Eikels en varkens

Geupdate op 7 februari 2020 in Stookforum
1 op 29 november 2019

Salaam Murmillo  Morituri te saluant !
Op de zak staat :www.mo-b.nl
(natuurlijk een gladde nederlander er in slaagt vulkanen af te breken en te verkopen.)
Verder

12,5liter
Lava 8-16

Je moet die lava wel overvloedig spoelen.  Duurt even voor al het gruis uitgewassen is.  Ik heb hem ook een nacht lasten koken op de kachel in water met scheut azijn. 
Nu opnieuw wassen en drogen. 

De website: https://mo-b.nl/outdoor/grind-split-en-zand/lava-split.html

Hier in Wallonie verkocht in tuincentrum.

Forum Lid
op 29 november 2019

Dank! Ook voor je uitleg. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 november 2019

Wel even een caveat.  Die stenen zijn poreus.  In de porien zit een massa stof en gruis.  Ik heb ze al een paar maal gewassen en het is nog niet helemaal zuiver.

Ik denk nu niet dat gruis of stof door de kolom geraakt maar ik heb ze toch liever helemaal stofvrij voor ik ze de ketel in kieper.

 

Forum Lid
op 29 november 2019

Daarom is het bij tuincentrum 10 kg voor €6,95 en zelfde spul bij kookwinkel 100 gr €4,95 .
Je moet er wat voor over hebben . 😁 Maar dan heb je ook wat . 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 november 2019

Hoppa, nog meer om in de stortbak van het toilet te hangen. Stortbak hè.

groeten Catnip

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 november 2019

Voila, in een zeef gedaan, pomp aan en een 500 liter water laten doorstromen.

Op de kachel de stenen (opnieuw) bloedheet gestookt.  Het is lava dus kan het tegen hitte.

Morgen nogmaals spoelen en dan heb ik een reserve voor de volgende jaren.  Aangezien de stenen poreus zijn, verwacht ik dat ze mash gaan absorberen  en dat ik ze na iedere beurt zal moeten spoelen.  Ik ben benieuwd.

Robbert, nogmaals bedankt voor de tip

Peace

Forum Lid
op 29 november 2019

graag gedaan 😁 .
Ik weet het is even spoelen . Maar je heb jaren plezier ermee .

Na gebruik even spoelen en paar min in kokend water .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 november 2019

Vandaag is de fermentatie opnieuw stilgevallen.  Ik heb dus voorzichtig afgegoten en het beetje drijvende deeltjes gefilterd.

De heerlijke explosieve reuk van de eerste dagen is weg.  De geur is nu milde gin, kleur :  koffie met melk.  Proeft niet echt bitter en eikel smaak is op de achtergrond.  Bessen proef je niet behalve dan jeneverbessen.  Dit goedje zou heerlijk zijn om onder een bechamel te werken en te gebruiken bij een eendenborstje.  Of misschien als marinade (met azijn) voor een haasje.

Ik laat  de boel een dagje uitrusten en kijken of het klaart.

Morgen verder ………………………..

Forum Lid
op 30 november 2019

Hoeft niet verder te wachten je kunt gewoon afstoken .
de ketel doet de rest .
al jou ketel snel aanbrand kun je ook bij vullen foor een kaasdoek gieten om nog te filteren .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 december 2019

Zo, de mash is door de ketel (met lavasteen volgens recept nostradamus)

Resultaat is natuurlijk rauw en heeft geen kans gehad om een paar dagen te verzachten.

Het viel me op dat de overloop pas rond de 89 graden begon.  Ik heb 5 batches gemaakt en ben doorgegaan tot ik aan 30 graden was.  Temp was op dat moment al op 94.

Eerste indruk (proeven is pas vanavond)  minder scherp dan gedacht.  Veenbessen zijn weg, jeneverbes overheerst.  Weinig tanines en pas in de laatste batch.

Vanavond meer.

Nb :  eerste indruk, beter dan hop om een bittere achtergrondnoot te creeren.

 

Forum Lid
op 3 december 2019

“Psy’s acorn gin ” is geboren . Proficiat 👌
Na paar dagen staan zullen de smaken vast opkomen . Ook de veenbes .
Klinkt nu al veel belovend .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2019

Shalom Robbert

Wel, als het proeven vanavond meevalt, denk ik de hop in de toekomst hopbellen in de 2e stook te verminderen en in plaats eikel mash toe te voegen.

Ik heb overigens geprobeerd eikels plus noten maar ik ben er niet echt enthusiast over.  Er drijft olie op de mash en die vergist natuurlijk niet (denk ik)

Alleszins, dit pad van de eikels ga ik bewandelen en een dikke dank voor de richtlijnen

Salaam Nostradamus

Zij die gaan proeven groeten U

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 december 2019

Vergissing !

niet toe te schrijven aan overdadig verbruik van)

Forum Lid
op 3 december 2019

De olie zal bij rustig stoken grotendeels achter blijven . Het geeft wel aroma mee . Het deel wat meekomt geeft misschien het effect van blind slaan bij lager alcohol percentage.

Het gebruik van eikels i.p.v. hopbellen zou zeker goed kunnen uitpakken . Hop is een van de hardnekkigste om te reduceren in smaak .
Denk om het spoelen met heet water van de eikels .
Leuk dat je het eikelpad verder gaat uitspitten .
Ik blijf jou bevindingen volgen .
En hou mij / ons op de hoogte van hoe “de acorn gin”
Zich ontwikkeld in smaak in de komende dagen / weken .
Magnefiek 👍👌.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2019

Hi Robbert

Ik ga asap eikels opnieuw fermenteren volgens je recept.  Maar ik denk dat ik er paar gedroogde orange peels ga bijdoen, meer eikels (blijkbaar hoef je er niet bang voor zijn) maar de noten laat ik weg.  Ik heb teveel rotzooi gehad met neerslaan toen ik jaren heb liggen werken aan een perfecte pastis volgens libanees recept (gelagerd in poreuze kruiken in zand)

Die mash voeg ik toe aan 1x overgehaalde fruitalco.  Met gin kruiden zwevend in korfje.  En haal 2x maal over

Ik heb al een naam voor die gin : NOSTRADAMUS !

(met uitroepteken)

Solstice Shalom

 

PS Aardperen geef ik op en maretak ook.

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2019

Klinkt goed .
Een oud vooroorlogs recept in nieuw jasje .

Ik zie anders ook wel een andere naam
voor ogen .
Scratch Gin .
(Scratch eekhoorn ice age )
Misschien ook leuk voor jou avatar .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 december 2019

Psycat alias scratch na 50 kilo eikels bereiden .

😁😁😁

Forum Lid
op 4 december 2019

Thanks Robbert

Best leuk maar associatie met een eikel ligt me zo niet 🙂

Voor je het weet heb je de naam van een andere soort eikel te zijn bv deze

Forum Lid
op 4 december 2019
Forum Lid
op 4 december 2019

Dan ben je de pisang 😂

Forum Lid
op 4 december 2019

De acorn gin is toch al uniek tegenwoordig . Gewoon
“Spycat specialty ” op etiket .
Maakt het nog spannender.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 december 2019

Ik moet dit hele draadje eens lezen. Maar voor nu: op 7 en 8 december is het Openluchtmuseum open met als thema: eikels!

Er wordt een proeverij met allerlei eikelbereidingen gehouden: eikels met aardpeer (bah), eikeltjeskaas en dennennaalden en een warme eikeltjesdrank met slagroom, ahornsiroop, kaneel en sinaasappelzest.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 december 2019

Zo, we zijn aan conclusies toe.

Na het rusten en rijpen is de eikel/juniper/bessen gin klaar voor een tweede smaaktest.  Ik kan het niet mooier beschrijven dan Kevin Bloody Wilson :

Now it feels like and angel’s just pissed on me tonsils
Or that horny young barmaid herself

https://www.youtube.com/watch?v=_u9wHFG6CXI

De scherpe tanines zijn verzacht, de smaak is harmonisch maar mist misschien een beetje complexiteit.  Een heerlijke drank.  Welbedankt Robbert voor dit oude recept.

Het zet me er toe aan om verder met eikels te experimenteren.  Ik ga wellicht de gedroogde hop-bellen laten vallen want veel te moeilijk om te doseren. 

Verdere experimenten zullen in de richting gaan van fermentatie pure eikels en fermentatie pure juniper 9met paar gram gedroogde orange peel)

Peace !

 

 

Forum Lid
op 15 december 2019

Bedankt voor het delen. Heb het met plezier gevolgd.

Forum Lid
op 15 december 2019

Mooi als iets zo slaagt .

Graag gedaan Psycat .
Jij ook bedankt voor delen van het hele verslag .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 februari 2020

@spycat , hoe heeft de eikel gin zich ontwikkeld ?
We zijn nou poosje verder .
Ik ben wel nieuwsgierig omdat ik dat recept zelf nog nooit geprobeerd heb hoe het is afgelopen .
Met Groet , Robbert .

Forum Lid
op 4 februari 2020

Eensch! Heb met veel bewondering gelezen en blijf aandachtig volgen. Ben verzot op zulke ambachtelijkheden, mad respect, zowel voor het prijs geven van t recept als de uitvoering.
Heb voorheen ook veel over eikels gefilosofeerd omdat de eik van de buren ieder jaar een teringzooi eikels op ons gazon achterliet. Het grappige is dus dat toen Psycat zijn vraag stelde, de betreffende eik al in stukken lag en dus geen eikels meer geeft… nog nooit zo gebaald dat er geen eikels meer vallen😂
Het staat al op de agenda dit najaar, heeft weer de nodige inspiratie opgeleverd!

Forum Lid
op 4 februari 2020

(@psycat excuus voor. ” spycat .” )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 februari 2020

Shalom Robbert

Dat eikel gedoe heeft me wel geinspireerd.  Ik gebruik nu een formule op basis van eikel/kastanjemeel en jeneverbessen (geplet) in een birdwatchers sugarwash. 

Het is een lang verhaal van experimenteren en falen.

Uiteindelijk fermenteer ik een klassieke birdwatchers sugarwash waarvan ik tomatenpuree weglaat.  Ik voeg er dus wel eikelmeel/kastanjemeel en gemalen jeneverbessen aan toe plus een paar gedroogde orange peels.

Ik gebruik bakkersgist. 

Dat geeft een bliksemsnelle en hevige fermentatie die start op dag 2.  De vergisting is anaeroob en op de bodem van de fles. 

Eenmaal alles in de wash bezinkt, filter ik (heerlijke geur) en voeg extra suiker aan toe.  Een weekje verder laten gisten (topfermentatie) tot alles neerslaat en uitgegist is.

Je haalt dan de wash over, laat rusten en haalt het een tweede maal over met een zwevende korf gevuld met kruiden.  Plus ik voeg max 5 percent rauwe wash in de ketel toe. 

Je moet wel heel voorzichtig zijn met de tails en op tijd afsnijden.  Anders krijg je een (te) bittere rauwe gin zonder diepte. 

Ik experimenteer verder aangezien ik nog niet de juiste hoeveelheden en kruidenmix gevonden heb.  Momenteel meng ik de hierboven beschreven NOSTRADAMUS wash met een wash van cardemon.  9 op 1.  Ik ben echter nog niet helemaal tevreden maar ik weet dat ik in deze richting moet verder zoeken.

De grondtonen van de gin zijn prima, het is een rijk pallet maar het mist nog steeds een beetje diepte.

Op de flessen komt de naam NOSTRADAMUS zodra ik tevreden ben met het eindproduct

Ik denk wel dat de gin een paar maand moet rijpen om de bittere aanzet om te zetten in een minder agressieve gin.

Nogmaals Robbert :  bedankt voor je inspiratie en formule van eikelgin.

 

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 7 februari 2020

Machtig mooi te lezen Psycat .
Leuk dat ik jou mocht inspireren . thanks !

Cardemom geeft inderdaad diepte .
misschien iets kiezen als aanvulling uit wat in richting van
karwij , kruidnagel , engelwortel, citroen Melisse en nood muskaat .

maar ik ben zeker nieuwsgierig welke kant het opgaat straks .
Als het eindproduct er staat lees ik graag jou verslag .
Top .
dank je voor reageren op mijn vraag .
Cheers . ! .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren