Even voorstellen…. Bio-Brouwmaat

Geupdate op 19 maart 2019 in Stookforum
7 op 13 september 2018

leuke site , mooi assortiment !
?

Brouwmaat
op 13 september 2018

Dank je Robbert 🙂

Als er producten zijn die je in het assortiment mist laat het me dan weten dan kan ik er naar op zoek gaan.

Forum Lid
op 13 september 2018
Forum Lid
op 13 september 2018

momenteel maak ik weinig whiskey, bourbon of Cuff and buttons ( southern comfort ) . Vroeger deed ik het daarvoor het mouten zelf . De laatste jaren nam ik sterk diastatische mout en mout extract mee uit engeland van een mouterij daar . scheelt mij gewoon veel tijd en werk . Omdat bourbon en Cuff and Buttons met groot deel mais moet gemaakt gebruik is dus hoog diastatisch. Zodra ik weer aan de bourbon ga zal ik zeker jou rogge en Gerst zuur mout willen proberen.
T makkelijker en ook aardig goedkoper dan in England zag ik .
mout extracten zag ik nog niet op jou site .

Brouwmaat
op 13 september 2018

Hoi Robbert, ik zoek nog naar biologisch moutextracten maar tot op heden nog niet gevonden helaas. We zoeken verder 😉

Forum Lid
op 13 september 2018

al het goede komt langzaam !? ?

Forum Lid
op 13 september 2018

Vloeibaar mogelijk iets kunnen vinden (siroop)  ,ze beweren dat ze bio kunnen leveren dan toch.

Gedroogde moutextracten nog niets duidelijks.

Zal van mogelijk vloeibaar een PB naar Munckerik sturen.

Brouwmaat
op 13 september 2018

PB ontvangen waarvoor dank. Ik zal er eens induiken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 september 2018

Zojuist het assortiment gist aangevuld met nieuwe gisten.

Bedankt Jan!

Admin
op 18 september 2018

Dat is een mooie uitbreiding van het assortiment zo! Netjes Erik ?

Forum Lid
op 18 september 2018

Ziet er goed uit. Mooie uitbreiding.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 september 2018

Hierbij meld ik dat de “Bio Moutstort Op Maat” weer helemaal functioneert 🙂

Excuses aan hen die er ongemak van hebben ondervonden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 september 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 september 2018

Erik, net via de whatsapp contact gehad met mijn foute nichtje van 25 die ook into the beer-brew is.. Ze mag op mijn kosten een bio brouwpakketje naar keuze van jou ontvangen.
Annemarie had nog niet eerder van dit forum gehoord maar klinkt erg enthousiast en gaat zich waarschijnlijk ook inschrijven als forumlid. Hmm…we hebben blijkbaaar dus toch een familie dna verrijking met gevoel voor brouwen en stoken… lol!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 september 2018

Monsanto is overigens opgekocht door Bayer, en de naamsverandering is , zover

ik weetal ingezet.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 oktober 2018

Zojuist een nieuw recept op maat, Straight Rye Whiskey Bio toegevoegd…. de eerste in de reeks whisky recepten 🙂

https://bio-brouwmaat.nl/product/straight-rye-whiskey-bio/

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 oktober 2018

En voor de liefhebbers van whisk(e)y recepten heb ik zojuist weer een pakket op maat toegevoegd.

https://bio-brouwmaat.nl/product/hard-mocha-whiskey-bio-recept-op-maat/

 

Forum Lid
op 24 oktober 2018

Na alleen fruit verstookt te hebben waarin ik van mijn schoonfamilie mijn ‘opleiding’ heb gehad heb ik zin om dit wiskey pakket eens te proberen. Zit er een handleiding bij? Of is het uiteindelijk hetzelfde als fruit vergisten?

Brouwmaat
op 25 oktober 2018

Er zit een handleiding bij Cobus. Het is wat anders dan fruit stoken, iets bewerkelijker maar zeker niet moeilijker.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 oktober 2018

Zojuist een tot nog toe lege rubriek gevuld met eerste producten…..

https://bio-brouwmaat.nl/product-category/brouwzouten-en-overige/

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 23 oktober 2018

Erik, ik ben bijna zover dat ik bier kan gaan brouwen. Kan jij eens kijken of je voor een eenvoudige pils iets kan samenstellen met ingrediënten voor zo’n 10 liter met gist of advies welke en een eenvoudige gebruiksaanwijzing? 

Brouwmaat
op 23 oktober 2018

Uiteraard kan ik dat. Ik was al bezig met een Pils Bio pakket samen te stellen (5, 10, 15, 20, 25 of 30 liter). Compleet met mout (al dan niet geschroot), gist. Tevens bijgesloten  een eenvoudige handleiding.

Brouwmaat
op 23 oktober 2018

Een pils is een ondergistend bier Nimrax, heb jij de mogelijkheid om e.e.a. op lage temperaturen (rond de 12º) te laten vergisten? De temperaturen worden voor pils brouwen beter dus je kunt ook in je schuur of garage de boel laten vergisten. William gaat eerdaags een Bock maken (als hij dat nog niet gedaan heeft) en laat dit ook in een ruimte zonder verwarming vergisten. Hij kan je daarover wel informeren denk ik.

Forum Lid
op 23 oktober 2018

Erik, het is buiten al 12 graden maar dat blijft niet zo, ik heb een grote koelkast in een schuurtje beschikbaar. Hopelijk post William zijn bockbier bevindingen, altijd leerzaam en interessant. 

Forum Lid
op 24 oktober 2018

Geen druk hé? Begin November ga ik er aan beginnen.

1 November is hier in België namelijk een feestdag. (Allerheiligen)

Ben aan het “mentaal” voorbereiden.

Munckerik zijn “Bio recept op maat ‘Christmas ale Bio'” filmpje al -tig keer bekeken.

Hierin zie je hoe je met je ketel moet werken.

Mout is in huis, even als de gist.

De “Queen” is op de hoogte gesteld, dus niets houdt me nog tegen.

Brouwmaat
op 24 oktober 2018

Het is al bijna 1 november …… 😉

Zo te horen staan alle seinen al op groen.

Houd ons op de hoogte van je bevindingen William. 

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Mijn bevindingen zijn dat hoe meer ik lees op dit topic hoe meer ik er achter kom dat er nog heel veel verbeterd  moet worden aan mijn stookervaring maar met die recepten en samenstellingen van Erik moet het toch wel lukken om nog meer meeproefvrienden te krijgen , maar Erik het ziet er veelbelovend uit . ??

 

Brouwmaat
op 25 oktober 2018

Dank je Troet. Helaas kost het ontwikkelen van een recept meer tijd dan ik zou willen. Zelf eerst brouwen om te weten hoe het resultaat is/wordt of wat je kunt of mag verwachten is wel zo belangrijk. En dan hangt e.e.a. natuurlijk ook af van de ervaringen van de brouwer/stoker. 

 

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Ik zou graag weer wat brouwen , maar!!! Helaas ik mag voorlopig geen bier meer drinken , een gevaarlijk hoog bloedsuiker , een geruststelling is dat een goeie borrel bloedsuiker verlagend is maar er is net 5 kg. Chateau whisky mout verwerkt is in de eerste stook en dat gaat wel wat worden want de midden loop was best al veelbelovend .

Brouwmaat
op 25 oktober 2018

Een whisky mash maken is ook een beetje brouwen toch 😉

Je gezondheid gaat voor alles hoor. Succes met de stook!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 november 2018

Erik, zodra je pilsner recept klaar is bestel ik een pakket bij je. Ik wil mn chiller die ik vandaag heb samengesteld van 2 kapotte chillers eens gaan proberen. 

Nu nog proberen een Grainfather samen te stellen voor ik een nieuwe ga uitpakken ?

Leuk projectje voor volgende weekals ik terugkom van de Brau Beviale ?

Brouwmaat
op 6 november 2018

Je bent goed bezig geweest Jan!

Mijn Pilsner staat te vergisten maar het gaat beduidend langzamer dan bij een bovengistend bier. Zodra ik ga bottelen kan ik al meer vertellen over hoe de Pilsner Bio gaat worden. Hergisten op een lage temperatuur duurt ook wat langer dus je hebt nog even om een Grainfather in elkaar te flansen 😉

 

Ga je naar de Brau Beviale, leuk! Veel plezier daar. 

Admin
op 6 november 2018

Op die lage temperaturen duurt het altijd langer, ik had niet anders verwacht. Het lijkt me wel heel mooi dit eens te doen. Is het voor het hergisten ook belangrijk dat dat gekoeld gebeurt? Gelukkig gaan we ook een koele periode in ?

Ik houd van pilsner maar er mag voor mij wel net ietsjes meer hop inzitten dan bij een gewone pils van de bekende merken. Net een beetje meer bite. Maar jij kan vast wel iets moois samenstellen als het zover is toch?

Admin
op 6 november 2018

Oh ja Brau Beviale idd, ik ben maandag tm woensdag gesloten. 

Heb er wel weer zin in hoor, niet zozeer in de de beurs maar Neurenberg is een gave stad en er is bier, schnapps, bratwurst en schweinehackse ??

Brouwmaat
op 6 november 2018

Wanneer je gaat hergisten op hogere temperatuur dan zal de gist alsnog wat esters gaan maken die je juist in een pils niet wilt hebben. Ook gebruik je wat minder bottelsuiker; zo’n 4 a 5 gram per liter.

Het recept wat ik heb samengesteld is gebaseerd op een Boheems Pils, die zijn sowieso hoppiger dan bv Heineken. Heineken heeft een IBU (international bittering units) van 23 en een Urquel zit op zo’n 40. Mijn recept heeft een berekende IBU van 38,8 🙂

Veel plezier in Neurenberg alvast, maat zo te horen komt dat wel goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 november 2018

Ik ben heel benieuwd naar je pils, ik denk dat je met de bitterheid wel goed zit naar mijn smaak.

 Neurenberg komt zeker goed ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 november 2018

Zojuist een bierpakket besteld bij Munckerik en de keuze is gevallen op de Christmas Ale bij onze Bio brouwmaat, onze beste maat in dorstige kerst tijden..
Gekozen voor de 20 liter versie.
https://bio-brouwmaat.nl/product/christmas-ale-bio-recept-op-maat/

Ik ga proberen een vlog of blog hier te publiceren zodra ik zover ben.
Wordt dus vervolgd.

Admin
op 8 november 2018

Leuk Nim! Ben benieuwd naar je resultaten. Erik heeft er een mooie handleiding bij ?

Forum Lid
op 8 november 2018

Ik krijg net een bericht van Erik dat de bestelling nu verwerkt wordt.Snel en efficiënt dus.. Je kan lekker makkelijk betalen met I-deal. Gaat prima dus. Ben ook heel benieuwd. Toch een van de betere kerst benodigdheden die je voor handen moet hebben.

Brouwmaat
op 8 november 2018

Een mooier kerstcadeau kun je jezelf niet geven 😉

Alles is nu in handen bij onze vrienden van PostNl, morgen wordt het afgeleverd en kun je gaan brouwen. Volg de handleiding en bekijk het filmpje als leidraad. Mocht je tijdens het brouwen vragen hebben dan hoor ik het wel. Alvast succes  en….. proost op een mooie kerst!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 november 2018

Na de Whisky Mocha nu met de Straight Rye bezig. De Mocha is aan het rijpen maar de geur en smaak was al erg uitnodigend…. Dus ben zeer benieuwd naar de Rye, op het gemak bezig,muziekje aan, temperatuur in de gaten houden en natuurlijk de pH (met batterijen toch Erik… 🙂 )

Tijdens de bestelling een bericht van Erik gekregen of het klopte dat ik geen rijsthulzen mee had besteld…….????? vraagtekens kwamen bij mij op. Die zijn dus nodig omdat rogge geen hulzen bevat en tijdens het spoelen de mash verstopt kan raken. Dus kon gelukkig nog mee met de bestelling.

Over service gesproken, TOP!!!!!

Brouwmaat
op 15 november 2018

(met batterijen toch Erik… 🙂 )

Van ScS

Wel verse batterijen Serge 😉

Veel brouwplezier en over een x aantal dagen veel stookplezier!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 20 november 2018

Even reclame maken in Erik’s Topic 😉

Voor de fanatieke brouwers eindelijk een mooi tapsysteem!

De Mangrove Jacks Keggerator, inclusief 3 x 19 liter Keg. 

De Kegs zijn nieuw, in tegenstelling tot veel systemen die geleverd worden met refurbished kegs!

Ze komen Donderdag binnen.

https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-tapsysteem-met-3-taps-en-kegs-van-19-liter/

 

Brouwmaat
op 20 november 2018

Mooi systeem Jan! Wellicht ooit …. in de toekomst…. 🙂

Forum Lid
op 20 november 2018

Dus 3 vaten, 3 tap hendels op 1 koelkastje met lekbak. Dit is weer zoo briljant, onmisbaar voor de mancave! Het bier-infuus voor de verwende thuisbrouwert! Lummel, kom dr maar in…!

Brouwmaat
op 20 november 2018

Ben jij al aan het brouwen Nim?

Forum Lid
op 20 november 2018

Die keggerator is dus iets voor Lummel .. Heeft hij al besteld ???

Admin
op 20 november 2018

Het zou idd een mooi systeem voor Lummel zijn. Veel filmpjes hierover op Youtube. 

En Lummel, jij als Heineken fan…. er past een 50 liter fust in, want als je pils gaat brouwen heb je nog wel even geduld nodig. Langzame ondergisting en lagertijd. Dan heb je in de tussentijd toch al mooi je eigen tap in gebruik!

Forum Lid
op 20 november 2018

Ben jij al aan het brouwen Nim?Van Munckerik

Ik moet nog een paar dagen wachten op een geschikte brouwketel en dan gaat de camera en het fornuis aan.. En komt hier weer een verslag ervan, zo is het plan man! En nu biertijd! Cheers 😉

 

Brouwmaat
op 20 november 2018

We wachten in spanning af 🙂

Tot die tijd…. Cheers!

Forum Lid
op 22 november 2018

Even reclame maken in Erik’s Topic 😉

Voor de fanatieke brouwers eindelijk een mooi tapsysteem!

De Mangrove Jacks Keggerator, inclusief 3 x 19 liter Keg. 

De Kegs zijn nieuw, in tegenstelling tot veel systemen die geleverd worden met refurbished kegs!

Ze komen Donderdag binnen.

https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-tapsysteem-met-3-taps-en-kegs-van-19-liter/

 

Van Stookforum

He heb je hem? Slim van Erik om het topic weer omhoog te zetten. Ik ga eens gauw kijken of dit de oplossing is en waar de CO2 in de buurt van Rhenen/veenendaal is te vullen is. En dan nog een waterfilter uiteraard. 

 

Dan ben ik er toch of mis ik dan nog wat. Behalve de mout en hop van Erik. Als ik hem koop wil ik beginnen met een pils gelijkend op Heineken en urquell voor 2 keer 19 liter. Dat koelt ook het mooist in de fermenter. Kan je dat regelen Erik?

 

ga gauw filmpjes kijken en later vandaag meten of ik hem kwijt kan in d cave zit even opgesloten i.v.m. werk aan de vloer

Brouwmaat
op 22 november 2018

Ik ben nu bezig met de ontwikkeling van een Pilsner Bio dat ik in pakket kan gaan leveren. Het fermenteren gaat een stuk langzamer dan bij een bovengistende gist. De boel staat nu op 10º en ik ga hem daarna op 4º lageren. Na het lageren nog bottelen en wat rijpen. Tot nu toe wordt het een veelbelovend pils. 

Forum Lid
op 22 november 2018

Oja met lageren krijg je ook te maken. 3 weken toch zie ik op het blikje Heineken staan . Zou dat in de keg kunnen? Dat zou mooi zijn dan heb ik met 2 fermenters bijna 60 liter pils tot mijn beschikking. 

Brouwmaat
op 22 november 2018

Ik lager het in de fermenter omdat ik tussentijds steeds wil proeven en controleren hoe de ontwikkeling is maar als je de keg(s) kunt lageren op een temperatuur tussen 1º en 5º kun je het ook in een keg lageren. 

Forum Lid
op 22 november 2018

Ok, ik heb ook een koelkast in de cave dus straks eens meten of deze past. Misschien zelfs een extra keg dan kom ik met 2 fermenters heel ver. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 november 2018

Hé, Erik (Munckerik) mocht je binnenkort eens ergens, tot 25 KG, Bio-Sorghum mout tegenkomen, houd ik me aanbevolen. Sorghum is namelijk alleen, in bakvorm te bestellen. En omdat ik bijna niemand er mee bier zie brouwen , lijkt me dat wel een volgende uitdaging. Klimaatopwarming zou het product makkelijker verkrijgbaar moeten maken, maar helaas. 😉 🙂

Brouwmaat
op 22 november 2018

Ik zal eens gaan zoeken maar zie het zo niet op de overzichten van de mouterijen terugkomen.

Brouwmaat
op 22 november 2018

Morgen spreek ik de meestermouter die hier testen mee heeft gedaan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 30 november 2018

Na een hoop gelezen te hebben over de mouten en de invulling hiervan om een “recept” voor whisky te maken mijn bestelling weer bij Bio-Brouwmaat gedaan. Sta alweer te trappelen om te beginnen. Nog even wachten tot de boel weer binnen is. Thx Erik.

Forum Lid
op 1 december 2018

ScS, in de recensies scoort bio-brouwmaat een 5/van5.
Zelf al eens besteld en je bestelling is er vaak sneller dan 24uur, zag wel op het nieuws dat heel veel koeriersdiensten momenteel problemen hebben met overcapaciteit aan pakketten door “Black monday/Black week”. Da’s overmacht, maar dit komt goed! Cheers man! 😉

Forum Lid
op 1 december 2018

Mede voor gezorgd dat de score 5/5 is:-)

Elke keer netjes verpakt ontvangen en de hulplijn is snel en zeer geduldig geweest voor de beginnersvragen, eigenlijk zoals het stookforum is. Allebei top!

Brouwmaat
op 1 december 2018

Bedankt voor het vertrouwen en de goede beoordelingen 🙂

Als start-up zijn beoordelingen erg belangrijk dus ik ben er heel blij mee.

Ik hoop dat de aangekondigde staking bij Post.nl i.c.m. de afgelopen zwarte week, de aankomende sinterklaas en kerst niet al te veel roet in het eten gaan gooien.

Forum Lid
op 1 december 2018

Sinterklaas en roet is een gevoelig onderwerp deze dagen. Maar Post.NL zijn toch zelfstandige, dus staken die tegen zichzelf? Hier in België zijn dat met een vreemd woord subcontractors.

Forum Lid
op 1 december 2018

https://www.nu.nl/ondernemen/5026337/vertraging-bij-bezorging-50000-pakketten-postnl-black-friday.html

DHL had hetzelfde probleem;Inmiddels is het allemaal weer onder controle.
Ja, William, die zwarte pieten discussie in NL, we worden er langzaam doodziek van.
Gun die kids hun feestje en laat de zeikers een lekkere borrel of biertje pakken of nog beter: zelf maken…. mja..

Brouwmaat
op 1 december 2018

Sinterklaas en roet is een gevoelig onderwerp deze dagen. Maar Post.NL zijn toch zelfstandige, dus staken die tegen zichzelf? Hier in België zijn dat met een vreemd woord subcontractors.

Van william

Bij Post.nl zijn een aantal pakketbezorgers zzp-ers (zelfstandige zonder personeel), die zullen niet staken maar de sorteerders….. ik denk dat dat geen zelfstandigen zijn.

Ik zie nu wel op mijn checkout pagina dat je geen voorkeurdag voor levering meer kunt opgeven. Ze hebben zichzelf wat ingedekt denk ik.

Forum Lid
op 1 december 2018
Ik zie nu wel op mijn checkout pagina dat je geen voorkeurdag voor levering meer kunt opgeven. Ze hebben zichzelf wat ingedekt denk ik.Van Munckerik

Aha, vandaar dat ik het over het hoofd zag. Lastig dat staken, voor je het weet is er weer een groep opgericht voor anti-staken…:-P

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 december 2018

Vanaf vandaag leverbaar Pilsener Bio pakket……

 

https://bio-brouwmaat.nl/product/pilsener-bio/

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 december 2018

Ik zal hem eerdaags gaan bestellen! Ik moet even het tomatenwijn project afronden omdat ik die fermenter daarvoor nodig heb 😎

Brouwmaat
op 2 december 2018

Het is nu ook de ideale temperatuur om hem te laten vergisten zonder koeling, in schuur of garage bijvoorbeeld. Zoals het Bo(c)bier van William. 🙂

 

 

Admin
op 2 december 2018

Ik heb een chiller, dus voor mij maakt het niet uit. Maar als je dat niet hebt zou ik zeker nu beginnen met Pils brouwen!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 3 december 2018

Zo bestelling bij Bio-Brouwmaat is geplaatst. Ik ga ook aan de Pilsener Bio, zin in!!! 😎🍺

Brouwmaat
op 3 december 2018

Ik zag hem net binnenkomen, bedankt Jan.

Wel een verslagje van maken he!?

Admin
op 3 december 2018

Tuurlijk 😉

Het is mijn eerste keer echt brouwen, maar met goede ingredienten, goede spullen en alles wat ik hier heb geleerd weet ik zeker dat het goed komt 😎

Brouwmaat
op 3 december 2018

Ik sta je met raad en daad bij Jan.

Admin
op 3 december 2018

Ik sta je met raad en daad bij Jan.

Van Munckerik

Dat geeft een veilig gevoel! Ik heb er echt zin in. Wie doet er nog meer mee? Lummel, zullen we samen starten en dan later gaan vergelijken? Leuk project!

Forum Lid
op 3 december 2018

Wil wel maar heb echt serieus geen tijd. Eerst nog een feestje en dan de opstelling definitief maken. Nee serieus dit wordt januari. Vergeet niet dat ik het sap van de appels ga gebruiken om graan mee te maischen en dan weer op het gistbed.  Zijn we ook weer weken verder met stoken erbij. Man ben zo druk als een klein baasje

Admin
op 3 december 2018

Geen punt, dan begin ik er mee! Eigenlijk is Erik al begonnen natuurlijk 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 december 2018

Ik kreeg het verzoek om een Christmas Ale pakket te leveren als navulling voor het Brooklyn/HEMA pakket. De 3,8 liter pakketten zijn nu ook te bestellen voor Christmas Ale Bio en Pilsener Bio  🙂

Forum Lid
op 4 december 2018

Oww goed!! Kijk even of je het makkelijk “googlebaar” kan maken. Kan wel eens heel interessant voor je worden…

Brouwmaat
op 4 december 2018

Daar laat ik de geleerden naar kijken Nim, nu weer werken aan het volgende “recept op maat”

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 december 2018

Dit weekend ga ik starten met het 25 liter Bio Pilsener pakket van Bio Brouwmaat. Alles staat klaar.

Het brouwhok begint vorm te krijgen. Nu nog een mooie RVS werkbank met spoelbakken om het wat netter te krijgen. Hier een preview 😉

 

Brouwmaat
op 7 december 2018

Ziet er goed uit Jan. Ik zie dat ik achter loop met fermenters,………maar ik loop voor met brouwen 🙂

 

 

Succes met brouwen en als je ergens mee zit kun je me te allen tijde bellen, mailen, appen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 december 2018

Dat gaat zeker goed komen Erik! Ik hoop dat je stand by bent 🙂 Nee hoor, je meegeleverde handleiding kan eigenlijk niet beter 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 8 december 2018

Alles is goedgegaan, het was leuk om te doen!

Ik heb wel een afzuiging nodig in mijn brouwhok, want na een uur koken begon het serieus te regenen vanaf het plafond 😁 wat ruikt dat lekker zeg, iedere keer als je er weer een zakje hop bijgooit komt er een geurexplosie vrij.

Het koelen ging vlot, wel is daarbij mijn filter uiteindelijk verstopt geraakt met hop. Het overpompen in de fermenter ging daardoor een  beetje sloom. Leon kwam op bezoek dus samen konden we de Grainfather zo omkieperen in de fermenter. Probleem opgelost 😎

 Verwacht SG 1050, gemeten SG 1047. 

De gist in wat water gehydrateerd en toegevoegd. De wort was toen nog een graad of 18. Het begon snel te pruttelen. Maar dit stopte al snel toen de chiller zijn werk ging doen. De vergisting gebeurt op slechts 10 graden en dat gaat dus erg langzaam.

Morgen ben ik er niet, dus maandag weer kijken of er beweging is in het waterslot.

Alles is weer aan kant, het is een hele uithaal maar wel heel erg leuk om te doen

Erik, jij morgen veel succes met je brouwdag!

Brouwmaat
op 8 december 2018

Dat de pomp verstopt is geraakt heeft waarschijnlijk te maken met het ontbreken van een echte whirlpool. Uiteindelijk kom je wel van je trub af, zakt in de fermenter naar beneden en kun je samen met een gistaflaat lozen.

Je lagere SG verbaast mij wat, ik kwam op 1.054 uit, wellicht haal je ook een lager eind SG. 

Ook kun je er voor kiezen om te starten met 12ºC en dan te verlagen naar 10ºC. Het is een beetje spelen met de temperatuur en zolang je binnen de marges blijft krijg je een lekker Pils.

 

Leuk dat je er plezier aan hebt beleefd, op naar een lekker Pils 🙂

Admin
op 8 december 2018

We wachten het wel af Erik 😁Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Wellicht idd een iets lager eind SG.  De kleur is erg mooi goudgeel en het smaakt erg hoppig. Denk dat het erg lekker gaat worden.

Ik had natuurlijk ook een hopspider of hopzakjes kunnen gebruiken. 

Het kost wat uurtjes maar ik heb er zeker plezier aan beleefd. Als ik de tomaten fermenter leeg heb denk ik dat ik daar ook weer iets in wil gaan brouwen. Ik denk aan een IPA, maar wellicht ga ik gewoon door met Pilsener. 

Brouwmaat
op 8 december 2018

Als ik de tomaten fermenter leeg heb denk ik dat ik daar ook weer iets in wil gaan brouwen. Ik denk aan een IPA, maar wellicht ga ik gewoon door met Pilsener. 

Van Stookforum

Oh jee weer een verslaafde 🙂

Admin
op 8 december 2018

Haha ja echt he 😁🍺

Brouwmaat
op 9 december 2018

Vandaag ook weer lekker bezig geweest 🙂

Weer een beetje hoger uitgekomen dan berekend. Berekend 1.060 en uitgekomen op SG 1.065. Zowel hydrometer als refractometer als Tilt dus zal wel kloppen.

Admin
op 9 december 2018

Dan wordt dat een lekkere pittige Porter 😁 spannend weer!

Brouwmaat
op 9 december 2018

Jan, ik heb ook wel een idee waarom jij lager bent uitgekomen met het begin SG. Heb jij al het opgegeven spargewater gebruikt? Je moet een beetje weten hoeveel water er verdampt met je installatie. Ik sparge altijd tot het gewenste aantal over te houden liters + het aantal wat er gaat verdampen. Bij mij verdampt er ongeveer 2,5 liter per uur.  

Tilt temperatuur wijkt enorm af van wat de fermenter aangeeft, zal nog wel wat bijtrekken omdat de Tilt boven in het wort hangt en de fermenter ergens onderin meet. Ik houd altijd de temperatuur van de fermenter aan.

Admin
op 9 december 2018

Ik heb idd al het spargewater gebruikt. Ik zal ook gaan rekenen met 2,5 liter per uur verdamping, we hebben immers dezelfde installatie. Ik denk dat het aan de smaak weinig afbreuk zal doen. De wort smaakt echt als bier waar. Nog geen alcohol inzit en erg hoppig. De kleur is ook heel mooi.

Over een paar dagen gaan we  voor de 2e ronde!

Denk jij dat een hopspider handig is? Het lijkt mij erg handig.

Brouwmaat
op 9 december 2018

Ik heb mezelf aangeleerd om tijdens het sparen even te kijken hoe ver ik ben. Wel lastig te doen hoor een volle moutkorf die nog uitlekt optillen en dan kijken. Gelukkig is er hier bijna altijd wel iemand in de buurt om te helpen. 

Hopspider kan makkelijk zijn. Vandaag heb ik voor het eerst hopkookzakjes gebruikt voor pellets. Gaat ontzettend goed, dat wordt een blijvertje. 

Als ik nu richting mijn cave loop ruikt het naar een rokerij 🙂 Erg lekker!

Heb ook het wort geproefd en ik ben al tevreden, ben benieuwd hoe een zich ontwikkeld.

 

Succes met de tweede batch Jan!

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 december 2018

Hopspider voorkomt veel “rommel” in je water. Heb er een gebruikt bij hoppallets, en veel “stof” bleef in de spider.

Brouwmaat
op 9 december 2018

William, heb jij toevallig met de hopspider uitgeprobeerd om, wanneer je de koeler desinfecteert, dit via de hopspider te laten lopen? Ik denk dat je dan ook wat trub “vangt” die dan niet meer op de bodem komt.

Forum Lid
op 9 december 2018

Gekoeld in cementbakken met koud water. Ging met 3 vaten ,waarvan 2 met 5 liter, zonder  problemen en het was snel gebeurt.

Brouwmaat
op 9 december 2018

Oke, je hebt de koeler van de GF niet gebruikt begrijp ik.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 9 december 2018

Jongens het komt er niet van terwijl ik wel wil. Zit nog even met het water , wie heeft een tip voor een goed filter en Erik zeg wat ik moet bestellen voor pils, maak niet uit kies wat, dan geef ik dat door aan Lummelientje en kan ze bestellen en zit ik , mogelijk dinsdag al – je verstuur toch binnnen 24 uur – opeens Freddie op de hielen. 

 

Sorry, je moet me effe helpen ben te druk om het ui te zoeken en die fermenters staan hier nu ook werkloos. Doet ook pijn. Haha

Brouwmaat
op 9 december 2018

Lummel als je met de GF pils wilt maken dan kunnen het beste deze bestellen:

https://bio-brouwmaat.nl/product/pilsener-bio/

Bij de vraag hoeveel liter wil je brouwen kies je 25 liter bv en bij geschroot…. ja of je schroot het zelf.

Zo simpel kan het zijn 🙂

Forum Lid
op 9 december 2018

Schroten??? Daar heb ik vannacht een trauma van opgelopen. Weet nog steeds niet of het echt gebeurd is. 

 

Maar serieus geef even door wat ik aan ingrediënten nodig heb met artikelnummer of doe het in offertevorm dan betaal ik per bank. In ieder geval voor 25 liter. Je kent mijn smaak denk ik wel een beetje. Verras me en je weet ik post alles maar dat is geen dreigement hahaha

 

 

Brouwmaat
op 9 december 2018

Gewoon op de link in mijn vorige post klikken dan kun je het zo bestellen en zorg ik dat het jouw kant uitkomt. Is een Pils-pakket compleet op maat voor bv 25 liter met mout, hop, gist en handleiding. 

Forum Lid
op 9 december 2018

Hé Lummel, als je Lummelientje tevreden wil houden, kies dan geschroot. Omdat ik mijn werkkleren zelf was, is er hier geen probleem, maar schroten geeft veel stof. Het stoft meer dan dat je in de keuken een brood gaat bakken, met kneden en al. Voor die paar centen, bewaar je beter de vrede in huis. En ja ik weet, ambachtelijk bla bla, maar een Arabisch spreekwoord zegt ” De man is het hoofd van het gezin, maar de vrouw is de nek, je kunt beter je hoofd dus niet verliezen”.

Forum Lid
op 9 december 2018

Beste Erik ga niet op link klikken maar Lummelientje gaat dit morgen vast in orde maken. Is ze op geselecteerd. Geef het gelijk door. 

Off topic 

ojee weer stoned denk ik of dronken zou ook kunnen. William we zouden zo maar eens door een deur kunnen. Volgend jaar eeen borrel op bbq?

Brouwmaat
op 9 december 2018

Komt helemaal goed Lummel 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 december 2018

Om vast in de pils stemming te komen heb ik wat verschillende pilsjes besteld bij Beerwulf 🍺 ik heb een link gekregen waarmee mijn vrienden 7,50 korting krijgen op een order. Dus bij deze! 

https://www.beerwulf.com/nl/?referral=fe2d4ad1-9c42-4587-99c6-b3cd1e8375cc&source=1

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 10 december 2018

Zo weer in het land der levenden. Op de link geklikt en ik kom op 44 EUR ongeveer en dan heb ik dus alles thuis en dat gaat de Grainfather en en dan de fermenter. Is het zo simpel dan ga ik bestellen. Dan Maar een keer met kraanwater of heeft iemand een tip voor een waterfilter. Maar dan moet je toch werken brouwzouten of haal ik alles door elkaar. Is ook pas de eerste keer voor mij. 

Forum Lid
op 10 december 2018

Nee ik ga het toch anders doen. Nu je toch faciliteert dat je alles op maat kan kopen dan ga ik 2 keer 20 liter doen want de tap heeft fustjes van 19 liter toch. En de fermenter koelt ook het mooist met 19 liter vind ik. 

 

Dus Erik graag nog een 2e brouwrecept voor een pils, het liefst 1 die Heineken benaderd niet omdat dit het beste pils van de wereld is want dat is urquell maar een mooie vergelijking is het wel. En graag advies m.b.t. een waterfilter en of ik dan met brouwzouten moet werken want dat ook mag betekenen. 

 

 

Forum Lid
op 10 december 2018

Voor een  Heineken, je pakt een hengst, geeft hem een Urquell te drinken, hangt een emmer onder zijn buik, en voila, een perfect H(e)i(n)niken

Forum Lid
op 10 december 2018

Ok wordt Heineken zo gemaakt. Dacht dat het gewoon slootwater was. Nou dan neem ik er maar eentje.  Ben mijn dag en nachtritme toch naar de klote aan het helpen. Al weer klaar voor vandaag. Vanmiddag nog een  gesprekje maar dat duurt nog lang dus proost.

Brouwmaat
op 10 december 2018

……tja Urquell. Nou bof je want het pakket wat ik heb samengesteld is gebaseerd op een Boheems Pils. Wil je het helemaal hetzelfde dan gaat dat (zeker in het begin) moeilijk lukken. Het water in Pilsen is extreem zacht, je zou dan eerst het waterprofiel helemaal hetzelfde moeten hebben. Met brouwzouten aan de slag is niet zo moeilijk hoor. Begin eerst met je pH op orde te brengen als je aan het maischen bent. Aanzuren tot pH 5,4 kan met melkzuur, calciumsulfaat of calciumchloride. Calcium ionen zorgen er ook voor dat de eiwitten sneller en beter neerslaan. Ik gebruik het standaard als ik brouw. Lees maar op mijn site bij brouwzouten waarvoor ze precies ingezet kunnen worden.

Ga gewoon lekker aan de gang en stel het steeds bij. Reken wel op wat verlies aan liters. In je GF blijft wat achter en in je fermenter ook. Dus met een pakket voor 20 liter houd je geen 20 liter over.

Wil je de meeste rotzooi uit je water dan kun je het beste een osmose-apparaatje halen bij de aquariumwinkel. Voor zo’n 40 Euro heb je zo’n ding al (ook online te bestellen)

https://www.osmoseapparaat.nl/osmopure/osmopure-50-ba.html?gclid=Cj0KCQiAurjgBRCqARIsAD09sg95-1ozAr4xk1fZY3r5jDRcUqOjLkK-mKeEO14l9SoRvGXm0krplHcaAkoJEALw_wcB

Ga je met osmosewater aan de slag dan moet je ook brouwzouten gaan toevoegen.

 

Werk schoon want infectie bij bier maakt je bier ondrinkbaar.

 

Forum Lid
op 11 december 2018

Erik met alle respect, ik Snap echt niks op brouwgebied. Niks van aanzuren, niks van melkzuur, niks van calciumsulfaat of zelfs chloride wat eng klinkt. Kan het eenvoudig? Ik heb de hardware nu de ingedrienten,

wat moet ik in hemelsnaam kopen om aan de slag te kunnen. 

Forum Lid
op 11 december 2018

Ok ik ga het nog anders doen, ik wil geen kraanwater gebruiken en heb geen waterfilter. Voor mijn part ga ik water distilleren. Ben ik van het hele gedoe af en weet ik dat schone pils drink. Maar wat moet ik kopen. In de tapmvan Jan zitten fustjes van 19 liter. Ik heb 2 fermenters dus kan 2 keer 19 liter kwijt. 

 

Maar wat moet ik dan kopen,  welke ingedrienten,  Brouwzouten en wat nog meer?  

Admin
op 11 december 2018

Doe zoals ik, koop een pakket bij Erik, volg zijn handleiding en ga gewoon beginnen.

 

Simpel beginnen, moeilijk doen kan altijd nog. Morgen nog 1 keer simpel, dan heb ik 2 fermenters met Pils staan. Daarna zien we wel of het beter kan. Dit is voor mij ook mijn eerste keer echt brouwen dus ik sta er net zo in als jij. 

 

Vroeger hadden ze ook geen brouwzouten, dus nu nog lekker zoals vroeger met echt Bio ingrediënten zoals het eerste bier ook ontstond. (Ik lijk ChrisV wel) Maar wel met goede hardware 😉 Straks heb ik een pilsje waarbij ik kan bekijken of er mischien iets anders had gemoeten. Maar kan me niet voorstellen dat deze batch gaat tegenvallen hoor. De wort had al een smaak die verklapte dat het wel goed zit.

 

Zorg dat je de handleiding precies opvolgt en nog veel belangrijker…zorg dat het echt schoon is. Het is zo zonde als steekjes laten vallen als schoon werken je harde werk verpest. 

 

Het lastigste vind ik nog dat ik nog heel lang moet wachten voor het echt klaar is. Hergisting op fles en lageren enzo. Daarom maar meteen 2 batches om af en toe te kunnen proeven en een deel wat langer te laten liggen. Was tip van Leon die zijn bier maanden laat liggen. Hij zegt als je snel alles op drinkt weet je niet hoe het was geweest als je hem wel een poos had laten liggen. Het wordt echt beter na verloop van tijd. Dus bouw een buffer op.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 11 december 2018

Erik, jij had het eens over een terugslag ventiel. Dat zorgt er toch voor dat je geen zuurstof aantrekt bij de gistaflaat en het eventueel proeven? Ik heb het idee dat ik de tomatenwijn iets te vaak geproefd, maar hij gaat vandaag de fles in.

Ik heb zelf een oplossing bedacht voor die zuurstof. Ik ga een balon vullen met co2 en die plaats ik over het waterslot zodat er co2 wordt aangezogen inplaats van zuurstof. Moet werken toch?

Brouwmaat
op 11 december 2018

Dat lijkt mij ook goed te werken. Of je pakt een pressure transfer kit uit het rek 🙂

Het ventieltje dat ik gebruik kan eigenlijk ook zonder waterslot want het werkt maar een kant op. Alleen mis je dan het rustgevende gepruttel.

 

Admin
op 11 december 2018

Dat gepruttel heb ik nodig om het vol te houden, zolang het pruttelt blijf ik er van af 😉

 

Als je dan iets wilt proeven dan trekt de boel dus vacuüm? Uit ervaring met mijn Kilnerpotten weet ik dat er dan bijna niets uitkomt 😉

 

De Pressuretransferkit wil ik graag gaan gebruiken maar ik heb er niet zoveel meer en ze zijn al lange tijd uitverkocht bij Bevie, dus weer zo’n gevoel van ik moet niet zelf mijn beste klant worden.

 

Tilts heb ik nog genoeg, maar ook dat doet pijn want moet morgen een 2e Tilt verpakking aanbreken. En je moet er nogal wat verkopen om er 1 terug te verdienen. Marges zijn erg laag wat dat betreft. Maar een hobby mag wat kosten.

 

Lummel zij het ook zo mooi toen hij overwoog de hele installatie te kopen. “ik had er ook 6000 blikjes Heineken voor kunnen kopen”

Forum Lid
op 11 december 2018

Juist Jan, die laatste zin van mij. Hou die in gedachte als ik dit schrijf “ ik betaal graag voor kwaliteit en gemak” maar ik word in chaos gestort. 

 

Als ik je tap bestel, nu nog effe niet want je hebt ruimte zat en ik nog niet dan wil ik er toch ook de CO2 bij. Dus klaar om te beginnen. Hoe moeilijk is mijn vraag, wil geen kraanwater gebruiken, ga ui ellende maar water destilleren. Wat heb ik nodig om sowieso 2 keer 19 liter pils over te houden. Sorry maar hoe moeilijk kan het zijn. Wat moet ik bestellen. 

 

 

Admin
op 11 december 2018

Als je de CO2 fles erbij besteld ben je wat installatie betreft helemaal klaar.

Wat water betreft, sja ik gebruik gewoon kraanwater… Denk dat Erik dat ook doet. Ook het osmose apparaatje wat Erik noemt lijkt mij erg handig en vooral goedkoop. Wel zal je dan alsnog met brouwzouten moeten werken.

Ik heb er aan gedacht de flessen water van mijn waterkoeler te gaan gebruiken die ik naast mijn bureau heb staan. Er zit 15 liter in maar ik weet niet in hoeverre dat anders is dan water uit de kraan. De leverancier zit niet ver bij jou vandaan in Ede. Ik weet niet wat zo’n fles kost, dat zou ik moeten opzoeken.

Ik heb uiteindelijk dus gewoon kraanwater gekozen. Ik wacht het resultaat wel af. Bijschaven kan altijd nog. Toen het pils was uitgevonden hadden ze geen osmose water en geen leveranciers van waterkoelers voor op kantoor moet je maar denken.

 

Forum Lid
op 11 december 2018

Maar toen hadden ze ook geen water wat verontreinigd is met zware metalen en farmacie. Schijnt dat mannen borstkanker kunnen krijgen ( ja echt het kan) door de anticonceptie die vrouwen uitpissen en er niet uit gefilterd kan worden. Nou vind ik dat niet vies van mijn buurvrouw maar wel van mijn overbuurvrouw  als je begrijp wat ik bedoel. 

Forum Lid
op 11 december 2018

Hahaha krijg opeens visioenen hoe Jan zo pils zit te drinken in de wetenschap dat duizenden oude en tandenloze mannen aan de neukpilletjes zitten en ….  nou laat maar. Je snapt hem wel. 

Forum Lid
op 11 december 2018

Hahaha moet echt van de wiet afblijven. Straks ga ik het leven nog leuk vinden ook. 

Forum Lid
op 11 december 2018

Vooral na het weekeinde zitten er na zuivering ook veel sporen in van cocaine, xtc, ghb, ketamine, mdma en oxycodon (waar ze bejaarden mee zoet houden), samen met oxase/nitro en diazepam.
Maar daar hoor ik Lummel nooit over. 😉 😉 😉
Er zitten zelfs plastic deeltjes in commercieel bier, dankzij onze bio brouwmaat hebben we dat niet hier. Cheers! 🙂

Forum Lid
op 11 december 2018

Levert Erik ook water dan..

Forum Lid
op 11 december 2018

Nou, Lummel, na de mini docu van die bio-bier brouwende monniken:( zie topic: Alcohol in het nieuws) , gaat hij er vast over nadenken…

Forum Lid
op 11 december 2018

Sorry excuse my language goder..  ik liet de iPad op de grond donderen en ook mijn Apple koptelefoon kapot. Lummelientje is bereid om naar de bcc of KPN winkel te rennen maar dan moet ik lief zijn. Man man man dat ik nog overleef. Ja dankzij stookforum gedeellde smart is halve smart. 

Forum Lid
op 11 december 2018

Lummel, relax, komt allemaal weer goed…. Lummelientje is a hero 🙂

Forum Lid
op 11 december 2018

Je kan kakken op Apple maar zit nog steeds op mijn iPad te reageren. Ok scherm is compleet naar de klote en koptelefoon kapot getrokken. Laat ik mijn vriendje wel maken voor een wodka. En eingelijk vind ik het wel leuk om een nieuwe te hebben dus proost. 

Forum Lid
op 11 december 2018

O god heeft ze weer het kijfmoment. Als ik iets doe altijd commentaar en wat jij laat kapot vallen mag niet over gesproken.  Hahaha is waar. Maar ik krijg zo een nieuwe. Ik ga lief voor Lummelientje zijn vanavond 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 december 2018

Het ka verkeren zei bredero,  heb nu een nieuwe en de oude doet het ook nog kan mij die barst schelen. Het is meer de angst dat ik zonder kom te zitten Wat een jankerd ben ik toch ook., of ben ik een junk. Wie het weet mag het zeggen en als dat zo is heb ik vrede mee. Combinatie goede borrel en wiet is ongelovelijk maar dat geldt ook voor tabak.. als je de goede hebt ben je ook plat.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren