ik zag nieuwe stammen vochtig gehouden worden en heb niet een rondleiding gemaakt om alles te zien wat ze doen, ik denk dat ze ook verschillende droogruimtes hebben, grote ruimtes hebben ze daar wel.

Forum Lid
op 7 mei 2020

Aha maar als ze daar ook de nieuwe stammen vochtig houden is in principe het wateren al van het hout .
Ook stoom kamers gebruiken is een vorm van wateren .
Tegenwoordig zijn er weinig plaatsen meer waar langdurig in ” kanaal , rivier of beek” stammen liggen inderdaad . Het is ook vrij kostbaar en tijdrovend .
En er is weinig plaats meer in Nederland .
Hier boven in friesland vind je nog een paar plaatsen waar maranti , eiken en grenen in het open water ligt

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 mei 2020

De carnaubawas is binnen! die gaat straks in de richel gesmolten worden en dan kan alles weer in elkaar en kan het wateren beginnen! Joehoe. Eerst maar goed onder water voor een aantal dagen, dan een week of twee port (wordt het denk ik). Ben er nu ook achter dat de nerf niet parallel aan de wand loopt maar haaks erop, hierdoor zet deze beter uit… De planken die ik had uitgezocht waren nog voor deze kennis en staan voornamelijk parallel in de plank. Toch maar mijn volgende vaatje mee maken binnenkort. Gewoon maar zien wat het doet.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 mei 2020

Een update, carnaubawas gaat na de deksels in resterende ruimte (als dat er is). Anders wel na het wateren, als ie niet dicht blijkt. Door de hardheid van de was kreeg ik de deksels niet meer lekker in de richel en heb met verfbrander en geduld de bouten kunnen aandraaien. Hij staat nu net 1,5 dag in het water, vandaag een iets grotere emmer. Het eiken geeft al heel veel stoffen af aan het water, is zo goed als zwart.

Forum Lid
op 11 mei 2020

De carnaubawas smelt pas boven 78 graden dus met fohn erin vloeien .

Forum Lid
op 11 mei 2020

Ik had een pannetje vloeibaar gemaakt en dit in de richel laten vloeien, dat ging goed, na het stollen zit het opeens in de weg als iets hards. Met de verfföhn heb ik de warmte net aan weer tussen deksel en wand gekregen en heb de band aan kunnen bouten, het jammere is dat de was nu ook het hout is ingetrokken.

Binnenkort mijn volgende vaatje proberen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 mei 2020

Even een update, het vaatje had een week in het water gezeten, na het eruit halen bleek hij niet waterdicht. Ik heb beide ringen weer losgehaald en alle onderdelen was vrij gemaakt. Er zat nog veel te veel in de richel en door het verhitten was het ook tussen de duigen gaan zitten, hierdoor kon het zich niet lekker dichtdrukken, alles ligt nu een aantal dagen te drogen. ik stop ze nog de oven in om ze echt goed droog te hebben en draai nog een deksel, eentje was dun en is kromgetrokken. Ik heb goede hoop dat het beter wordt. Wordt vervolgd.

Forum Lid
op 21 mei 2020

Heb respect ervoor hoeveel tijd je erin stopt.

Forum Lid
op 22 mei 2020

Dankje, de uurtjes en momenten dat ik met zoiets bezig kan doe ik graag. En de meeste stappen zijn vrij overzichtelijk. Tis nu weer wachten tot maandag, dan haal ik hem weer uit het water, kijken of hij dan wel dicht zit.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 mei 2020

Als er een naadje nog zweet of lekt maar te krap is om met was te werken kun je er om en om een paar baget naalden naast slaan .dan druk je het naadje dicht.
1 a 2 mm naast de naad . Maar sla ze net niet door het hout heen .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren