Eikels en varkens

Geupdate op 7 februari 2020 in Stookforum
107 op 15 november 2019

Neen, geen beledigingen maar gewoon een vraagje over eikels. 🙂
Ik lees op internet dat er in de US mensen eikels toevoegen aan bier brouwsel.  Ze blijken ook eetbaar te zijn en niet alleen voor varkens.  Native Indians overleefden de strenge winters op pemmican en eikel-meel.
Aangezien nu de laatste mispels fermenteren en er daarna niets meer te oogsten valt :  een vraagje over eikels

Zijn er hier mensen die eikels fermenteren of eikels toevoegen aan hun mash ?

Hier de link over fermentatie van eikels.
https://www.themadfermentationist.com/2018/12/fermented-acorn-sour-brown.html

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 15 november 2019

Eikels kun je vele dingen mee doen . (er zijn mensen die er ook broden van bakken. )
Maar je kunt ze mee maischen met gerst , mais voor een bourbon.
Er zijn diverse bourbons van bekend .
Het gebruik in likeuren eikels ook net als kastanjes ,walnoten ,hazelnoten, in diverse boeken gewoon beschreven .Ook diverse recepturen zijn er te vinden .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 15 november 2019

Thanks Robbert

Enig recept dat je kan aanraden ?

Forum Lid
op 15 november 2019

Je zou ze kunnen gebruiken in een whiskey of bourbon . B.v. 1 deel gerste mout ,3delen mais ,2 delen eikels. De eikels moet je wel vooraf 10dagen weken voor gebruik en dan fijn hakken . Je maakt hiervan eeñ beslag en laat dit vergiste . Je krijgt een zachte Boterige smaak whiskey/ bourbon.
Ook kun je de eikels kneuzen en roosteren . Hierna twee weken macereren in 68% alcohol . Voeg ook ongeveer 1/3 deel cacao bonen toe en mespuntje nootmuskaat . Na macereren neem je 1/4 deel apart en 3/4 deel distileer je . Na distileer voeg je het apart gehouden deel aan het distilaat toe . (Het 1/4 maceraat wel eerst even door filter halen )
Omdat er looizuur / tanine in zit altijd eerst voor weken of verhitten of roosteren !
(Er zijn ook nog wat mogelijkheden tot creme likeuren met eikel en hazelnoot . Ik kan die als je belang hebt binnenkort ook even posten . )

Forum Lid
op 15 november 2019

p/s het vergiste beslag van gerst, mais en eikels moet 2 x overgehaald . was vergeten erbij te zetten .

Forum Lid
op 15 november 2019

Robbert, ik vind dit zeer interessant. Allerlei oude ambacht onderwerpen. Ik wist echt gewoon niet dat mensen iets met eikels consumeren. Wel ken ik bijvoorbeeld een biggen buik vol stoppen met gesplitste eikels zout en peper. Dan roosteren van de hele big boven eiken vuur. Leuk deze onderwerpen. 

Forum Lid
op 15 november 2019

je kunt immers ook koffie makken van eikels . heel simpel . Je maakt ze schoon . Gewoon in een grote pan poffen . dus heet maken . ze barsten open . zodra het vocht eruit is . haal je de schilletjes eruit . Zodra ze ook mooi bruin zijn mik je ze in blender dat het korreltjes poeder wordt . daarna kun je er ouderwets heet water opgieten . even laten als ouderwets trekken als koffie En je hebt eikel koffie . .MAAARRRR! dit kun je dus ook overgieten met alcohol , sinaasappel en kruidnagel erbij . trekken laten . Zeven , honing erdoor en ook zo heb je een simpele eikel likeur .

Ik weet alleen niet wat je moet doen tegen eekhoorn overlast. 😅😅😅😅😅

Crew member
op 16 november 2019

😅😅😅

Forum Lid
op 16 november 2019

🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 november 2019

Zeker interessant. Gewoon gaan proberen. Eikelmeel werd vroeger gegeten door de arme bevolking. Het tanige haalde men er vanaf door ze wekenlang te spoelen bijvoorbeeld door ze in een ‘jute’zak  in de stroming van een beekje te hangen. Ik las eens op Internet dat iemand een zakje ervan in het waterreservoir van de wc deed. Stortbak dus,  niet de pot. Ik denk dat die looistoffen er wel uit moeten voor een goede vergisting. Kijk maar hoe lang het duurt voordat een eikel gecomposteerd is buiten. Let us know.

groeten Catnip

Forum Lid
op 15 november 2019

Haha niet in de toilet! Leuk catnip. Het idee van die stortbak is echt top idee qua spoeling. 

Forum Lid
op 15 november 2019

@catnip door te spoelen of te verhitten raak je bij eikels dat tanige kwijt .

@psycat ik hoop dat er wat bijstaat hierboven waarmee je wat ideeën krijgt .
Ik heb vast op zolder meer recepten waarin eikeltjes zijn verwerkt .

Forum Lid
op 21 november 2019

interessant. ik vraag me af: wordt de schil van de eikel verwijderd voordat je ze spoelt? of spoel je ze met schil en al?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 november 2019

Hi en bedankt aan iedereen.

Ik had al kastanjemeel gemaakt en proberen te vergisten door suiker toevoeging.

Gaat als volgt.  Neem (tamme) kastanjes, doe ze in een pot met water, een uurtje koken, schillen, drogen in de oven, vermalen tot meel.  Meel mengen met suiker en vergisten.  Ik weet nog niet hoe het smaakt.

Eikels heb ik al gesplit, gepeld, gedroogd, vermalen.  Blijkt dus dat ik die eerst had moeten spoelen en vergisten.  Ga er eens een nieuwe lading halen.

Ik ben benieuwd

Alleszins ik zoek naar recepten om te vergisten dus niet om te macereren. 

Mijn ouders vertellen me overigens dat ze tijdens de oorlog koffie van eikels of van chicorei dronken. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 november 2019

Toch maar een boek erbij gepakt en even verder gezocht dan de standaard whiskey en eikels in bourbon .
Diverse dingen gevonden .
Probleem met eikels is dat amylase en het hoge looizuur slecht samen gaat .
En teveel spoelen smaak doet verdwijnen .
de eikel ontdoen van de harde schil .
Hierna fijn malen in vijzel .
Overgieten met kokend water .
Na een dag afgieten en nogmaals overspoelen met heet water .
Na een dag wederom afgieten .
nu deel mout toevoegen .
Hier wordt gesproken bij een PH van 5 langdurig op 150 F . Houden .
Nadien afkoelen .
45 gallon beslag .
3 lb juniper
5 lb blue berry
5 lime

Dit laten vergisten en na vergisten overhalen .

Voor gemak ;

Gallon 3,785 liter
Lb 0,453 kg
149 F = 65 C

Geen suiker toevoegen er zitten voldoende in de eikels

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 november 2019

Hey Robbert
Lijkt me een heerlijk recept. Zal het recept delen door 10.

Hoeveel eikels heb je daarvoor nodig ?

Forum Lid
op 16 november 2019

Als je het deelt door tien zal je ongeveer 6 kilo eikels nodig hebben en 500 a 600 gr mout met actief enzym.

in boek staat het recept onder ” acorn gin “.
Het is een oud boek dus ook oud recept dus qua gist zou een soortgelijk als bakkers / brood gist bedoeld zijn .

ik heb wel eens met eikels in bourbon gebruikt maar dit recept nog nooit .
Hou me op de hoogte als je wil .
ik vermoed dat qua smaak je richting een zoete jeneverachtige drank gaat.

Ik ben wel nieuwsgierig

Forum Lid
op 16 november 2019

Dit is erg leuk, krijg nu het idee dat elk seizoen wel iets brengt om te verwerken. Leuk.

Forum Lid
op 16 november 2019

Wat voor eikels gaat het over? Amerikaanse eikels zijn geheel anders dan inlandse. Hebben we het over Engelse gallon ,of Amerikaanse? Engelse gallon is 4.55 liter de Amerikaanse 3.79

Forum Lid
op 16 november 2019

Er zit i.d.d. verschil tussen diverse eiken William .
Qua voedings waarde en tannines in de eikeltjes ook maar in vertalingen recepten zijn de recepturen hetzelfde . Het recept boven komt uit amerikaans boek
Dus ook de gallon is amerikaans . ( Ik heb voor gemak ook erbij gezet de liters )
In hetzelfde boek maar het belgisch boek hier ook ( het amerikasnse is vertaling van zelfde boek ) staan identieke recept.
Daarin staan ook identieke ingrediënten maar oude maten als ponden ,pinten, viertels , sister , gelten ,, molenstoppen enz . Lastiger om uit te zoeken .
ik kan niet herleiden of het b.v. Antwerpse pond of mechelse ponden zijn .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 november 2019

Hi Robbert, Thanks

Ben je zeker van die 6 kg eikels ?  Dat is meer dan 1 emmer.
Omgezet zou het recept zijn
17liter beslag
130 gr juniper
220 gr blueberry
1/2 lime
volle emmer eikels

Zal maar quercus rubra eikels nemen.

Forum Lid
op 17 november 2019

hi Psycat , In boek beschrijving hebben ze het over :clean 5 to 6 quarter
5 qu = +/-56,6kg
6qu = +/-68 kg
Dus zou ongeveer 6kg kloppen.
Inderdaad dat klinkt veel maar er blijft minder over als ze in de vijzel zijn geweest . ( 😁Keuken machine).

Ik denk dat je wel wat moet letten op de vloeibaarheid van beslag dat het niet te papperig wordt voor het vergisten .

Zou je een verslag van verloop met e.v.t
. foto’s kunnen bijhouden ?
Ik ben wel nieuwsgierig naar de acorn gin en ook smaak . 👌

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 17 november 2019

Natuurlijk Robbert

Dus als ik het goed versta, 6kg eikels tot poeder malen en spoelen.  Ik weeg de eikels VOOR het pellen

Gezien de hoeveelheden ga ik met 3kg beginnen.

Blueberry is in dit seizoen een beetje een probleem.  Ik ga proberen gedroogde te vinden of in diepvries.

 

 

 

Forum Lid
op 17 november 2019

Klopt . Schilletjes eraf . En spoelen met kokend heet water .
Heeft pit&pit ze niet gedroogd ?

Forum Lid
op 17 november 2019

Pit&pit ?

Blijkt dus een winkel te zijn. 

🙂

Zal volgende week aan een mini gisting van eikels beginnen

Ik stuur updates zodra ik die heb.

 

Nogmaals dank voor recept

 

 

Forum Lid
op 17 november 2019

PS Kastanjebrood is heerlijk. 

Recept

300 gr kastanjemeel

200 gram spelt meel

20gr gist

8gr zout

100 gr noten

1uur bakken in gietijzer le creuset pot op de houtkachel na minimum 4 uur rijzen van het deeg

Geeft een zwart heerlijk zwaar brood.  Perfect voor een toast champignon met verse zelfgeplukt eekhoorntjesbrood

La vie est belle

PS Een diepe bordeaux bv st-julien is daar perfect bij

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 november 2019

Of een eikenbladwijntje. Geen idee eigenlijk hoe dat smaakt. Er zijn meerdere recepten in omloop dus echt vies zal het niet zijn. Ove vies gesproken, wanneer hebben we het over varkens?

http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-eikeblad-wijn/

groeten Catnip

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 november 2019

mijn moeder bakte vroeger kastanje brood . daar gingen ook rozijnen en hazelnoten in .
ik heb het eigenlijk ook al meer dan 30 j niet gegeten .
inderdaad even iets om op lijstje te
zetten .

Eekhoorn brood ook heerlijk .

ik heb deze in huis .
lekker inderdaad .
komende week gebruik ik ook deze wijn als basis alcohol voor wat dingetjes die ik ga maken in de mini alquitara .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 november 2019

Robbert !

Een saint julien van 95.  Blended merlot, cabernet en cabernet franc met druppeltje malbec.

We spraken toch over het varken uithangen ?  (dixit catnip)  Deze wijn dient zuiver gedronken, liefst met vrienden, na een goede wandeling en oeverloos lullen over de zin van het leven.

Mag gepaard gaan met een herfst toast van gesmolten geitenkaas gezegend met een pareltje roze peper en de laatste bieslook uit de tuin.

Vive la republique

 

 

Forum Lid
op 17 november 2019

Wel lekkere ideeen . .!
volgens mij wordt je zelfs wat romantisch bij een dergelijk wijn . Psycat .

Forum Lid
op 18 november 2019

Hello Robbert

Eekhoorn brood ook heerlijk .

Brood van eekhoorns bakken lijkt me wel iets lekkers.  Er is wel veel werk om die eekhoorn te vangen, te villen en er meel van te maken.

Grapje

Je bedoelt die boleten denk ik ?  Inderdaad, des cepes in het frans of boleten in het nederlands en steinpilze in het duits.  Gewoon heerlijk. 

Ook de heksenboleten zijn erg lekker.  In een pasta bv mini farfale, met een witte bechamel en kaas.

Daar drink je een st julien op of een zware corvo van Sicilie.

Je zou (bijna) van de herfst gaan houden.

 

 

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 18 november 2019

Wat eekhoorntjesbrood betreft is mijn spelling suggesties en controle mij tot last ( daarnaast ik zie erg wazig dus nalezen blijft wat achter ) . Hoewel toast met gegratineerde eekhoorn is een optie 😀
De reuze boleten zijn zeker lekker .
Hier in deze omgeving willen soms joekels te vinden zijn .
Daar kan een wijntje zeker wel bij . maar corvo zou niet mijn eerste keus zijn .
Ik heb naast de les fiefs ook nog wel ergens achter in kelder wat andere wijntjes maar dat zijn soorten waar maar 1 of 2 flesjes van zijn zoals een macon village chateau mirande , margaux grand cru ,chateau angludet liggen en ja er ligt ook een chateau neuf du pape.
maar ik ben niet een echte wijn drinker alleen bij een gelegenheid of zo .
Het komt wel eens op of het gaat in de ketel .
Wijn zegt mij niet veel .
Het moet alleen plezierig zijn te drinken en geen buurt super uilenzeik

Forum Lid
op 18 november 2019

Al die namen zeggen me ook niks. Robbert, je bent geen snob geworden? Pisse de la  chouette, vrijvertaald uilenzeik klinkt als iets wat bij mij in de kelder ligt. Ik zeg Santé. En als we dan toch een drankje van eikels gaan maken stel ik voor om het dan ook maar een Franse naam mee te geven? Trot Cochon? Robbert beterschap! 

Groeten Catnip

Forum Lid
op 18 november 2019

t is maar gewoon wijn catnip . Druiven sap met wat alcohol .😀
snops drinken dure mixjes en tegenwoordig smoothies . Zelfs groente smoothies !
Dat is eng! Net zoiets als kouwe erwtensoep zonder worst . Brrrrrr .
Doe mij dan maar een chateau de pisse de la chouette.😀

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 november 2019

Salaam Catnip

Beetje laat om wijn te maken met eikenblad

Helaas.  Maar wel op de lijst voor volgend jaar.  Net zoals wijnblad in dolmades dient het blad geplukt in mei.  Als het jong, parelend en zacht is.

Dan is de smaak optimaal en  het meest delicaat

Nu, over varkens.

Wel die eten eikels zoals uitvoerig beschreven in het boek Hannibal.  En figuurlijk hangen we graag het zwijn uit.  Vandaar de link tussen stoken, eikels, stookforum en de kosmos.

🙂

Shalom

 

Forum Lid
op 18 november 2019

Over varkens gesproken. Ik ben ook even gaan wroeten en kwam een schat aan informatie tegen wanneer ik in het Engels zocht. Dit zijn overigens de links van het stortbak idee. 

http://maartenwestmaas.blogspot.com/2010/10/eetbaar-nederland-eikels-in-de-stortbak.html

http://maartenwestmaas.blogspot.com/2010/10/eetbaar-nederland-eikels-in-de-stortbak_09.html?q=Eikels

In mijn korte zoektocht las ik dat de tanines zich voornamelijk aan de binnenkant van de schil, de vruchtwand, bevinden (klinkt logisch). Even koken in een bakpoeder  oplossing dus? (Soort van nixtamaliseren)

Hoe ga jij ze kraken? Ik zag die Amerikanen in een filmpje: wat een eikels! Het leken wel pruimen zo groot. Een slag met een steen en ze konden zo gepeld worden. Die eikels dan.

Groeten Catnip

 

Forum Lid
op 18 november 2019

Hi Catnip

Hoe ga jij ze kraken? Ik zag die Amerikanen in een filmpje: wat een eikels! Het leken wel pruimen zo groot. Een slag met een steen en ze konden zo gepeld worden. Die eikels dan.

Wel ik moet natuurlijk eerst die eikels van een amerikanen vangen.  Ze echter met een steen de kop inslaan om vervolgens te pellen is nog niet legaal in Belgie.

Als je over de vruchten van de eik praat is gewoon kraken met een notenkraker de beste oplossing. 

Cheers

 

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 november 2019

Psycat in ben niet zo een wijn drinker .
nu en dan bij gelegenheid .
maar ik ben niet zo van de huis wijntjes en zuip wijntjes uit de buurt super .
Ik heb ook van deze nog een paar flessen .

dus dan is het kiezen welke in de ketel eraan moet geloven voor hetgeen ik in de mini ketel ga maken .

Forum Lid
op 21 november 2019

Ik ben wel soms een eikel,maar een eik was vroeger ook een eikel,kan mij ook wel eens als een varken misdragen.een goed wijntje dronk ik vroeger altijd.eigenlijk nooit geen bier of sterke drank.en eekhoorntjesbrood stond er veel dit jr.

Crew member
op 21 november 2019


kan mij ook wel eens als een varken misdragenVan ChrisV

 

Forum Lid
op 21 november 2019

Hoe kom je aan die foto van mij😂😂😂😂

Crew member
op 21 november 2019

Van Adriana gekregen toen je “lam” was…😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 november 2019

Inderdaad heel veel boleten dit jaar.
Was echt de perfecte maaltijd :  een pasta met funghi porcini.  Wel mini-farfale nemen en een vegan bechamel maken met olie.  Overgieten met geraspte parmigiano en geroosterde zonnebloempitten.
Heerlijke wijntje erbij en daarna een afzakkertje naast de kachel. 

Forum Lid
op 21 november 2019

De kaalkopjes zijn ook wel okee . Daar is hier in noorde wel een goede omgeving voor om ze te zoeken.
Na goed drogen ook goed te bewaren .
Werkt erg goed tegen migraine .
😃😃

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 november 2019

3 kg f#cking eikels !
Robbert
Ik begrijp stilaan waarom je recept in onbruik geraakt is.

3 kg eikels :  eerst stuk kloppen, dan je vingers verzorgen, eikels in 4 snijden, drogen in dutch oven op de kachel, keuken uitkuisen want overal eikels, dreigementen van echtscheiding en in garage slapen als die rotzooi niet opgeruimd is, eikels een 1x door de handmolen op grof  (stukjes 3-5mm groot) opnieuw rotzooi opruimen, drogen in dutch oven op kachel, geurt lekker dus geen klachten, opnieuw de molen in en malen, door de zeef halen.  Meel drogen.

Blijft over :  2,1 kg
Molen kuisen. Jeneverbessen in, grof malen.  Diepvries myrtilles erbij, gist en in fles.  Waterslot op. Slapen in garage.  Bijna dood gevroren. Gelukkig antivries in bloed.

Ochtend :  vuil bruin schuim op.  Trage gisting.

Naar de bloemist.  Bos nederlandse bloemen kopen om minister van binnenlandse zaken gunstig te stemmen.

Veldbed uit garage halen.

Aspirine tegen hoofdpijn.

Weldra deel 2

Forum Lid
op 21 november 2019

ik vind jou inzet lovenswaardig .Psycat !
Even doorzetten nog . 👍
Ja dat het vuil schuimt neem ik gelijk aan .
Dat kun je in de eerste 2 ,dagen beste even afscheppen.
Schuim draagt ook deels het nog aanwezige looizuur .
( Na 2 e dag beter de gisting verder met rust laten )
Maar hier zeer nieuwsgierig naar straks uitkomst .
Wijntje erbij en afwachten .

Forum Lid
op 21 november 2019

Adriana heeft soms al moeite met een eikel.😂😂😂

Forum Lid
op 21 november 2019

Psycat, we leven met je mee, en lachen om je uitsluiting van de bedstee. We verkneukelen ons zonder enige schroom, en zien je al liggen tussen de eikelroom. We zullen je project blijven steunen, en glimlachen bij de gedachte van de stijve rug en hoe je er bij loopt te kreunen. Als straks je eikelborrel een succes is, ben jij weer de meester thuis bij je miss. En anders moet je maar denken, ik zal maar eens een andere drank voor haar inschenken. Als je dan een ruime borrel voor haar kan bemeten, da  

Forum Lid
op 21 november 2019

Psycat, ik volg je recept met veel plezier. Al je andere struglle ook… haha

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 november 2019

 Als je dan een ruime borrel voor haar kan bemeten, dan is ze de rommel snel vergeten. En gaat dat dan lukken, dan zal je daar zeker de vruchten van plukken. Wij leunen nu rustig achterover met een drupje erbij, en zo is er toch nog iemand met jou misère blij. Volhouden en vooral niet toegeven, want anders zal je van de kou blijven beven. Succes

Crew member
op 21 november 2019
SuccesVan william

Hahaha!  en dus je hebt recht op je fles!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 november 2019

Volgens de voorspellingen van Robbert Nostradamus is het schuimen inderdaad na twee dagen gestopt.  Waar haalt die Robbert het toch om (doorgaans) de nagel op de kop te slaan.  🙂

De vloeistof is mooi koffie met melk (mokka) ruikt enorm lekker en doet het nu rustiger aan.  Eerst was de gisting wild nu is ze bijna stilgevallen.  Heel veel bezinksel op de bodem.

Ik ga ze 14 dagen laten rusten.

Vrede is intussen ook terug.  Keuken is mooi opgeruimd en ik heb me voorgenomen om dergelijke experimenten in de toekomst in de garage uit te voeren.

Hoog tijd om iets nieuws te lanceren :  Start van de topic Jeruzalem Artichokes !

Forum Lid
op 25 november 2019

Ben heel nieuwsgierig hoe het gaat verlopen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 november 2019

Hi Robbert

Na een paar dagen is alles bezonken.  Er was een dikke laag bovenop maar die is nu volledig weggezonken.  De gisting is ook heel kalm.  Is dat normaal ?

Nb de vloeistof is niet uitgeklaard.  Nog steeds mooie mokka kleur en uitstekende geur.

Forum Lid
op 27 november 2019

Controleer het SG van de vloeistof .
Vergisting kan explosief snel voorbij gaan bij dit soort producten als het goed combineert met type gist en ph goed is .
Nu even paar dingen controleren
Het kan nog na traag ( na) gistem dat is ook vrij normaal .
Is het SG 1000 of lager meteen afstoken .
is sg nog hoog geef wat voeding en stuur de ph eventueel wat bij .
die mokka kleur / koffie achtige uiterlijk is prima en mag rustig aanwezig zijn .
De vloeistof hoeft niet helder te zijn om te stoken .
Gewoon afhevelen Als je het bezinksel ( slutch) maar achterlaat in gist ton .
De stook ketel maakt het kraak helder .

Je kunt wanneer de vergisting over is het beste binnen 2 dagen afstoken .
Vul de ketel en verwarm deze tot rond 45 tot 50 graden .
Laat het een kwartiertje ongeveer op deze temperatuur staan met nu en dan door roeren .
Sluit de ketel en verhoog naar temperatuur voor overhalen .
De voorloop begint snel en smaakt eerst naar looizuur .. zodra de smaak zacht zoetigheid Vertoont bingo gaan ervoor .
Stook rustig door temperatuur zal na poosje oplopen als normaal .
Laat themperstuur niet boven 92 graden komen !!
De smaak die veranderd richting naloop .
Let op wanneer het ” looizuur bittere er komt stoppen ..( in iedergeval niet onder 50% door stoken )

Nu is elke ketel met verschillende karakter Ik weet niet waar je mee stookt maar ..
Na paar uren staan aan openlucht moet de smaak al vorming krijgen aan jou distillaat .
Is deze mooi rond klaar – drinksterkte en rijpen .
Is de smaak wrang bitter moet je een 2e overhaal overwegen ..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 november 2019

Thanks Robbert

Zal de SG meten maar met al wat zweeft in de vloeistof zal ik nooit in de buurt van 1000 komen

PH zal ik ook meten.

Waarom moet vloeistof voor het stoken kwartiertje in open ketel op 45 tot 50 graden ? 

Shalom

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 november 2019

Hi Robbert

Gemeten en tot mijn allergrootste verbazing een SG van 1010 en PH van 4.

Sludge is onderaan (zelfs het meel dat eerst bovendreef) veel deeltjes in suspensie in de vloeistof, geur is iets minder geprononceerd jeneverbes.

Zal ik afgieten en paar dagen laten bezinken of lepeltje suiker in om gisting te herstarten ?

 

PS Nooit zo een bliksemgisting gezien.  Of zijn er te weinig suikers in zulks mengsel ?

Forum Lid
op 27 november 2019

het verbaast mij niets .er zijn producten waar gist als een wilde in te keer gaat en dit is er een van .
De keuze om suiker bij te voegen zou ik niet doen .
Ik zou puur houden en met minder genoegen nemen.
Vannacht lekker laten staan . Morgen vroeg op en overhevelen naar ketel gewoon door kaasdoek laten lopen .
Het mag rustig troebel en blind zijn .
Al die zwevende deeltje hangen smaakjes aan !
Nomnom nom .😋
Kooksteentjes onder in .
Warm op naar 45 – 50 graden .
Hierdoor raak je een paar vervelende stoffen kwijt en door warmte ontsnapt de co2 snel .
Even paar keer lekker roeren .
Kwartier is voldoende maar iets langer kan geen kwaad .

daarna ketel sluiten en gaan met het ding.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 november 2019

Salaam Nostradamus
Door gisteren over te hevelen om te meten, is er oxidatie opgetreden en is de gisting opnieuw vertrokken.  Opnieuw hevig.  Je weet wel, met residu van op de bodem dat naar boven vliegt om daarna opnieuw te bezinken.
Ik ga het laten uitwerken voor ik er verder mee werk.
Shalom
PS Eikels reageren vreemd maar ja, dat weet iedereen natuurlijk 🙂
PPS Zeewolf leg je altijd op bedje van gestoofde prei.  Nooit op aardperen zegt de grote Bocuse

Forum Lid
op 28 november 2019

Ja dat kan gebeuren . Let nu wel op sg .
Zodra onder 1000 afstoken .
Te lang wachten heb je snel infectie en acetaat .

Zeewolf os mijn favoriete vis ik kom vaak op visafslag , zeewolf is vaak bijvangst .is het ook niet duur . €10, voor 3 ,kilo
ik maak het op diverse manieren klaar .
Meestal haalt de zee wolf de luxe niet .
kom ik thuis maak ik ze schoon .
Laat ik filet op vel zitten . .
Paar sneetjes dwars in vel en bakken met wat vers peper en beetje zout .. sSimpel maar
Zo verdomd lekker .

Forum Lid
op 28 november 2019

Vind het leuk dat jullie zo gepassioneerd kunnen vertellen over een heerlijk stukje vis. Hij is ook heerlijk met mango, tagliatelle en een saus van gele curry.  

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 november 2019

Oh en vergeten :  Wat zijn kooksteentjes ?  is dat graniet grind ?  Om aanbakken te vermijden ?

 

Crew member
op 28 november 2019

Een “kookvertrager”. Stookwinkel verkoopt ze.
Heb je minder last van overdruk.

Crew member
op 28 november 2019

Oh en waarbij ivm bovenstaande foto opgemerkt dat de illustratie niet klopt.
Kooksteentjes zijn kleine keramische holle buisjes. Zien er wit-grijs uit.
De afbeelding laat twee glazen drank met ijsblokjes zien.
Als een soort van: “Met deze kooksteentjes komt alles goed-garantie”! Ijskoud het lekkerst!
(P.s. website bouwer was teut)… 😉

Forum Lid
op 28 november 2019

je kunt keramisch steentjes gebruiken , een ‘ propje’ maken van dun latoen koper .des te ruwer des te beter . Een stuk puim steen of lava steen werkt eigenlijk het beste . bij tuincentrum of aquarium / dieren winkel haal je brok lava steen . je rost met hamer dat stuk in brokjes . Uitkoken en perfect ! Simpel gezegd Door kooksteentjes krijg je meer werveling in kooknat , makkelijk alcohol vrijkomen , minder kans op aanbranden , minder last van schuimen en overkoken .. Het houd de ketel schoner van aanslag . Na distillatie even spoelen en uitkoken en ze gaan jaren mee .

Crew member
op 28 november 2019

Jan, Puimsteen/ lava steen opnemen in je assortiment!  🙂

Forum Lid
op 28 november 2019

Hoort standaard bij aanschaf apperatuur in beginners pakket Nim !

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 november 2019

Peace brothers

Ik werk op gasvuur.  Tussen ketel en gas is een dikke alu plaat.  Onder plaat 5 gasbekkens (concentrische ringen)  Toevoerhitte is dus perfect regelbaar.

Plus ik heb nevelsysteem (lees handnevelaar) om de kolom te koelen (als ik wens)

Met bovenstaand heb ik nog nooit behoefte gehad aan stenen in de ketel MAAR het is een goed idee.

Ik heb die holle buisjes en/of rashig ringen nog ergens liggen maar zou inderdaad liever lavasteen gebruiken.  Moet eens opzoeken hoe er dat uitziet.

Is dat dat ding om eelt van je voeten te schrobben ?

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 november 2019

Puimsteen is een vulkanisch gesteente dat gekenmerkt wordt door een grote porositeit. Door de grote hoeveelheid kleine holtes in het gesteente is het zeer licht en kunnen vele variëteiten van puimsteen op water blijven drijven. Daardoor kan puimsteen als het door zeestromingen wordt meegenomen ver van de plaats van ontstaan terechtkomen.

Hi

Ik veronderstel dat ik een soort moet nemen die NIET drijft ?

Forum Lid
op 28 november 2019

Zodra het vol zit met water zinkt het .
Je moet het sowieso uitkoken voor gebruik .
Daarna zinkt het naar de bodem.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 november 2019

Ik heb zelf diverse verschillende branders voor verschillende ketels maar ook bij grotere vullingsgraad kan ik zwaardere brander pakken .
Ik heb zelfs nog een oude kachel met los bovenplaat die ik vroeger wel buiten gebruikte met hout afval .
ondanks goed mijn temperatuur te kunnen regelen gebruik ik altijd kook steentjes ..
de ketels zijn rustiger en constanter , nooit aanbranden .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 november 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 november 2019

Error 419

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 november 2019

Todah Nostradamus

Ga ik zeker aanschaffen en gebruiken.  Zal het sofort gaan kopen aangezien er hier in de omgeving niet direct een vulkaan te vinden is.

Salaam

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 november 2019

Voila, een zak van 10kg lavasteen gekocht voor 6,95 euro

Een half uur de boel gespoeld, nu 5 kg op de kachel een nachtje koken.  Dan wellicht opnieuw spoelen en opnieuw nachtje koken. 

Nogmaals bedankt voor de tip, lijkt me inderdaad zinnig.

 

Forum Lid
op 28 november 2019

goede investering 👍

Forum Lid
op 28 november 2019

Psycat, waar heb je het gekocht? Ik wil het ook aanschaffen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 november 2019

Hi Murmillo

In een tuincentrum in de buurt.  Het lag niet bij aquarium.

Maar bij tuinpaden.  Kiezels, grind, dolomiet etc (en ook lavarocks)

Ik maak morgen foto van de plastic zak en zet het online.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren