En nu gaan we van onze recent gekochte melasse rum stoken

Geupdate op 31 mei 2017 in Spirits
18 op 30 mei 2017

Er komen regelmatig recepten voorbij hoe men rum dient te stoken.

Bij alle recepten stookt men / adviseert men een gedeelte suikerrietmelasse en een gedeelte dure rietsuiker.

Hier een link van de wereldbekende Cubaanse rum die uitsluitend van melasse wordt gestookt zonder een korreltje rietsuiker:

http://www.cubalink.nl/cuba-rum/

https://rumworld.nl/proeverijen/

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 30 mei 2017

Niet voor mij, krijg de melasse pas vrijdag. Maar ik haal jullie wel in. Gaan jullie de fouten maar eerst maken. Heb er wel veel zin in. En van het vrouwtje mag ik een mooi tonnetje kopen. Kost wel een flesje dure parfum want voor een bos boterbloemen van Betweter doet ze het niet. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 30 mei 2017

SUIKERRIET ALS BASIS

Rum is een distillaat van de melasse van suikerriet. Suikerriet is een grassoort, die tot 6 meter hoog kan worden en tijdens de bloei een machtige bloemenkrans draagt. De plant is aangewezen op een tropisch of subtropisch klimaat om tot volle wasdom te komen, maar is dan ook volop aanwezig. Uit het onderste gedeelte van de stengel wordt rietsuiker gewonnen, dit doet men door de stengels klein te hakken en te walsen, het dikke kleverige sap dat deze methode oplevert, stroomt in reservoirs en wordt later bijna tot het kookpunt verhit. Dan volgt afkoeling, waarna de afgezette verontreinigingen worden verwijderd. Opnieuw volgt dan een verhitting en een afkoeling en wat dan overblijft, is een donkere, weelderige stroop die op dat moment al redelijk zuiver is. Deze stroop wordt in een centrifuge gedaan die al draaiend de suikerkristallen afscheidt, dit komt later als rietsuiker in de handel.

De resterende donkere en stroperige vloeistof noemt men Melasse, waaruit de Rum wordt gedistilleerd.

Admin
op 30 mei 2017

🙂 Dit heb ik net in het andere melasse topic aan fastback uitgelegd 🙂 Je kunt zo inderdaad een rum stoken van melasse zonder extra rietsuiker. Er zit namelijk nog restsuiker in. De opbrengst is dan natuurlijk wel heel erg laag.

Je kunt de melasse ook weer aanvullen met rietsuiker, zo kom je in de buurt van het originele sap dat uit de stengel komt. Met meer opbrengst en een vegelijkbare kwaliteit.

Forum Lid
op 30 mei 2017

Goeie morgen Jan,

Uit de pure suikerrietmelasse wordt door de industrie ongeveer 40% alcohol gestookt, als basis voor de originele rum. Dat wordt nooit vermengd met rietsuiker.

Als je de inhoud van de linken leest, gaat het ook om een hele authentieke speciale gist, die tot op de dag van vandaag vanzelfsprekend, geheim wordt gehouden.

Ik ben benieuwd welke smaak jouw gist zal afgeven aan de rum.

Ik verwacht na 25 juni met de caravan weer thuis te zijn en zal dan ook beginnen aan mijn rumstooksel.

Admin
op 30 mei 2017

Hoi Rob,

Er komt ook zeker wel 40% uit, maar veel minder opbrengst, volume.

 

De link is zeer informatief, maar gaat natuurlijk niet over alle rum. Het is een van de vele soorten en manieren. 

 

Begrijp ik dat jij echt alleen van melasse gaat vergisten en stoken? Dat is ook een manier en ben ook heel benieuwd hoe dat gaat en wat je opbrengst zal zijn. Leuk om dat hier van iedereen terug te lezen.

 

Ook de gistsoorten zijn bij iedere producent uniek en geheim, dat is zelfs bij de grote bierbrouwers het geval. Spannend wat de resultaten zullen zijn bij iedereen!

Forum Lid
op 30 mei 2017

Het authentieke en de zogenaamde geheime gistsoorten geloof ik allemaal wel.

ik wil gewoon een lekkere rum die ik zelf gemaakt heb en waarbij ik gist kan gebruiken die niet geheim is.

Ga dit topic dus volgen want been zeer benieuwd naar ieders input

Forum Lid
op 30 mei 2017

Ik begin ook in de verschillende kwaliteiten gist te geloven. Ben nu alcohol van turbogist aan terugstoken. Deze is te hard gegaan qua temperatuur en was vies, ben benieuwd hoe de alcohol zo smaakt. Ik heb 5 liter scherpe alcohol op 9 liter gewassen.   

Straks weet ik het resultaat, hier alvast een foto.

 

net bericht van Pino, vanaf zaterdag ga ik ook vol in de rum en is het experimenteren met turbogist voorlopig effe voorbij

Forum Lid
op 30 mei 2017

Hey Lummel ik lees dit mooi op tijd, mijn alcohol na een nachtje luchten en vanmorgen dicht gedaan. kom net thuis en ruik er nog eens aan en toch wel een sterke lucht er aan scherp.

zat er ook al aan te denken om deze een keer opnieuw te stoken,maar nu de oorzaak hoe kan dit en lees dus net dat de vergisting te snel is gegaan met tempratuur kan je dit iets beter omschrijven bedoel je de vergisting  temperatuur te hoog of de temperatuur stoken.

ik heb alweer een nieuwe emmer opgestart en is best wel warm hier binnen  26 graden.

nu wil ik wachten tot deze emmer ook klaar is en deze te stoken, en daarna alles bij elkaar eerste run en tweede run en nog een keer opnieuw te stoken.

 

Forum Lid
op 30 mei 2017

mooi Betweter ga dit zeker volgen hier, om over een tijdje mijn melasse om te zetten in rum, ik wil gaan werken met een dunderpit.

Forum Lid
op 30 mei 2017

Hoi Raymond, ik kan er niets anders van maken dat door de zomerse temperaturen, gemiddeld 25 graden hier, de gist als een gek is gegaan maar de smaak  niet te vergelijken is met de alcohol die ik van het voorjaar heb gemaakt op 18 graden. Dat duurde overigens toen overigens 2 keer zo lang om te vergisten. 

Deze scherpe alcohol vind ik niet te drinken, ben benieuwd hoe deze 5 liter er uitkomt. Ga straks proeven en het percentage meten. 

Forum Lid
op 30 mei 2017

Oke duidelijk Lummel dan wacht ik deze deze emmer even af tot hij klaar is en dan stoken, zal kijken hoe hij er uit komt als hij ook zo scherp is na een nacht luchten.

dan gooi ik alle liters bij elkaar en opnieuw stoken, zal zorgen dat ik onder de 40% zit als alle liters bij elkaar gooi.

Forum Lid
op 30 mei 2017

Kon toch niet wachten en heb na 2,5 liter geproefd. De alcohol is zacht geworden maar de ” parfum” is ook voor een groot gedeelte verdwenen. Veel beter dus als die scherpe zooi van vanmiddag maar kan de kwaliteit van  18 graden vergisting niet bereiken. Als je het zo proeven zou je begrijpen wat bedoel. Kut, ha ik nou maar meer gemaakt van het voorjaar. 

Turbo doe je dus in de winter of voorjaar als je het doet voor kwaliteitsdrank.  Heb je gewoon alcohol nodig is dit de beste temperatuur. Dus de zomer. 

Forum Lid
op 30 mei 2017

Thanks duidelijk Lummel Jammer van topic vervuiling gaat over melasse rum stoken.

Jan van mij mag je deze berichten verwijderen,

andere kant wel weer een mooie les.

Forum Lid
op 30 mei 2017

Raymond, welke gist heb je gebruikt, was deze van Alcotec, daar kun je tussen de 20 – 30 graden stoken (staat ook op de verpakking, of heb je een ander merk gebruikt?

Verder hoop ik als topicopener dat het hier verder zal gaan over de ervaringen met het stoken van rum van suikerrietmelasse.

Forum Lid
op 30 mei 2017

Volgens mij zijn er al topics van Pino en techneut die allang bezig zijn en behoorlijke successen hebben behaald. Daar was ik van het weekend van plan om naar te kijken. Daar staat waardevolle informatie, als ik die nog kan vinden tenminste, misschien beter die topics hoog te houden want dat wordt anders nogal een gezoek. 

Forum Lid
op 31 mei 2017
Forum Lid
op 31 mei 2017

Dank je dat is inderdaad veruit het beste topic over rum maken met de melasse van Pino en de gist van Jan. Zaterdag begin ik ook, eerst even de melasse ophalen. Heb er echt heel veel zin in. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 mei 2017

Wat is bij het stoken van rum precies een dunderpit:

Dunder is de vloeistof in een ketel achtergelaten na het destilleren van een batch rum.

Het is een traditionele smaakbron die gebruikt wordt bij de fermentatie van de wash van Jamaicaanse rum. Soortgelijk in het proces van zure mash in Bourbon whisky, is het een cruciale stap in het verkrijgen van een authentieke rumssmaak.

Dunder bevat veel bijproducten die bijdragen aan toekomstige fermentaties, waaronder dode gistcellen, die een uitstekende gistvoeding zijn. Vervolgende fermentaties met behulp van dunder moeten zorgvuldig worden geregeld om stress op de gist te voorkomen, die een grotere hoeveelheid mutaties zal veroorzaken. Ook als de dunder voor het gebruik wordt opgeslagen, is het raadzaam de dunder te koelen om de celverdeling te onderdrukken om mutaties te voorkomen.

Deze mutaties veranderen smaak, alcoholgehalte en totale effectconsequentie van het eindproduct. Dunder, als het niet gebruikt wordt om de gistkolonie weer op te plakken, kan ook als kunstmest worden toegepast.

Traditioneel is 20% tot 35% van een nieuwe wash dunder van een of meer vorige washen.

Dit verlaagt de pH, behoudt vloeibaar, levert gistvoedingstof en concentreert 2 kritische smaakstoffen (“rumoliën”) om een goede rumaroma te waarborgen. Traditioneel, na een run, werd de uitgeputte vloeistof uit de dunder in de dunderpit gegooid, waar het zich zou vestigen en met bacteriële actie de rumoliën zou ontwikkelen. Het werd vervolgens verwijderd.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren